قیمت مشاوره روانشناسی، توسط سازمان نظام روانشناسی و مشاوره هر سال تعیین میشود. البته در مراکز مشاوره و کلینیکهای روانشناسی، ممکن است قیمتهای متفاوتی را ببینید. برخی از مراکز مشاوره، قیمتها را پایینتر در نظر میگیرند تا برای مراجعین، استفاده از خدمات مشاوره که بسیار مهم است، راحتتر باشد. در این مقاله درباره قیمت مشاوره روانشناسی توضیح میدهیم و سپس درباره انواع مشاوره و هزینههای آن صحبت میکنیم.
فهرست مطالب
- 1 هزینه خدمات مشاوره و روانشناسی سال 1401
- 2 چه عواملی در میزان قیمت هر جلسه مشاوره روانشناسان دخیل است؟
- 3 انواع رویکردهای درمانی
- 3.1 درمان شناختی رفتاری یا رفتار درمانی شناختی (CBT)
- 3.2 درمان شناختی تحلیلی (CAT)
- 3.3 درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)
- 3.4 رفتار درمانی (Behavioral Therapy)
- 3.5 درمان رفتاری دیالکتیکی (DBT)
- 3.6 شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT)
- 3.7 طرحواره درمانی (Schema Therapy)
- 3.8 بازی درمانی شناختی رفتاری
- 3.9 درمان متمرکز بر شفقت (CFT)
- 3.10 روان کاوی (Psychoanalysis)
- 3.11 روانکاوی یونگ
- 3.12 روانکاوی پویشی کوتاه مدت (ISTDP & DISTDP)
- 3.13 درمان بین فردی (IPT)
- 3.14 درمان متمرکز بر هیجان (EFT)
- 3.15 درمان مراجع محور
- 3.16 واقعیت درمانی (Reality Therapy)
- 4 هزینه مشاورههای غیرحضوری (آنلاین و تلفنی)
هزینه خدمات مشاوره و روانشناسی سال 1401
هزینه جلسات مشاوره تلفنی چقدر است؟
۱۵ دقیقه مشاوره تلفنی یا آنلاین: ۳۹ هزار تومان
۳۰ دقیقه مشاوره تلفنی یا آنلاین: ۷۸ هزار تومان
۴۵ دقیقه مشاوره تلفنی یا آنلاین: ۱۱۷ هزار تومان
چه عواملی در میزان قیمت هر جلسه مشاوره روانشناسان دخیل است؟
میزان تحصیلات
هرچقدر میزان تحصیلات درمانگر بیشتر باشد، تعرفه جلسات او نیز بیشتر خواهد بود.
تجربه کاری
هرچقدر تجربه کاری او بالاتر باشد (بیشتر از 15 سال) تعرفه جلسات مشاوره او بیشتر خواهد بود.
نوع مرکز یا کلینیک مشاوره
دو نوع مرکز یا کلینیک مشاوره وجود دارد که عبارتاند از مراکز دولتی و مراکز خصوصی. مراکز دولتی، از تعرفه دولتی که در تیتر فوق توضیح داده شد استفاده میکنند یا ممکن است تعرفه کمتری نیز داشته باشند، اما مراکز خصوصی، یا از تعرفه دولتی استفاده میکنند و یا از تعرفه کمتر یا بیشتر یعنی تعرفه مراکز خصوصی، متغیرتر از مراکز دولتی است و گاهی ممکن است کمی بیشتر نیز باشد.
شهر
نوع شهر و محل مرکز درمان نیز میتواند روی تعرفه مشاوره درمانگر تاثیرگذار باشد.
شهرت درمانگر
اگر درمانگر مشهور و با تجربه باشد، ممکن است تعرفه بالاتری برای مشاوره داشته باشد.
طول درمان
هرچقدر طول درمان بیشتر باشد یعنی مراجعهکننده به جلسات بیشتری برای درمان یا حل مشکلاتش احتیاج داشته باشد، مسلما تا آخر درمان، باید هزینه بیشتری پرداخت کند نسبت به مراجعهکنندهای که به طول درمان کمتری نیاز دارد. براساس این توضیح متوجه میشوید که یکی از دلایلی که توصیه میشود افراد زود پیگیر سلامت روانی یا حل مشکلات خود باشند، صرفهجویی در هزینه است چون اگر شما زودتر و به موقع مراجعه کنید، زودتر مشکلتان حل خواهد شد و بنابراین هزینه کمتری پرداخت خواهید کرد، اما اگر دیر مراجعه کنید و مشکلتان گستردهتر شده باشد، مجبور خواهید بود هزینه بیشتری برای درمان بپردازید.
تخصص درمانگر
اگر شما به درمانگر متخصص در زمینهای که میخواهید مشاوره بگیرید، مراجعه کنید، ممکن است هزینه آن بیشتر باشد. در ادامه مقاله، به انواع تخصصهای روانشناسی و رویکردهای درمانی میپردازیم و هزینه هر کدام را ذکر میکنیم.
انواع رویکردهای درمانی
درمان شناختی رفتاری یا رفتار درمانی شناختی (CBT)
این رویکرد درمانی، روی احساسات، افکار، اعتقادات و ارزشهای مراجعهکننده متمرکز است و تاثیر این موارد روی رفتار و احساسات را توضیح میدهد. به عنوان مثال داشتن خطاهای فکری مثل داشتن تفکر سیاه و سفیدی یا برچسبزنی به خود، میتواند زمینهساز ایجاد افسردگی باشند. درواقع افکار و احساسات هستند که باعث یک رفتار اشتباه و یک بیماری یا مشکل میشوند. به کمک این رویکرد، احساسات و باورهای ذهنی فرد اصلاح میشوند تا آن رفتار مشکلساز یا آن بیماری روانی درمان شود. درمان شناختی رفتاری از موثرترین روشهای درمانی برای اختلالات اضطراب، افسردگی، وسواس، حمله پانیک و… میباشد.
درمان شناختی تحلیلی (CAT)
در این رویکرد درمانی، درمانگر ابتدا رویدادها و اتفاقات گذشته مراجعهکننده را بررسی میکند، سپس تحلیل میکند که این رویدادها چه تاثیری روی او گذاشتهاند، مراجعهکننده چگونه با این تاثیرات مقابله میکند، یعنی سبک مقابلهای او چیست و سپس درمانگر به او کمک میکند که روشهای موثر و سالمی را برای مواجهه با این مشکلات یاد بگیرد و بتواند آنها را اجرا کند.
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)
این روش درمانی، به مراجعهکننده آموزش میدهد که باید دقایع و حالات دروانی خود را بپذیریم و با آنها در صلح باشیم و نه اینکه با آنها بجنگیم یا انکار کنیم. درمانگرانی که با این روش مراجعین را درمان میکنند، به آنها کمک میکنند که حس خوبی نسبت به خودشان داشته باشند و یا به عبارت دیگر، خودشان را دوست داشته باشند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در درمان اختلالات اضطراب، افسردگی و برخی از اختلالات شخصیتی نقش موثری دارد.
رفتار درمانی (Behavioral Therapy)
هدف این رویکرد درمانی، همان طور که از نامش پیدا است، شناسایی افکار اشتباه و مخرب و تغییر دادن آنها است. رفتار درمانی در اختلالات اضطراب، افسردگی، وسواس، بیش فعالی، اختلال دوقطبی، سوءمصرف مواد و… کاربرد دارد.
درمان رفتاری دیالکتیکی (DBT)
این روش درمانی، زیر مجموعه رفتار درمانی شناختی است. این روش درمانی روی جنبههای روانی-اجتماعی فرد تمرکز میکند. در درمان رفتاری دیالکتیکی، سطح برانگیختگی فرد در موقعیتهای گوناگون مورد بررسی قرار میگیرد و اگر این سطح از برانگیختگی، باعث بروز رفتار شدید و مخرب شود، درمان شروع میشود. این روش درمانی در درمان اختلالات شخصیتی، به خصوص اختلال شخصیت مرزی کاربرد زیادی دارد.
شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT)
در این روش درمانی، شناخت درمانی براساس تکنیکهای مراقبه ذهنی و ذهن آگاهی انجام میشوند. مراجعهکننده در این رویکرد درمانی، حالات ذهنی و روانی خود را میشناسد و یاد میگیرد که چگونه وقتی ارتباط اشتباه با این حالات ذهنی برقرار میکند، اختلالات روانی خودشان را نشان میدهند، سپس یاد میگیرد که چگونه با ذهن خود ارتباط درستتری را برقرار کند. این رویکرد درمانی، برای افرادی که دچار افسردگی هستند یا اختلالات اضطرابی دارند موثر است.
طرحواره درمانی (Schema Therapy)
این رویکرد درمانی، ترکیبی از چندین رویکرد است. هدف آن، درمان مشکلات و اختلالات شخصیتی و رسیدن به سلامت روانی است. طرحواره درمانی، مشکلات را از ریشه یعنی از دوران کودکی بررسی کرده و درمان میکند.
بازی درمانی شناختی رفتاری
این رویکرد درمانی، برای کودکان به کار گرفته میشود. بازی درمانی شناختی رفتاری بر روی احساسات کودکان متمرکز است که آنها قادر به بیان این احساسات نیستند. این رویکرد درمانی، برای درمان انواع اختلالات رفتاری کودکان استفاده میشود.
درمان متمرکز بر شفقت (CFT)
این نوع رویکرد درمانی، بخشی از رفتار درمانی است. در درمان متمرکز بر شفقت، داشتن ذهن مشوق به مراجعهکننده آموزش داده میشود تا او در خود احساس امنیت و ارامش را به وجود بیاورد.
روان کاوی (Psychoanalysis)
زیگموند فروید، پایهگذار رویکرد درمانی روان کاوی است. او روی احساسات و افکار ناخودآگاه یا ضمیر ناخودآگاه مراجعهکنندهها کار میکرد. او به مراجعهکنندگان درباره ضمیر ناخودآگاهشان آگاهی و بینش میداد تا به درمان برسند. هدف این رویکرد درمانی، رها شدن از احساسات و افکار سرکوب شده است. درمانگر در جلسات مشاوره با مراجعهکننده گفتگو میکند و رفتارها و احساسات او را درک میکند، سپس به دنبال ریشه و علت این الگوهای احساسی و فکری میگردد تا با توجه به آنها، این مشکلات را درمان کند.
روانکاوی یونگ
این رویکرد درمانی توسط یونگ پایهگذاری شده است که بر روی ضمیر ناخودآگاه تمرکز دارد. هدف از این رویکرد درمانی، شناخت ناخودآگاه ذهن انسان و شناخت رفتارهای انسان است که از الگوهای مشترک یعنی آرکتایپها تشکیل شده است. درواقع هدف از روانکاوی یونگ، شناخت بهتر انسان است.
روانکاوی پویشی کوتاه مدت (ISTDP & DISTDP)
تمرکز این رویکرد درمانی بر روی احساسات مراجعهکننده است. این رویکرد، احساسات و عواطف عمیق را درمان میکند. مثل اضطراب و افسردگی.
درمان بین فردی (IPT)
این نوع درمان، کوتاه مدت است. علت اینکه درمان بین فردی نام دارد، این است که در این درمان فرض میشود که مشکلات مراجعهکننده، در اجتماع بروز پیدا کرده است و مشکل بین فردی است. در این رویکرد درمانی، به مراجعهکننده کمک میشود که بتواند مشکلات و اختلالات روانی خود را بهبود ببخشد و همچنین در کنار آن، روابط اجتماعی و بین فردی خود را نیز بهبود ببخشد.
درمان متمرکز بر هیجان (EFT)
تمرکز این رویکرد درمانی بر روی هیجانات است. درمانگرانی که با این رویکرد درمان را انجام میدهند، معتقد هستند که اگر از احاساسات و هیجانات منفی آگاهی نداشته باشیم یا آنها را نادیده بگیریم، مشکلات روانی برای ما ایجاد میشوند. مراجعهکننده در جلسات مشاوره یاد میگیرد هیجانات خود را بشناسد و با اثرات منفی آنها سازگاری پیدا کند.
درمان مراجع محور
کارل راجرز این روش درمانی را ابداع کرده است. تمرکز درمان مراجع محور بر روی ذات انسان است که تمایل به پیشرفت و رشد دارد. این یک روش درمانی انسانگرایانه است که به مراجعهکننده کمک میکند خودش و احساساتش را بهتر بشناسد و به سوی رشد و پیشرفت کردن حرکت کند.
واقعیت درمانی (Reality Therapy)
این رویکرد درمانی معتقد است که انسان، کنترل زیادی رو رفتار خود دارد و میتواند با انتخابها و تصمیمگیریهای درست، خطاهای رفتاریاش را اصلاح کند و رفتارهای بهتری داشته باشد. اما اگر این مهارت را نداشته باشد، آسیبهای روانی زیادی به او وارد خواهد شد.
سایر روشهای درمانی در مشاوره، عبارتاند از:
- هنر درمانی
- نمایش درمانی یا سایکودراما
- موسیقی درمانی
- زوج درمانی
- خانواده درمانی
- گروه درمانی
- رقص درمانی
هزینه مشاورههای غیرحضوری (آنلاین و تلفنی)
معمولا تعرفههای مشاورههای غیرحضوری (آنلاین و تلفنی)، کمتر از تعرفه مشاورههای حضوری هستند. این تعرفهها از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره تعیین نشده است. میانگین تعرفههای مشاورههای غیرحضوری بین 70 هزار تومان تا 160 هزار تومان است.
سخن پایانی
خدمات مشاوره و روانشناسی، همانند خدمات پزشکی، جزء خدمات مهم و پراهمیت برای هر انسان است اما متاسفانه بسیاری از افراد به علت بدبین بودن نسبت به روانشناسان، ناامیدی نسبت به درمان و بهبودی و یا به علت تعرفههای بالای مشاوره، مراجعه نمیکنند. غافل از اینکه هرچقدر دیرتر مراجعه کنند، به علت بیشتر شدن طول درمان، هزینه درمانشان نیز افزایش پیدا خواهد کرد. در این مقاله درباره هزینههای مشاوره توضیح دادیم و به این نکته اشاره کردیم که هزینهها معمولا طبق میزان تحصیلات درمانگر، تجربه و شهرت او و… متغیر است. اگر به دنبال خدمات مشاوره تخصصی، غیرحضوری و با تعرفه مناسب هستید، میتوانید از مشاوران همیار عشق در زمینههای مختلف کمک بگیرید. تعرفههای همیار عشق، نسبت به تعرفه دولتی کمتر و مناسبتر است.
پرسش و پاسخ کوتاه