مشاوره تحصیلی یکی از انواع مشاوره است که در آن به دانشآموزان و یا دانشجویان کمک میشود تا بهترین تصمیم را در بین تمام راهحلهایی که به ذهنشان میرسد، انتخاب کنند. گاهی فقط تردید در انتخاب رشته تحصیلی باعث نیاز برای مشاور تحصیلی گرفتن نمیشود، بلکه افراد در طی انجام مشاوره تحصیلی متوجه علایق، استعدادها و همچنین نگرش خود به مسیر آینده میشوند.همچنین برنامهریزی و تکنیکهای مناسب برای درس خواندن را هم یاد میگیرند.در این مقاله، درباره چیستی مشاوره تحصیلی، اهمیت مشاوره تحصیلی، مشکلاتی که نیاز دارید برای حل آنها مشاوره تحصیلی دریافت کنید و چگونگی دریافت مشاوره تحصیلی، صحبت کردهایم. با ما همراه باشید.
مشاوره تحصیلی چیست؟
یکی از عواملی که در روند تحصیل دانشآموزان مفید و موثر است، همراهی یک مشاور است. مشاوره انواع مختلفی دارد که یکی از آنها، مشاوره تحصیلی است. مشاوره تحصیلی معمولاً در مدارس اتفاق میافتد، چراکه مخاطب اصلی این نوع مشاوره، دانشآموزان هستند. اما باید بدانیم که مشاوره تحصیلی صرفاً به دانشآموزان محدود نمیشود. زمانیکه دانشآموزی دچار افت تحصیلی میشود، قدم اول برای کمک به او، مشاوره تحصیلی است. معلم او میگوید نمیدانم چرا این دانشآموز دچار افت شده است؟ با مصاحبه و بررسی وضعیت این دانشآموز متوجه میشویم که او دچار مسالهای در خانواده خود شده است. در واقع مشاوره تحصیلی صرفاً به مساله درسی و افت تحصیلی دانشآموز نمیپردازد، بلکه میخواهد بداند چه عواملی باعث شده تا مراجع دچار مشکلاتی در عملکرد زندگی و تحصیلی شدهاست.
مشاور تحصیلی خوب کیست؟
برای اینکه متوجه شوید یک مشاور تحصیلی خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد، به نکات زیر توجه کنید:
- مشاور تحصیلی باید بتواند دانشآموز و یا دانشجو را متوجه استعدادهای خود بکند.
- در این نوع مشاوره، مشاور تحصیلی با در نظر گرفتن شرایط زندگی مراجع، او را راهنمایی میکند. او باید درک درستی از مشکلات دانشآموزش داشته باشد.
- راهنماییهای مشاور تحصیلی باید هدفمند باشد و هدفهای غیرواقعی برای او نچیند.
- مانند سایر حوزههای مشاوره، مشاوره تحصیلی نیز قواعد و اخلاق حرفهای دارد که باید رعایت شود. مانند رازداری و حفظ و نگهداری درست از پروندههای مراجعین.
- مشاور صرفاً با انجام تستهای متوالی، شخصیت شناسی و یا کشف استعداد نمیکند، بلکه با زمانگذاشتن برای دانشآموز، مصاحبه کاملی دریافت میکند تا دنیای او را بهتر بشناسد.
- اگر مشاور تحصیلی متوجه شود که مراجعش دچار مشکلات خانوادگی است، حتماً از همکاران متخصص در زمینه مشاوره خانواده میخواهد تا به مراجع کمک کند.
- مشاور تحصیلی بروزترین منابع درسی را در اختیار دانشآموز یا دانشجو قرار میدهد و از منابعی که به علت قدیمی بودن، کارایی لازم را ندارند، استفاده نمیکند. این مساله نیازمند به این است که خود مشاور تحصیلی، فرد به روزی باشد و با منابع جدید، فرصتهای تحصیلی و شغلی جدید آشنا باشد.
- مشاور تحصیلی روشهای درست تستزنی، هدفمند درس خواندن، آموزش روشهای صحیح مطالعه در مشاوره خود به کار میبرد. مشاور با برنامه ریزی صحیح درسی، و چیدن اهداف درست و روشن، مراجع را در مسیر مشکلاتش یاری میکند و تصویری واضح از مسیر او برایش ترسیم میکند.
- علاوه بر مسائل درسی نیاز هست تا مشاور تحصیلی، بتواند مهارتهای لازم برای تصمیمگیری و حل مساله را به مراجعین خود آموزش بدهد. این مهارتها باعث میشوند تا مراجع روند یادگیری بهتری داشته باشند.
- مشاور تحصیلی باید بتواند دانشآموزی را که در معرض خطر و آسیب است را شناسایی کند و اقدامات درمانی بعدی را به صورت صحیح انجام بدهد.
برای رزرو نوبت مشاوره
میتوایند با شماره تلفن 02122024728 تماس بگیرید
به شماره 09035714068 در واتساپ یا تلگرام پیام دهید
ویا بصورت اینترنتی در روز و زمان دلخواه خود نوبت مشاورهتان رزرو کنید.
اهمیت مشاوره تحصیلی
کودک از هفتسالگی که وارد مدرسه میشود، بخش زیادی از ساعتهای زندگیاش را در حال تحصیل میگذارند. اگر درحین تحصیل دچار مسالهای شود، روند عملکرد زندگیاش مختل میشود. اینجاست که حضور و وجود مشاوره تحصیلی بسیار مورد اهمیت خواهد بود. مشاور تحصیلی به مخاطب کمک میکند تا اهمیت تحصیل را متوجه شود؛ نگاه دانش آموز و والدینش را به تحصیل و شغل آینده متوجه میشود و نمیگذارد تا با دیدگاهی منفی پیش بروند. به دانشآموزان میگوید که مسیر زندگی شما را انتخابهایتان میسازد. هر انتخابی که در مسیر رشته تحصیلی داشته باشید، آینده شغلی و خانوادگی شما را تعیین میکند. اگر هدف شما در مسیر تحصیل متفاوت از سایرین باشد، شما را قضاوت نمیکند و به شما کمک میکند تا این تفاوت را درک کنید و تصمیم درستی بگیرید. مشاور در ارائه راهنمایی به شما، استعدادها، علائق، شرایط زندگی خانوادگی شما را درنظر میگیرد.
چرا به مشاوره تحصیلی نیاز داریم؟
با توجه به اهمیتی که راهنمایی و مشورت در زندگی افراد ایفا میکند، در مراحل مختلف و با توجه به نوع مشکلاتمان نیاز به مشاوره پیدا خواهیم کرد. ممکن است شما به دلایل مختلفی نیاز داشته باشید تا با یک مشاور تحصیلی گفتگو داشته باشید. اما آن مسائل کدام هستند؟
کمالگرایی و بی تصمیمی
یکی از دلایل مهم که باعث میشود دانشآموزان دچار افت تحصیلی بشوند، کمالگرایی است. اما چگونه کمالگرایی باعث میشود تا دانشآموز دچار افت تحصیلی شود؟ ممکن است شما دوست داشته باشید به بهترین نحو از زمان خود استفاده کنید، بهترین نتیجه را بگیرید، همیشه نفر اول باشید. اما زمانی که به این موفقیتها میرسید، احساس لذت نمیکنید؛ چراکه بازهم آن موفقیت را چشمگیر نمیدانید. دائما از خود توقع دارید که بهتر باشید. تا جاییکه این کمالطلبی منفی میشود و فرد یکدفعه هیچ کاری انجام نمیدهد و به اهمال کاری میرسد. روند این اتفاق زمانیکه برای یک دانشآموز اتفاق میافتد، ممکن است از دلیل آن آگاه نباشد و فقط گزارش میکند که دیگر نمیتواند روی درسش تمرکز داشته باشد. در اینجا حضور یک مشاور میتواند بسیار مفید و موثر باشد تا آگاهی لازم را به شما بدهد و در این مسیر همراهتان باشد.
روشهای صحیح برای مطالعه
ممکن است در زمان درس خواندن متوجه شده باشید که بلد نیستید درست درس بخوانید، مطالب از یادتان میرود، در هنگام یادآوری مطالب، انگارهیچ درسی نخواندهاید، تمرکز لازم را در بعضی از دروس ندارید. یکی از مسائلی که باید بررسی شود، نحوه و روش درس خواندن شماست. آیا با شیوههای صحیح مطالعه کردن، آشنا هستید؟ آیا منابع را به درستی انتخاب میکنید؟ روشهای به یاد آوردن مطالب هنگام امتحان را بلد هستید؟ اینجاست که اهمیت حضور یک مشاور تحصیلی در کنار شما مشخص میشود.
اضطراب امتحان
از عمدهترین دلایلی که باعث میشود به مشاور تحصیلی نیاز پیدا کنید، اضطراب امتحان است. اضطراب یک نگرانی غیرمنطقی برای اتفاقی است که در ذهن میافتد. یعنی ما با فکر کردن به نتیجه (اگر امتحان را قبول نشوم، فاجعه است یا اگر نمره بالایی نگیرم، بی عرضهام) ذهن خودمان را درگیر میکنیم و دچار نگرانی میشویم. بهترین کمک برای شما بررسی وضعیت خلقوخو، وضعیت خانوادگی، نوع تفکر شماست که با همراهی یک مشاور امکانپذیر است. اضطراب حل نشده، منجر به اختلالات زیادی در افراد میشود. پس بهتر است پیش از بروز اختلالات جدیتر، این مساله را حل کنید.
کشف استعدادهای خاص
در روند مشاوره تحصیلی، استعداهایی پیدا میشود که مسیر زندگی فرد را به صورت کلی تغییر میدهد. برای مثال وقتی هوش بالای دانشآموز هویدا میشود؛ او یک شخص مهم و سرمایه تلقی میشود. باید او را درست هدایت کرد تا با توجه به علایق و استعدادش، بهترین نتیجه را بگیرد.
مشکلات غیردرسی
اشاره شد که دانشآموزان عمده وقت خود را در مدرسه میگذرانند. ممکن است در مورد مشکلات خانوادگی، خشم خود، بی انگیزگی، تمسخری که از همسالان خود دریافت میکنند، مسائل دوره بلوغ، رابطه با جنس مخالف و سایر موارد غیردرسی، نیاز به مشاوره داشته باشند. در این زمان ممکن است به مشاوری که بتواند آنها را دقیق راهنمایی کند، نیاز داشته باشند. بنابراین پیشنهاد میشود از مشاوره تلفنی یا آنلاین رادیوعشق استفاده کنید.
مهارتهای زندگی در مشاوره تحصیلی
علاوه بر مسائل درسی و تحصیلی، آموختن مهارتهای زندگی از جمله کارهایی است که توقع میرود مشاور تحصیلی آن را انجام دهد. ریشه مهارتهای زندگی از جایی شروع شد که دانشآموزان متوسطه اول نمیتوانستند در برابر وسوسه دعوت به سیگار، جرات ورزی کنند و نه بگویند. اما آموختن مهارت جرات ورزی، به تنهایی قادر نیست که از فرد محافظت کند. مجموعه 10 گانه مهارتهای زندگی به صورت گروهی آموزش داده میشود و مشاور نقش یک تسهیلگر را دارد تا گروه را به سمتی ببرد که با کمترین میزان آسیب؛ نتیجه خوبی بگیرند.
انتخاب شغل
طبعاً شما توقع دارید پس از اتمام تحصیلاتتان شغلی مناسب پیدا کنید که با روحیات و شرایط شما سازگار باشد. اگر به عنوان یک دانشآموز، اطلاعات درستی از رشته تحصیلی و دنیای مشاغل نداشته باشید، قطعاً انتخاب درستی نخواهید داشت. اشتباه حق شماست و میتوانید بارها مسیر خود را تغییر دهید اما حیاتیترین چیزی که از دست میدهید زمان است.
خدمات همیار عشق در زمینه مشاوره تحصیلی
همیار عشق با داشتن مشاوران متخصص، میتواند شما را یاری کند تا مشکلاتی که در زمینه تحصیل و یا ارتباط با آن مواجه شدهاید را حل کنید. همچنین اگر به عنوان یک والد خواننده این مقاله بودهاید، مطمئناً نگران حال و آینده تحصیلی فرزندتان هستید. میخواهید او بهترین تصمیم را بگیرد.قطعاً متوجه اهمیتی که یک مشاور میتواند در دورههای مختلف زندگی ایفا کند، شدهاید. اگر از همسر خود جدا شدهاید و پس از طلاق، فرزندتان دچار اضطراب و یا افت تحصیلی شده باشد، آسیبهای جدایی میتواند بر روند عملکرد تحصیلی فرزندتان اثر مخربی بگذارد. گاهی آنقدر احساس کلافگی دارید که حس میکنید توانایی حل مشکلات خود را ندارید. اگر خودتان در طی تحصیل در دانشگاه، دچار شکست عاطفی شده باشید، همراهی یک مشاوره میتواند شما را در بهبود روند زندگیتان یاری کند.
در این مقاله، مشاوره تحصیلی معرفی شد. این نوع از مشاوره، به افراد کمک میکند تا استعدادهای خود را بشناسد، علت عدم انگیزه و تمرکز خود را پیدا کند. با کمال طلبی منفی که باعث میشود دیگر اقدامی انجام ندهد مقابله کند. علاوه بر این، مشاوره تحصیلی صرفاً برای مسائل درسی کاربرد ندارد، بلکه یک مشاور خوب، حتماً در سایر موارد دانشآموز یا دانشجو را راهنمایی میکند. برای مثال وقتی دانشآموزی وارد رابطه با جنس مخالف میشود، ممکن است عملکرد تحصیلیاش دچار اختلال شده باشد. اهمیت مشاوره تحصیلی آنجایی بیشتر نمایان میشود که ما بیشتر زندگی خود را در حال تحصیل هستیم. اگر در روند تحصیل و انتخاب شغل، نتوانیم درست عمل کنیم، مهمترین چیزی که از دست میدهیم زمان است و این بهای اندکی نیست.
پرسش و پاسخ کوتاه