امروزه بسیاری از افراد احساس بدبختی و غم دارند. این افراد به دلایلی نمیتوانند خوشبختی را احساس کنند. اما چرا این اتفاق میافتد؟ چرا افراد احساس خوشبختی نمیکنند؟ آیا فقط عوامل بیرونی و محیطی در ایجاد حس بدبختی دخیل هستند یا عوامل درونی هم هستند که باعث میشوند حس خوشبختی نداشته باشیم؟ قطعا هر دو مورد در این موضوع دخیل هستند، هم عوامل بیرونی و هم عوامل درونی اما بیشتر عوامل درونی نقش دارند چون شاید دیده باشید برخی از افراد حتی در شرایط بسیار سخت و بد، روحیهشان را حفظ میکنند، خدا را شکر میکنند و حس خوشبختی عمیق دارند. در این مقاله میخواهیم ابتدا دلایلی را توضیح بدهیم که باعث میشوند حس خوشبختی نداشته باشیم و سپس توسط راهکارهایی به شما کمک کنیم که حس خوشبختی عمیق داشته باشید.
چرا احساس خوشبختی نمیکنم؟
خودتان را با دیگران مقایسه میکنید
اگر خودتان را با ظاهر دیگران و زندگیشان مقایسه میکنید، مسلما حس خوشبختی نخواهید داشت و درگیر احساس غم و بدبختی خواهید شد. مقایسه کردن خود با دیگران یک عادت بد است. هرچقدر بیشتر آن را انجام بدهید، بیشتر غرق در احساسات بد خواهید شد.
روی موارد منفی هر چیز تمرکز میکنید
شما دچار سوءگیری منفی هستید یعنی بیشتر مواقع فقط روی موارد منفی تمرکز میکنید. عادت دارید فقط چیز های بد و منفی یک اتفاق را ببینید یا اصطلاحا روی نیمه خالی لیوان تمرکز میکنید. مثلا وقتی شکست میخورید، روی شکست و جنبه منفی آن تمرکز میکنید و نه روی آنچه که از این شکست میتوانید بیاموزید تا دفعه بعدی بتوانید پیروز و موفق شوید.
مدام نگران هستید
نگرانی زیاد شما را به سمت ناامیدی و حس بدبختی سوق میدهد. ممکن است نگران آینده باشید و آیندهای سیاه و تاریک برای خود ببینید. این موضوع باعث کاهش حس خوشبختی نسبت به زندگی میشود.
کینه و خشم در دل دارید
برای همه ما پیش میآید که افرادی ما را اذیت کنند یا از ما سوءاستفاده کنند. برخی از افراد که قدرت بخشش ندارند، کینه به دل میگیرند و مدت زیادی این کینه و خشم را با خود حمل میکنند. این حس منفی و سنگین باعث کاهش حس خوشبختی در شما خواهد شد.
از لحاظ مالی به کسی بدهکار هستید
زمانی که از لحاظ مالی بدهکار هستید و مدام یادتان میآید که پول ندارید به آن فرد بدهید و چگونه باید پول را جور کنید و بدهکاریتان را صاف کنید، حس منفی و بدی به شما میدهد که ممکن است تبدیل به حس بدبختی نیز بشود.
خودتان را با افراد غمگین و افسرده احاطه کردهاید
کسانی که با آنها صحبت میکنید و وقت میگذرانید بر روی روحیه و روان شما تاثیر میگذارند. اگر شما خودتان را با افراد افسرده و غمگین که مدام انرژی منفی میدهند احاطه کرده باشید، مسلما حس خوشبختی نخواهید داشت. اما اگر محیطتان را عوض کنید و با افراد سالمتر و شادتری معاشرت کنید، حس خوشبختی بیشتری خواهید داشت چون انرژی دیگران به شما نیز منتقل میشود.
حوصلهتان سر رفته است
اگر زندگی ساکن، یکنواخت و حوصله سر بری داشته باشید، مسلما احساس خوشبختی نخواهید داشت. زندگی یکنواخت هم مثل رابطه یکنواخت و خستهکننده باعث ایجاد شدن حس بد در ما میشود.
از شغلتان متنفر هستید
شغلی که شما دارید و میزان علاقهای که به آن دارید، تاثیر مستقیم روی روحیه شما میگذارد. اگر از شغلتان خوشتان نیاید و از آن متنفر باشید یا محیط شغلیتان را دوست نداشته باشید و استرس شغلی بالایی را تحمل کنید، دچار حس بدبختی خواهید شد.
از ظاهر و اندام خودتان متنفر هستید
کسی که ظاهر و بدن خود را دوست نداشته باشد، حس خوبی نسبت به خودش و زندگیاش نخواهد داشت. چنین افرادی معمولا حس خوشبختی ندارند چون با خودشان ارتباط خوب و مثبتی ندارند. انگار از خودشان بدشان میآید.
تنها هستید
تنهایی بلندمدت، باعث حس افسردگی و بدبختی میشود. البته کسی که در تنهایی خود خوشحال نیست و نمیتواند خودش را مشغول کارهای خوب کند، معمولا این حس را به خود میگیرد. اما کسی که در تنهایی خود خوشحال است و میتوانید خودش را مشغول کارهای مفید و لذتبخش بکند و ارتباط خوبی با خودش دارد، این حس را نخواهد داشت.
شما در رابطه ناسالم و سمی هستید
یک رابطه عاطفی بد، آسیبزننده و ناسالم میتواند تمام روح و روان شما را بهم بریزد. اگر در چنین رابطه هستید باید بدانید که حس بدبختی و غم شما ناشی از این ارتباط است. باید فکری به حال آن بکنید و خودتان را از این وضعیت نجات بدهید.
به سلامتی خود توجه نمیکنید
کسی که به فکر سلامت روانی و جسمانی خود نیست، حس خوشبختی در او کم میشود. چنین افرادی سبک زندگی ناسالم و آسیبزننده دارند و تلاشی برای بدست آوردن سلامتی خود نمیکنند. مثلا بیماریهای جسمی دارند یا افسردگی دارند و یا از اضطراب شدید رنج میبرند اما تلاشی برای رفع این مشکلات نمیکنند.
شما زیاد متمرکز بر چیزهای مادی دنیا هستید
شما خوشبختی را در پول، شغل خوب، داشتن ماشین و خانه شیک و لاکچری و داشتن طلای زیاد میبینید! با داشتن این طرز تفکر نباید انتظار داشته باشید که حس خوشبختی عمیقی داشته باشید. مسلما حتی وقتی به تمام این موارد هم برسید، باز هم بیشتر و بیشتر میخواهید و باز هم حس خوشبختی نخواهید داشت. شما باید سعی کنید با آنچه که دارید حس عمیق خوشبختی را تجربه کنید.
شما در نقش قربانی هستید
شما خودتان را یک فرد بدبخت، قربانی تمام اتفاقات بد و بدشانس میدانید. با داشتن این احساسات و تیپ شخصیتی، نمیتوانید برای خودتان یک زندگی خوب بسازید و به حس خوشبختی برسید. اول باید مسئولیت زندگی خودتان را بپذیرید و بدانید که هر اتفاقی که برایتان افتاده است، مسئولش خودتان هستید و بعد تلاش کنید برای داشتن یک زندگی بهتر. با غرق شدن در نقش قربانی و در انتظار ناجی بودن، چیزی برطرف نخواهد شد!
کمالگرا هستید
افراد کمالگرا باید همه چیزهای دنیا را داشته باشند تا حس خوشبختی بکنند. در حالی که چنین چیزی در زندگی غیرممکن است. حتی ثروتمندترین فرد جهان هم همه چیز را با هم ندارد! افراد کمالگرا دائما تلاش میکنند برای رسیدن به چیزهای بهتر اما چون میبینند نمیتوانند همزمان به همه چیزهای عالی برسند، در نهایت دست از تلاش برداشته و ناامید و تنبل میشوند.
فواید حس خوشبختی برای سلامتی
سلامت قلب و عروق
تحقیقات نشان دادهاند که داشتن حس خوشبختی باعث کاهش فشار خون و ضربان قلب میشود. همچنین افرادی که حس خوشبختی دارند بسیار کمتر از دیگران دچار بیماری قلبی و عروقی میشوند.
ارتقای سیستم ایمنی بدن
شادی و حس خوشبختی باعث میشود تعداد گلبولهای سفید خون در ما بیشتر شود و در نتیجه سیستم ایمنی بدن تقویت میشود و کمتر دچار بیماری خواهیم شد.
کاهش استرس و اضطراب
حس خوشبختی در بدنمان هورمونهایی را ترشح میکنند که باعث افزایش آرامش میشوند و استرس و اضطراب را در ما کاهش میدهند.
کاهش دردهای عضلانی
با ترشح شدن هورمونهایی که باعث آرامش در ما میشوند، درد و تنشهای عضلانی نیز برطرف میشوند. پس افرادی که حس خوشبختی عمیق دارند، دردهای عضلانی کمتری را تجربه میکنند.
افزایش طول عمر
افرادی که حس خوشبختی دارند به دلیل داشتن سلامت جسمانی و روانی و امید به زندگی بالا، طول عمر بیشتری نسبت به سایر افراد دارند. تحقیقات نشان داده است این افراد تقریبا 7 تا 10 سال بیشتر از دیگران زندگی خواهند کرد.
چگونه حس عمیق خوشبختی داشته باشیم؟
نعمتهایتان را بشمارید
همه ما در زندگی نعمتهای زیادی داریم اما چون بر روی چیزهای منفی تمرکز کردیم، این نعمتها را نمیبینیم. همه چیز نعمت به شمار میرود، از یک مداد و… گرفته تا داشتن یک سر پناه مثل خانه و ماشین و شغل و… هر روز 10 نعمتی که در زندگی دارید را بنویسید و برای آنها شکرگزاری کنید. با یادآوری کردن این نعمتها در خودتان، حس خوشبختیتان بیشتر میشود و تازه متوجه میشوید چه چیزهایی دارید و نمیبینید!
چیزهایی که میخواهید به آنها برسید را بنویسید و سپس تصور کنید
اکثر مواقع ما قدرت ذهن را دست کم میگیریم یا از آن آگاه نیستیم. هر چیزی که شما آن را تصور کنید و آن را بخواهید، برایتان اتفاق خواهد افتاد. اگر تصوراتتان همیشه بد و منفی باشد، مسلما اتفاقات منفی میافتد و اگر تصوراتتان خوب و درست باشد، اتفاقات خوب میافتد. اگر واقعا میخواهید از بدبینی به خوشبینی و از حس بدبختی به حس خوشبختی برسید، ابتدا باید سیگنالهای ذهنتان را تغییر دهید. اگر سیگنالهای ذهنیتان مثبت باشند، به حس خوشبختی خواهید رسید. پس اهداف و آرزوهایتان را بنویسید و مرتبا آنها را تصور کنید تا اتفاق بیفتند. البته فقط تصور کردن کافی نیست، بلکه باید تلاش هم بکنید تا به آنها برسید.
مهربانی کردن را تمرین کنید
از کلمات مهربانانه استفاده کنید مثل «متشکرم»، «ممنونم»، «سپاسگزارم» و… همچنین رفتار مهربانانه و لطیف با دیگران داشته باشید. در صورتی که میتوانید در کاری به دیگران کمک کنید، این کار را انجام بدهید. با مهربانی کردن به دیگران، این حس خوب به شما هم برمیگردد.
ارتباطات سالم داشته باشید
منظورمان از ارتباطات، فقط رابطه عاطفی نیست، بلکه سعی کنید رابطه دوستانه سالم نیز برقرار کنید. از افراد سمی و ارتباطات آسیبزننده به دور باشید. برای برقراری ارتباط بهتر با دیگران، این موارد را آموزش ببینید:
- مهارتهای ارتباطیتان را تقویت کنید
- مهارت حل مسئله را آموزش ببینید
- برای ارتباطاتتان وقت بگذارید
- مهارت شنیداریتان را تقویت کنید
- به آنها ابراز عشق، محبت و قدردانی کنید
بخشش دیگران را تمرین کنید
اگر دیگران به شما بدی میکنند یا به شما آسیب میزنند، تمرین کنید آنها را ببخشید. درک کنید که رفتار دیگران چه علتی دارد و اگر شما هم تیپ شخصیتی آنها را داشتید یا طرز تفکر خودشان را داشتید، چگونه رفتار میکردید؟ احتمالا جوابتان این خواهد بود که شما هم مثل او رفتار و برخورد خواهید کرد. پس میتوانید او را درک کنید و بدانید که او با شما دشمنی ندارد بلکه چون درست رفتار کردن را بلد نیست این گونه رفتار و برخورد میکند. اگر کینههای بزرگی در دل دارید، برای برطرف کردن آنها میتوانید از مشاور کمک بگیرید. در این زمینه مشاوران همیار عشق میتوانند به شما کمک کنند.
به رشد شخصیتی برسید
در زمینههایی که دوست دارید، فعالیت و پیشرفت کنید تا به رشد شخصیتی برسید. تحقیقات نشان دادهاند افرادی که به رشد شخصیتی رسیدهاند، حس خوشبختی بیشتری دارند.
از مشاور کمک بگیرید
گاهی طرحوارههایی مثل طرحواره بدبینی، شکست، نقص و شرم و… باعث میشوند شما حس خوشبختی نداشته باشید. اگر فکر میکنید این تلههای ذهنی در شما فعال هستند یا به خاطر مشکلات روانی مثل افسردگی است که نمیتوانید از زندگیتان لذت ببرید، میتوانید از مشاوران همیار عشق برای درمان این مشکلات و رسیدن به حس خوشبختی کمک بگیرید.
سخن پایانی
حس خوشبختی و خوشحالی یکی از احساسات ضروری در زندگی همه ما است که باید داشته باشیم تا به موفقیت برسیم، امید به زندگی داشته باشیم و سلامت روانی و جسمانی بالایی داشته باشیم. گاهی تلههای ذهنی، مشکلات روانی و بدبینی باعث میشود که حس خوشبختی در زندگی نداشته باشیم و به جای آن حس کنیم بدبخت و افسرده هستیم. برای اینکه این مشکل حل شود، باید ذهنمان را درمان کنیم، تصورات مثبت داشته باشیم، نعمتهای زندگیمان را ببینیم، به سلامت جسمانی و روانیمان اهمیت بدهیم و تلاش کنیم به رشد شخصیتی برسیم. در صورت تمایل میتوانید برای رسیدن به حس خوشبختی و شادی عمیق از مشاوران همیار عشق کمک بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه