ترس از تعهد ازدواج (گاموفوبیا) در زنان و مردان جوان

تاریخ آخرین بروزرسانی :

اشتراک گذاری

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

مشاوره

02122024728
رزرو نوبت

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

ترس از تعهد ازدواج (گاموفوبیا) در زنان و مردان جوان

بیشتر جوانان نگران هستند که با پذیرش نقش‌ها و مسئولیت‌های جدید بعد از ازدواج آسایش و امنیتی که در دوران مجردی داشتند به خطر بیفتد. همچنین افزایش آمار طلاق یا تجربه‌ی شکست‌های قبلی در خود فرد یا اطرافیان او باعث تشدید ترس از ازدواج در دختران و پسران شده است. زمانیکه جوانان احساس می‌کنند که برای پذیرش مسئولیت زندگی جدید آماده هستند و نیاز به ازدواج دارند اما همچنان ترس آنان از ازدواج مانع تصمیم گیری درست می‌شود، تکلیف چیست؟ چگونه می‌توان بر این ترس غلبه کرد؟

دلایل ترس از ازدواج


ترس از ازدواج یکی از ترس‌های شایع، به ویژه در میان مردان است. مردان معمولاً به دلیل هراس از مقابله با خطرهای اجتماعی، مالی و شخصی ناشی از ازدواج از پذیرفتن این تعهد می‌ترسند. در این بخش به بررسی دلایل ترس از ازدواج می‌پردازیم.

فرار از احساس مسئولیت

فرار از مسئولیت به عنوان عامل مهم در ترس از ازدواج مطرح می‌شود. تفکر نادرستی است که تنها مشکلات اقتصادی زوجین را تنها عامل تعیین کننده برای فرار جوانان از مسئولیت پذیری بدانیم. زیرا در کنار مشکلات اقتصادی، زوجین با مشکلات و نیازهای دیگر از جمله عاطفی، روحی، اعتقادی و زناشویی نیز درگیر می‌باشند. پذیرش نقش مادری و خانه داری برای دختران می‌تواند باعث ایجاد ترس در آنان و عدم تمایل برای ازدواج شود.

ترس از شکست عاطفی

رخدادها و وقایع ناخواسته و اضطراب‌آوری که تصویری منفی از ازدواج در ذهن افراد ایجاد می‌کند، نیز یکی از دلایل ترس از ازدواج است. جدایی والدین در دوران کودکی، سوءاستفاده والدین، شاهد دعوا و جر و بحث والدین یا دیگر زوج‌های متاهل بودن، سابقه شکست در ازدواج، خیانت دیدن از نامزد یا همسر قبلی یا شنیدن درباره ازدواج‌های ناموفق از اتفاقاتی است که به ازدواج هراسی دامن می‌زند.

 افسردگی

ترس از تعهد و ازدواج گاهی در افسردگی ریشه دارد. شاید فردی قلباً خواستار ازدواج باشد، اما فکر پذیرفتن این تعهد او را مضطرب و هراسان کند. کمبود اعتماد به نفس، رضایت نداشتن از خود، خود را فاقد جذابیت جنسی دانستن و انواع دیگر افسردگی باعث فرار فرد از ازدواج و تعهد می‌شود.

شخصیت درونگرا و اجتنابی

برای افراد درونگرا  و کسانی که دارای شخصیت اجتنابی هستند مواجه شدن با خانواده و روابط جدید ترسناک است. این فرد همیشه برای خود خلوتی داشته که اکنون با ورود فرد جدید به زندگی این خلوت شکسته خواهد شد. برای حفظ تنهایی و خلوت خود از ازدواج سر باز می‌‌زند.

ترس از بازماندن از اهداف

گاهی ترس از ازدواج به دلیل نگرانی از بازماندن اهدافی مانند پیشرفت در تحصیلات، رشته ورزشی، شغل و… است. فرد با این تصور که با قبول مسئولیت‌های جدید بعد از ازدواج فرصت کافی برای رسیدن به اهداف خود را ندارد ازدواج را به تاخیر می‌اندازد.

ترس از صمیمیت

 یک پسر در طی بلوغ روانی و رسیدن به استقلال روانی نیازمند آن است که از مادر خود فاصله بگیرد و وابستگی‌های خود را نسبت به او به حداقل برساند تا توسط پدر و عموهایش به عنوان یک مرد پذیرفته شود. این فرآیند استقلال روانی باعث می‌شود که مردان یک حد صمیمیت برای خود تعیین کنند و به صورت ناخودآگاه خود را از تمام زنان بی نیاز بدانند.

  ازدواج دختری که باکره نیست (باکرگی مو از دست دادم چکار کنم؟)

مهیا نبودن بستر مناسب جهت شناخت جوانان از یکدیگر

تا زمانی که جوانان نتوانند به نحو منطقی، شناخت کافی و همه جانبه از طرف مقابل خود کسب کنند، به راحتی نمی‌توانند تصمیم قاطعانه‌ای برای ازدواج بگیرند و ترجیح می‌دهند در همان کابوس مجردی و ترس از ازدواج به سر ببرند.

بالا بودن هزینه‌های ازدواج

بالا بودن هزینه‌های ازدواج و طلب جهیزیه‌های سنگین از خانواده دختر، برگزاری مراسم ازدواج در تالارهای باشکوه یکی از دلایل ترس جوانان از ازدواج می‌باشد. وقتی جوان احساس می‌کند به خاطر بهره‌مند نبودن از شرایط غنی مالی نمی‌تواند هزینه‌های مراسم مجلل خانواده‌ی همسر خود را بپردازد، منصرف می‌شود.

مهریه‌های سنگین

یکی دیگر از عواملی که باعث ترس جوانان از ازدواج می‌شود، بالا بودن مهریه‌های سنگین دختران است. گروهی از خانواده‌ها بالا بودن مهریه را نمادی از لیاقت و عزت می‌دانند. این خانواده‌ها به دلیل مقید بودن به سنت مهریه‌های سنگین، شرایط دشواری برای جوانان به وجود می‌آورند. جوانان با تصور چگونگی پرداختن این مهریه‌های سنگین در آینده نسبت به ازدواج بدبین می‌شوند.

دلبستگی‌های فردی

 بعضی از پسران فکر می‌کنند که با ازدواج کردن نسبت به مادر خود بی‌توجهی کرده‌اند و آنها را نادیده گرفته‌اند. همچنین همسر آنان مانند مادرشان با آنها رفتار نخواهند کرد و باید زیر بار مسئولیت بروند به همین دلیل از ازدواج دوری می‌کنند. این وابستگی می‌تواند در دختران هم وجود داشته باشد.

ترس از تعهد

 برخی از جوانان تصور می‌کنند که در صورت ازدواج نکردن می‌توانند با افراد مختلفی رابطه داشته باشند. اما ازدواج برای آنان یک تعهد طولانی مدت به یک نفر است که مانع داشتن روابط متعدد می‌شود به همین دلیل تمایلی برای ازدواج ندارند.

منتظر گزینه‌های بهتر ماندن

چه دختر و چه پسر ممکن است با فردی آشنا شوند که تصور می‌کنند توانایی خوشبخت کردن آنها را تا حدودی دارد. اما با ترس از اینکه ممکن است در آینده گزینه مناسب‌تری برای آنها پیدا شود چنین افرادی را نادیده می‌گیرند و یا به آنها جواب منفی می‌دهند.

ترس از خیانت

گاهی اوقات افراد ممکن است شاهد خیانت در اطرافیان باشند و یا به آنها خیانت شده باشد. در چنین شرایطی فرد دچار وسواس فکری خواهد شد و ترس از خیانت مانع ازدواج او می‌شود. همچنین در برخی از افراد داشتن روابط دوستی با یکدیگر احساس تردید نسبت به وفاداری طرف مقابل در زندگی مشترک آینده به وجود می‌آورد.

نشانه‌های ترس از ازدواج


از علائم اصلی ترس از ازدواج در مردان و زنان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ترس شدید و غیرمنطقی از تعهد و ازدواج: در این حالت حتی ترس از ازدواج یا دیدن ازدواج دیگران به ترس دامن می‌زند.
  • اجتناب کامل از ازدواج یا بحث‌ها و وقایع مربوط به آن
  • حملات عصبی، پرخاشگری و بدخلقی کردن در زمان مطرح شدن موضوع ازدواج
  • فردی که از تعهد ازدواج می‌ترسد، می‌داند که این ترسش غیرمنطقی است، اما قادر به کنترل آن نیست.
  • اعتماد به نفس و عزت نفس پایین
  با خیانت دوست پسر چه کنیم(عشقم بهم خیانت کرد)

راه‌های مقابله با ترس از ازدواج


 راهکارهای زیر می‌تواند به شما کمک کند تا بر ترس از ازدواج غلبه کنید.

 غلبه بر ترس ناشی از تجربه شکست عاطفی

 

درصورتیکه در گذشته رابطه‌ای داشته‌اید اما منجر به جدایی شده است سهم خود را در شکست رابطه بررسی کنید. بعد از یافتن علت و سهم خود به دنبال یافتن راه حلی برای جلوگیری از تکرار آن باشید. برای مثال اگر رابطه قبلی شما به دلیل کم توجهی شما نسبت به طرف مقابل به شکست منجر شده است در رابطه جدید خود وقت بیشتری را با فرد مورد علاقه بگذرانید.

غلبه بر ترس از ازدواج به دلیل عدم شناخت یکدیگر

 

یکی از دلایل ترس عدم شناخت طرف مقابل است با مهیا کردن زمینه‌های شناخت از یکدیگر می‌توانید بر این ترس غلبه کنید. در زمان آشنایی بیندیشید تا چه حد فرد مورد نظر برای شما مناسب است. آیا با به وجود آمدن تغییرات در طی زندگی مانند تغییر در ظاهر او همچنان برای شما ارزشمند و قابل احترام است؟ چه تغییراتی در فرد مورد علاقه باعث می‌شود که دیگر برای شما قابل احترام نباشد؟ آیا روابط او با دوستانش، رفتارها و عادت‌های اخلاقی او باعث بی‌احترامی شما نسبت به او می‌شود؟ تاکنون در برخورد با اختلافات و مشکلاتی که با یکدیگر داشته‌اید چگونه رفتار کرده است؟ آیا رفتار او یک رفتار بالغانه و مورد پسند شماست؟ در صورتی که شما و فرد مقابلتان شناخت مناسبی از یکدیگر بدست آورید مثلا عادت‌های اخلاقی خوب و بد همدیگر مانند احساس حسادت، خشم، مهربانی، فداکاری و … را بدانید راحت‌تر می‌توانید به یکدیگر برای زندگی در آینده اعتماد کنید .

غلبه بر ترس ناشی از ترس از طلاق و از دست دادن فردیت

 

 در صورت ترس از دست دادن فردیت و ایجاد تغییرات در خود به یاد داشته باشید که چه افراد ازدواج کنند و چه نه در شرایطی باید در خود تغییراتی ایجاد کنند و زیر بار مسئولیت بروند. همچنین در صورت نگرانی از آمار طلاق بدانید آنچه که در شکست یا موفقیت ارتباط شما موثر است تلاش شما برای حفظ رابطه است نه آمار طلاق.

افکار خود را بنویسید

 

نگرانی‌ها و دلایل ترس خود درمورد ازدواج را بر روی کاغذ بنویسید. با این کار می‌توانید راه حل‌هایی برای این ترس‌ها پیدا کنید. دلایلی که باعث تمایل شما به ازدواج می‌شود، ویژگی‌های طرف مقابل و اینکه چگونه می‌تواند به شما کمک کند تا به اهدافتان برسید را هم بنویسید. این کار خاصیت درمانی دارد و می‌تواند به شما کمک کند تا بر ترس از ازدواج غلبه کنید.

درباره ترس‌های خود با نامزدتان صحبت کنید

 

در مورد مسائلی که باعث ایجاد ترس در شما نسبت به ازدواج شده است با طرف مقابل خود صحبت کنید. اینکار باعث افزایش مهارت ارتباطی شما با یکدیگر خواهد شد که برای بقای روابط سالم ضروری است. صحبت کردن در مورد برنامه‌های آینده، تعداد فرزندان، شغل، پول و عواملی که می‌تواند منجر به جدایی شما شود باعث می‌شود که ترس شما نسبت به ازدواج کمتر شود.

  کنترل افکار منفی (مدیریت افکار ناکارآمد و خطاهای شناختی)

برنامه ریزی برای پذیرش مسئولیت‌ها

 

برنامه و اهداف خود را در زندگی آینده در نظر بگیرید. آیا شما آمادگی لازم برای پذیرفتن فرد دیگر و مسئولیت‌های او را در زندگی دارید؟ چه برنامه و راهکاری برای تامین مسائل مالی و برطرف کردن سایر نیازهای طرف مقابل در زندگی خود دارید؟ شما و همسرتان در آینده چه مسئولیت‌هایی را باید به عهده بگیرید؟ با یافتن پاسخی برای سوالاتی مانند سوالات بالا شما تصوری از آینده خود بعد از ازدواج خواهید داشت و با صحبت در مورد اهداف و برنامه‌های خود با طرف مقابلتان و همچنین آگاه شدن از برنامه‌های او می‌توانید راحت‌تر با مسئله ازدواج و ترس از مسئولیت‌های آن کنار بیایید.

صحبت با پدر و مادر

اگر در ارتباط با ترس‌های خود با پدر و مادر خود صحبت کنید آنها نیز به شما خواهند گفت که همچون شما ترس‌هایی را تجربه کرده‌اند و تجربه خود را در این زمینه در اختیار شما قرار خواهند داد همچنین صحبت کردن با افرادی که ازدواج موفق داشته‌اند ترس شما را نسبت به ازدواج کاهش می‌دهد.

 صحبت با مشاور

 

می‌توانید در مورد دلایل ترس از خود، به خصوص زمانیکه ترس از ازدواج به دلیل تجربه شکست عاطفی قبلی است به یک مشاور یا روانشناس مراجعه کنید تا بتوانید بر ترس از ازدواج خود غلبه کنید. همچنین در صورتی که تصمیم به ازدواج دارید اما نگران هستید که فرد انتخابی شما فرد مناسبی برای شما هست یا نه و این امر باعث ایجاد نگرانی و ترس در شما شده است، همراه با فرد مورد علاقه‌تان به یک مشاور مراجعه کنید او می‌تواند شما را در انتخاب درست راهنمایی کند.

ترس از ازدواج یکی از ترس‌های متداول است. این ترس می‌تواند ناشی ازافزایش مسئولیت‎ها، افسردگی، شخصیت درونگرا و اجتنابی، ترس از شکست عاطفی و ترس از ماندن از اهداف باشد. معمولا ترس از ازدواج با نشانه‌هایی همچون ترس غیر منطقی و غیر قابل کنترل، اعتماد به نفس پایین، اجتناب و وحشت زده شدن از بحث درمورد ازدواج همراه است. برای غلبه بر ترس ابتدا لازم است علت ترس خود از ازدواج را شناسایی کنید. بررسی روابط شکست خورده گذشته و سهم شما در شکست، پیدا کردن فرد مناسب و کسب شناخت قبل از ازدواج، مراجعه به مشاور،نوشتن افکار و دلایل ترس از ازدواج، صحبت کردن در مورد نگرانی‌هایتان با فرد مقابلتان، برنامه ریزی برای پذیرش مسئولیت‌ها در آینده، صحبت کردن با افرادی که ازدواج موفق داشته‌اند، می‌تواند ترس از ازدواج را در شما کاهش دهد و به شما کمک کند تا تصمیم درستی بگیرید.

 

 

اشتراک گذاری مقاله

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

پرسش و پاسخ کوتاه

برای پرسش و پاسخ کوتاه سوال خود را از طریق فرم زیر مطرح کنید. پاسخ، زیر این مقاله در سایت منتشر می شود و به ایمیلتان هم ارسال خواهد شد. برای گرفتن نوبت و مشاهده شرایط مشاوره و گفتگوی آنلاین یا تلفنی با مشاورین روانشناس رادیو عشق اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

  • سلام.من یه مدتی و البته هنوز هم خیلی به ارتباط با جنس مخالف مشتاقم‌ .ولی مدتی هست که از ارتباط میترسم چون به طور وحشتناکی از ازدواج میترسم. مهمترین دلایلشم مهریه سنگین و ترس از مورد سواستفاده قرار گرفته شدن به خاطرش هست. ببینید مهریه های الان واقعا زیاده و من نمی‌دونم با چه منطقی چنین مهریه هایی رو تعیین میکنند اونم وقتی که عندالمطالبه است!!!! هروقت بخواد می‌تونه چند صد سکه پنج میلیونی رو به اجرا بذاره. و واقعا این تأثیر بدی روم گذاشته چون من دنبال روابط الکی نیستم دیگه با فرض این مسئله با کسی هم ارتباط برقرار نکردم.

    • سلام دوست گرامی. آیا ترس شما صرفا در مورد مهریه است یا در مورد سایر موارد ازدواج نیز می ترسید؟ آیا شخص مناسب خود را یافته اید و با او در مورد جزییات ترس و مسائل مالی ازدواج صحبت کرده اید؟ ازدواج یک تغییر بزرگ در زندگی افراد است و نه لزوما مهریه ، بلکه پذیرش مسئولیت و تعهد داشتن به چارچوب این رابطه نیاز به یادگیری مهارت های بیشتری دارد. لطفا برای بررسی بیشتر، حتما از مشاوره همیار عشق نوبت بگیرید.

  • سلام
    من 6 ماهی میشه با خانمی آشنا شدم و قصدم ازدواجه ولی چون شرایطش فعلا اوکی نیست یه چند وقتی طول میکشه باهم ازدواج کنیم. به شدت بهم علاقه مندیم و تنها مشکلی که هست افکارمه؛ حس میکنم میخوام بهش خیانت میکنم در آینده یا خوشبختش نمیکنم و از این جور افکار مزخرف. نمیدونم چرا همچین افکاری تو ذهنم میچرخه میخواستم ازتون بخوام کمکم کنید

    • دوست عزیز
      سلام

      آیا مشابه این افکار مزاحم قبلا هم در شما بوده یا فقط در این حوزه و الان این‌ها ایجاد شدند؟ چرا این سوال رو پرسیدم، چون احتمال این وجود داره که شما اختلال وسواس داشته باشد. در این اختلال افکار سمج، مزاحم و غیرواقع‌بینانه‌ای سراغ فرد میاد که بسیار هم آزاردهندست. بهتون پیشنهاد می‌کنم حتما این موضوع رو با روان‌شناس متخصص در میون بگذارید تا بررسی کاملی روی این موضوع داشته باشه و قبل از اینکه این افکار رابطتون رو دچار مشکل کنه، تکنیک‌هایی برای مهار این افکار به شما آموزش بده.

  • سلام،
    من یه مشکلی دارم و اون اینکه از ازدواج می‏ترسم. وقتی یه خواستگار میاد، به نظرم مثل یه بازیه و نمی‏تونم جدی بگیرمش. همش می‏ترسم که توی زندگی از من خوشش نیاد یا دوستم نداشته باشه و سمت زنای دیگه جذب بشه. میشه منو راهنمایی کنید.

    • دوست عزیز، سلام
      شاید برای شما جالب باشه بدونید که این مساله، پرسش بسیاری از دختران دیگر است. به عنوان مثال، این جملات شنیده می‏شود که: «می‏ترسم منو دوست نداشته باشه»، «می‏ترسم بعد از ازدواج یه دختر بهتر ببینه و منو ول کنه بره» و جملاتی شبیه به این. اما این ترس از کجا می‏آید؟

      معیارهای نامناسب جامعه برای دختر خوب بودن
      قطعا در طول روز به شکل‏های مختلف با این جمله مواجه شدید که: «دختر خوب دختریه که …» و معمولا بعد از این جمله لیستی از ویژگی‏های مختلف برای این دختر خوب آورده می‏شود. داشتن تمام این ویژگی‏ها برای یک زن/دختر قطعا امکان‏پذیر نیست، به ‏علاوه هر کس ویژگی‏های منحصر به فرد خودش را دارد و قرار نیست که همه شبیه هم شوند.
      اعتماد به نفس
      این معیارهای زیاد و سخت‏گیرانه، روی اعتماد به نفس دختران، تاثیر زیادی می‏گذارد. اما چه کار می‏شود کرد؟ با وجود تمام این موارد، شما باید یاد بگیرید که خودتان را همانطور که هستید دوست داشته باشید و برای افزایش اعتماد به نفستان تلاش کنید. استفاده از کتاب‏های خودیار یا کمک گرفتن از روان‏شناس، می‏تواند شما را در این مسیر هدایت کند.

      دلایل ترس خود از ازدواج را یادداشت کنید.
      به خاطر داشته باشید که هیچ‏کس با هیچ‏ روشی نمی‏تواند از آینده خود باخبر شود، شما هم از این قاعده مستثنی نیستید. اما، می‏توانید برای جلوگیری از اتفاقات ناخوشایند آینده تلاش کنید. برای شروع، لازم است که لیستی از تمام ترس‏ هایتان در مورد را ازدواج یادداشت کنید. در اینجا چند ترس عمده از ازدواج را مورد بررسی قرار می‏دهیم.

      «من را دوست نداشته باشد.»
      گاهی، برخی از دختران فکر می‏کنند که ممکن است بعد از ازدواج به همسرشان آن‏ها را دوست نداشته باشد (مثلا زشت بودن یکی از اندام‏های بدن یا …). از اعتماد به نفس که بگذریم، گاهی لازم است با خودمان رو راست باشیم و ببینیم که چه موردی احتمالا در آینده ممکن است مشکل‏ ساز باشد. در صورت لزوم، شما می‏توانید در دوران آشنایی، موضوع را مطرح کنید و خیالتان را از آن بابت راحت کنید.

      «من را به خاطر فرد دیگری رها کند.»
      ترس از خیانت، یکی دیگر از ترس‏های شایع برای ازدواج است. در این زمان سعی کنید ببینید چه عاملی باعث ایجاد این ترس در شما شده است. آیا خودتان یا در خانواده، تجربه مشابهی داشته ‏اید؟ یا آیا شما به طور کلی خیلی درباره آینده نگران هستید و شخصیت اضطرابی دارید؟ در هر دو مورد بهتر است حتما با یک روان‏شناس متخصص مشورت کنید.

      «می‏ترسم همسر آیندم نگذاره کارهایی که دوست دارم را انجام بدم.»
      یکی دیگر از ترس‌‏های دختران برای ازدواج، ترس از محدود شدن است. به یاد داشته باشید که شما برای ازدواج باید چندین جلسه ملاقات حضوری داشته باشید و در مورد موارد مهم زندگی خود صحبت کنید. شما می‏توانید در مورد تمام برنامه ‏های آینده خود با خواستگارتان صحبت کنید و نظر او را جویا شوید تا در نهایت برای ازدواج تصمیم بگیرید.

      سایر موارد
      همانطور که گفته شد، سعی کنید ترس‏هایتان برای ازدواج را یادداشت کنید. این کار اولین قدم و مهم‏ترین آن‏ها است. پس از آن ببینید که چه مواردی را می‏توانید با مطالبی که در این پست آورده شد، خط بزنید. به‏علاوه، شما همیشه می‏توانید از کمک یک روان‏شناس متخصص کمک بگیرید.

مقالات مرتبط