شناخت پیدا کردن از شخصی که قرار است با او ازدواج کنید، بسیار مهم است. اگر ازدواجتان بدون شناخت کافی باشد، ممکن است در زندگی مشترک با دیدن شخصیت واقعی او، به این نتیجه برسی که به هیچ عنوان با هم سازگار نیستید و مشکلات و تفاوتهای زیادی با هم دارید. برخی از ازدواجها به خاطر عدم شناخت کافی از یکدیگر، بعد از سالها به طلاق ختم میشوند چون افراد با هم سازگار نیستند و تفاهم ندارند، یا بعد از ازدواج مشخص میشود که یکی از زوجین، دارای تلههای روانی یا اختلالات روانی و شخصیتی است که اصلا نمیخواهد پیگیر درمان باشد و زندگی با چنین شخصی بسیار مشکل یا غیرقابل تحمل است. در این مقاله توضیح میدهیم که از چه طریقی و با پرسیدن چه سوالاتی میتوانید از طرف مقابلتان شناخت پیدا کنید تا بتوانید انتخاب درستی را انجام دهید و ازدواج موفق داشته باشید.
سوالاتی که قبل از ازدواج از خواستگارتان باید بپرسید
برخی از افراد معتقد هستند که سوال پرسیدن از طرف مقابل بیفایده است چون او میتواند به دروغ، جوابهایی را بدهد که مورد پسند شما واقع شود اما این باور تا حدودی اشتباه است. شما قبل از ازدواج با آن شخص رفت و آمد میکنید، خانوادهاش را میبینید و رفتارهایش را مشاهده میکنید، پس یک تصویر ذهنی از اخلاق و شخصیت او دارید و اینطور نیست که بگوییم فقط با پرسیدن این سوالات قرار است او را بشناسید. شما او را میشناسید اما این سوالات باعث میشوند شناخت شما عمیقتر و بهتر شود و بتوانید حول موضوعات مهم در زندگی مشترک با هم گفتگو کنید تا ببینید چقدر عقاید و پاسخهایتان با هم متناسب است و چقدر با هم تفاهم دارید. شما با توجه به شناخت کلی که از او دارید، میتوانید تشخیص دهید که پاسخی که میدهد، آیا طبق شخصیتش است یا دروغ است؟ به عنوان مثال اگر درباره پرخاشگری و میزان خشم او سوال کنید و در جواب بگوید که او اصلا فرد عصبی و پرخاشگری نیست، در حالی که شما اغلب مواقع میبینید که بر سر مسائل جزئی فورا عصبانی میشود و مثل اینکه با هم دعوا دارد، پس این پاسخ دروغ است یا خود شخص قبول نمیکند که این ویژگی را دارد. دلیل بعدی که پاسخها نمیتوانند کاملا دروغ باشند این است که آن شخص شاید نداند که جواب شما برای آن سوال چیست یا درباره آن موضوع شما چه عقیده و باوری دارید، پس نمیتواند جوابی بدهد که مورد پسندتان است، بلکه جوابی میدهد که طبق عقاید و طرز تفکر خودش است.
آیا دوست دارید بچهدار شوید؟ اگر بله، میخواهید چند فرزند داشته باشید؟
برخی از زوجین بر سر بچهدار شدن با هم بحث و دعوا میکنند و نمیتوانند به تفاهم برسند چون برخی از افراد، دوست ندارند بچهدار شوند. بنابراین بهتر است این موضوع از قبل از ازدواج مشخص شود تا بعدها دچار مشکل نشوید.
بچههایتان را با چه ارزشها و عقایدی تربیت میکنید؟
هر شخصی، ممکن است دوست داشته باشد که فرزندش تحت سبک تربیتی متفاوتی بزرگ شود. به عنوان مثال برخی از افراد بر استقلال و تقویت اعتماد به نفس بچهها تاکید میکنند، بعضی از افراد سختگیری را میپسندند تا بچهها به دور از خطر بزرگ شوند. شما هم باید سبک تربیتی که طرف مقابلتان در فکرش دارد را بدانید.
بعد از بچهدار شدن، مشکلی ندارید اگر گاهی بچهها پیش خانواده و اقوام باشند و ما با هم قرارهای دو نفره داشته باشیم؟
برخی از افراد به شدت سختگیر هستند و قبول نمیکنند که برای چند ساعت، فرزندشان پیش یکی از اعضای خانواده یا اقوامشان بماند تا خودشان بتوانند با هم اوقات خوش دو نفره داشته باشند. این افراد گمان میکنند در این مدت کم، بچهشان ممکن است چیزهای بدی از آن شخص که از او نگهدار میکند یاد بگیرد و یا ممکن است اتفاق بدی برایش بیفتد. درواقع این افراد به دیگران و نحوه برخوردی که با فرزندشان خواهند داشت، اعتماد ندارند و نگران هستند، به همین دلیل همیشه باید بچهشان را خودشان بزرگ و تربیت کنند.
اگر نتوانستیم بچهدار شویم، با به سرپرستی گرفتن یک بچه، مشکلی ندارید؟
این سوال هم بسیار مهم است. برخی از افراد فقط دوست دارند از بچه خودشان نگهداری کنند اما برخی از افراد با به سرپرستی گرفتن بچه دیگری، مشکلی ندارند.
اگر نتوانستیم بچهدار شویم، مشکلی ندارید که به پزشک مراجعه کنیم و از تکنولوژیهای امروزه برای بچهدار شدن استفاده کنیم؟
برخی از افراد حتی اگر مشکل جنسی یا باروری داشته باشند هم زیر بار عمل جراحیهای درمانی یا دارو نمیروند، و حتی ممکن است باور و قبول نکنند که مشکل از خودشان است. این موضوع را هم باید بدانید تا در آینده در این زمینه، بحث و دعوا پیش نیاید.
بعد از بچهدار شدن، موافق کار کردن من هستید؟
این سوال را باید خانمها از آقایان بپرسند. برخی از آقایان بر این باورند که بعد از بچهدار شدن تا زمانی که بچه چند سال بزرگ شود، همسرشان باید از کار استعفا بدهد و فقط در کنار فرزندش باشد تا فرزندشان به خوبی بزرگ شود. این افراد مخالف کمک گرفتن از افراد دیگر برای نگهداری از بچه در ساعات کاری مادر هستند.
اگر مشکل و اختلافی در زندگی مشترک داشته باشیم، موافق هستید که از زوج درمانگر کمک بگیریم؟
برخی از افراد دوست ندارند از خدمات مشاوره استفاده کنند. این موضوع دلایل مختلفی دارد، مثل اینکه فکر میکنند که همه مشکلات را با علم و آگاهی خودشان میتوانند حل کنند و یا علاقهای به مشورت کردن با افراد آگاه را ندارند. این موارد تا حدودی زنگ خطر به حساب میآیند چون افرادی که مشورت نمیگیرند و خودشان را برتر و داناتر از دیگران میدانند، اغلب در حل مشکلات دچار اشتباه میشوند اما همچنان اشتباه خود را قبول نمیکنند.
اگر اختلاف نظری بین من و خانوادهتان پیش بیاید، شما از کدام طرف طرفدار خواهید کرد؟
پاسخ به این سوال نشان میدهد که او شخص منطقی است یا صرفا طرفدار شما یا خانوادهاش است حتی اگر حق با آن طرف بحث و درگیری نباشد.
اگر در رابطه زناشویی مشکلی پیش بیاید، چه کار خواهید کرد؟
پاسخ این سوال نشان میدهد که او چگونه مشکلات زناشویی را حل خواهد کرد. آیا اهل گفتگو است یا خیر؟
به نظر شما بهترین راه حل برای حل مشکلات در زندگی مشترک چیست؟
پاسخ به این سوال نشان میدهد که او اهل گفتگو است یا بیشتر قهر میکند و فاصله میگیرد و شما همیشه باید برای آشتی کردن پیشقدم شوید.
چقدر با ایمان و دیندار هستید؟
این سوال برای گفتگو درباره بُعد معنوی شما و طرف مقابل است. اعتقادات مذهبیتان هم باید به هم شبیه باشد تا در این زمینه هم با هم تفاهم و سازگاری داشته باشید.
در خانه چه کسی باید حرف آخر را بزند؟
در این سوال شما قرار است بدانید که او اعتقاد دارد که در خانه همیشه هر چیزی که زن یا مرد بگوید باید انجام شود، یا معتقد است که هر چیزی که منطقی باشد باید اجرا شود و ربطی ندارد که مرد آن را گفته است یا زن.
وظایف زن و شوهر در خانه از نظر شما چیست؟
در پاسخ به این سوال، شما متوجه خواهید شد که او وظایف را در خانه تقسیم می کند یا معتقد است که همه چیز بر عهده زن است و مرد هیچ کمکی نباید بکند.
مدیریت مالی خانواده بد عهده چه کسی است و شما در خرج کردن چگونه هستید؟
این سوال نشان میدهد که او چقدر با همسرش در خانه همکاری میکند و او را در امور مختلف مشارکت میدهد و همچنین دیدگاه او درباره خرچ و پسانداز کردن چگونه است.
فعالیتهایی که در وقت آزادتان دوست دارید انجام بدید چیست؟ و آیا اهل سفر کردن و تفریح هستید؟
این سوال نشان میدهد که تفریحات و سرگرمیهای او در اوقات آزاد چیست و چه کارهایی را دوست دارد با هم انجام دهید.
چقدر دوست دارید تنها باشید؟
برخی از افراد که به شدت درونگرا هستند، بودن در کنار جمعها در بلندمدت برایشان خستهکننده است و بیشتر به تنهایی نیاز دارند. این افراد زیاد اهل تفریحات و سرگرمیهای جمعی و گروهی نیستند و تنهایی را ترجیح میدهند.
آیا اجازه دخالت به خانوادهها در زندگی مشترک ما میدهید؟
پاسه این سوال مشخص میکند که او چقدر از لحاظ احساسی و فکری به خانوادهاش وابسته است و ترجیح میدهد مشکلات زندگی مشترک بین زن و شوهر حل شود یا از افراد خانوادهاش هم کمک میگیرد و از آنها بیشتر حرفشنوی دارد.
از کجا مطمئن شوم که از او شناخت کافی را پیدا کردهام؟
مبحث شناخت، بسیار وسیع و گسترده است و به این سادگی نیست. بهتر است برای کسب شناخت کافی از شخصیت نامزدتان و تفاوتهای شما و او، از مشاوران کمک بگیرید. در جلسات مشاوره پیش از ازدواج، با گرفتن تست از شما و نامزدتان و مصاحبه با شما، مشاور به شخصیت شما و او پی میبرد و این شناخت را به شما منتقل میکند. همچنین درباره تفاوتهایتان توضیح میدهد و به شما آموزش میدهد که با تیپ شخصیتی و تلههای روانی نامزدتان چگونه باید با او برخورد کنید تا بتوانید ارتباط سازنده و خوبی را با هم برقرار کنید. به علاوه، مشاور به شما آموزش میدهد که تفاوتهای شخصیتیتان را در زندگی مشترک چگونه باید مدیریت کنید و اگر به مشکل برخوردید، چگونه این مشکلات را به درستی حل کنید. بنابراین کسب شناخت کافی از نامزدتان را میتوانید در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق کسب کنید و مهارتهای لازم برای مدیریت کردن زندگی مشترک را یاد بگیرید تا ازدواج موفق داشته باشید. با تایید شدن انتخابتان توسط مشاور، از دودل بودن در ازدواج با شخصی که در کنارتان است، رها خواهید شد و میتوانید درستترین انتخاب را برای تشکیل زندگی مشترکتان، داشته باشید. مشاوره پیش از ازدواج، احتمال تشدید شدن اختلافات و مشکلات در رابطه و طلاق را به شدت کاهش میدهد.
زنگ خطرهایی که باید جدی بگیرید
در پروسه شناختن طرف مقابلتان، علاوه بر اینکه سوالات فوق را باید از او بپرسید، باید زنگ خطرهایی را که در معاشرت با او میبینید را هم نادیده نگیرید. این زنگ خطرها، نشانه این هستند که این شخص برای ازدواج موفق مناسب نیست.
با خانوادهاش رابطه خوبی ندارد
همانطور که وابسته بودن به خانواده یکی از زنگ خطرها میتواند باشد، ناتوانی در برقراری ارتباط خوب و سازنده با خانواده هم یک مشکل است. این افراد به دلیل اتفاقاتی که در دوران کودکیشان افتاده است، نمیتوانند با خانوادهشان میانه خوبی داشته باشند و ممکن است یک خشم درونی پنهانی را از آنها داشته باشند که این خشم، در جنبههای مختلف زندگی آنها از جمله ارتباط با شما در شرایطی که اصلا لازم نیست، ابراز میشود و میتواند ارتباطات را دچار مشکل کند. همچنین شخصی که ارتباط خوبی با خانوادهاش دارد، ممکن است برای فرار از مشکلات خانوادگی است که قصد ازدواج با شما را دارد که این خود یک مشکل است.
با همسر یا شریک عاطفی سابقش در ارتباط است
در ازدواج مجدد باید توجه داشته باشید که آیا منافع مشترکی بین او و همسر سابقش وجود دارد؟ منظور از منافع مشترک، فرزندان، مهریه و… است که شخص مجبور است به خاطر این موارد با همسر سابق خود در ارتباط باشد. اگر منافع مشترکی در کار نیست، در ارتباط بودن میتواند یک زنگ خطر باشد. همچنین در روابط عاطفی، اگر او هنوز با شریک عاطفی قبلی خود در ارتباط است، ممکن است هنوز نتوانسته باشد با جداییشان کنار بیاید که این مورد، یکی از زنگ خطرهای بزرگ است. این افراد، معمولا با یک تلنگر کوچک از سمت شریک عاطفی قبلیشان، دست به خیانت به شریک عاطفی فعلیشان میزنند.
وابستگی به خانواده
وابستگی به خانواده هم برای زنان و هم برای مردان یک زنگ خطر بزرگ محسوب میشود. افرادی که با این آدمها ازدواج کردهاند که هنوز نمیتوانند از لحاظ احساسی و عقلانی و فکری مستقل از خانوادهشان باشند، به دلیل دخالتهای خانواده، زندگیشان سرد و خراب شده است یا حتی منجر به طلاق شده است.
اعتیاد
درست که اعتیاد را میتوان ترک کرد اما همه افراد انگیزه و اراده لازم برای ترک را ندارند و یا بعد از ترک با کوچکترین محرکهایی، دوباره به اعتیاد رو میآورند. بنابراین توصیه میشود اگر میدانید که طرف مقابلتان اعتیاد دارد و تا حالا اقدام به درمان و ترک آن نکرده است یا انگیزه و اراده لازم را ندارد، با امید به تغییر او بعد از ازدواج، با او ازدواج نکنید چون امکان تغییر بسیار کم است.
رفیقباز بودن
افرادی که به دوستانشان بسیار وابسته هستند و هر کمکی که از دستشان بربیاید برای دوستانشان انجام میدهند حتی اگر به خود یا زندگیشان آسیب وارد شود، افراد مناسبی برای ازدواج کردن نیستند.
شخص شکستخوردهای است
کسی که شخص شکستخوردهای است یا خودش را این گونه میبیند، شخص مناسبی برای ازدواج نیست چون او اعتماد به نفس کمی دارد و ممکن است زیر بار فشار مسئولیتهای زندگی مشترک کم بیاورد و زود تسلیم شود. مسئولیتپذیری و تلاش برای رفع مشکلات در این افراد کم است.
حسود و کنترلگر است
حسادت زیاد و کنترلگر بودن یکی از رفتارهای ناسالمی است که برخی از افراد دارند و یکی از زنگ خطرهایی است که باید جدی بگیرید. شخصی که کنترلگر است و سعی میکند شما را به شدت محدود کند، بسیار آسیبزننده هستند.
خانوادهها مخالف هستند
مخالفت خانوادهها بسیار آسیبزننده است و جلوی خوشبختی زوجین را میگیرد. حتی اگر خانوادهها راضی شوند، ممکن است در طی زندگی مشترک زوجین را بسیار اذیت کنند یا با دخالتهای بیجا، زندگیشان را خراب کنند.
وقت ازدواج نامزدتان است
افرادی که به دلیل افزایش سن و به خاطر اینکه میگویند وقت ازدواجشان رسیده است، میخواهند با عجله ازدواج کنند، افراد مناسبی نیستند چون این افراد بدون شناخت کافی و فقط برای اینکه فورا ازدواج کنند، با عجله این کار را میکنند و ممکن است بعد از ازدواج دچار پشیمانی و سردی شوند.
سخن پایانی
شناخت پیدا کردن از طرف مقابل، یکی از شروط لازم برای داشتن ازدواج موفق است که باید آن را جدی گرفت. قبل از ازدواج در شرایط مناسب، سوالاتی را که در بخش اول مقاله برای شما آوردهایم را از نامزدتان بپرسید تا از او بیشتر شناخت پیدا کنید و درباره موضوعات مهم با او گفتگو کنید تا متوجه شوید که چقدر در مسائل مهمی مثل خانوادهها، تربیت فرزند، مسائل مالی و حل مشکلات در زندگی مشترک با هم تفاهم دارید. در انتهای مقاله، زنگ خطرهایی را آوردهایم که به شما این پیام را میرساند که طرف مقابلتان برای ازدواج مناسب نیست. در انتها باید گفت که علاوه بر معاشرت با او و خانوادهاش و پرسیدن سوالات ذکر شده در این مقاله، برای کسب شناخت کافی از او، بهتر است در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید تا مشاور همه جوانب را بررسی کند و انتخابتان را تایید کند. در این جلسات، مهارتهای لازم برای حل اختلافات در زندگی مشترک نیز به شما آموزش داده میشود.
پرسش و پاسخ کوتاه
سلام، با انجام مشاوره پیش از ازدواج و تستهای کتل نیو و ام ام پی ای میشه به راحتی و با دقت بالایی شخصیت واقعی طرف مقابل را شناخت.
سلام دوست گرامی
ضمن تصدیق صحبت شما، این نکته را به خاطر داشته باشید که تستها در کنار مصاحبه بالینی و به عنوان یک ابراز به کار میروند.