خیانت یکی از اتفاقات تلخ و حساسی است که ممکن است برای برخی از زوجین اتفاق بیفتد. بعد از خیانت، علاوه بر اینکه رابطه عاطفی و زندگی مشترک افراد خراب میشود، بلکه طرف مقابل نیز به خاطر بیتعهدی همسرش آسیب شدیدی میبیند و ممکن است دچار افسردگی شود. در این مقاله ابتدا درباره تبعات خیانت بر رابطه عاطفی و همسر صحبت میکنیم و سپس توضیح میدهیم که چگونه میتوانید بعد از خیانت، دوباره رابطهتان را از نو بسازید و آیا اصلا بخشیدن و بازگشت به ارتباط، کار درستی است یا خیر؟
انواع خیانت
عاشق شدن مجدد
برخی از افراد با اینکه همسر دارند، اما این پتانسیل را دارند که دوباره عاشق فرد دیگری شوند. این مشکل یا ممکن است به علت تنوعطلبی جنسی باشد و یا به دلیل اینکه فرد نمیداند چگونه باید احساساتش را کنترل و مدیریت کند. این افراد ممکن است عاشق فرد دیگری شوند و با آنها در ارتباط عاطفی باشند یا گاهی ارتباط جنسی هم برقرار کنند.
خیانت عاطفی
برخی از افراد از لحاظ عاطفی به همسرشان خیانت میکنند، یعنی ممکن است به فرد دیگری عشق بورزند و رابطه احساسی برقرار کنند. این افراد رابطه جنسی با عشقشان ندارند. این نوع خیانت، خیانت عاطفی نام دارد.
خیانت مجازی
نوع دیگری از خیانت، خیانت مجازی یا اینترنتی نام دارد. در این نوع خیانت، افراد با هم در فضای مجازی آشنا میشوند و با چت، ویس کال یا ویدیو کال با هم صحبت میکنند و به هم عشق میورزند. ممکن است سکس چت نیز جزئی از خیانت مجازی باشد.
خیانت جنسی
برخی از افراد علی رغم اینکه نسبت به هم احساس و عشقی ندارند، اما با هم رابطه جنسی برقرار میکنند تا میل و نیاز جنسیشان تامین شود. این افراد با هم هیچ گونه رابطه عاطفی ندارند و فقط رابطه جنسی برقرار میکنند و به سادگی هم میتوانند یکدیگر را کنار گذاشته و به فرد دیگری رو بیاورند.
تبعات و پیامدهای خیانت بر روی رابطه عاطفی و همسر
کاهش اعتماد به نفس و احساس خودارزشمندی همسر
اگر فرد به همسرش خیانت کند، همسرش احساس میکند شاید خودش کمبودی داشته است یا کار بدی کرده است که باعث شده است همسرش به او خیانت کند. این احساس منفی یعنی احساس اینکه او مقصر و گناه کار است و باعث و بانی خیانت همسرش است، باعث میشود اعتماد به نفس و احساس خودارزشمندی اش کاهش پیدا کند و احساس کند فردی دوستداشتنی و خوبی برای همسرش نیست. بنابراین یکی از پیامدهای خیانت، کاهش عزت نفس و اعتماد به نفس است که این مشکل، خود زمینهساز افسردگی است.
از بین رفتن اعتماد بین همسران
یکی از اصلیترین پیامدهای خیانت، این است که همسران اعتمادشان را نسبت به هم از دست میدهند و این باعث میشود بیشتر کنترلگر شوند، بیشتر به یکدیگر گیر بدهند و…
تجربه کردن احساسات متفاوت
بعد از خیانت، افراد احساسات متفاوتی را تجربه میکنند. به عنوان مثال ممکن است فکر کنند خودشان مقصر بودهاند و احساس گناه داشته باشند، ممکن است احساس کنند که خوب شده است که این اتفاق افتاده است چون همسرشان لیاقت و شخصیت خودش را نشان داده است، شاید احساس کنند که برای جبران این موضوع باید خودشان هم خیانت کنند یا دست به انتقام بزنند و… احساسات متفاوت از جمله احساس شرم، غم، افسردگی، لذت از انتقام و سایر احساسات، از جمله احساساتی است که فرد خیانت دیده تجربه میکند.
تحت تاثیر قرار گرفتن جوانب مختلف زندگیاش
افرادی که خیانت میبینند و دچار احساسات منفی شدید میشوند، مسلما جوانب مختلف زندگیشان تحت تاثیر منفی قرار میگیرد. به عنوان مثال ممکن است درسهایشان ضعیف شود، دیگر انگیزهای به کار کردن نداشته باشند و به سر کار نروند یا عملکرد کاریشان به شدت کاهش پیدا کند و یا ارتباطاتشان با خانواده و دوستان کاهش پیدا کند. این تغییرات و تاثیرات، به دلیل افسردگی و اضطرابی است که در فرد خیانت دیده ایجاد شده است.
بیعلاقگی نسبت به همسر
طبیعتا فردی که خیانت میبیند، نسبت به همسرش بیعلاقه و سرد میشود و دیگر دوست نخواهد داشت با همسرش ارتباط صمیمی و خوبی داشته باشد چون دیگر علاقه و اعتمادی به او ندارد. بنابراین دچار سردی جنسی و عاطفی میشود و حتی شاید نسبت به همسرش کینه داشته باشد.
بیخوابی
یکی از عوارض خیانت، بیخوابی است. دلیل و ریشه بیخوابی هم افسردگی و اضطراب است. یعنی فرد خیانت دیده به دلیل افسردگی، اضطراب و افکار منفی که دارد، دچار بیخوابی میشود و یا حتی ممکن است کابوسهای شبانه ببیند.
دعوا کردن زیاد با همسر
زمانی که شخص متوجه خیانت همسرش میشود، احتمالا رفتار تکانشی و هیجانی نشان خواهد داد یعنی ممکن است با همسرش تماس بگیرد و دعوا کند یا به محض اینکه او را میبیند، شروع کند به دعوا کردن و به رخ کشیدن خیانت او و اینکه مچش را گرفته است. به علاوه اگر همسرش تایید کند که خیانت کرده است، همچنان ممکن است به دلیل خیانت و بیاعتمادی که رخ داده است، با هم دعوا کنند و نتوانند مشکلاتشان را به روش درست حل کنند.
مراحل سوگواری بعد از خیانت همسر
زمانی که متوجه شوید همسرتان به شما خیانت میکند، احتمالا وارد دوران سوگواری میشوید یعنی یک سری احساسات و هیجانات تلخی را تجربه میکنید که درباره این مراحل در ادامه مقاله توضیح میدهیم.
شوکه شدن و انکار کردن اتفاقی که افتاده است
مرحله اول دوران سوگواری، این است که شما شوکه میشوید و اتفاقی که افتاده است و خیانتی که رخ داده است را انکار میکنید. ممکن است با خودتان بگویید:«امکان نداره شوهرم/زنم این کار رو کرده باشه.» اینکه شما نمیتوانید این را باور کنید، اولین مرحله دوران سوگواری است.
احساس گناه
در این مرحله ممکن است احساس کنید شما مقصر خیانت همسرتان هستید به دلیل اینکه یک سری کم و کسریهایی دارید یا همه چیز تمام نبودهاید و…
خشمگین شدن
در این مرحله شما نسبت به همسرتان و آن زن یا مردی که با او خیانت کرده است، خشم شدیدی را احساس میکنید. ممکن است در این مرحله برای تخلیه خشم خود، اقدام به انتقام گرفتن، به قتل رساندن همسرتان یا آن زن یا مرد و سایر کارهای اشتباه کنید یا دربارهاش فکر کنید و یا بخواهید برای تخلیه خشم خود، با بسیاری از افراد درد و دل کنید در حالی که انجام دادن این کار ممکن است به نفع شما نباشد و یا باعث شود اتفاقات خصوصی زندگیتان را با افرادی در میان بگذارید که افراد قابل اعتمادی نیستند و ممکن است به همه لو بدهند یا آبروی شما و همسرتان را ببرند.
افسرده شدن
در آخرین مرحله ممکن است احساس افسردگی شدیدی داشته باشید و کلا از زندگی سیر شوید و یا بخواهید خودکشی کنید. اگر به این مرحله رسیدید یا در سایر مراحل به سر میبرید، بهتر است برای درمان آسیبهای ناشی از خیانت همسرتان و کاهش علائم یا پیشگیری از تشدید آنها، از روانشناسان بالینی همیار عشق کمک بگیرید. اگر زودتر به روانشناس مراجعه کنید و پیگیر روند درمان باشید، بهتر نتیجه میگیرید و طول درمانتان هم کوتاهتر خواهد بود.
بعد از خیانت همسر چه کار کنیم تا افسرده نشویم؟
احساساتتان را تایید کنید و آنها را انکار و پنهان نکنید
برخی از افراد با اینکه از خیانت همسرشان بسیار آسیب دیدهاند و یا خشمگین و افسرده هستند، اما اگر کسی از آنها بپرسد:«حالت چطوره؟ یا چه احساساتی رو تجربه میکنی؟» ممکن است بگویند:«نه من حالم خیلی خوبه. اصلا برام مهم نیست که اون خیانت کرده. اصلا لیاقتش همین بوده.» هرچقدر شما احساساتتان را پنهان کنید و آنها را نپذیرید، نمیتوانید آنها را قبول کنید و درمان کنید و به خودتان کمک کنید. بنابراین اولین گام برای درمان آسیبها و کمک کردن به خودتان، این است که احساساتتان را بپذیرید و انکار نکنید.
بدانید که احساساتتان طبیعی است و حق دارید
حق دارید که بعد از خیانت همسرتان احساس کنید حالتان بد است، تمام جهان روی سرتان خراب شده است و یا دیگر این زندگی ارزش ادامه دادن ندارد و… وقتی به احساساتتان رسمیت ببخشید و خودتان را درک کنید، آرامش بیشتری خواهید داشت و میتوانید به خودتان برای بهبودی بیشتر کمک کنید.
شاید به شما پیشنهاد دهند که این شرایط را رها کنید اما رها کردن، بهترین راه حل نیست
شاید برخی از افراد به شما بگویند:«ولش کن. زیادی جدی نگیر!» اما رها کردن مشکلات، راه حل نیست بلکه راه فرار است و باعث میشود شما این احساسات و آسیبها را در اعماق وجودتان دفن و پنهان کنید و بعدها در شرایطی که درست نیست و یا به ضررتان است، این احساسات به صورت ناخودآگاه بروز پیدا کنند و شما را اذیت کنند یا باعث شوند به ارتباطاتتان آسیب بزنید.
از خیانت همسرتان درس بگیرید
از خیانت همسرتان درس بگیرید، سعی کنید آن را ریشهیابی و حل کنید. میتوانید علت خیانت را به کمک مشاور تشخیص دهید تا بتوانید از اتفاق افتادن مجدد آن جلوگیری کنید.
برای تصمیمگیری درباره ادامه دادن یا ندادن زندگی مشترکتان، با مشاور مشورت کنید
از تصمیمگیری از روی احساس و تصمیمگیری خودسرانه جلوگیری کنید و حتما برای ادامه دادن یا ندادن زندگی مشترکتان با زوج درمانگر مشورت کنید چون ممکن است از روی هیجاناتتان تصمیم بگیرید جدا شوید، در حالی که میشد این مشکل را حل کرد و از اتفاق افتادن مجدد آن پیشگیری کرد.
سخن پایانی
طبیعی است که بعد از خیانت دیدن حالتان بد باشد یا افسرده باشید اما نباید این حس و حالها را رها کنید و توجهی به آنها نکنید یا انکار کنید، بلکه باید احساساتتان را به رسمیت بشناسید، دلیلش را درک کنید و در جهت تسکین و بهبودشان قدم بردارید. در انتهای مقاله هم چند توصیه و راهکار ارائه دادیم تا بتوانید احساساتتان را کاهش دهید و درست تصمیم بگیرید که بعد از خیانت کردن همسرتان، چه کار باید بکنید؟ در این زمینه میتوانید از زوج درمانگران همیار عشق کمک بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه