بسیاری از افراد در دوران نوجوانی عاشق میشوند و عشق پرشوری را تجربه میکنند، که البته این عشق ممکن است به همراه شکست و آسیبهای زیادی باشد. در این مقاله قصد داریم در مورد عشق در دوران نوجوانی توضیح بدهیم و در انتها چندین راهکار میدهیم برای افرادی که دچار این عشق هستند که چه کار باید بکنند که آسیب زیادی نبینند. در این مقاله به والدینی که نوجوان دارند هم توصیههایی میکنیم تا از نوجوانشان به درستی مراقبت کنند و توجه و محبت لازم را به او بدهند تا فرزندشان به دنبال این توجه و محبت در روابط دیگر نباشد.
حقایقی در مورد عشق در دوران نوجوانی
تجربه کردن عشق در این دوران، طبیعی است
نوجوانان در مرحله حساسی از زندگی خود هستند که به دنبال کسب تجربیات جدید هستند که یکی از آنها تجربه کردن عشق است. همه ما آدمها احساس داریم و نمیتوانیم احساساتمان را انکار کنیم، مخصوصا وقتی که از کسی خوشمان میآید، اما مهم این است که در مورد درست یا غلط بودن احساساتمان بدانیم و بدانیم که چگونه باید نسبت به آنها واکنش نشان بدهیم.
وارد شدن به رابطه عاطفی، مهارتهای ارتباطی نوجوان را تقویت میکند
وارد شدن به رابطه عاطفی در چهارچوبهای خاصی برای نوجوانان مضر نیست، البته زمانی که نوجوان آگاه باشد و بالغ و پختگی لازم را داشته باشد تا دچار آسیب نشود. در این صورت رابطه عاطفی میتواند به او کمک کند که مهارتهای ارتباطیاش را نسبت به مردان تقویت کند و مردان را بهتر بشناسد.
نوجوانان نیاز دارند با رعایت چهارچوبها، زندگی شخصی و مستقلی داشته باشند
اشکالی ندارد که نوجوان با چهارچوبهای خاصی وارد رابطه عاطفی شود، چون این کار باعث میشود او استقلال بیشتری پیدا کند و زندگی شخصی خودش را داشته باشد.
پیامدهای عشق در دوران نوجوانی
یک نوجوان به علت نداشتن آگاهیهای زیاد در زمینه عشق و رابطه عاطفی و نداشتن تجربیات لازم، احتمال اینکه در روابط شکست بخورد و آسیبهای زیادی به او وارد شود بسیار زیاد است. در ادامه در مورد این آسیبها صحبت میکنیم.
وابستگی ناسالم زیاد
یک نوجوان وقتی عشق پرحرارت را تجربه میکند، گمان میکند که طرف مقابل تنها شانس او برای تنها نماندن است و دیگر به جز او کس دیگری او را دوست نخواهد داشت، بنابراین به شدت به او وابسته میشود. وابستگی، کنترلگری را به همراه دارد و باعث میشود فرد تمام هویت، شخصیت و کارهایش را رها کند و فقط روی آن فرد تمرکز کند.
افت تحصیلی
نوجوانانی که زودهنگام عاشق میشوند و وابسته میشوند، دوست دارند تمام وقتشان را با آن شخص بگذرانند، بنابراین ممکن است دیگر علاقهای به درس خواندن نداشته باشند یا تمرکزشان را از دست بدهند و دچار افت تحصیلی شوند که این مشکل بر روی آینده شغلیشان تاثیر منفی زیادی میگذارد. در این زمینه مشاوره تحصیلی میتواند برای شما مفید و کمککننده باشد.
خراب شدن ارتباط نوجوان با خانوادهاش
خانوادههایی که متوجه میشوند نوجوانشان درگیر عشق شده است، ممکن است واکنش منفی شدیدی نشان بدهند و با فرزندشان مخالفت کنند. فرزند هم با خانوادهاش مقابله میکند و گاهی به خاطر یک فرد، ارتباط خانوادگیاش را که بسیار مهم است، از دست میدهد.
افسردگی و اضطراب
برخی از نوجوانان که عشق بیسرانجام را تجربه میکنند و نمیدانند که چگونه باید با این عشق و شکستی که خوردهاند کنار بیایند، دچار افسردگی و اضطراب شدید میشوند، تا حدی که ممکن است دیگر هیچ انگیزهای برای زندگی کردن نداشته باشند و افکار خودکشی داشته باشند یا حتی اقدام به خودکشی کنند.
برقرار کردن رابطه جنسی در دوران دوستی
نوجوانان به علت نداشتن آگاهی زیاد در زمینه ارتباطات، ممکن است نوجوان دچار این اشتباه شود که باید برای حفظ آن فرد با او رابطه جنسی برقرار کند یا برای اینکه از تهدیدهای آن فرد رها شود، تن به این کار بدهد و دچار ضربه روحی و جسمی شدید شود.
ازدواج زودهنگام و ناموفق
برخی از افراد که به اشتباه فکر میکنند آن فرد عشق اول و آخرشان است، با بیتوجهی به مخالفتهای خانواده با آن فرد ازدواج میکنند و یک ازدواج شکست خورده را تجربه میکنند.
اعتیاد به مواد مخدر
برخی از نوجوانان که با فرد اشتباهی دوست میشوند یا بعد از شکست عشقی نمیدانند که چگونه باید این احساسات را کنترل کنند، اعتیاد به مواد مخدر پیدا میکنند تا آرام شوند و از مشکلاتشان رها شوند.
چگونه شکست عشقی در دوران نوجوانی را مدیریت کنیم؟
احساساتتان را ابراز کنید
گریه کردن، نوشتن احساسات روی کاغذ، صحبت کردن با اعضای خانواده یا یک دوست قابل اعتماد و یا صحبت کردن با یک مشاور متخصص در این زمینه، به شما کمک میکند احساساتتان را بروز بدهید و در خودتان تخلیه نکنید. پذیرش این احساسات و ابراز آنها، گام اول کنار آمدن با شکست عشقی در دوران نوجوانی است.
خودتان را مقصر ندانید و به اتفاقی که افتاده است منطقی بنگرید
بسیاری از نوجوانان به علت نداشتن اعتماد به نفس و احساس گناه، فکر میکنند ارتباطشان که خراب شده است به خاطر خودشان است و تنها مقصر خودشان هستند، اما این نکته را بدانید که وقتی ارتباطی خراب میشود، تنها مقصر خودتان نیستید، بلکه طرف مقابل هم اشتباهاتی داشته است چون رابطه دو طرفه است و شما به تنهایی، نمیتوانید یک رابطه را بسازید یا خراب کنید.
از خودتان مراقبت کنید
از لحاظ روانی و جسمانی از خودتان مراقبت کنید. ورزش کنید، پیادهروی انجام دهید، یوگا و مدیتیشن را یاد بگیرید و انجام دهید، به ظاهرتان رسیدگی کنید تا وقتی خودتان را در آیینه تماشا میکنید، از دیدن خودتان لذت ببرید، از لحاظ روانی هم همینطور. آسیبهای دوران کودکیتان را به کمک مشاور درمان کنید، روی اعتماد به نفس، عزت نفس و احساس خودارزشمندیتان کار کنید و در زمینه روابط عاطفی و عشق، کتابهای معتبری مطالعه کنید، در سایتهای معتبر مطلب بخوانید و فریب مطالب بدبینانه و اشتباه را نخورید. هر چقدر اطلاعات بیشتری داشته باشید، میتوانید ارتباط موفقتری داشته باشید و شخص مناسبی را پیدا کنید.
کارهایی را انجام بدهید که از آنها لذت میبرید
مثل نقاشی، آشپزی، خیاطی و… هر کاری را که دوست دارید در این مدت انجام بدهید. لذتی که از این کار دریافت میکنید، هم به تقویت اعتماد به نفستان کمک میکند و هم به شما کمک میکند که حالتان خوب شود و غم از دلتان خارج شود.
به خودتان فرصت بدهید
زمان دادن به خودتان در کنار انجام دادن این کارها بسیار مهم است. زمان به تنهایی کافی نیست اما در کنار این راهکارها، ضروری است چون نمیتوان انتظار داشت که در یک شب همه چیز را فراموش کنید و به زندگی عادی برگردید، شاید چندین ماه زمان لازم باشد اما در این مدت زمان، در کنار اینکه احساساتتان را سرکوب نمیکنید و ابراز میکنید، باید زندگی عادیتان را داشته باشید تا دچار افسردگی و کرختی نشوید.
دلایل جدایی تان را بررسی کنید
چرا جدا شدید؟ آیا او فرد اشتباهی برای شما بود؟ از شما سوءاستفاده میکرد؟ او یک باجگیر عاطفی بود؟ اشتباهات شما در رابطه چه بود؟ وقتی بدانید که طرف مقابل شخص مناسبی برایتان نبوده است، بهتر و زودتر میتوانید با این جدایی کنار بیایید.
از کمک تخصصی استفاده کنید
شاید با خود بگویید:«خودم از پسش بر میام» اما گاهی آسیبهای شکست عشقی آن قدر زیاد و اساسی است که ما را دچار افسردگی میکند و باعث میشود شخصیت و عزت نفسمان خراب شود و بر روی زندگی فعلی و آیندهمان تاثیر منفی بگذارد. در این صورت باید از کمک تخصصی روانشناسان استفاده کنید تا احساسات و آسیبهایتان درمان شوند و نه اینکه سرکوبشان کنید و تبدیل به مشکلات روانی شود یا در روابط آینده برایتان مزاحمت ایجاد کنند. ما برای افرادی که در شرف جدایی هستند و یا جدا شدهاند، دوره من ارزشمند بدون تو را آماده کردهایم که میتواند بهترین راهنما برای رسیدن به حال خوب شما بعد از جدایی باشد.
والدین چگونه میتوانند به نوجوانانشان کمک کنند تا با شکست عشقی کنار بیایند؟
احساسات فرزندتان را به رسمیت بشناسید و مسخره نکنید
برخی از والدین احساسات فرزندانشان را نادیده و کم ارزش میبینند و آنها را مسخره میکنند، مثلا میگویند:«حالا چیزی نشده که. قوی باش. چقدر دختر لوسی هستی تو.» به جای این حرفها که بیشتر حال نوجوان را بد میکند، این جملات را به او بگویید:«میفهمم که چقدر سخته عزیزم. منم تجربهاش کردم قبلا.»، «کاملا درکت میکنم و در کنارت هستم. اگه کمکی از دستم بر میاد برای خوشحال کردنت حتما انجامش میدم.»، «در موردش باهام حرف بزن عزیزم. باید حرف بزنی تا سبک بشی.»
گوش شنوای خوبی برای او باشید
به حرفهای نوجوانتان گوش کنید و اجازه بدهید او آزادانه با شما صحبت کند. از او سوالاتی بپرسید که بتواند با جزئیات بیشتری صحبت کند و ذهنش را تخلیه کند. مثلا بپرسید:«چه احساسی داری؟»، «چه احساسی به خودت داری؟»، «به نظرت اون آدم درستی برای تو بود؟»، «در مورد جداییتون چی فکر میکنی؟ دلیلش چی بود؟»
با فرزندتان کارهای خوب و لذتبخشی را انجام بدهید
با فرزندتان چند روز به سفر بروید، گردش کنید، به سینما بروید، با او به موسیقی گوش بدهید و برقصید، ورزش کنید و… اگر شما هم این کارها را انجام بدهید، او انگیزه بیشتری خواهد داشت و با شما همراهی خواهد کرد.
در درسهایش به او کمک کنید
اگر او دچار افت درسی شده است، عصبانی نشوید بلکه سعی کنید مدتی تا حالش خوب شود در درسهایش به او کمک کنید. نه اینکه شما کاملا درسهایش را بنویسید و او را بیمسئولیت بزرگ کنید، بلکه در کنارش بنویسید و به او کمک کنید تا سریعتر انجام بدهد و به خاطر بیحوصلگی درسش را رها نکند و افت کند.
فرزندتان را دوست داشته باشید
به فرزندتان عشق بورزید و به او توجه و محبت کنید. از او حمایت کنید تا بداند که کسی در کنار او است و تنها نیست. به علاوه با انجام دادن این کار، او دیگر خلاء نخواهد داشت که بخواهد با روابط اشتباه دیگری این خلاءها را پر کند و آسیب ببیند.
اگر نیاز است با مشاور کودک و نوجوان مشورت کنید
اگر نیاز است که بیشتر در این مورد اطلاعات داشته باشید و بدانید که باید با فرزندتان در این دوران چگونه برخورد کنید و چطور میتوانید به او کمک کنید، بهتر است با مشاور کودک و نوجوان مشورت کنید. در این زمینه مشاوران همیار عشق میتوانند شما را راهنمایی کنند.
چه کار کنیم تا نوجوانمان درگیر روابط اشتباه نشود؟
مهارتها و علاقهمندیهای نوجوانتان را بشناسید، آنها را تایید کنید و در این زمینهها آنها را حمایت کنید تا رشد کنند. حتی اگر چیزی که او دوست دارد، مورد علاقه شما نیست، مهم نیست، مهم این است که او قرار نیست با طرز تفکر شما بزرگ شود، بلکه قرار است در مسیری که خودش دوست دارد پیشرفت کند. پس از او بیقید و شرط حمایت کنید تا به خودآگاهی برسد و در زمینههای موردعلاقهاش فعالیت کند و اعتماد به نفسش را بالا ببرد.
او را محدود نکنید
نیاز نیست برای او قوانین سختگیرانهای بگذارید که مثلا اصلا نباید با دوستانش بیرون برود، نباید از موبایل استفاده کند و… هر چقدر محدودیت تعیین کنید، او بیشتر از شما فرار خواهد کرد و پنهانکاریها و دروغگوییهایش شروع خواهد شد. بهتر است با اینکه مواظب او هستید، به او اجازه بدهید تا حد سالم آزاد باشد و ارتباطات اجتماعیاش را داشته باشد. مثلا اگر او میخواهد هر روز با دوستانش بیرون برود، نگویید:«نه تو اصلا حق نداری با دوستات تنهایی بیرون بری.» بلکه بگویید:«عزیزم تو میتونی باهاشون وقت بگذرونی ولی نه هر روز. میتونی هفتهای سه بار باهاشون رفت و آمد کنی.»
با او صمیمی باشید و جوانی کنید
برخی از پدر و مادرها آن قدر خودشان را بزرگ و قوی نشان میدهند که دیگر اصلا هیچ کاری با فرزندشان نمیکنند. مثلا نوجوانشان میگوید:«بابا بیا باهام فوتبال بازی کن.» پدر جواب منفی میدهد چون معتقد است که این یک کار بچگانه است و نباید با فرزندش همراه شود. در حالی که اتفاقا باید با فرزندان همراه شوید و یک سری کارها را با آنها انجام بدهید. انجام دادن این کار برای خودتان هم خوب است چون کودک درونتان را فعال میکند و سلامت روانیتان را بالا میبرد و همچنین ارتباطتان را با نوجوانتان، مستحکمتر میکند.
سخن پایانی
عشق در دوران نوجوانی، تجربه عجیبی نیست و شاید بسیاری از افراد این عشق را تجربه کرده باشند. به دلیل اینکه اکثر افراد در این دوران هنوز به بلوغ و پختگی لازم نرسیدند و آگاهیهای لازم را در زمینه عشق و روابط عاطفی ندارند، در این روابط دچار شکست میشوند و آسیب میبینند که البته این آسیبها را توسط راهکارهایی و به کمک مشاور میتوانند درمان کنند و روی خودشان کار کنند، البته والدین هم تاثیر زیادی بر روی رسیدن به حال خوب بعد از جدایی نوجوانان دارند که باید در این زمینه آموزش ببینند که چگونه با نوجوان خود رفتار کنند. در این مقاله در مورد این موضوعات توضیح دادیم و میتوانید از راهکارهای نوشته شده استفاده کنید. نکته مهم اینجا است که اگر به عنوان والد یک نوجوان نمیخواهید او درگیر روابط اشتباه شود، باید با او درست برخورد کنید و نیازهایش را برآورده کنید تا نیازهایش توسط فرد دیگری برآورده نشود. اگر شما یک نوجوان هستید که عشق را تجربه کردهاید اما به هر دلیلی ارتباطتان تمام شده است و دچار آسیب شدهاید، میتوانید برای راحتتر گذراندن دوران پس از جدایی و بازگشت به زندگی عادی و حال خوب، در دوره من ارزشمند بدون تو شرکت کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه