اگر تابهحال رابطه های کوتاهمدت زیادی را تجربه کرده باشید، حتما با تنشها و مشکلات تمام شدن روابط دست و پنجه نرم کردهاید و این سوال برایتان مطرح شده که چطور میتوانم یک رابطه پایدار داشت؟ قطع شدن روابط علتهای مختلفی دارد که گاهی به انتخاب طرفین صورت میگیرد، ولی احتمالا روابطی را تجربه کردهاید که از ابتدا رویایی به نظر میرسیده اما کمکم در سرازیری افتاده و خیلی زودتر از آنچه فکرش را میکردید قطع شده است. کنار آمدن با این موضوع خصوصا اگر سرمایهگذاری عاطفی زیادی روی فرد مقابل و رابطه انجام شده باشد، کار سختی است. بررسی عواملی که باعث قطع سریع روابط شده و همچنین توجه به ویژگیهای روابط بادوام میتواند کمککننده باشد، تا ببینیم اشکال کار کجاست و چگونه میتوان رابطه با دوست پسر یا فرد مورد علاقه را حفظ کرد و دوام آن را افزایش داد؟
استفاده از کلمات دوست پسر، دوستی و رابطه در این مقاله به هر رابطهای که به قصد ازدواج و با نظارت والدین ایجاد شده است، اشاره دارد. هدف ما در استفاده از این واژه نیز صرفا ملموستر شدن مبحث برای خوانندگان است، زیرا بیشتر مراجعان ما نیز هنگام بیان مشکل خود در استفاده از این واژه احساس راحتی میکنند.
عوامل موثر در کوتاه مدت شدن روابط
ظاهرا تنها تفاوتی که بین روابط کوتاهمدت با روابط پایدار و بادوام وجود دارد، مدت زمان رابطه است، اما باید دید چه عواملی زمان رابطه را تحت تاثیر قرار میدهد:
ورود به رابطه برای تفریح و خوشگذرانی
معمولا افرادی که هدف اصلیشان از ورود به رابطه تفریح و خوشگذرانی است، رابطههای بلند مدتی را نمیتوانند و یا حتی نمیخواهند تجربه کنند. اکثر رابطهها شروع جذابی دارند. روزهای اول پر از احساسات مثبت و هیجان و تفریح است. اما با مرور زمان تفاوتهای دو طرف بروز یافته و مشکلاتی در رابطه دیده میشود. گرچه این روالی طبیعی است، اما برای فردی که رابطه را یک زنگ تفریح میبیند و تنها برای خوشگذرانی وارد رابطه شده، امری ناخوشایند است. بنابراین این دسته افراد با ظهور اولین نشانههای مشکلات، فرار را بر قرار ترجیح میدهند!
نداشتن تعریف صحیحی از یک رابطه خوب
گاهی نیز افراد تعریف صحیحی از رابطه ندارند. شاید با خودتان فکر کنید یک رابطه خوب و سالم همواره باید گل و بلبل باشد. رابطهای که در آن مشکلات وجود دارد به چه دردی میخورد؟! چقدر خوب میشد اگر همیشه رابطهها اینطور پیش میرفت اما چه بخواهید چه نخواهید واقعیت چیز دیگری است. همانطور که گفتیم ظهور مشکلات در رابطه دو انسان روالی طبیعی است. درست است که یک سری مشکلات بین دونفر میتواند قابل حل نباشد اما اینکه فکر کنیم هر اختلاف نظر یا تنشی اشتباه بودن رابطه را نشان میدهد و باید آن را تمام کرد، باور اشتباهی است.
ویژگیهای شخصیتی طرفین
همانطور که میدانید افراد ویژگیهای شخصیتی متفاوتی دارند. برای داشتن یک رابطه خوب و بادوام، تناسب شخصیت دو طرف رابطه امری ضروری است. همچنین برخی ویژگیهای شخصیتی اصولا هماهنگی زیادی با روابط نزدیک ندارند. به طور مثال افرادی که نیاز زیادی به آزادی دارند یا قدرت، یکی از ویژگیهای اصلی شخصیتشان محسوب میشود، در روابط نزدیک دچار مشکلاتی میشوند. همه افراد وقتی وارد رابطه میشوند تا حدی آزادیهای شخصیشان محدود شده یا مجبور میشوند مانور کمتری روی قدرتشان بدهند. اگر شما یا شریک عاطفیتان این ویژگیها را دارید احتمالا در روابط بلندمدت به مشکلاتی برمیخورید که برای حلشان نیازمند مهارتهایی هستید. همچنین برخی افراد نیاز کمتری به صمیمیت احساس میکنند و همین باعث میشود انرژی کمتری برای روابط خود بگذارند. گاهی نیز افراد مشکلات یا اختلالات شخصیتی دارند که روی کیفیت و مدت روابطشان اثر می گذارد. بنابراین شناخت کامل ویژگیهای شخصیتی خود و یافتن فردی متناسب با این ویژگیها میتواند از عوامل افزایش دهنده دوام رابطه باشد.
نداشتن ملاکهای مشخص برای انتخاب
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار روی دوام روابط این است که شما با ملاکهایتان در انتخاب شریک عاطفی آشنا باشید. اصلا میخواهید با چطور فردی وارد رابطه شوید؟ اگر با خواستهها و ملاکهایتان آشنایی صحیحی نداشته باشید احتمالا با افراد اشتباهی وارد رابطه شده و بنابراین روابطتان دوامی نخواهد داشت. معمولا افراد از رابطهای به رابطه دیگر میروند و هر بار خستهتر و ناامیدتر از قبل دنبال فرد رویاییشان هستند، دریغ از اینکه برای شناخت این فرد اول باید تکلیف شان را با خودشان و خواسته هایشان مشخص کنند. اگر در حال حاضر در رابطهای هستید و میخواهید بادام باشد، ابتدا ببینید چه میخواهید و فرد مقابل چقدر متناسب با فرد ایدهآل شماست. این بررسی میتواند تخمینی از طول زمان رابطه به شما بدهد.
عدم توانایی مدیریت مشکلات رابطه
داشتن توانایی و مهارتهای فردی برای حل مشکلات از جمله مهمترین عوامل ثبات یک رابطهاند. همانطور که گفتیم وجود اختلاف نظر، تنش و مشکل در رابطه اجتنابناپذیر است. وقتی افراد هنگام بروز اختلافات نتوانند احساسات به ویژه خشم خود را مدیریت کنند، نتوانند طرف مقابل و احساساتش را درک کنند و یا حتی به خوبی حرف یکدیگر را متوجه نشوند، قطع شدن زود هنگام رابطه امری قابل پیشبینی است.
وجود رفتارهای منفی
اینکه در طول مدتی که از رابطه میگذرد، دو طرف چطور با هم رفتار میکنند، میتواند یه معیار مهم برای پیشبینی طول مدت رابطه باشد. رفتارهای منفی، به ویژه بیاحترامی و تحقیر، از مهمترین پیشبینیکنندههای قطع روابط هستند. جان گاتمن، یکی از بزرگترین روانشناسان در حیطه روابط زوجی، پس از بیست سال تحقیق به این نتیجه رسیده است که قطعیترین و تنها عامل پیشبینی کنندۀ طلاق تحقیر است. تحقیر نقطهی مخالف احترام است و غالباً با قضاوت منفی، انتقاد و طعنه زدن به ارزشهای فردی طرف مقابل بیان میشود. بنابراین معمولا افراد ترجیح میدهند در روابطی که حجم بالای رفتار منفی بیاحترامی و تحقیر در آن وجود دارد نمانند.
ویژگیهای روابط بلندمدت و راهکارهای حفظ رابطه
شناخت ویژگیهای روابط بلندمدت به شما کمک میکند در وهله اول رابطه خود را بسنجید و بتوانید آینده آن را پیشبینی کنید، و همچنین در یافتن راهکارهای مناسب برای افزایش دوام و ثبات رابطه کمککننده است.
اعتماد
اعتماد یکی از مهمترین عوامل پیشبینی کنندۀ موفقیت در روابط بلندمدت است. از خودتان بپرسید “آیا شریک عاطفیتان به طور کلی قابل اعتماد و ممطئن هست؟ آیا میتوانید روی او حساب کنید؟ خودتان چطور؟ آیا او میتواند به شما اعتماد کند؟” اعتماد برای بعضی افراد موضوع پیچیدهای است. برخی چشمبسته به دیگران اعتماد میکنند، درحالیکه عدهای به سختی اعتمادشان جلب میشود. قابل اعتماد بودن همسر آیندهتان را برمبنای وعدههای سر خرمن یا آرزوهای محال ارزیابی نکنید، سابقۀ قابل اطمینان بودن او را در این مدت مدّنظر قرار دهید. چنانچه اعتماد کافی بین شما وجود ندارد، باید علل آن بررسی شود و اگر مسائلی وجو دارد که باعث سلب اعتماد یکی از شما یا هر دو نفرتان است، احتمال پیشرفت و طولانی شدن رابطهتان بسیار اندک است.
صمیمیت
صمیمیت از جمله مهمترین آیتمهای یک رابطه رمانتیک است. چنانچه صمیمیت در رابطه وجود نداشته باشد، احتمال ادامه یافتن آن خیلی کم است، و حتی در صورت دوام، کیفیت لازم را ندارد. صمیمیت 4 بعد فیزیکی، احساسی، فکری و فعالیتهای مشترک است. با شناسایی ابعاد صمیمیت راحتتر میتوان راهکارهای مناسب برای تقویت آن را یافت.
احساسات خود را چه به صورت فیزیکی و چه به صورت کلامی، ابراز کنید. درباره سایر احساساتتان مثلا نگرانیهای موجود در رابطه یا خارج از آن با هم صحبت کنید. درباره افکار و عقاید مختلف خود صحبت کنید تا اشتراکاتتان را بهتر شناخته و بتوانید فعالیتها و تفریحات مشترک تدارک ببینید. سعی کنید خودافشاییتان را در رابطه افزایش دهید و درباره مسائلی که با دیگران کمتر میتوانید مطرح کنید، با شریک عاطفی خود سخن بگویید.
تعهد
هیچ رابطهای بدون وجود تعهد و انحصاری بودن رابطه برای دوطرف ادامه نمییابد. احساس تعهد خود را به رابطه حفظ کنید و آن را به شریک عاطفیتان نشان دهید تا بتوانید در رابطه احساس آرامش و امنیت داشته باشید.
قدردانی کردن
افرادی که سالها به خوبی و خوشی در کنار هم زندگی میکنند، فقط عاشق هم نیستند، آنها قدر یکدیگر را هم میدانند. در ابتدای رابطه کارهای کوچکی را که طرف مقابل برایتان انجام میدهد، میبینید و به راحتی از او به خاطر این لطفهایش تشکر میکنید، اما در گذر زمان کمکم برایتان عادی شده و احتمال دارد که دیگر حتی متوجه این لطفها و مهربانیها نشوید و آنها را نادیده بگیرید. قدردانی کردن باعث میشود طرفین احساس کنند در رابطه دیده میشوند و همین احساس توجه و دیده شدن، عامل مهمی برای انرژی گذاشتن روی رابطه و انگیزه خبی برای ادامه رابطه است. پس تا میتوانید از رفتارهای مثبت طرف مقابلتان قدردانی کنید.
مهربانی
مهربانی شما را به هم نزدیک میکند و یکی از مهمترین مولفههای یک رابطۀ موفق و بادوام است. مهربانی باعث میشود که هر یک از طرفین به دیگری اهمیت بدهد، به او عشق بورزد و او را درک و تایید کند. شواهد فراوانی وجود دارد که نشان میدهد، هر چه فردی بیشتر شاهد مهربانی باشد یا مهربانی دریافت کند، خود نیز مهربانتر خواهد شد. پس آن را تمرین کنید و سعی کنید آن را افزایش دهید. مهربانی را مانند عضلهای تصور کنید که با ورزش و تمرین قویتر میشود. به عبارت دیگر هر چه مهربانتر باشید، عضلۀ حسن نیتتان قویتر میشود و راحتتر میتوانید مهربانیتان را نشان بدهید. دو طرف یک رابطۀ موفق میدانند که عشق فرزند مهربانی است.
همدلی
همدلی، هنر درک احساسات دیگران و دیدن دنیای از چشم آنها است. افراد در یک رابطۀ موفق تلاش میکنند تا احساسات یکدیگر را درک کرده و به راحتی ابراز احساسات کنند. بهترین راه برای این که همدلیتان را به فرد مورد علاقهتان نشان دهید، این است که صادقانه دربارۀ احساساتتان با هم گفتگو کنید، آمادگیتان را برای کمک کردن به او اعلام کنید و نگرانی خود را در شرایط مناسب ابراز کنید. همدلی کردن آسان نیست، اما لازم است از دایرۀ احساسات فردی خود بیرون بیایید تا به طرف مقابلتان بفهمانید که دوستش دارید و برایش اهمیت قائل هستید.
همراهی
افراد حاضر در یک رابطه شاد و خوشبخت، از بودن در کنار یکدیگر لذت میبرند. بسیار مهم است که برای رابطهتان اولویت قائل شوید، زمانی را به بودن در کنار عشقتان اختصاص بدهید، با هم فعالیتهای جدیدی را امتحان کنید و به سرگرمیها و مشغولیتهای یکدیگر علاقه نشان بدهید.
بخشنده بودن
بخشندگی یعنی این که با دست و دلبازی ببخشید، بدون آن که در مقابل انتظار دریافت چیزی را داشته باشید. بخشنده بودن در یک رابطه به این معنا است که هر دو طرف زمان و انرژی عاطفی خود را بیدریغ در اختیار یکدیگر بگذارند. این ویژگی خاص را میتوانید با تحسین کردن یکدیگر، تمرین بخشش یا انجام دادن کارهای عاشقانه یا لطفهای کوچک در حق یکدیگر نشان بدهید. وقتی این بخشش بیدریغ در رابطهای وجود نداشته باشد، زمینه برای شکل گرفتن ارتباط ناموفق و نفوذ تلخی و ناامیدی در رابطه فراهم میشود. از سوی دیگر تمرین بخشندگی، پیوند میان دو طرف را قویتر میکند و عمق بیشتری به مهر و محبتشان میدهد. برای داشتن یک رابطۀ موفق ضروری است که عشقتان را به این روش هم ابراز کنید.
تلاش برای تازه نگه داشتن رابطه
در همه روابط بعد از مدتی شور و شوق اولیه کاهش مییابد، و این میتواند احساس سرخوردگی در طرفین ایجاد کند. تلاش برای حفظ طراوت در رابطه میتواند به افزایش دوام رابطه کمک زیادی کند. سعی کنید تجربههای جدید ایجاد کنید. از نشان دادن احساساتتان غافل نشوید. غافلگیر گیر کردن یکدیگر در مناسبتهای مختلف نیز میتواند تاثیر زیادی روی افزایش هیجان و تازگی رابطه داشته باشد.
صحبت درباره خواستهها و نگرانیها
اگر مسائلی در رابطه پیش آمده که شما را نگران کرده و یا احساس ناخوشایندی دارید، حتما آن را با طرف مقابل مطرح کنید. فکر نکنید او باید ذهن شما را بخواند و یا ممکن است ناراحت شود. فراموش نکنید ناراحتی را برای طولانی مدت نمیتوانید مخفی یا سرکوب کنید. دیر یا زود این ناراحتی افزایش یافته و وارد جریان رابطهتان میشود. خواستههای خود را نیز مخفی نکنید. یک رابطه خوب باید نیازهای هر دو طرف را ارضا کند. هیچکس برای طولانی مدت نمیتواند نیازهایش را سرکوب کند. بنابراین اگر هر کدام از شما به خواستههایش در رابطه نرسد دیر یا زود دلسرد شده و برای ادامه رابطه مردد میشود. توجه داشته باشید برای اینکه افراد بتوانند به راحتی با یکدیگر صحبت کنند باید شنوندههای خوبی هم باشند. در واقع اگر شما با اشتیاق و دقت به صحبتهای طرف مقابلتان گوش کنید و سعی کنید صحبتهای او را بدون سوءتفاهم بشنوید، در این صورت او هم مشتاق به خود افشایی خواهد شد.
قطع شدن رابطه آن هم در کوتاهمدت تجربه سختی است. به ویژه اگر این اتفاق به دفعات تکرار شود. برای جلوگیری از این موضوع و افزایش دوام و طول مدت رابطه، باید ابتدا با عواملی که موجب قطع شدن سریع رابطهها میشود، آشنا شد. مواردی مانند ورود به رابطه با هدف تفریح و خوشگذرانی، نداشتن تعریف صحیح از رابطه، تفاوت در ویژگیهای شخصیتی، نداشتن ملاکهای مشخص برای انتخاب، عدم توانایی حل مشکلات و وجود رفتارهای منفی، در کوتاهمدت شدن رابطهها تاثیر دارد. همچنین آشنا شدن با ویژگیهای روابط بادوام میتواند منجر به یافتن راهکارهای مناسب برای افزایش ثبات و پایداری رابطه شود. وجود اعتماد، صمیمیت، تعهد، همدلی و همراهی، قدردانی، بخشندگی برای تداوم یک رابطه ضروری است. تلاش برای تازه نگه داشتن رابطه و صحبت درباره خواستهها و نگرانیها نیز کمک بزرگی به دوام رابطهها میکند.
ترس از تنها ماندن (چطور تنهایی را تحمل کنم و با آن کنار بیام؟)
پرسش و پاسخ کوتاه