با شوهر بی‌مسئولیت، بی عرضه، تنبل و بیخیال چطور برخورد کنیم؟

تاریخ آخرین بروزرسانی :

اشتراک گذاری

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

مشاوره

02122024728
رزرو نوبت

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

با شوهر بی‌مسئولیت، بی عرضه، تنبل و بیخیال چطور برخورد کنیم؟

تنبل و بی‌مسئولیت بودن، بی خیالی و بی عرضگی در رابطه و زندگی مشترک، برای طرف مقابل بسیار آزاردهنده است. در رابطه بودن، برای افراد یک سری مسئولیت‌هایی به دنبال دارد که باید انجام شود اما متاسفانه افراد تنبل و بی‌مسئولیت، برایشان مهم نیست و استراحت و راحتی خودشان را ترجیح می‌دهند. در این مقاله درباره نشانه‌های مرد بی‌مسئولیت توضیح می‌دهیم، سپس به دلایل و راهکارهای حل این مشکل می‌پردازیم.

نشانه‌های مرد بی‌مسئولیت


بیشتر اوقات روز را تلویزیون تماشا می‌کند یا بازی می‌کند

افراد تنبل و بی‌مسئولیت، در طول روز بسیار کم کار مفید انجام می‌دهند. اغلب خودشان را با کارهای غیرمفید سرگرم می‌کنند، مثل تماشا کردن تلویزیون و بازی کردن. این افراد در طول روز بیشتر ساعات‌شان را با انجام دادن این کارها و فعالیت‌های غیرمفید می‌گذرانند و معمولا اگر کسی در این حین از آنها بخواهد که کاری را انجام دهند، جواب رد می‌دهند و یا می‌گویند که بی‌حوصله هستند یا وقت انجام دادن آن را ندارند. افراد بی‌مسئولیت، کارهای غیرمفید و بی‌اهمیت را به کارهای مهم ترجیح می‌دهند. به همین دلیل شاید اغلب اطرافیان‌شان از آنها شاکی باشند.

کارهایشان را به تاخیر می‌اندازند

افراد بی‌مسئولیت کارهایشان را همیشه یا اغلب به تاخیر می‌اندازند. کلماتی که زیاد از آنها شنیده می‌شود، این کلمات هستند: «فردا» و یا «بعدا». یعنی می‌گویند:«فردا انجام میدم.» یا «بذار بعدا انجام میدم.» این افراد مدام کارهایشان را به روزهای بعدی موکول می‌کنند. به همین دلیل در محل کار زیاد با مشکل مواجه می‌شوند و حتی شاید اخراج شوند. به عنوان مثال اگر ببینند ماشین‌شان صدا می‌دهد و باید تعمیر شود، شاید بگویند:«فردا می‌برم تعمیرگاه.» آنها معمولا در همان روز، حوصله انجام دادن کارهای مهم را ندارند.

بهانه می‌آورند

مردان بی‌مسئولیت برای انجام ندادن کارهایشان، مدام بهانه می‌آورند. مثل «امروز بی‌حوصله هستم.»، «من برای این کار ساخته نشدم.»، «این کار سخته و من از پسش برنمیام.» و… این افراد، تحت تاثیر این نجواهای ذهنی و بهانه‌ها قرار می‌گیرند و اغلب از کارها و مسئولیت‌هایشان عقب می‌افتند.

برای آینده برنامه‌ریزی نمی‌کنند

افراد بی‌مسئولیت، بیشتر در زمان حال زندگی می‌کنند و هیچ برنامه‌ای برای آینده ندارند یا حوصله برنامه‌ریزی ندارند. طرز فکرشان به این گونه است که هنوز نمی‌دانند در آینده چه پیش خواهد آمد و ترجیح می‌دهند برنامه‌ریزی نکنند و هر چیزی که پیش بیاید، انجام دهند.

کاری که انجام می‌دهند را تمام نمی‌کنند

اگر در حال کتاب خواندن، تعمیر یک وسیله یا حتی در حال ورزش کردن باشند، هرگز آن را تا پایان انجام نمی‌دهند و معمولا کارهایشان را نصفه و نیمه رها می‌کنند.

اتاق‌شان همیشه نامرتب است

افراد بی‌مسئولیت، حوصله مرتب کردن وسایل اتاق‌شان را هم ندارند و معمولا فضای اطراف‌شان یا اتاق کار و یا زندگی‌شان نامرتب و شلخته است.

آخر هفته‌های خسته‌کننده‌ای دارند

این افراد آخر هفته‌ها هم کار مفیدی انجام نمی‌دهند و همچنین در حال بازی کردن، فیلم تماشا کردن و یا سرگرم شدن با موبایل‌شان هستند، به طوری که اطرافیان‌شان معتقد هستند که آخر هفته‌های این فرد، بسیار خسته‌کننده و یکنواخت است.

  چگونه بعد از بچه دار شدن رابطه را گرم نگه داریم؟ (سرد شدن رابطه بعد از بچه دار شدن)

ادعا می‌کنند که سرشان شلوغ است و وقت ندارند

با اینکه افراد بی‌مسئولیت کارهای خاصی را در طول روز انجام نمی‌دهند اما مدام ادعا می‌کنند که سرشان شلوغ است و وقت ندارند.

از سلامتی‌شان مراقبت نمی‌کنند

افراد بی‌مسئولیت، نه تنها نسبت به اطرافیان‌شان و روابطی که دارند، بی‌مسئولیت هستند، بلکه نسبت به خودشان هم این گونه هستند و اغلب مراقب سلامت روانی و جسمانی خودشان نیستند. اگر به ظاهرشان نگاه کنید، از ژولیده و شلخته بودن و یا اضافه وزن داشتن این افراد هم می‌توان تا حدودی به ویژگی‌های اخلاقی‌شان مثل بی‌مسئولیت بودن پی برد.

دلایل و ریشه بی‌مسئولیت بودن


عدم داشتن انگیزه کافی

افرادی که انگیزه درونی و بیرونی کافی برای پیش بردن کارهایشان را ندارند، کم کم دست از انجام دادن کارهای مفید برمی‌دارند و بی‌مسئولیت و تنبل می‌شوند.

هدفی برای زندگی‌شان ندارند

افرادی که هیچ هدف و معنایی برای زندگی خود تعریف نکرده‌اند، مسلما به سمت تنبلی و بی‌مسئولیت شدن می‌روند چون احساس پوچی و بی‌ارزشی می‌کنند و احساس می‌کنند که زندگی‌شان هیچ مقصد خاصی ندارد و مشخص نیست که به چه سمتی می‌رود.

ترس از مسئولیت‌پذیری

برخی از افراد از پذیرفتن مسئولیت‌های کاری یا خانوادگی می‌ترسند چون گمان می‌کنند از پس آنها برنخواهند آمد و یا می‌ترسند که این مسئولیت‌ها، آزادی و استقلال‌شان را از آنها بگیرد و آنها را زندانی کند. به همین دلیل از مسئولیت‌ها فرار می‌کنند و ترجیح می‌دهند وقت‌شان را با کارهای غیرمفید بگذرانند.

داشتن سبک زندگی اشتباه

افرادی که سبک زندگی اشتباه و ناسالم دارند و کار مفیدی ندارند که انجام دهند، بیشتر به سمت بی‌مسئولیت بودن می‌روند. به عنوان مثال افرادی که ورزش نمی‌کنند، غذاهای سالم نمی‌خورند، شغل و یا فعالیتی را ندارند که خودشان را با آن مشغول کنند، درگیر سبک زندگی اشتباه می‌شوند. بنابراین اصطلاح سبک زندگی به مسئولیت‌پذیر شدن فرد بسیار کمک می‌کند.

ترس از شکست خوردن

یکی از دلایل بی‌مسئولیت بودن برخی از مردان، ترس از شکست خوردن است. این افراد از شروع کردن کار درست می‌ترسند چون از شکست خوردن هراس دارند. بنابراین اصلا شروع نمی‌کنند تا آسیبی به خودشان وارد نشود.

افسردگی

یکی از دلایل دیگر، افسردگی است. افسردگی از انرژی و انگیزه فرد به شدت می‌کاهد و منجر به انجام رفتارهای بی‌فایده و حتی مضر می‌شود، مثل خوردن خوراکی‌های مضر، پرخوری، کم‌خوابی، ورزش نکردن، کارهای مفید انجام ندادن، بی‌حوصلگی و…

حواس پرتی و عدم تمرکز

افرادی که به هر دلیلی با تمرکز کردن مشکل دارند و در هنگام انجام کارها مدام حواس‌شان پرت می‌شود، کم کم دست از انجام دادن کارهای مهم برمی‌دارند و به سمت بی‌مسئولیت شدن می‌روند چون احساس می‌کنند نمی‌توانند کاری را درست و تا آخر با تمرکز انجام دهند.

  خیانت عاطفی و احساسی در رابطه (خیانت ذهنی و غیر جنسی)

خستگی

افرادی که قبلا کارهای بسیار زیادی انجام داده‌اند و یا برای رسیدن به اهداف‌شان سخت تلاش کرده‌اند و به شدت خسته هستند، کم کم بی‌مسئولیت می‌شوند. البته شاید بی‌مسئولیتی‌شان موقتی باشد و تا زمانی که خستگی‌شان رفع شود طول بکشد اما گاهی این افراد به این نتیجه می‌رسند که تلاش کردن بی‌فایده است و بهتر است دیگر این کار را انجام ندهند تا دوباره خسته نشوند.

تغذیه ضعیف و نامناسب

افرادی که تغذیه بد و نامناسب دارند و مواد مغذی لازم به مغزشان نمی‌رسد، کم کم انرژی‌شان تحلیل رفته و تنبل و مسئولیت‌ناپذیر می‌شوند.

کمبود اعتماد به نفس و حس ارزشمندی

برخی از مردان به دلیل سرزنش‌ها و انتقادهایی که از دیگران شنیده‌اند و یا به خاطر دوران کودکی‌شان و… اعتماد به نفس و حس ارزشمندی لازم را ندارند. این افراد برای خودشان ارزش و احترام قائل نیستند، حس شکست‌خوردگی درونی دارند و خودشان را ضعیف می‌بینند، بنابراین به سراغ کارهایی که باید انجام دهند نمی‌روند چون معتقد هستند که نمی‌توانند و یا توانایی‌شان از دیگران کمتر است.

وابسته بودن به دیگران

افرادی که وابستگی شدید به خانواده و یا دوستان‌شان داشته‌اند و دیگران از آنها حمایت‌های افراطی می‌کرده‌اند و مسئولیت‌هایشان را بر عهده می‌گرفته‌اند، اکنون اگر این افراد وارد رابطه شوند یا ازدواج کنند، نمی‌توانند از پس مسئولیت‌هایشان بر بیایند. کم کم وقتی ببینند نمی‌توانند کارها را به خوبی انجام دهند، خودشان را کنار می‌کشند.

کارهای زیاد انباشته شده روی هم

افرادی که مدام کارهایشان را عقب انداخته‌اند و حال که به لیست کارهایشان نگاه می‌کنند، احساس می‌کنند که چقدر زیاد است و یا نمی‌توانند انجام دهند، خودشان را کنار می‌کشند و بی‌مسئولیت و تنبل بودن را ترجیح می‌دهند.

تحت تاثیرقرار گرفتن از حرف‌های دیگران

برخی از مردان، دوستان یا اعضای خانواده‌ای دارند که به آنها انرژی منفی می‌دهند و می‌گویند:«تو نمیتونی»، «تو از پسش برنمیای»، «این همه کار هست. چرا این کار رو انجام میدی؟» و… اگر افراد تحت تاثیر این ذهنیت منفی اطرافیان‌شان قرار بگیرند و واقعا دست از تلاش کردن بردارند، کم کم به سمت بی‌مسئولیت شدن خواهند رفت.

نحوه برخورد با مرد بی‌مسئولیت


با او صحبت کنید

از او بپرسید که چرا مسئولیت‌های زندگی مشترکش را بر عهده نمی‌گیرد؟ چرا تنبلی می‌کند؟ آیا به خاطر احساس خستگی است؟ یا به خاطر نداشتن انگیزه، ترس از شکست و…؟ سعی کنید با صحبت کردن با او، دلیل اصلی این مشکل را پیدا کنید تا بتوانید بهتر او را راهنمایی کنید.

اعتماد به نفسش را بالا ببرید

سعی کنید با او با احترام صحبت کرده و برخورد کنید. به او اعتماد به نفس دهید و برخی از کارها را کاملا به او بسپارید و در حین انجام دادن هم او را تشویق کنید حتی اگر به خوبی انجام نمی‌دهد. گاهی در انجام دادن کارهایتان از او کمک بگیرید و در آخر بگویید که چقدر خوب شما را راهنمایی کرده است. زمانی که او ببیند که قهرمان زندگی شما و فرزندانش است، تمام تلاش خود را می‌کند تا این قهرمان بودن خود را حفظ کند.

  اصول و شیوه صحیح بحث کردن با همسر

توقعات‌تان را کم کنید

اگر از او توقع دارید که یک سری کارها را هر روز انجام دهد و فورا به پایان برساند، توقعات‌تان را کم کنید و اجازه دهید خودش کم کم انجام دهد و احساس راحتی کند. هرچقدر به او فشار بیاورید، او بیشتر از مسئولیت‌هایش فرار خواهد کرد.

از او قدردانی کنید

بعد از اینکه کاری برای شما انجام داد، حتی اگر کار بسیار کوچک و جزئی بود، از او قدردانی کنید و نشان دهید که چقدر دوست دارید او برایتان کارهایی را انجام دهد. تشویق و قدردانی کردن از او، یک تقویت‌کننده مثبت و قوی برای تداوم مسئولیت‌پذیری است.

با او همراهی کنید

در انجام دادن کارهای خانه، کمک کردن به شما و اصلاح سبک زندگی‌اش، با او همراهی کنید. مثل یک مربی یا درمانگر عمل نکنید که خودتان به او بگویید و او عمل کند، بلکه در کنار هم کارها را انجام دهید تا او هم یاد بگیرد.

انعطاف‌پذیر باشید

شاید برخی از کارها را او به روش دیگری انجام دهد. سعی کنید انعطاف‌پذیر باشید و پذیرای روش‌های جدید باشید. اجازه دهید او کارها را به نحوی که دوست دارد و با آنها راحت است انجام دهد.

اگر خسته یا افسرده است، کمکش کنید انرژی بگیرد

با کارهایی مثل ماساژ دادن، حمام کردن دو نفره، سفر رفتن و تفریح کردن و داشتن رابطه جنسی پرتنوع و پرهیجان، به بهبود روحیه و انرژی گرفتن او کمک می‌کند. حتما در کنار هم، این کارها را انجام دهید.

سخن پایانی

هر فردی (چه زن و چه مرد) بنا بر نقش‌هایی که در زندگی خود دارد، یک سری مسئولیت‌هایی به او داده می‌شود که اگر درست انجام ندهد، ارتباطاتش و حسی که نسبت به خود دارد، با مشکل مواجه می‌شود. به عنوان مثال یک مادر، اگر مسئولیتش را درست انجام ندهد، به خود، فرزندش و به ارتباط والد و فرزندی‌اش، آسیب شدید می‌زند. یک شوهر هم بنا بر نقشی که در زندگی‌اش دارد، یک سری مسئولیت‌هایی به او داده می‌شود. برخی از افراد به دلیل ترس از شکست خوردن، افسردگی، خستگی، سرزنش‌ها و انتقادات دیگران و… بی‌مسئولیت و تنبل هستند. در انتهای مقاله توضیح دادیم که برای حل این مشکل، باید به شوهرتان احساس قهرمان بودن بدهید و به افزایش اعتماد به نفس و حس ارزشمندی‌اش کمک کنید. به علاوه، سعی کنید در کنار او، سبک زندگی‌تان را اصلاح کنید و با هم کارهای ارزشمند و مفیدی را انجام دهید. اگر مشکل‌تان با این راهکارها حل نشد، توصیه می‌کنیم حتما در این زمینه از زوج درمانگران همیار عشق راهنمایی بگیرید.

اشتراک گذاری مقاله

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

پرسش و پاسخ کوتاه

برای پرسش و پاسخ کوتاه سوال خود را از طریق فرم زیر مطرح کنید. پاسخ، زیر این مقاله در سایت منتشر می شود و به ایمیلتان هم ارسال خواهد شد. برای گرفتن نوبت و مشاهده شرایط مشاوره و گفتگوی آنلاین یا تلفنی با مشاورین روانشناس رادیو عشق اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات مرتبط

چطوری سر صحبت رو باز کنم؟!

شروعی برای ارتباط عاطفی ممکنه شما با فردی آشنا باشید و ازش خوشتون بیاد، ولی ندونید که چطوری می‌شه سر صحبت رو باهاش باز کرد تا آشناییتون رو بیشتر کنید.

مطالعه»