یکی از سوالات پرتکرار جوانان امروزی، مخصوصا دختران، این است که چگونه باید متوجه شوند که با کسی که در ارتباط هستند، آیا او معتاد است یا خیر؟ در بسیاری از موارد شاید از روی ظاهر قابل تشخیص نباشد چون فرد خودش را خوب و سالم نشان میدهد اما در باطن چیز دیگری است. وقتی این افراد با هم ازدواج میکنند و زیر یک سقف میروند، تازه متوجه میشوند که همسرشان معتاد است و حالا باید یا بسوزند و بسازند یا باید جدا شوند چون او نمیتواند ترک کند. البته که مشاورههای پیش از ازدواج هم برای همین موارد ساخته شده است تا به افراد دم بخت این امکان را بدهد که از لایههای پنهانی شخصیت یکدیگر اطلاعات داشته باشند و بدانند که آیا زوج مناسبی برای هم هستند یا خیر. بنابراین قبل از ازدواج حتما در جلسات مشاوره پیش از ازدواج شرکت کنید تا با اطمینان خاطر، انتخاب درست را برای ازدواج انجام دهید.
انواع اعتیاد به مواد
- اعتیاد به الکل
- اعتیاد به آمفتامین
- اعتیاد به بنزودیازپینها
- اعتیاد به کافئین
- اعتیاد به ماری جوانا
- اعتیاد به کوکائین
- اعتیاد به نیکوتین
- اعتیاد به تریاک
- اعتیاد به فنسیکلیدین
انواع اعتیاد به رفتار یا کارهای مختلف
- اعتیاد به کامپیوتر یا بازیهای اینترنتی و کامپیوتری
- اعتیاد به غذا خوردن یا پرخوری عصبی
- اعتیاد به ورزش کردن
- اعتیاد به قمار
- اعتیاد به رابطه جنسی یا تنوعطلبی جنسی
- اعتیاد به فیلمهای پورن
- اعتیاد به خرید کردن
- اعتیاد به کار کردن
نشانههای کلی اعتیاد
در ادامه به نشانههای جزئی اعتیاد میپردازیم، مثل اعتیاد به هروئین، دارو و…
نشانههای رفتاری
افکار و اعمال وسواسی
افراد معتاد نسبت به پیدا کردن دارو یا مادهای که به آن اعتیاد دارند، وسواس شدید پیدا میکنند و برای بدست آوردن آن، هر کاری ممکن است انجام دهند. یعنی استفاده از آن ماده برایشان تبدیل به وسواس میشود که اگر این ماده نباشد، افکار منفی و اضطرابآور و آزاردهندهای خواهند داشت. سپس برای آرام کردن این اضطرابها و افکار بد، رو به رفتارهای وسواسگونه یعنی استفاده افراطی از آن ماده یا دارو میآورند. این چرخه وسواس فکری و عملی در افراد معتاد است. افرادی که اعتیاد دارند ممکن است حتی کار، تحصیل، رابطه و… را قربانی اعتیادشان کنند یعنی گاهی برای بدست آوردن مواد مخدر ممکن است از دچار افت شغلی یا تحصیلی شوند.
از دست دادن کنترل
حتی اگر فرد تمایل داشته باشد که مصرف ماده مخدرش را کنار بگذارد، نمیتواند این کار را انجام دهد و اگر یک روز مصرف نکند، کنترل رفتارهایش را به کل از دست میدهد.
نشانههای جسمانی
- مردمک بزرگ شده یا بسیار کوچک
- کاهش یا اضافه وزن ناگهانی
- چشمهای پر از خون
- هماهنگی بدنی ضعیف
- بینظم
- لکنت زبان
- خوابآلودگی و مشکل در راه رفتن
- تحریکپذیری و انجام رفتارهای خشونتآمیز
- سخت نفس کشیدن
- تهوع و استفراغ
- توهم
- هذیان
- از دست دادن هوشیاری
- لرزش و پرش اندامها مثل دست و پا
- از دست دادن اشتها
- بیخوابی و خستگی
- سردرد و تب
- گیج بودن
- تشنج
- انجام دادن سرقت
نشانههای روحی و روانی
- افسردگی
- اضطراب
- بیتوجه بودن به زندگی و ارتباطات اجتماعی
- کمبود انگیزه
- خشم زیاد
- تغییر در شخصیت و نگرش
- تغییرات ناگهانی در خلق و خو
- پارانویا (شک و تردید بیدلیل)
- دروغگویی
- پنهانکاری
در ادامه به چند نوع اعتیاد بسیار مهم که بسیار زیاد در جهان رایج است، میپردازیم و درباره نشانههای آن توضیح میدهیم.
نشانههای اعتیاد به هروئین
- بینظم و انضباط بودن فرد
- تنفس سطحی
- ظاهر نامرتب و کثیف
- ترک روی بازوها یا سایر قسمتهای بدن
- کاهش وزن
- گرفتگی عضلات بدن
- درد در ناحیه معده و اسهال
- ارزش اندامها مثل دستها
نشانههای اعتیاد به کوکائین
- پرانرژی بودن در حد افراطی
- بیقراری
- پارانویا
- اضطراب
- صحبت کردن با هیجان زیاد
- مردمک چشم بزرگ شده
نشانههای اعتیاد به الکل
- به یاد نیاوردن حوادث گذشته (حوادثی که در هنگام مست بودن اتفاق افتاده است)
- دعوا کردن
- خشن بودن
- مست بودن در بیشتر مواقع در طول روز
اعتیاد به بنزودیازپین
- اختلال در هماهنگی عضلات و ماهیچهها
- سرگیجه
- خوابآلودگی
- ارزش اندامها
- افسردگی
- مشکلات بینایی
- گیجی
- احساس درد در اندامها
اعتیاد چه تاثیری روی رابطه عاطفی یا ازدواج میگذارد؟
اعتیاد از سه طریق بر روی رابطه عاطفی یا ازدواج تاثیر منفی میگذارد که در ادامه این سه مورد را توضیح میدهیم.
مالی
از آنجایی که افراد معتاد بیشتر پولهایشان را خرج میکنند تا مواد مخدر یا دارویی که به آن اعتیاد دارند را تهیه کنند، دیگر پولی برایشان باقی نمیماند تا برای شریک عاطفی یا همسرشان خرج کنند. نمیتوانند مسئولیت مخارج زندگی یا رابطه را بر عهده بگیرند. پس از این لحاظ دختر و پسر چه قبل از ازدواج و چه بعد از ازدواج دچار مشکلات زیادی میشوند.
رابطه جنسی
مواد مخدر و برخی از داروهای اعتیادآور بر روی میزان میل جنسی و خونرسانی به اندامهای جنسی فرد تاثیر منفی میگذارند. به همین دلیل افراد معتاد معمولا یا میل جنسی بسیار زیادی دارند که ممکن است حتی همسرشان هم نتواند نیاز جنسیشان را تامین کند و این موضوع منجر به خیانت میشود، و یا ممکن است میل جنسی بسیار کمی داشته باشند و اصلا تمایلی به برقراری ارتباط زناشویی نداشته باشند. همچنین اختلال در خونرسانی به اندامهای جنسی فرد، میتواند در مردان منجر به اختلال نعوظ یا زود انزالی یا دیر انزالی شود. با این توضیحات، مشخص است که رابطه جنسی زوجین بعد از ازدواج هم دچار مشکلات زیادی خواهد شد.
رابطه عاطفی
مشخص است که اعتیاد و پیامدهای آن، روی رابطه عاطفی و احساسی زوجین نیز تاثیر منفی میگذارد. افراد معتاد از لحاظ احساسی ثبات ندارند، رفتارهای پرخاشگرانه دارند و… قطعا این موارد روی رابطه عاطفیشان تاثیر میگذارد و منجر به مشکلات زیاد و یا حتی جدایی میشود.
با کسی که معتاد است در رابطه هستم. چه کار کنم؟
اعتمادش را جلب کنید تا او به شما گوش بدهد
اگر او به شما اعتماد ندارد، روی ایجاد کردن اعتماد در رابطهتان به کمک مشاور کار کنید تا بتوانید به او اطمینان خاطر بدهید که حرفهایش را به شما بزند و درد و دل کند. همچنین در این شرایط میتوانید با آرامش با او صحبت کنید تا تشویق شود برای درمان خودش قدم بردارد و از یک فرد متخصص در این زمینه کمک بگیرد.
در مورد تاثیری که اعتیادش روی رابطه شما دارد، با او صحبت کنید
قطعا اعتیادش و رفتارهایی که به خاطر این بیماری در او ایجاد شده است، تاثیرات منفی زیادی بر روی رابطه شما میگذارد. در مورد این تاثیرات با او صحبت کنید و بگویید که چقدر از این موضوع ناراحت هستید. شاید انگیزه داشته باشد و بخواهد تغییر کند، به کمک شما اعتیادش را ترک کند.
به او بیاحترامی نکنید
برخی از افراد به اشتباه به شخص معتاد بیاحترامی میکنند، مثلا میگویند:«از این خانوادهای که تو داری، انتظار نمیرفت که بچه خوب و سالمی تربیت و بزرگ بشه.» یا «تو هم شبیه باباتی. آدمهای که ضعیفن معتاد میشن.» این حرفها مشکل فرد معتاد را حل نمیکند و بیشتر باعث میشود او احساس حقارت داشته باشد و یا متقابلا برای خرد و تحقیر کردن شما، پرخاشگری کند یا به شما بیاحترامی کند. پس این راه حل درستی نیست. سعی کنید در حرفهایی که به او میزنید دقت کنید که حرفهایی نزنید که بیاحترامی باشد و یا او را تحقیر کنید، بلکه به او قدرت و اعتماد به نفس دهید تا تغییر کند و درمان شود.
اگر نخواست درمان شود، چه کار باید بکنید؟
ما نمیتوانیم کسی را بدون خواست و اراده خودش تغییر دهیم. اگر خودش همکاری نکند، چیزی عوض نخواهد شد. پس به هیچ عنوان نباید به خاطر عشق یا ترحم و دلسوزی هرطور که شده در کنارش بمانید و بسوزید و بسازید و ازدواج کنید، بلکه باید به فکر خودتان هم باشید. به فکر سلامت روانی، جسمانی و احساسیتان هم باشید. اگر او نمیخواهد درمان شود و یا همکاری نمیکند، صبوری کردن و ماندن در کنار او هم فایده نخواهد داشت. اگر تصمیمتان برای جدا شدن است و میدانید که ادامه دادن با او فایدهای نخواهد داشت و فقط اوضاع بدتر میشود، توصیه میکنیم برای آماده شدن برای جدایی و بهبود احساسات و آسیبهایتان در دوران سوگواری، روی خودتان کار کنید و از کمک حرفهای بهرهمند شوید. اگر در شرف جدایی هستید و یا جدا شدید، توصیه میکنیم در دوره من ارزشمند بدون تو شرکت کنید.
قبل از ازدواج، حتما مشاوره بگیرید
اگر در جامعه فرهنگسازی شود که همه باید مشاوره پیش از ازدواج بگیرند، قطعا آمار طلاقها به شدت کاهش پیدا خواهد کرد. برای اینکه نمیخواهیم انتخاب اشتباهی انجام دهید و میخواهیم ازدواج موفقی داشته باشید، توصیه میکنیم با هر فردی که آشنا شدهاید و قصد ازدواج دارید، قبل از عقد و رسمیتر کردن ارتباط، در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید.
سخن پایانی
در رابطه بودن با فرد معتاد و یا ازدواج کردن با او، بسیار سخت و آسیبزننده است. در این مقاله نشانههای فرد معتاد را توضیح دادیم تا اگر با این نشانهها مواجه شدید بتوانید تشخیص دهید و سریعا رابطه را تمام کنید، چرا که اگر خودش قبول نکند که باید درمان شود و یا همکاری نکند، کاری از دست شما برنمیآید و نمیتوانید با زور و اجبار یا با عشقی که نسبت به او دارید، اعتیاد را که یک مسئله مهم و سخت است، درمان کنید. اگر با یک فرد معتاد در رابطه هستید و قصد جدایی دارید، توصیه میکنیم در دوره من ارزشمند بدون تو شرکت کنید تا بتوانید آسانتر دوران سوگواری را بگذرانید و به شخصیت قوی و با اعتماد به نفس برسید.
پرسش و پاسخ کوتاه