ازدواج یکی از مراحل حساس زندگی افراد است. اگر فرد برای ازدواجش انتخاب اشتباهی انجام بدهد یا در زندگی مشترک مشکلاتش را به شیوه صحیح حل نکند، ازدواج منجر به طلاق خواهد شد. برای اینکه جلوگیری کنیم از طلاق و یا زندگیهایی که دچار طلاق عاطفی شدهاند و همچنان ادامه پیدا کردند، باید قبل از ازدواج حتما به مشاور مراجعه کنیم و مشاوره پیش از ازدواج داشته باشیم. هرچقدر هم که از انتخاب همسر خود مطمئن باشیم، مشاور ازدواج با بررسی تخصصیتر شخصیتهایمان و جوانب مختلف رابطهمان میتواند بسیار زیاد به ما کمک کند تا ازدواج موفق داشته باشیم. مشاوره ازدواج همچنین به زوجین متاهل کمک میکند که مشکلات و تعارضات زناشوییشان را بهتر حل کنند. در این مقاله قصد داریم درباره مشاوره ازدواج صحبت کنیم و به شما کمک کنیم که در تهران مشاور ازدواج خوب و حرفهای پیدا کنید.
مشاوره ازدواج چیست؟
مشاوره ازدواج که زوج درمانی نیز نامیده میشود به افراد متاهل یا غیرمتاهل که در شرف ازدواج هستند کمک میکند تعارضات خود را بهتر درک کرده و آنها را حل و فصل کنند و رابطه خود را بهبود ببخشند. مشاوره به زوجین ابزاری برای مذاکره و گفتگوی بهتر، حل درستتر مشکلات و تعارضات و بهبود شیوه ارتباط را میدهد. این نوع مشاوره معمولا توسط مشاوران و روانشناسانی انجام میشود که تخصصشان در حوزه مشاوره خانواده و مشاوره ازدواج است. مشاوره ازدواج معمولا کوتاه مدت است و در چند جلسه تمام میشود اما این که دقیقا چند جلسه طول میکشد، بستگی به شرایط رابطه و زندگی مشترک شما دارد. گاهی اوقات مشاور خانواده تشخیص میدهد که زوجین برای رفع مشکلات رابطهشان باید به روان درمانگر نیز به صورت فردی مراجعه کنند چون مشکلات روانی افراد به مشکلات رابطه و زندگی مشترک مربوط میشود و روی هم تاثیر میگذارند.
چه افرادی میتوانند از مشاوره ازدواج کمک بگیرند؟
- افرادی که خیانت دیدند
- افرادی که به تازگی میخواهند با هم ازدواج کنند
- افرادی که قصد طلاق گرفتن دارند یا میخواهند از جدایی همسرشان جلوگیری کنند
- افرادی که تفاوت فرهنگی با هم دارند
- افرادی که در امور مالی با هم به توافق نمیرسند
- فردی که همسرش بیکار است و به همین دلیل با مشکلات زیادی در زندگی مواجه شدهاند
- افرادی که در ارتباط برقرار کردن با یکدیگر دچار ضعف و مشکل هستند
- افرادی که با هم مشکلات جنسی و زناشویی دارند
- افرادی که در تربیت فرزندشان با هم اختلاف دارند
- افرادی که نابارور هستند به همین دلیل در زندگی مشترک خود با هم اختلافات زیادی دارند
- زوجینی که در کنترل خشم مشکل دارند
- زوجینی که به دلیل بازنشستگی با هم به مشکل بر خوردند
- زوجینی که بارها و بارها درباره یک مسئله تکراری با هم بحث میکنند
- زوجینی که حس میکنند مسئولیتهای تقسیم شده در خانه نابرابر است و نمیتوانند درباره این موضوع به توافق برسند
- افرادی که حس میکنند از لحاظ جنسی و یا عاطفی از هم سرد شدهاند
- افرادی که طلاق عاطفی گرفتهاند
- زوجینی که با سوءمصرف مواد یا مشروبات الکلی دست و پنجه نرم میکنند
آیا مشاور ازدواج حق دارد طلاق را پیشنهاد بدهد؟
مشاوران ازدواج معمولا طلاق را توصیه نمیکنند. آنها معتقد هستند که طلاق یک تصمیم شخصی است و زوجین باید این تصمیم را اتخاذ کنند و نه مشاور. اما در ازدواجهایی که مراجعهکننده در آن به شدت آسیب میبیند و باید خودش را نجات بدهد، کمک میکنند تا مراجعهکننده بتواند درستترین تصمیم را بگیرد و خودش را از شریک عاطفی یا همسر آسیبزننده جدا کند.
چطور به همسرم پیشنهاد بدهم که با هم به مشاور ازدواج مراجعه کنیم؟
این که بخواهید به همسرتان بگویید که باید به مشاور ازدواج مراجعه کنید میتواند ترسناک به نظر برسد مخصوصا زمانی که میدانید همسرتان کاملا مخالف مشاوره و این گونه مسائل است. بهتر است قبل از اینکه به او بگویید، دقت کنید که شرایطش چگونه است. اگر عصبانی است یا حالش به هر دلیلی خوب نیست، الآن شرایط مناسبی برای مطرح کردن این موضوع نیست. پس موقعی که میخواهید درباره این مسئله صحبت کنید باید حالش هر دوتان خوب باشد و شرایط محیطی هم مناسب باشد. یعنی سعی کنید در مکانی این موضوع را مطرح کنید که مرتب و منظم است و عوامل حواس پرت کن کمی وجود دارند. عوامل حواس پرت کن منظورمان تلویزیون، موبایل و… است. بعد از عوامل محیطی، بسیار مهم است که با لحن و جملهبندی بسیار عالی این موضوع را مطرح کنید. با دعوا، بیاحترامی کردن، سرزنش کردن و فریاد زدن این موضوع را مطرح نکنید چون قطعا با این شیوههای ارتباطی، از همسرتان واکنش نامناسبی خواهید دید یعنی او نیز ممکن است با شما دعوا کرده و مخالفت کند. پس طرز صحبت و جملهبندی که از آن استفاده میکنید بسیار مهم است و تعیینکننده واکنش همسرتان نسبت به این موضوع است. به همسرتان بگویید که مشاوره رفتن به این معنا نیست که او بیمار است یا مشکلی دارد، بلکه به این معنا است که میخواهید به کمک یکدیگر مشکلات ارتباطیتان را حل کرده و ارتباطتان را بهبود ببخشید. میتوانید توضیح بدهید که از مشاوره به عنوان یک اقدام پیشگیرانه نیز استفاده میشود یعنی شما به مشاور مراجعه میکنید تا پیشگیری کنید از اختلافات و مشکلات بدتر و بزرگتر. درواقع بگویید که مشاوره ازدواج ابزاری است که به دوام و ماندگاری بیشتر ازدواجتان کمک میکند.
مشاوره ازدواج به صورت آنلاین انجام میشود؟
بله مشاوره ازدواج آنلاین برای افرادی مناسب است که امکان حضور در یک کلینیک یا مرکز روانشناسی را ندارند یا وقت مراجعه حضوری را ندارند. همچنین اکثرا مشاورههای آنلاین از لحاظ هزینه مقرون به صرفهتر از مشاورههای حضوری هستند. زوجهایی که مرتب در حال رفتن به ماموریتهای کاری هستند یا ساعات طولانی کار میکنند یا بچهداری میکنند یعنی زندگی پرمشغلهای دارند، میتوانند به راحتی از مشاورههای غیرحضوری استفاده کنند. کیفیت مشاوره حضوری با غیرحضوری فرقی نمیکند. مهم کیفیت کار مشاور و تلاشهای شما است.
آیا واقعا مشاوره ازدواج موثر است؟
تحقیقات نشان دادهاند بیش از 90% افرادی که مشاوره ازدواج را امتحان کردهاند معتقد هستند که مشاوره ازدواج باعث بهبود ارتباطات و حل مشکلاتشان شده است و همچنین روی سلامت روانی فردیشان نیز تاثیر مثبت گذاشته است. این افراد به مشاوره ازدواج نمره عالی یا بسیار خوب را دادهاند. به عبارت دیگر از هر 4 زوج، 3 زوج از مشاوره ازدواج نتیجه بسیار خوبی دریافت کردهاند.
چگونه مشاور ازدواج حرفهای پیدا کنم؟
امروزه با گسترش یافتن اینترنت و فضای مجازی شما میتوانید هزاران درمانگر و مشاور را بیابید. پس از طریق سرچ کردن در اینترنت میتوانید مشاور ازدواج حرفهای پیدا کنید. دقت کنید که با تمرکز بر تجربه، رضایت مراجعین و مدرک و سطح تحصیلات مشاور، مشاورتان را انتخاب کنید تا از انتخابتان پشیمان نشوید. همچنین میتوانید از پزشک خانوادهتان هم بپرسید. پزشکان معمولا روانشناس و مشاورانی را میشناسند و میتوانند به شما معرفی کنند. اگر آشنایان یا دوستانتان تا به حال به مشاور ازدواج مراجعه کردهاند، میتوانید از آنها هم بپرسید و به مشاورشان مراجعه کنید. اگر به دنبال مشاور ازدواج خوب هستید، میتوانید از مشاوران ازدواج همیار عشق در هر زمینهای که میخواهید کمک بگیرید و راهنمایی تخصصی دریافت کنید.
رویکردهای درمانی مشاوره ازدواج کداماند؟
زوج درمانی رفتاری
این رویکرد درمانی به زوجین کمک میکند که مهارتهای ارتباطی و حل مسئله خود را تقویت کنند و بتوانند حد و مرزها و قوانین سالم در رابطهشان ایجاد کنند.
زوج درمانی متمرکز بر عاطفه
این نوع زوج درمانی، تعارض ناشی از ناامنیهای فردی را هدف قرار میدهد. هدف این است که به زوجین کمک شود ناامنیهای درونی و عاطفی خود را درک کنند، واکنشهای عاطفی خود را اصلاح کنند تا بتوانند پیوند عاطفی عمیقی را بین خودشان ایجاد کنند.
رفتار درمانی شناختی زوج محور
این رویکرد درمانی به زوجین کمک میکند بتوانند مشکلات روانی یا اختلالات روانی خود را درمان کنند و آن را به گونهای مدیریت کنند که به زندگی مشترکشان آسیبی نرسد. همچنین به همسر کمک میکند بتواند همسرش را در بهبود این مشکلات یاری کند. در این رویکرد درمانی افراد موفق میشوند اعتماد، صمیمیت و نزدیکی فیزیکی و عاطفی خود را بهبود ببخشند.
درمان متمرکز بر امید و بخشش
هدف درمان امیدمحور این است که زوجین بتوانند باورهای اشتباه خود را تغییر داده و اصلاح کنند. این موضوع میتواند کمک کند زوجین رابطه بهتری با هم داشته باشند. همچنین بخشش درمانی به زوجین کمک میکند اگر از یکدیگر خشم یا کینهای دارند برطرف شود و بتواند یکدیگر را ببخشند تا بتوانند ارتباط صلحآمیز و آرامتری را برقرار کنند.
ویژگیهای مشاور ازدواج حرفهای
- گوش شنوا بودن
- درک کردن
- قضاوت نکردن
- صمیمانه رفتار کردن البته در حد چهارچوبهای ارتباط مراجعهکننده و درمانگر
- همدلی کردن با مراجعهکننده
- دادن راهکارهای کاربردی و علمی
- دلسوز بودن
- وقت شناس بودن
- احترام گذاشتن به مراجعهکننده
سخن پایانی
مشاوره ازدواج یکی از انواع مشاورهها است. این نوع مشاوره که توسط درمانگر متخصص زوج درمانی و یا مشاور خانواده انجام میشود مخصوص زوجینی است که میخواهند ازدواج کنند و یا ازدواج کردند و با مشکلاتی مواجه شدهاند. حتی زوجینی که ازدواج کردهاند، مشکلی ندارند اما میخواهند از بروز مشکلات جلوگیری کنند از این نوع مشاوره استفاده میکنند. مشاور ازدواج خوب در تهران نیز یافت میشوند. برای پیدا کردن مشاور خوب میتوانید در اینترنت بگردید و یا از دوستانی که به مشاور مراجعه کردهاند سوال کنید. همچنین میتوانید در زمینه مشکلات ازدواج و زندگی مشترک و یا در زمینه مشاوره پیش از ازدواج، از مشاوران ازدواج همیار عشق کمک بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه