برخی از افراد، تفاهم بین زوجین را اشتباه معنی میکنند. گمان میکنند تفاهم یعنی اینکه زوجین با هم بحث و دعوا نکنند و کاملا با هم موافق باشند در هر زمینهای. در حالی که تفاهم به معنی شناختن، درک و پذیرفتن شخصیت همسر، همان گونه که هست. تفاهم جنبههای مختلفی دارد و چند عامل تعیین میکنند که شما با طرف مقابلتان تفاهم داشته باشید یا خیر. در ادامه این مقاله، عوامل تعیینکننده میزان تفاهم شما با نامزدتان را توضیح میدهیم، سپس به موضوعات و جنبههای مختلف تفاهم میپردازیم و سوالاتی را مطرح میکنیم تا با پرسیدن این سوالات از خودتان، به این نتیجه برسید که تا چه حد با نامزدتان تفاهم دارید.
عوامل موثر در تفاهم زوجین
سطح تحصیلات
سطح تحصیلات میتواند یکی از عوامل تعیینکننده تفاهم باشد. زوجینی که سطح تحصیلاتشان با هم متفاوت است و اختلاف زیادی بینشان وجود دارد، اگر ظرفیت مدیریت کردن این اختلاف سطح تحصیلات را نداشته باشند و دائما به یکدیگر حس بیارزش بودن بدهند یا این اختلاف را به رخ یکدیگر بکشند، مشکلات بسیار زیادی پیش خواهد آمد. بنابراین هرچقدر سطح تحصیلات به هم نزدیکتر باشد، زوجین تفاهم بیشتری با هم خواهند داشت اما اگر سطح تحصیلات با هم اختلاف دارد، اگر زوجین بتوانند این اختلاف را به درستی مدیریت کنند و در دعواهایشان مدام این موضوع را عنوان نکنند، مشکل خاصی پیش نخواهد آمد.
تناسب سنی
درست است که زوجینی هم هستند که اختلاف سنی زیادی دارند اما زندگی مشترک بسیار خوب و موفقی دارند، اما به صورت کلی، تناسب سنی بسیار مهم است، البته که سن لزوما نشاندهنده میزان بلوغ شخص نیست. به صورت کلی، بهتر است اختلاف سنی زوجین بسیار زیاد نباشد، چون در غیر این صورت، عقاید، طرز تفکر، میزان بلوغ، توانایی در مدیریت احساسات و تفریحات و میزان انرژی زوجین، با هم بسیار متفاوت باشد که این موضوع میتواند چالشبرانگیز باشد. به عنوان مثال اگر یک شخص جوان با یک شخص میانسال ازدواج کند، شخص جوان بسیار پرانرژی، اهل کسب تجربیات جدید و… خواهد بود اما شخص میانسال ممکن این حوصله این کارها را نداشته باشد و در زندگی بیشتر به دنبال آرامش باشد تا هیجان و یا در تصمیمگیریها ممکن است شخص جوان اهل خرج کردن و خرید کردن باشد، اما شخص میانسال بیشتر اهل پسانداز کردن باشد. این تفاوتها در طرز تفکر، مدیریت مالی و سبک زندگی، میتواند چالشبرانگیز باشد. در مثال قبلی، شخص جوان کم کم افسرده و سرخورده میشود و حس میکند همسرش او را دوست ندارد چون به نیازها و هیجانخواهیهایش پاسخ نمیدهد و شخص میانسال از این همه انرژی و هیجانخواهی همسرش، دلزده میشود و به دنبال کسب آرامش میرود. بنابراین اختلاف سنی باید طوری باشد که افراد در کنار هم بتوانند زندگی کنند و نیازهای شبیه به هم داشته باشند تا میزان تفاهم در زندگی مشترک بیشتر باشد.
تناسب تربیتی از سوی خانوادهها
نحوه و سبک تربیت خانوادهها و ارزشها و طرز تفکری که به فرزندانشان انتقال دادهاند، در میزان تفاهم زوجین در زندگی مشترک، بسیار تاثیرگذار است. اگر تربیت خانوادهها و محیطی که در آن شخص بزرگ شده است، با نامزدش بسیار متفاوت باشد و ارزشهای خانوادهها با هم متفاوت باشد، این افراد در زندگی مشترک به مشکلات زیادی برخواهند خورد. سطح خانوادهها و فرهنگ آنها، باید تقریبا یکسان باشد تا زوجین تفاهم بیشتری با هم داشته باشند. به عنوان مثال اگر نامزدتان در خانوادهای بزرگ شده است که همه در کنار هم و در یک ساختمان یا نزدیک به هم زندگی میکنند و بعد از ازدواج هم افراد در کنار والدینشان میمانند، اما شما این گونه بزرگ نشدهاید و یاد گرفتهاید که بعد از ازدواج باید حتما از خانوادهتان جدا شوید و با همسرتان در جایی که خودتان میخواهید به دور از خانوادهها زندگی کنید، این دو نوع تربیت و طرز فکر متفاوت و مخالف یکدیگر، بسیار مشکلساز خواهد بود چون نامزدتان اصرار به زندگی کردن در کنار خانوادهاش خواهد داشت اما شما خیر. بنابراین تربیت خانوادهها و فرهنگشان باید با هم متناسب باشد.
تناسب فرهنگی
فرهنگ هر خانواده بر آداب و رسوم و طرز تفکر آنها تاثیر میگذارد. به عنوان مثال اگر نامزدتان در خانوادهای بزرگ شده باشد که فرهنگشان سنتی است و عقاید بسیار سرسختانهای را دارند، اما شما در خانوادهای آزاد بزرگ شده باشید، این تفاوت در عقاید و انتظاراتتان از یکدیگر، مشکلساز خواهد بود. بنابراین فرهنگ شما و طرف مقابلتان هم باید با هم متناسب باشد تا میزان تفاهم شما با هم افزایش پیدا کند.
موضوعات تفاهم زوجین
در ادامه مقاله به موضوعات و جنبههای مختلف تفاهم شما با نامزدتان میپردازیم. با بررسی این موضوعات، میتوانید به این نتیجه برسید که آیا شما و نامزدتان با هم تفاهم لازم را دارید یا خیر. اگر هنوز اطلاعی ندارید که طرف مقابلتان درباره این موضوعات چگونه فکر میکند، با او در شرایط مناسب حتما صحبت و گفتگو کنید تا به نتیجه برسید.
ارزشهای دینی و مذهبی
ارزشهای دینی و مذهبی، در میزان تفاهم زوجین بسیار نقش دارد. به عنوان مثال اگر نامزدتان از خانواده مذهبی باشد و انتظار داشته باشد که شما هم این مورد را رعایت کنید و پوشش مناسب داشته باشید، اما شما با این نوع طرز تفکر بزرگ نشده باشید و مخالف رعایت کردن آن باشید، این اختلاف، دعوا و کشمکشهای زیادی را در بین شما و خانوادههایتان ایجاد خواهد کرد چون برخی از خانوادهها به هیچ عنوان قبول نمیکنند که شخصی که وارد خانوادهشان میشود، از لحاظ مذهبی و دینی آزاد باشد و رعایت نکند. بنابراین تناسب ارزشهای دینی و مذهبی زوجین، بسیار مهم است. حتما درباره این موضوع قبل از ازدواج با نامزدتان صحبت کنید و از عقاید خودش و خانوادهاش بپرسید.
مسائل مالی
داشتن تفاهم در مسائل مالی بسیار مهم است. به عنوان مثال اگر نامزدتان شخص ولخرجی باشد اما شما به شدت اقتصادی و اهل پسانداز کردن برای آینده باشید، این تفاوت میتواند مشکلساز باشد و باعث بحث و دعوا شود. درباره مسائل مالی و سیاستهای پسانداز کردن خود با نامزدتان صحبت کنید و ببینید او چگونه پولهایش را مدیریت میکند و خرج کردن او چگونه است؟
اصول اخلاقی
از نامزدتان بپرسید که چه چیزهایی در زندگی مشترک برایش مهم است که رعایت نکردن آنها، او را بسیار خشمگین و ناراحت میکند؟ خط قرمزهای او چیست؟ شما هم به این سوالات پاسخ دهید و با او در این مورد صحبت کنید. دانستن اصول اخلاقی یکدیگر، باعث میشود که بدانید چه رفتارهایی را باید در مقابل هم داشته باشید و از انجام دادن چه کارهایی باید پرهیز کنید تا رابطهتان آسیب نبیند.
میزان هیجانخواهی
دانستن میزان هیجانخواهی نامزدتان، به شما کمک میکند که بیشتر با روحیات او آشنا شوید و بدانید که او چقدر به دنبال کسب هیجان و تجربیات جدید است. در تست شخصیتشناسی نئو که در مشاورههای پیش از ازدواج از زوجین گرفته میشود، این موضوع هم مشخص میشود. میزان هیجانخواهی میتواند با میزان خیانت کردن شخص مرتبط باشد، به صورتی که هر چقدر شخص تنوعطلبتر و هیجانخواهتر باشد و از کسب تجربات جدید و خطرناک نترسد، بیشتر احتمال دارد که خیانت کند چون مدام به دنبال چیزهای جدید است که هیجان او را تحریک کند.
دوستان
داشتن آگاهی درباره اینکه نامزدتان چقدر اهل رفت و آمد و معاشرت کردن با دوستانش است و چقدر اهل کمک کردن به آنها است، به شما کمک میکند که بعد از ازدواج ناگهان با این مشکل مواجه نشوید که همسرتان یک شخص رفیقباز است و یا حاضر است به هر نحوی به دوستانش کمک کند. دوستان طرف مقابلتان یا شما، میتواند موضوع بحث و دعوای روزانه شما باشد. پس صحبت کردن درباره این مسئله، میتواند به جلوگیری از تنش و دعوای آینده، کمک کند.
خانواده
نحوه و میزان معاشرت با خانواده، میزان کمک کردن به آنها و نحوه گذراندن تعطیلات و جشنها مثل عید نوروز، بهتر است از قبل از ازدواج مشخص شود. برخی از افراد هستند که به خانوادهشان به حدی وابسته هستند که باید هر روز آنها را ملاقات کنند یا برخی از افراد معتقد هستند که در جشنها و اعیاد، حتما باید در خانه خانوادهشان باشند. این موضوعات باید از قبل مشخص شود.
مسائل جنسی
درباره مسائل جنسی، نیازها و خواستهها در این زمینه و فانتزیها با هم صحبت کنید. گفتگو درباره تعداد رابطه جنسی و میزان میل جنسی هم بسیار مهم است. برخی از زوجین بعد از ازدواج متوجه سرد مزاجی یا گرم مزاجی یکدیگر میشوند یا بر سر مسائل جنسی، با هم اختلاف پیدا میکنند. صحبت کردن درباره این موضوع قبل از ازدواج به شما کمک میکند که در آینده با فانتزیها و خواستههای عجیب و غریب روبه رو نشوید که باعث طلاق و جدایی میشوند.
سرگرمیها و تفریحات
درباره تفریحات و سرگرمیهای طرف مقابل و خودتان با هم صحبت کنید تا بیشتر یکدیگر را بشناسید. از یکدیگر بپرسید که در اوقات آزاد، بعد از ازدواج دوست دارید با چه کارهایی مشغول شوید یا در تعطیلات دوست دارید بیشتر در خانه خود بمانید و استراحت کنید.
اهداف شخصی
درباره اهداف شخصیتان در زمینه شغل و… با هم صحبت کنید و بدانید که مسیر شغلیتان شما و نامزدتان را به کدام جهت میبرد و آیا موافق آن هستید یا خیر؟ به عنوان مثال شاید یکی از اهداف نامزدتان این باشد که آنقدر پیشرفت کند که بتواند در خارج از کشور شغلش را ادامه دهد. در این صورت شما باید در زمینه ذهنیتان، احتمال مهاجرت نامزدتان را در نظر داشته باشید و فکر کنید که آیا شما میتوانید دور از خانوادهتان در یک کشور غریب زندگی کنید یا اصلا شخصیتتان برای مهاجرت کردن مناسب نیست؟ به همین دلیل است که صحبت کردن درباره اهداف شخصی، بسیار مهم است چون مسیر زندگیتان تا حدودی مشخص میشود.
برخورد با خانواده یکدیگر
درباره نحوه برخورد و حفظ حرمتهای خانواده یکدیگر هم با هم صحبت کنید تا در آینده مشکلی در این زمینه ایجاد نشود.
خواستهها، توقعات و وظایف زن و مرد
با او درباره خواستهها و توقعاتش از شما و زندگی مشترکتان صحبت کنید. همچنین باید بدانید که در ذهن او، وظیفه زن و مرد در زندگی مشترک چیست؟ در خانوادهاش او چه چیزی را دیده است؟ آیا خانوادهاش این گونه بودهاند که پدر و مردان خانواده به هیچ عنوان در کارهای منزل به مادر و دختران کمک نمیکردند؟ یا او در خانوادهاش آموخته است که کار منزل باید بین زن و مرد تقسیم شود و باید همه با هم کار کنند؟ این موضوعات بسیار مهم است.
تمایل به فرزنددار شدن و نحوه تربیت فرزند
از نامزدتان بپرسید که آیا تمایلی به داشتن فرزند دارد یا خیر؟ اگر بله، با چه معیارها و ارزشهایی میخواهد فرزندانش را بزرگ کند؟ آیا این سبک تربیتی، با سبک تربیتی که شما در ذهن خود دارید، متناسب است یا خیر؟
حل اختلافات و مشکلات
با نامزدتان درباره روشهای حل اختلاف و مشکلات در زندگی مشترک صحبت کنید. چگونه میخواهید مشکلاتتان را حل کنید؟ آداب دعوا کردن شما و او چگونه است؟ آیا روشهای سالمی را برای حل اختلافات در پیش میگیرید یا با قهر کردن، فاصله گرفتن یا زور گفتن قصد دارید حرفتان را به کرسی بنشانید؟ قهر کردنتان چقدر باید طول بکشد؟ ایا اجازه ترک منزل بعد از دعوا را دارید یا میخواهید مشکلات را با گفتگو کردن حل کنید؟
چگونه تفاهم بیشتری داشته باشیم؟
زمان بگذارید تا همسرتان را بشناسید
طرز تفکر، معیارها و ارزشها، سبک تربیتی، محیط او و… همه و همه در شکلگیری شخصیت نامزدتان موثر است. برای اینکه با او تفاهم بیشتری داشته باشید، باید او را بشناسید. هرچقدر او را بشناسید، بهتر میتوانید با او ارتباط برقرار کنید، در نتیجه تفاهم شما در موضوعات مختلف بیشتر خواهد شد چون میتوانید زاویه دید او را درک کنید.
زورگویی نکنید
مهم نیست که چقدر فکر میکنید شما برتر و بالغتر از نامزدتان هستید، نباید زورگویی کنید و به زور تلاش کنید او را متقاعد کنید که مثل شما به موضوعات مختلف نگاه کند و طرز فکر شما را داشته باشد. به او احترام بگذارید و سعی کنید موضوع را از زاویه دید او هم نگاه کنید، به حرفهایش گوش دهید و زورگویی را کنار بگذارید. اگز فکر میکنید در شرایطی، واقعا حق با شما است و شما درست میگویید، به جای زورگویی کردن، به صورت منطقی با او صحبت کنید اما حتما صحبتهای او را هم بشنوید.
اجازه دهید فضای شخصی خودش را هم داشته باشد
هر شخصی چه مجرد باشد و چه متاهل، نیاز به تنهایی و فضای شخصی خاص خود را دارد. به نامزدتان اجازه دهید زندگی شخصی را در خارج از رابطه عاطفیاش داشته باشد. سعی کنید نیازهایش را به دیدار خانواده و دوستانش، درک کنید.
قبل از اینکه واکنش نشان دهید، به نامزدتان فرصت توضیح دادن را بدهید
برخی از افراد قبل از اینکه صحبتهای طرف مقابل را بشنوند، واکنش شدید نشان میدهند نسبت به اتفاقی که افتاده است، اما این کار اشتباه است. صبور باشید و ابتدا حرفهای طرف مقابل را به صورت کامل بشنوید، کمی به خودتان فرصت تجزیه و تحلیل حرفهایش را بدهید، فکر کنید و بعد واکنش درستی را نشان دهید.
مشکلاتتان را به کمک متخصص حل کنید
طبیعی است که بین شما و نامزدتان، تفاوتهایی وجود داشته باشد اما اگر این تفاوتها باعث ایجاد مشکل و درگیری در رابطهتان میشوند، به جای اینکه خودتان به روشهای اشتباه و غیرعلمی با این مشکلات و تفاوتها درگیر شوید، از یک شخص متخصص و معتمد کمک بگیرید. توصیه میکنیم برای حل مشکلات و تعارضاتتان در رابطه عاطفی و زندگی مشترک، از زوج درمانگران همیار عشق کمک بگیرید.
تست تفاهم زوجین قبل از ازدواج
تست میزان تفاهم زوجین، در کنار تست های شخصیتشناسی در جلسات مشاوره پیش از ازدواج از زوجین گرفته میشود. جواب این تستها، توسط روانشناس بررسی و تحلیل میشود. در ادامه چند سوال برای شما آوردهایم تا به صورت تقریبی، میزان تفاهم خود و نامزدتان را بدانید:
- آیا نامزدتان بیشتر مواقع میتواند متوجه احساسات و افکار شما شود و بداند که شما در چه حس و حالی هستید؟ شما چطور؟
- آیا نامزدتان میتواند در بیشتر مواقع احساسات و افکارتان را درک کند؟ شما چطور؟
- آیا نامزدتان به عواطف شما توجه میکند؟ شما چطور؟
- آیا در هنگام گفتگو درباره مسائل مختلف، با نامزدتان اتفاق نظر دارید؟
- آیا میتوانید به حرفهای یکدیگر گوش دهید؟
- عقاید یکدیگر را محترم میشمارید و برای آنها ارزش قائل هستید؟
- در بیشتر موارد با هم مهربانانه برخورد میکنید؟
- برای حرفهای یکدیگر ارزش قائل هستید؟
- در هنگام تصمیمگیری درباره مسائل مهم که مربوط به شما یا رابطهتان باشد، از یکدیگر نظرخواهی میکنید؟
- چقدر یکدیگر را دوست دارید؟
- آیا مشتاق هستید با هم وقت بگذرانید؟
- در شرایط سخت، از یکدیگر حمایت میکنید؟
- آیا نامزدتان از لحاظ جسمانی برای شما جذابیت دارد؟ شما چطور؟
- آیا به یکدیگر افتخار میکنید؟
سخن پایانی
تفاهم به معنی دعوا و بحث نکردن و یا نداشتن اختلاف نظر نیست، بلکه به معنی توانایی شناختن و درک کردن و داشتن اتفاق نظر در موضوعات و مسائل مختلف است. در این مقاله توضیح دادیم که عواملی مثل تربیت خانوادگی، تناسب فرهنگی و سنی در میزان تفاهم زوجین تاثیر میگذارند. برای اینکه زوجین زندگی مشترک خوبی را داشته باشند، باید در موضوعاتی مثل مسائل مالی، مذهبی و دینی، جنسی، تربیت فرزندان، اهداف و مسیر زندگی و… با هم تفاهم داشته باشند و نظراتشان با هم متناسب باشد. تاکید کردیم که درباره موضوعاتی که در مقاله آوردهایم، قبل از ازدواج حتما با نامزدتان گفتگو کنید تا به نتیجه مشترک برسید. در انتهای مقاله نیز چند سوال را مطرح کردیم تا با جواب دادن به آنها، متوجه میزان تفاهم بین شما و نامزدتان شوید، البته لازم به ذکر است که این تست به تنهایی کفایت نمیکند. در طی جلسات مشاوره پیش از ازدواج، چند تست مهم شخصیتشناسی از شما و طرف مقابلتان گرفته میشود تا تفاوتهای شخصیتی و میزان تفاهم بینتان مشخص شود. سپس مشاور، راهکارهایی را برای حل مشکلات، افزایش تفاهم و موفقیت در زندگی مشترک با توجه به تفاوتهای شخصیتیتان، به شما ارائه میدهد. توصیه میکنیم در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید تا از انتخابتان مطمئنتر شوید و بتوانید ازدواج موفقی را داشته باشید.
پرسش و پاسخ کوتاه