چگونه شاد باشیم؟ (راز خوشحال بودن چیست؟)

تاریخ آخرین بروزرسانی :

اشتراک گذاری

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

مشاوره

02122024728
رزرو نوبت

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

چگونه شاد باشیم؟ (راز خوشحال بودن چیست؟)

امروزه بسیاری از افراد به دلیل مشغله‌های زندگی و مشکلات‌شان، با غم و افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند. چگونه می‌توان در این اوضاع و شرایط، شاد بود؟ چگونه می‌توانیم شادی و نشاط را حفظ کنیم؟ چه عوامل درونی باعث غمگینی زیاد می‌شود؟ در این مقاله سعی می‌کنیم با راهکارهایی که ارائه می‌دهیم، به شما کمک کنیم که بتوانید شادی را به زندگی‌تان بازگردانید و بتوانید با غم و ناراحتی‌های زندگی کنار بیایید.

چرا شاد نیستم؟


اطرافیان‌تان افراد غمگین و منفی بافی هستند

اگر آدم‌های اطراف‌تان دائما به شما انرژی منفی می‌دهند، افراد غمگین و افسرده‌ای هستند و حال بد را به شما منتقل می‌کنند، مسلما شما نمی‌توانید شاد باشید. آنها انرژی مثبت و شادی شما را می‌گیرند و حال بد را به شما می‌دهند. هر چقدر از این افراد دور باشید یا آنها را از زندگی‌تان حذف کنید، به نفع‌تان خواهد بود و می‌توانید مجددا شادی را به زندگی‌تان بازگردانید.

زندگی‌تان را با زندگی دیگران مقایسه می‌کنید

برخی از افراد متاسفانه این عادت را دارند که زندگی‌شان را با زندگی دیگران مقایسه می‌کنند. این مقایسه‌ها را مخصوصا با زندگی افرادی که در فضای مجازی هستند انجام می‌دهند چون آنها زندگی‌شان را بسیار عالی و بی‌عیب و نقص نشان می‌دهند، در حالی که زندگی هیچکسی در دنیای واقعی به این صورت نیست. فریب عکس‌ها و فیلم‌های فضای مجازی را نخورید و آنها را جدی نگیرید. پشت دوربین چیز دیگری است اما جلوی دوربین، خود فرد انتخاب می‌کند که چه چیزهایی را نمایش بدهد و چه چیزهایی را نمایش ندهد. نکته دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که زندگی هر فرد منحصر به فرد است و شرایط ویژه خود را دارد. زندگی شما شباهتی به زندگی دیگران ندارد چون آدم‌ها با هم متفاوت هستند. بنابراین مقایسه کردن دو یا چند چیزی که اصلا شبیه به هم نیست، کار معتبر و درستی نمی‌تواند باشد.

به چیزهای منفی زندگی بیشتر توجه می‌کنید

اگر شما همیشه نقاط منفی و نیمه خالی لیوان زندگی را ببینید، مسلما نمی‌توانید شاد باشید و بیشتر افسرده خواهید شد. این یک حقیقت است که در اطراف همه ما، اتفاقات خوب و مثبت زیادی رخ می‌دهند که فقط باید به آنها توجه کنیم تا شاد شویم. مثل ازدواج جوان‌ها، سقفی که بالای سرمان داریم، خوراکی که می‌توانیم میل کنیم، سلامتی که داریم، اینکه می‌توانیم هر روز از خواب بیدار شویم و روزمان را بگذرانیم، اینکه خانواده داریم و هزاران مورد دیگر که هر چقدر که مثال بزنیم، تمام شدنی نیست. این همه نعمت در زندگی‌هایمان وجود دارد و این همه اتفاقات مثبت هر روز برایمان می‌افتد، چرا روی اتفاقات منفی تمرکز کنیم؟ بهتر نیست شاد باشیم؟ روی زیبایی‌ها و خوبی‌ها تمرکز کنید. افکار منفی خود به خود وارد ذهن‌تان می‌شوند اما افکار مثبت را خودتان باید به صورت خودآگاه به خودتان هر روز یادآوری کنید تا کم کم ذهن‌تان مثبت‌اندیش‌تر و شادتر شود. متاسفانه در فضای مجازی بیشتر خبرها بد و منفی هستند که حال ما را بد می‌کنند. این اخبار را نبینید و گوش ندهید. دنیا پر از زیبایی‌ها است، به آنها بیشتر توجه کنید.

منزوی و تنها هستید

کار اشتباهی است که خودتان را منزوی کنید و با دیگران معاشرت نکنید. معاشرت کردن با دیگران، البته با افراد مناسب و نسبتا سالم، حال‌تان را بهتر می‌کنند و برای روحیه شما عالی هستند. حتما وقتی را به دوستان و خانواده‌تان اختصاص دهید و آنها کارهای لذت‌بخش و هیجان انگیزی را انجام دهید.

خودتان را سرزنش می‌کنید

سرزنش کردن خودتان به خاطر اتفاقات بدی که برای شما یا دیگران می‌افتد، نه تنها فایده‌ای ندارد بلکه فقط شادی را از شما می‌گیرد. به خاطر داشته باشید که هر اتفاقی که می‌افتد، علتی دارد و برای رشد شما این اتفاق می‌افتد. حتی اتفاقات بد که بار روانی و عاطفی زیادی برای انسان‌ها به دنبال دارند هم برای رشد کردن انسان اتفاق می‌افتند. اگر به فرایند زندگی اعتماد کنید و اتفاقات زندگی را بپذیرید، به مرور زمان متوجه علت وقوع آنها می‌شوید و آن وقت می‌توانید هدیه ارزشمندی که این اتفاق برای شما به همراه دارد را کسب نمایید و برای رشد بیشتر شخصیت‌تان از این هدیه استفاده کنید.

  اهمیت بغل کردن و در آغوش گرفتن همسر (قوانین بغل کردن)

دوست دارید همه چیز تحت کنترل شما باشد

اگر دوست دارید همه افراد و اتفاقات زندگی‌تان تحت کنترل شما باشند، باید بدانید که اتفاق افتادن چنین چیزی تقریبا غیرممکن است چون افراد خودشان اراده و شعور دارند و براساس تربیت و شخصیت خودشان رفتار می‌کنند. اتفاقات زندگی هم چه بخواهیم و چه نخواهیم می‌افتند و نمی‌توانیم کاملا از آنها جلوگیری کنیم. پس بهتر است فقط تمرکزتان روی زندگی خودتان باشد چون فقط زندگی خودتان است که تا حد زیادی تحت کنترل شما است اما زندگی دیگران یا سایر آدم‌ها نمی‌توانند هرگز تحت کنترل شما باشند.

مدام غر می‌زنید و شکایت و گله می‌کنید

اگر فردی بدبین هستید، مدام غر می‌زنید و از همه چیز گله و شکایت می‌کنید، مسلما فرد شادی نخواهید بود. فردی که بیش از حد گله و شکایت می‌کند، زندگی را بد و تاریک می‌بیند و دیگر نمی‌تواند زیبایی‌ها را مشاهده کند. به همین دلیل شادی از زندگی او حذف می‌شود.

دوست دارید بیش از حد در بین مردم تاثیرگذار باشید

اگر دوست دارید با داشتن ماشین، خانه، لباس‌های مارک‌دار و شیک و… در بین مردم مشهور شوید و تاثیرگذاری زیادی داشته باشید، این تلاش بیش از حد برای تحت تاثیر قرار دادن دیگران، ممکن است شادی زندگی‌تان را کم کند. ممکن است گاهی از رسیدن به خواسته‌تان ناامید شوید چون نمی‌توان همه مردم را راضی نگه داشت. بنابراین حتی اگر دوست دارید تاثیرگذار باشید، حد اعتدال را رعایت کنید تا افسرده و ناامید نشوید. نباید احساس ارزشمندی‌تان را از تحت تاثیر قرار دادن دیگران بگیرید چون اگر این طور باشد و روزی دیگر افراد شما را تحسین نکنند، شما احساس پوچی و بی‌ارزشی خواهید کرد.

برای رسیدن به اهداف‌تان بیش از حد خودتان را خسته می‌کنید

تلاش کردن برای رسیدن به خواسته‌ها بسیار عالی است اما این تلاش‌ها نباید تا حدی باشد که شما را از لحاظ روانی و احساسی خسته و کوفته کند. نباید بیش از حد و وسواس‌گونه باشد. باید کنترل شود. یعنی باید در طول روز علاوه بر اینکه برای رسیدن به اهداف‌تان تلاش می‌کنید، تا حد امکان و تا حدی که نیاز است استراحت و تفریح نیز داشته باشید. خستگی زیاد، باعث کاهش شادی در زندگی می‌شود. پس همیشه سعی کنید بین جوانب مختلف زندگی‌تان تعادل برقرار کنید و به هر کدام‌شان به اندازه کافی رسیدگی کنید.

نگرانی‌ها و ترس‌های زیادی در زندگی‌تان دارید

نگرانی‌ها و ترس‌ها، شادی را در زندگی کاهش می‌دهند. هورمون کورتیزول که با ترس و اضطراب در فرد ترشح می‌شود، باعث کاهش هورمون‌های شادی و آرامش می‌شود. بنابراین اگر ترس‌های غیرمنطقی و زیادی دارید، به کمک مشاور آنها را درمان کنید. مشاوران همیار عشق در این زمینه می‌توانند به شما کمک کنند.

در زمان حال زندگی نمی‌کنید

زندگی کردن در گذشته یا بیش از حد نگران بودن درباره آینده، به شما اضطراب و استرس می‌دهد و شادی را در زندگی‌تان کم می‌کند. در زمان حال زندگی کنید و کمی هم آینده‌نگر باشید اما نه تا حدی که از آینده بترسید. اتفاقات گذشته را بپذیرید، از آنها درس بگیرید و رهایشان کنید. وقتی نمی‌توانید گذشته را تغییر بدهید، به چه دلیل بسیار زیاد به آن فکر می‌کنید؟ اگر نشخوارهای ذهنی درباره اتفاقات تلخ گذشته‌تان دارید یا به خاطر این اتفاقات آسیب‌های زیادی دیدید، بهتر است به کمک مشاور این آسیب‌ها را درمان کنید و با گذشته کنار بیایید. مشاوران همیار عشق در این زمینه می‌توانند شما را راهنمایی کنند. وقتی از گذشته دل بکنید و بیش از حد هم نگران آینده نباشید و در زمان حال زندگی کنید، شادی و لذت زیادی را در زندگی تجربه خواهید کرد.

  درمان طرحواره اطاعت (نشانه‌های تله اطاعت چیست؟)

به سلامت جسمانی‌تان اهمیت نمی‌دهید

بدن همه انسان‌ها یک سری نیازهای مشخصی دارد که اگر این نیازها برآورده نشود، ما از لحاظ روحی و روانی هم خسته و غمگین می‌شویم. وقتی بدن‌مان سلامت نباشد یا انرژی نداشته باشد، نمی‌توانیم شاد باشیم. پس باید به جسم‌تان هم اهمیت بدهید. ورزش منظم داشته باشید، خواب کافی داشته باشید و از سبک تغذیه سالم پیروی کنید. اگر بیماری خاصی دارید، حتما برای درمان آن پیگیری کنید.

غم و افسردگی چه تاثیری روی بدن شما می‌گذارند؟

اگر از تاثیر غم و افسردگی روی بدن‌مان آگاه باشیم، بیشتر انگیزه پیدا می‌کنیم که راهکارهایی انجام بدهیم تا شادتر شویم و سلامت جسمانی و روانی‌مان را با خوشحال بودن تضمین کنیم.

  • بی‌خوابی
  • کاهش تمرکز، قدرت تصمیم‌گیری و حافظه
  • سکته قلبی
  • افزایش وزن یا کاهش وزن زیاد
  • خطر گرفتگی عروق
  • کاهش آستانه تحمل درد
  • خستگی و ضعف عضلات و ماهیچه‌های بدن
  • کاهش میل جنسی
  • کاهش سیستم ایمنی

چگونه شاد و خوشحال‌تر باشم؟


لبخند بزنید و بخندید

لبخند زدن و خندیدن، یکی از روش‌های ساده افزایش هورمون‌های شادی در بدن است. حتی لبخند مصنوعی می‌تواند باعث شادی شما شود. می‌توانید در طول روز با مرور کردن خاطرات خوب زندگی‌تان، جوک تعریف کردن یا دیدن فیلم‌های کمدی، خنده را روی لب‌هایتان بیاورید و این انرژی مثبت را با دیگران هم تقسیم کنید.

ورزش کنید

داشتن تحریک بدنی و ورزش کردن هم این هورمون‌هایی که لازم داریم را در ما ترشح می‌کند و غم و افسردگی را کاهش می‌دهد. می‌توانید هر روز به مدت چند دقیقه حتی کوتاه، پیاده‌روی کنید، یا یوگا انجام دهید یا اگر دوست دارید به باشگاه بروید و با یک مربی تمرین کنید. اگر دوست دارید می‌توانید در کلاس‌های گروهی ورزش هم شرکت کنید. می‌توانید هر روز صبح که بیدار می‌شوید 5 دقیقه تمرینات کششی انجام بدهید.

خواب کافی داشته باشید

هر شب سعی کنید حداقل 8 ساعت بخوابید تا بدن‌تان استراحت کند و انرژی کافی را برای فردا داشته باشد. برای بهبود خواب‌تان می‌توانید از تکنیک‌های زیر استفاده کنید:

  • اگر قبل از خواب افکار منفی زیادی دارید که اجازه نمی‌دهد خوب بخوابید، این افکار را روی کاغذ بیاورید تا ذهن‌تان تخلیه شود.
  • سعی کنید هر روز در ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید تا بدن‌تان عادت کند و طولانی بخوابد.
  • یک ساعت قبل از خواب، موبایل و تبلت و… را کنار بگذارید و کارهای  آرامش‌بخش انجام دهید. وسایل الکترونیکی به دلیل داشتن نور و اشعه، باعث بیدار و فعال کردن ذهن و مغزتان می‌شوند و شما را بی‌خواب می‌کنند.
  • قبل از خواب کتاب بخوانید.
  • قبل از خواب دوش آب گرم بگیرید.
  • یک ساعت قبل از خواب غذای دیرهضم میل نکنید.
  • اتاق خواب‌تان باید نسبتا تاریک، منظم و نه گرم باشد و نه سرد. سعی کنید درجه هوا را تنظیم کنید تا برای خوابیدن مناسب باشد.
  • اگر در طول روز چرت می‌زنید، بیشتر از 20 دقیقه چرت نزنید تا به خواب  شبانه‌تان لطمه‌ای وارد نشود.

تغذیه‌ای داشته باشید که روحیه‌تان را بالا می‌برد

همه ما میدانیم که تغذیه سالم و مقوی باشد داشته باشیم اما یک سری از خوراکی‌ها هستند که برای تقویت روحیه و درمان غم و افسردگی موثر هستند و به کار گرفته می‌شوند. در ادامه این خوراکی‌ها را معرفی می‌کنیم:

  • کربوهیدرات‌ها باعث افزایش ترشح هورمون سرتونین می‌شوند. کربوهیدرات‌های ساده مثل قند و نشاسته، به شما انرژی می‌دهند اما به صورت کوتاه‌مدت، به همین دلیل توصیه می‌شود از کربوهیدارت‌های پیچیده بیشتر استفاده کنید چون انرژی‌شان ماندگارتر است. مثل سبزیجات، لوبیا و غلات.
  • گوشت بدون چربی، مرغ، حبوبات و لبنیات سرشار از پروتئین هستند. این خوراکی‌ها دوپامین و نوراپی‌نفرین بیشتری ترشح می‌کنند که باعث افزایش انرژی و قدرت تمرکز می‌شوند.
  لحظه‌ها را زندگی کن (اهمیت زندگی در زمان حال)

از غذاهای فرآوری شده یا سرخ شده کمتر استفاده کنید چون انرژی‌تان را تحلیل می‌برند.

شکرگزار باشید

هر روز که از خواب بیدار می‌شوید برای 10 نعمت یا اتفاق خوب در زندگی‌تان شکرگزاری کنید. وقتی چندین هفته این را تمرین کنید، کم کم شکرگزاری تبدیل به یک عادت ذهنی و رفتاری در شما می‌شود و زندگی‌تان را دگرگون خواهد کرد. این نکته را بدانید که هر کسی که شکرگزار نعمت‌هایش است، خداوند به او نعمت‌های بیشتری می‌دهد اما اگر شکرگزار نباشید، آنچه که دارید را هم از دست خواهید داد.

نفس عمیق بکشید

تنفس عمیق می‌تواند استرس، اضطراب و غم را کاهش دهد. این تکنیک را تمرین کنید:

  • چشمان‌تان را ببندید و یک فضای آرامش‌بخش و زیبا را تصور کنید.
  • آهسته با بینی عمل دم را انجام دهید.
  • آهسته با دهان یا بینی، عمل بازدم را انجام دهید.
  • چندین بار این سه مرحله را تکرار کنید تا زمانی که احساس آرامش داشته باشید.

وقتی غمگین هستید، این احساس را بپذیرید

نیاز نیست برای شاد بودن، غم را انکار کنید. وقتی غمگین هستید، این احساس را بپذیرید و اگر کسی حال‌تان را پرسید، حقیقت را بگویید.

یک دفتر برای نوشتن احساسات‌تان آماده کنید

هر موقع که غمگین یا مضطرب می‌شوید، در این دفتر احساسات‌تان را تخلیه کنید. سپس احساس شادی و آرامش بیشتری خواهید داشت.

با دوستان‌تان تفریح کنید

با دوستان شاد و مثبت‌اندیش معاشرت کنید و با آنها تفریح کنید.

گاهی از فضای مجازی فاصله بگیرید

عادت‌هایی مثل خواندن اخبار بد و منفی یا دیدن ویدیوهایی که حال‌تان را بد می‌کند را ترک کنید. گاهی از فضای مجازی فاصله بگیرید و در زندگی واقعی تلاش کنید شادی‌تان را افزایش دهید.

در طبیعت وقت بگذرانید

طبیعت به انسان انرژی مثبت و آرامش می‌دهد. هر موقع احساس بدی دارید، سعی کنید به فضای باز یعنی طبیعت بروید و آنجا قدم بزنید و نفس‌های عمیق بکشید.

مدیتیشن انجام دهید

مدیتیشن یکی از روش‌های عالی برای کسب آرامش است که می‌توانید هر روز از آن استفاده کنید. به مدت چند دقیقه هر روز این کار را تمرین کنید و نتیجه عالی‌اش را ببینید.

از روانشناس کمک بگیرید

اگر با تغییر سبک زندگی و اصلاح آن، هنوز هم بیشتر اوقات غمگین و افسرده هستید، بهتر است از یک روانشناس کمک بگیرید. شاید نیاز به درمان افسردگی داشته باشید. از کمک گرفتن نترسید چون قرار است تغییرات معجزه‌آسایی را در زندگی‌تان ایجاد کنید و برای بهبود شرایط‌تان تلاش کنید. می‌توانید در این زمینه از روانشناسان بالینی همیار عشق کمک بگیرید.

سخن پایانی

 شاد و خوشحال بودن، یکی از الزامات زندگی همه انسان‌ها است. اگر همیشه غمگین و افسرده باشیم، از لحاظ جسمی و روانی آسیب‌های زیادی خواهیم دید. بهتر است روی خودمان کار کنیم، علت غم و افسردگی را پیدا کنیم و با تغییر سبک زندگی‌مان برای شادتر شدن تلاش کنیم. در این مقاله با راهکارهایی که ارائه دادیم به شما کمک کردیم که شادی را به زندگی‌تان بازگردانید. اما اگر غم و یا اضطراب‌تان رفع نشد و در حدی است که به زندگی‌تان آسیب می‌زند، توصیه می‌کنیم برای ریشه‌یابی و حل مشکل از روانشناسان همیار عشق کمک بگیرید.

اشتراک گذاری مقاله

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

پرسش و پاسخ کوتاه

برای پرسش و پاسخ کوتاه سوال خود را از طریق فرم زیر مطرح کنید. پاسخ، زیر این مقاله در سایت منتشر می شود و به ایمیلتان هم ارسال خواهد شد. برای گرفتن نوبت و مشاهده شرایط مشاوره و گفتگوی آنلاین یا تلفنی با مشاورین روانشناس رادیو عشق اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات مرتبط