همسر شکاک و بدبین (با زن شکاک چطور برخورد کنم؟)

تاریخ آخرین بروزرسانی :

اشتراک گذاری

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

مشاوره

02122024728
رزرو نوبت

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

همسر شکاک و بدبین (با زن شکاک چطور برخورد کنم؟)

اعتماد داشتن به یکدیگر در رابطه عاطفی و زندگی مشترک بسیار مهم است، درواقع اعتماد پایه و اساس هر رابطه‌ای را تشکیل می‌دهد. اگر این اعتماد از بین برود، رابطه عاطفی هم دچار مشکلات زیادی می‌شود. البته گاهی با اینکه شخص هیچ کار اشتباه یا شک‌برانگیزی نکرده است، اما طرف مقابل به او شک دارد. این مورد به دلیل داشتن ذهن شکاک و تله‌های روانی است که باعث شک و تردید می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم در مورد زن شکاک توضیح بدهیم که چه دلایلی برای شک کردن وجود دارد و چه کار باید کرد؟

ارتباط بین اضطراب و شکاک بودن

افرادی که دائما مضطرب و نگران هستند و ذهن آشفته دارند، بیشتر دچار شک و بی اعتمادی می‌شوند. همه ما برخی مواقع دچار اضطراب و نگرانی می‌شویم و این طبیعی است اما موضوع اینجا است که اگر این احساس دائمی و همیشگی باشد، ما را دچار شکاکی می‌کند و افکار منفی زیادی را به ذهن ما می‌آورد. بنابراین مضطرب بودن با شکاک بودن مرتبط است. درواقع فرد مضطرب، بیشتر دچار شک و تردید می‌شود و فرد شکاک هم بیشتر دچار اضطراب می‌شود چون این افکار در مورد شک کردن به شریک عاطفی یا همسر، به ما تنش وارد می‌کند. به عبارت دیگر، شکاک و مضطرب بودن با هم ارتباط دو سویه دارند.

نشانه‌های شکاک بودن

  • حالت خصمانه و پرخاشگر داشتن با بسیاری از افراد چون می‌ترسید و گوش به زنگ هستید که ممکن است از شما سوءاستفاده کنند.
  • فکر می‌کنید در برداشت‌هایتان از حرف‌ها یا رفتارهای دیگران همیشه حق با شما است.
  • مدام به شریک عاطفی یا همسرتان شک می‌کنید که کجا می‌رود؟ با چه کسی صحبت می‌کند؟ خیانت می‌کند یا نه؟
  • ممکن است بخواهید گوشی‌اش را چک کنید یا او را تعقیب کنید یا جیب‌هایش را بگردید.
  • او را کنترل و محدود می‌کنید و حتی اجازه نمی‌دهید با همکاران یا دوستانش در ارتباط باشد چون می‌ترسید از راه به در شود و خیانت کند.
  • هر خوبی که از او یا دیگران ببینید با خود فکر می‌کنید که انگیزه و دلیل پهان این رفتار چه بوده است؟ آیا او بعدا قرار است از شما چیزی بخواهد که جبران شود یا به شما خوبی و مهربانی می‌کند که بعدا بدی کند؟

دلایل شکاک بودن


کمبود خواب

کمبود خواب می‌تواند یکی از دلایل داشتن اضطراب و افکار منفی باشد که به دنبال آن شک و تردید به دیگری هم آشکار می‌شود. سعی کنید هر روز استراحت کافی را داشته باشید. شب‌ها 8 ساعت بخوابید و در طول روز هم کمی چرت بزنید تا بدن‌تان انرژی لازم را داشته باشد و خسته نشود.

نداشتن فعالیت‌های مفید برای انجام دادن در طول روز

اگر فرد در طول روز هیچ فعالیت مفیدی نداشته باشد که انجام بدهد و دائما در اتاقش بنشیند و خیال‌پردازی کند و به افکار منفی‌اش پر و بال بدهد، مسلما دچار ذهن شکاک می‌شود. پس اینکه ما در طول روز با چه کارهایی خودمان را مشغول می‌کنیم بسیار مهم است.

رفتار شک‌برانگیز شریک عاطفی

گاهی اوقات طرف مقابل واقعا رفتار شک‌برانگیزی انجام می‌دهد و باعث شک و تردید شریک عاطفی‌اش می‌شود. مثلا در موبایلش عکس یک دختر را دارد و وقتی شریک عاطفی‌اش این را می‌بیند می‌گوید:«این دختر خاله‌ام هست.» در حالی که او می‌داند که این عکس یک دختر غریبه است و شریک عاطفی‌اش دروغ می‌گوید و یا انکار می‌کند. با این رفتارها، فرد اعتمادش را از دست می‌دهد و اگر رابطه را ادامه بدهد و در ظاهر او را ببخشد، احتمالا همیشه این شک با او خواهد بود.

  شوهر زبان نفهم و بی منطق

داشتن تجربیات تلخ در گذشته مثل خیانت

افرادی که در گذشته تجربیات تلخی داشتند و از اعتمادشان سوءاستفاده شده مثلا خیانت دیدند، اگر آسیب‌های ناشی از سوءاستفاده و خیانت را درمان نکرده باشند، احتمالا در روابط بعدی هم دچار مشکل می‌شوند و نمی‌توانند به طرف مقابل اعتماد کنند و همیشه گوش به زنگ هستند که دوباره همان اتفاقات ممکن است تکرار شود.

مشاهده تجربیات تلخ در خانواده

اگر شخص در خانواده خود شاهد خیانت پدر و مادرش به یکدیگر باشد، در آینده با مشکل اعتماد کردن به افراد مواجه خواهد شد.

درگیر شدن با افکار منفی و بدبینی دیگران

برخی از افراد آن قدر با افراد بدبین و منفی‌باف در ارتباط هستند که کم کم ذهن‌شان تغییر می‌کند و مثل آنها بدبین می‌شود.

اختلال شخصیت پارانوئید

برخی از افراد شکاک، اختلال شخصیت پارانوئید دارند که باید برای درمان این اختلال، تحت درمان روانشناس باشند.

داشتن اعتیاد

اعتیاد به داروها یا مواد مخدر، می‌تواند منجر به شکاکی در رابطه شود. افرادی که مواد مصرف می‌کنند، ذهن‌شان از دنیای واقعی فاصله می‌گیرد و ممکن است دچار توهم شوند و هر لحظه برای خود تصویرسازی کنند که شریک عاطفی‌شان در حال خیانت یا سوءاستفاده کردن از آنها هستند.

مبتلا شدن به آلزایمر

وقتی فردی به آلزایمر مبتلا می‌شود، ناخودآگاه مغز او تغییر می‌کند و ممکن است فرد بی دلیل به دیگران شک کند. مثلا شک کند که نکند جواهراتش را کسی برده باشد چون یادش نمی‌آید که آنها را کجا گذاشته است.

چگونه ذهن شکاک را درمان کنم؟


شناسایی کنید که بیشتر مواقع چه زمانی درگیر افکار شک‌برانگیز می‌شوید؟ مثلا بیشتر این افکار هنگام خواب به سراغ شما می‌آید یا اول صبح یا زمانی که همسرتان از خانه بیرون می‌رود؟ وقتی که این موقعیت‌ها را شناختید، بعد باید سعی کنید برای این موقعیت‌ها فکری بکنید و تغییر دهید تا دچار شک و تردید نشوید.

افکارتان را به چالش بکشید و در مورد آنها از خودتان سوال بپرسید

افکارتان را به چالش بکشید و بررسی کنید که آیا این افکار منطقی هستند یا خیر؟ مثلا اگر وقتی همسرتان از خانه بیرون می‌رود، فورا ذهن‌تان به سمت خیانت کشیده می‌شود، از خودتان بپرسید که چه سند و مدرک معتبری وجود دارد که ثابت کند همسرتان الآن به جای سر کار رفتن، به خانه یک خانم دیگر رفته است؟ آیا مدرکی برای ثابت کردن این فکر دارید؟ سپس سعی کنید احتمالات دیگر را به خودتان یادآوری کنید تا ذهن‌تان آرام شود. مثلا ممکن است همسرتان به جلسه کاری رفته باشد، ممکن است به شرکت رفته باشد و… هر بار با هر فکری این کارها را انجام بدهید یا حتی می‌توانید این احتمالات را بنویسید و مرور کنید.

علت افکارتان را بررسی کنید

چرا این افکار را دارید؟ آیا به خاطر کمبود خواب و خستگی است؟ یا به خاطر خاطرات تلخ گذشته؟ اگر در رابطه فعلی‌تان به شما ثابت نشده است که همسرتان کار اشتباهی می‌کند، پس بدانید که این افکار نامعتبر است و به خاطر دلایل دیگری است که در این مقاله نیز توضیح دادیم.

از خودتان بپرسید که اگر دوست صمیمی‌تان این افکار را داشت، چگونه به او کمک می‌کردید؟

گاهی اوقات ما برای خودمان کم کاری می‌کنیم یعنی به خودمان کمک نمی‌کنیم، بلکه آسیب هم می‌زنیم، اما اگر همین افکار را دوست صمیمی‌مان داشته باشد و برایمان تعریف می‌کند، او را آرام می‌کنیم و توضیح می‌دهیم که این افکار اعتباری ندارند و اشتباه هستند. همین گفتگوی مثبت را با خودتان هم داشته باشید تا آرام شوید. فکر کنید در حال صحبت کردن و آرامش دادن به دوست صمیمی‌تان هستید.

  ازدواج مجدد با وجود فرزند (چالش‌های ازدواج مجدد وقتی فرزند دارید)

در مورد افکارتان با کسی که به او اعتماد دارید صحبت کنید

با یک فرد آگاه و منطقی که به او اعتماد دارید در مورد افکارتان صحبت کنید. درد و دل کردن هم باعث تخلیه ذهنی شما می‌شود و به آرامش شما کمک می‌کند و هم باعث می‌شود یک فرد آگاه و منطقی چند راهنمایی هم به شما بکند.

با روانشناس صحبت کنید

اگر افکارتان را نمی‌توانید کنترل کنید و هر بار باعث می‌شوند افدامات اشتباه و مخربی را انجام بدهید، بهتر است هر چه زودتر با روانشناس بالینی صحبت کنید و راهکارهای تخصصی را دریافت کنید. در این زمینه می‌توانید از روانشناسان بالینی همیار عشق کمک بگیرید.

تمرینات ریلکسیشن انجام دهید

ورزش کنید، پیاده‌روی کنید، یوگا و مدیتیشن انجام دهید. این تمرینات بدنی و تنفسی به آرامش ذهنی‌تان کمک می‌کند.

خوب استراحت کنید

هر روز استراحت کافی و با کیفیت داشته باشید و اجازه ندهید خستگی بر شما چیره شود و ذهن و جسم‌تان را بهم بزند.

تغذیه سالم داشته باشید

اینکه به بدن‌تان چه غذاهایی می‌رسد، بسیار اهمیت دارد و روی عملکرد جسمانی و روانی‌تان تاثیرگذار است. با داشتن تغذیه سالم، می‌توانید عملکرد ذهنی خوبی داشته باشید و کمتر دچار مشکلات روحی و روانی شوید.

زمانی را در طبیعت بگذرانید

بودن در طبیعت و وقت گذراندن در آن به آرامش ذهنی‌تان کمک می‌کند. می‌توانید گاهی به تنهایی و گاهی با دوستان یا خانواده، به طبیعت بروید، گردش کنید و خوش بگذرانید.

در طول روز کارهای مفید و لذت‌بخش انجام بدهید

زمان‌هایی که در خانه بی کار هستید را کم کنید و سعی کنید همیشه خودتان را با کارهایی که دوست دارید و لذت می‌برید مشغول کنید. این راهکار بسیار موثر به شما کمک می‌کند افکار منفی کمتری را به ذهن‌تان راه بدهید چون وقتی با کار لذت‌بخشی مشغول باشید، بیشتر لذت و شادی را تجربه می‌کنید. علاقه‌مندی‌هایتان را بشناسید و برنامه‌ریزی کنید تا در طول روز آنها را انجام بدهید.

چگونه با همسر شکاک برخورد کنم؟


او را تشویق کنید تا از روانشناس کمک بگیرد

اولین کار و بهترین کمکی که می‌توانید با شریک عاطفی یا همسرتان بکنید، این است که او را تشویق کنید که از روانشناس کمک بگیرد اما این موضوع را با آرامش و با جمله‌بندی درست مطرح کنید جون اگر دید خوبی نسبت به روانشناسان نداشته باشد، ممکن است عصبانی شود و بگوید:«مگه من دیوانه‌ام که میگی برم پیش روانشناس. چرا این حرف رو زدی؟» و باعث شود مقاومت کند و درمانش انجام نشود. بهتر است از این جمله‌بندی‌ها استفاده کنید:«عزیزم بیا با هم بریم پیش روانشناس و ازش کمک بگیریم تا بتونیم به همدیگه اعتماد داشته باشیم و زندگی با آرامشی رو داشته باشیم.» یا «عزیزم من میخوام برم پیش روانشناس و بابت سلامت روانی‌ام ازش کمک بگیرم که حالم بهتر بشه. میشه خواهش کنم تو هم بیای و منو همراهی کنی؟» با این جمله‌بندی‌های مناسب و خوب ممکن است او هم تشویق شود شما را همراهی کند و درمان را شروع کند.

واضح با او صحبت کنید

با افراد پارانوئید و شکاک نباید غیرمستقیم صحبت کنید چون متوجه منظور درست‌تان نمی‌شوند و باعث می‌شود سوءتفاهم اتفاق بیفتد و شک و تردیدهایشان تشدید شود. بهتر است حرف‌تان را واضح و مستقیم بیان کنید تا منظور را درست دریافت کند.

  بعد از رابطه جنسی چه باید کرد؟ (بایدها و نبایدها بعد از سکس)

با او بحث نکنید

در لحظه‌ای که او شکاک و عصبانی است، نمی‌توانید با او بحث کنید و متقاعدش کنید که اشتباه می‌گوید یا اشتباه فکر می‌کند. بهتر است اجازه بدهید آرام شود و بعد با خونسردی با او صحبت کنید.

با او کارهای آرامش‌بخش انجام دهید

برای آرامش ذهنی‌اش او نیاز دارد کارهای آرامش بخش انجام بدهد. ممکن است انگیزه نداشته باشد یا همکاری نکند. به همین دلیل بهترین کار این است که شما هم این کارها را انجام بدهید تا او هم با شما همکاری کند. قطعا با این کار، هم کیفیت رابطه‌تان بهتر می‌شود و اعتماد، عشق و صمیمیت به رابطه‌تان تزریق می‌شود و هم سبک زندگی‌تان سالم‌تر می‌شود و به بهبود شرایط روحی و روانی همسرتان نیز کمک زیادی می‌کند.

از خودتان مراقبت کنید

مراقب سلامت جسمانی و روانی خودتان نیز باشید و تا شکاکی او باعث نشود شما هم بهم بریزید و سلامت روانی‌تان را از دست بدهید.

از زوج درمانگر کمک بگیرید

برای اینکه بیشتر بدانید که با همسرتان چگونه باید رفتار کنید تا مشکلات کمتری برایتان پیش بیاید، می‌توانید با زوج درمانگران همیار عشق صحبت کنید.

با خانمی در ارتباط هستم که شکاک است و نمی‌خواهد درمان شود و تغییر کند. چه کار کنم؟

اگر در رابطه پیش از ازدواجی هستید که طرف مقابل‌تان یک فرد پارانوئید و شکاک است و به شما و ارتباط‌تان آسیب زیادی می‌زند و قصد درمان هم ندارد، بهتر است برای ادامه رابطه بیشتر فکر کنید. در نظر داشته باشید که شما نباید به امید تغییر طرف مقابل ارتباط را ادامه بدهید چون شما نمی‌توانید او را تغییر بدهید و درمانش کنید و اگر خودش هم نخواهد به روانشناس مراجعه کند و درمان شود، شما آسیب می‌بینید و ناامید می‌شوید. پس بهتر است واقع‌بینانه به آینده رابطه‌تان فکر کنید که آیا به صلاح‌تان است ارتباط را ادامه بدهید یا خیر؟ اگر تصمیم به جدایی گرفتید اما به دلیل عشق و وابستگی که نسبت به این خانم دارید، جدایی برایتان سخت است، می‌توانید برای آماده شدن برای جدایی و داشتن زندگی خوب بعد از آن، در دوره من ارزشمند بدون تو شرکت کنید. این دوره در تمام پروسه بعد از جدایی، در کنار شما و راهنمای شما خواهد بود تا بتوانید این دوران حساس را راحت‌تر و تخصصی‌تر بگذرانید.

سخن پایانی

شک داشتن به شریک عاطفی یا همسر، هم به سلامت روانی ما آسیب می‌زند و هم به ارتباط‌مان، چون فرد شکاک احتمالا مدام دعوا و بحث می‌کند و تهمیت خیانت را به طرف مقابلش می‌زند، یا ممکن است کنترل‌گری کند، تعقیب کند، موبایل طرف مقابلش را چک کند و… همه این رفتارها آزاردهنده است و کیفیت رابطه را به شدت کاهش می‌دهد. در این مقاله راهکارهایی را به شما ارائه دادیم تا ابتدا ریشه شکاکی‌تان را پیدا کنید و سپس آن را کاهش دهید، البته بهتر است در درمان آن، از روانشناس کمک بگیرید که در این زمینه متخصص است و می‌تواند بهترین کمک را به شما بکند. اگر همسر شکاکی دارید، می‌توانید برای بهبود ارتباط‌تان از راهکارهای این مقاله استفاده کنید یا با زوج درمانگران همیار عشق مشورت کنید تا ارتباط‌تان بررسی شود و راهکارهای تخصصی به شما ارائه شود.

اشتراک گذاری مقاله

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

پرسش و پاسخ کوتاه

برای پرسش و پاسخ کوتاه سوال خود را از طریق فرم زیر مطرح کنید. پاسخ، زیر این مقاله در سایت منتشر می شود و به ایمیلتان هم ارسال خواهد شد. برای گرفتن نوبت و مشاهده شرایط مشاوره و گفتگوی آنلاین یا تلفنی با مشاورین روانشناس رادیو عشق اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات مرتبط