یکی از مشکلاتی که افراد در ارتباطات فردی، عاطفی و ازدواج دارند، دروغگویی طرف مقابل است. برخی از زن و شوهرها، به دلایلی در زندگی مشترک به هم دروغ میگویند یا مواردی را از هم مخفی میکنند. زمانی که طرف مقابلشان متوجه این موضوع شود که همسرش به او دروغ گفته است، به دنبال راه حل میگردد که چگونه از تکرار دوباره این موضوع، جلوگیری کند و چطور متوجه حقیقت شود. در این مقاله، ابتدا نشانهها و دلایل دروغگویی را معرفی میکنیم و سپس به نحوه برخورد با زن یا شوهر دروغگو میپردازیم.
نشانههای دروغگویی
زبان بدن گارد بسته و یا انگشت اتهام به سمت دیگران گرفتن
افرادی که دروغ میگویند، اغلب دیگران را مقصر میدانند تا موقعیت به نفع آنها و به ضرر دیگران باشد و او بتواند حرف دروغ و اشتباهش را به دیگران تحمیل کند، به همین دلیل معمولا با گارد بسته در مقابل افراد قرار میگیرند تا حرفشان باورپذیرتر شود و در هنگام حرف زدن هم بیشتر انگشت اتهامشان به سمت طرف مقابل است یعنی با انگشت اشاره به شخص اشاره میکند و بیشتر درباره دیگری صحبت میکند. این مورد میتواند یکی از نشانههای دروغگویی باشد، زمانی که میدانید کاملا حق با شما بوده است اما طرف مقابلتان عادت دارد که اغلب یا همیشه همه چیز را به گردن دیگران بیندازد، پس احتمالا در حال دروغگویی است.
خیره میشوند
افراد دروغگو، نگاهی سرد دارند و به طرف مقابلشان خیره میشوند، اما افراد عادی که دروغ نمیگویند، معمولا در هنگام صحبت کردن به این طرف و آن طرف هم نگاه میکنند و فقط به یک نقطه با نگاهی سرد، خیره نمیشوند.
در هنگام صحبت کردن، دهان شان خشک میشود
به دلیل اینکه بیشتر افراد در هنگام دروغگویی، دچار استرس و اضطراب میشوند چون مطمئن نیستند که میتوانند خوب عمل کنند و طرف مقابل حرفهایشان را باور کند یا خیر، معمولا دهانشان خشک میشود و حتی ممکن است عرق کنند چون در هنگام استرس و اضطراب، ترشح بزاق کاهش مییابد و شخص عرق میکند، ضربان قلب و آهنگ تنفس او سریعتر میشوند و… پس یکی از نشانههایی که میتوانید از طریق آن متوجه دروغگویی شخص شوید، آشفتگی ظاهر و استرس و اضطراب او است.
داشتن لبخند مصنوعی
افراد دروغگو که دچار استرس و اضطراب هم میشوند، نمیتوانند به صورت طبیعی و معمولی لبخند بزنند و معمولا از حالت چهرهشان پیدا است که لبخند مصنوعی بر لب دارند.
تکان دادن سریع پاها
تکان دادن سریع پاها نشانه عصبی بودن و استرس و اضطراب است که در هنگام صحبت کردن، میتواند یکی از نشانههای دروغگویی باشد.
لمس صورت، موها یا ساعت مچی و…
در هنگام دروغگویی، برای اینکه شخص بتواند حقیقت را کتمان کند و نشان دهد که وضعیتش طبیعی است و در حال بازگو کردن حقیقت است، ممکن است شروع به لمس کردن دست، صورت، پاها و یا ساعت مچی و سایر زیورآلاتی که پوشیده است، کند.
تکرار کردن یک کلمه یا موضوع
اگر شخص در هنگام صحبت کردن مدام بر روی یک کلمه یا یک موضوع تاکید میکند و آن را بارها تکرار میکند، یعنی میخواهد شما را متقاعد کند که دروغش را باور کنید.
تُن صدا و نحوه صحبت کردن او تغییر میکند
افراد دروغگو، در هنگام صحبت کردن، ناگهان تُن صدا یا سرعت صحبت کردنشان را تغییر میدهند. به عنوان مثال در هنگام دروغگویی، ممکن است یک شخص شروع کند به تند تند صحبت کردن و یا بسیار آهسته صحبت کردن. همه این موارد میتوانند یکی از نشانههای دروغگویی باشند.
دلایل دروغگویی
یکی از مباحث جالب و مهم این است که بدانیم، چرا برخی از افراد دروغ میگویند. دروغگویی، گاهی به دلیل رفتار ما نسبت به طرف مقابل است. به عنوان مثال زمانی که یک مادر بسیار سختگیر باشد، مدام روی کودک خود پرخاش کند و اجازه کسب تجربیات جدید و اشتباه کردن را به او ندهد، ممکن است کودک کم کم به دروغگویی و پنهانکاری رو بیاورد چون کودک طبق روند طبیعی رشد خود، میخواهد کمی مستقلتر باشد و یا برای اینکه تنبیه نشود و خشم مادرش را نبیند، دروغ میگوید و چیزی را میگوید که باب میل مادرش است. حال برای جلوگیری از دروغگویی کودک، اگر رفتار مادر تغییر کند و اصلاح شود، کودک از این کار خودداری خواهد کرد. درواقع در همه موارد اینطور نیست که افراد دروغگو ذات بدی دارند، بلکه گاهی افراد برای جلوگیری از اتفاقات ناخوشایند، مجبور میشوند دروغ بگویند و اگر رفتار طرف مقابل تغییر کند، دروغگویی این افراد نیز اصلاح خواهد شد. در ادامه چند دلیل برای دروغگویی را توضیح میدهیم.
برای جلوگیری از تنبیه شدن
این مورد بیشتر در کودکان رخ میدهد که برای جلوگیری از تنبیه شدنهای شدید، به والدین خود دروغ میگویند.
برای به دست آوردن پاداش
برخی از افراد برای به دست آوردن پاداش، به افراد دروغ میگویند. مثل کارمندی که برای به دست آوردن پاداش یا افزایش حقوق، به دروغ به کارفرمایش میگوید که کار بزرگی را انجام داده یا تمام کرده است.
برای جلوگیری از مجازات شدن دیگران
اگر دوستان، همکاران یا خانواده در حال مجازات شدن باشند، برخی از افراد برای اینکه از مجازات شدن عزیزانشان جلوگیری کنند، به دروغ همه تقصیرات را گردن میگیرند تا خودشان مجازات شوند و نه دیگری.
برای جلب توجه و تایید گرفتن از دیگران
گاهی برخی از افراد به دروغ از خود تعریف میکنند و موفقیتهایشان را بزرگ جلوه میدهند تا توجه و تایید دیگران را به خود جلب کنند.
برایشان مهم نیست که دروغ میگویند
هر کسی در زندگی خود، ارزشها و عقاید خاص خود را دارد. ممکن است برای یک شخصی، صادق بودن و خودداری از دروغگویی یک ارزش محسوب شود و برای یک فرد دیگر، دروغگویی آن قدرها هم مهم نباشد. این هم یکی از دلایلی است که افراد به راحتی دروغ میگویند چون در تربیت خانوادگی و آنچه که در محیط اطراف خود دیدهاند، به آنها ثابت شده که دروغگویی چیز مهمی نیست و گفتن آن هم اشکالی ندارد.
برای ترک و طرد نشدن
برخی از افراد در رابطه عاطفی یا زندگی مشترک از گفتن حقیقت خودداری میکنند تا ترک یا طرد نشوند. این افراد به شدت ترس از تنهایی دارند و همچنین اعتماد به نفس و عزت نفسشان هم پایین است.
برای رهایی از دردسر
برخی از افراد هم برای رهایی از دردسر دروغ میگویند. به عنوان مثال در زندگی مشترک، برای اینکه همسر از کاری عصبانی نشود و دردسر درست نشود، شخص دروغ میگوید یا حقیقت را پنهان میکند.
برای ایجاد تنوع و هیجان در زندگی
برخی از افراد از زندگی آرام و یکنواخت خسته میشوند و دوست دارند با دروغ گفتن به دیگران، آنها را آشفته کنند و عکسالعمل آنها را بابت آن حرف ببینند. این افراد در زندگی خود به دنبال دردسر و آشفتگی میگردند.
به دلیل بیحوصلگی
برخی از افراد هم برای اینکه غر زدنها و واکنش منفی دیگران را نشنوند چون حوصلهاش را ندارند، دروغ میگویند تا با این نوع واکنشهای منفی روبهرو نشوند.
دروغگویی چگونه رابطه و زندگی مشترک را خراب میکند؟
اعتماد را از بین میبرد
یکی از دلایلی که دروغگویی به زندگی مشترک و رابطه آسیب زیادی میزند، این است که اعتماد بین زوجین را از بین میبرد و باعث میشود که شخص نسبت به همسرش شکاک و بیاعتماد شود و دیگر کمتر حرفهای او را باور کند. به این ترتیب، ارتباط به شدت خراب میشود.
دروغگویی اجازه نمیدهد که زوجین با هم گفتگوی عمیق و سازنده داشته باشند
یکی از آسیبهای دیگر دروغگویی، این است که اجازه نمیدهد زوجین گفتگوی عمیق و سازنده با هم داشته باشند. این امر، کم کم به صمیمیت بین زوجین آسیب میزند و ارتباطشان را سرد و خراب میکند.
آسیب روحی و روانی به طرف مقابل میزند
زمانی که دروغ میگویید و طرف مقابل بعدا متوجه حقیقت میشود، ضربه روحی و روانی و احساسی شدیدی به او وارد میشود و قطعا این موضوع برای او سنگین خواهد بود که بتواند شما را ببخشد یا با این موضوع کنار بیاید.
نحوه برخورد با زن یا شوهر دروغگو
رفتارهای خودتان را بررسی کنید
همانطور که در قسمتهای قبلی هم توضیح دادیم، دروغگویی برخی از افراد به دلیل رفتارهای اشتباه ما است که باعث میشود آنها جرات نکنند و نتوانند حقیقت را بگویند. بنابراین حتما ابتدا رفتارهای خودتان را بررسی کنید و ببینید که آیا اگر همسرتان به شما حقیقت را میگفت، شما چه واکنشی را نشان میدادید؟ در این صورت میتوانید تصور کنید که آیا واکنشتان خوب میبود یا خیر. شاید به همین دلیل است که همسرتان مجبور شده به شما دروغ بگوید چون میدانست که اگر حقیقت را بگوید شما واکنش افراطی و شدیدی را نشان خواهید داد. بعد از اینکه مشکلی را در رفتارها و برخوردهایتان پیدا کردید، برای رفع آنها سریعا اقدام کنید. با خواندن کتابهای مفید و کمک گرفتن از مشاور، میتوانید این موضوع را حل کنید.
با او درباره این مشکل صحبت کنید
با همسرتان صحبت کنید که دلیل دروغگوییهای او چیست؟ آیا به دلیل رفتارهای شما است یا موضوع دیگری وجود دارد؟ آیا مشکلی در رابطه و زندگی مشترکتان وجود دارد که باعث دروغگوییهای او میشود؟ گفتگوی سازنده به شما کمک میکند که بتوانید دلیل رفتارهای او را متوجه شوید و سعی کنید مشکل را حل کنید.
به همسرتان احساس امنیت بدهید
به همسرتان احساس امنیت بدهید و طوری رفتار و صحبت کنید که بداند در مقابل شما میتواند صادق باشد و حقیقت را بگوید.
دروغهای کوچک او را ببخشید و دلیل واقعی آنها را درک کنید
دروغگویی را به ذات بد همسرتان ربط ندهید بلکه سعی کنید دلیل واقعی آن را جویا شوید و درک کنید که در چه مواقعی او دروغ میگوید. سعی کنید دروغهای کوچک او را که آسیبی به شما و زندگیتان نمیزند را ببخشید و فراموش کنید.
به او بگویید که دروغگویی چه تاثیری بر روی زندگی مشترک و ارتباطات شما میگذارد
برخی از افراد نمیدانند و آگاه نیستند که دروغگویی چقدر تاثیر منفی بر روی زندگی مشترک و ارتباطاتشان میگذارد. با همسرتان صحبت کنید و از این موضوع او را آگاه کنید.
از زوج درمانگر کمک بگیرید
اگر با صحبت کردن و تغییر رفتارهایتان این مشکل حل نشد، لازم است از زوج درمانگر کمک بگیرید تا ریشه و دلیل این رفتار اشتباه همسرتان پیدا شود و به شما راهکار مناسبی را ارائه دهند. اگر همسرتان از اول دروغگو بوده است، میتواند یک مشکل یا ضعف در شخصیت او باشد. در این صورت مشاور به شما کمک خواهد کرد که چگونه این مشکل را حل کنید و چگونه در این خصوص با همسرتان صحبت کنید. توصیه میکنیم در برخورد با همسر دروغگو، از زوج درمانگران همیار عشق کمک بگیرید.
سخن پایانی
یکی از مشکلاتی که برخی از زوجین با آن درگیر هستند، دروغگویی همسر است. دروغگویی نشانهها و دلایل مختلفی دارد که یکی از دلایل رایج و مهم آن، رفتار شخص نسبت به همسرش است. به عنوان مثال افرادی که با شنیدن حقیقت، واکنش افراطی و منفی نشان میدهند، در طولانی مدت باعث میشوند که همسرشان دیگر نتواند حقیقت را به آنها بگوید و مجبور به دروغگویی میشود. در انتهای مقاله در بخش نحوه برخورد با زن یا شوهر دروغگو، راهکارهایی را توضیح دادیم. بهتر است ابتدا رفتارهایتان را بازنگری کنید و رفتارهایی که میتواند باعث دروغگویی همسرتان شود را شناسایی کرده و تغییر دهید، با او صحبت کنید و دلیل دروغگوییاش را بشنوید، سعی کنید به او احساس امنیت بدهید تا متوجه شود که او همیشه میتواند به شما حقیقت را بگوید و صبور باشید تا این مشکل حل شود، اما اگر با این راهکارهای عمومی این مشکل حل نشد، توصیه میکنیم با زوج درمانگران همیار عشق در این خصوص صحبت کنید تا مشکل ریشهیابی و حل شود.
پرسش و پاسخ کوتاه