با شایع شدن ویروس کرونا در تمام جهان، بسیاری از چیزها تغییر کرد، از جمله تفریح کردن، کار کردن، رفتن به مدرسه و دانشگاه، روابط عاشقانه و عاطفی و روابط خانوادگی و… کم کم افراد این تغییرات را پذیرفتن و با آن کنار آمدند چون هر کداممان مجبور هستیم با این تغییرات خودمان را وفق دهیم تا بتوانیم سالم بمانیم و کمک کنیم تا زنجیره انتقال این ویروس قطع شود. در این مقاله میخواهیم در مورد روابط خانوادگی در ایام کرونا و قرنطینه صحبت کنیم. ابتدا توضیح میدهیم که روابط خانوادگی در این مدت طولانی چه تغییراتی کرده است و برای در امان ماندن از این ویروس و منتقل کردن آن به اعضای خانواده چه کارهایی میتوانیم انجام دهیم؟
تاثیرات کرونا و ایام قرنطینه بر خانواده و روابط آنها
دوری اعضای خانواده و فامیل از هم
برای رعایت پروتکلهای بهداشتی و مبتلا نشدن به کرونا، اعضای خانواده و فامیل از هم دور شدند، دید و بازدیدها بسیار کم شد و بیشترین ارتباط از طریق فضای مجازی و تماس صوتی و تصویری انجام شد. البته هستند افرادی که تا به حال هم این موارد را رعایت نمیکنند اما در کل این یکی از تاثیرات اساسی است که کرونا بر روی روابط خانوادگی گذاشت.
اضطراب زیاد
دومین مورد تحمیل شدن اضطراب زیاد بر اعضای خانواده است(منبع:انجمن روانشناسی کانادا) چون افراد میترسند که مبتلا شوند و این بیماری را به یکدیگر منتقل کنند و این ترس، اضطراب زیادی را به افراد خانواده منتقل میکند. این اضطراب تاثیر منفی روی ارتباطات خانوادگی میگذارد. ممکن است به مرور افراد بیحوصله و پرخاشگر شوند و یا دیگر خسته شوند و نخواهند موارد لازم را رعایت کنند. اضطراب همچنین سیستم ایمنی بدن افراد را کاهش میدهد و آنها را آسیبپذیرتر میکند.
وسواس
افرادی که بسیار زیاد و خوب رعایت میکنند، ممکن است دچار وسواس شوند. افرادی که بیش از حد در ارتباط با افراد وسواسی قرار میگیرند، ممکن است ارتباطشان دچار تنش و خشم شود و مدام از یکدیگر و روشهای رعایت کردن یکدیگر انتقاد و عیبجویی کنند.
ممکن است نقش زن و شوهر در خانه تغییر کند
برخی از مشاغل که غیرضروری هستند در ایام قرنطینه تعطیل میشوند. اگر شغل خانم ضروری باشد و مجبور به رفتن به محل کار شود اما شغل آقا غیرضروری باشد و تعطیل شود، او شاید نتواند وظایف یک زن خانهدار را انجام دهد یا به خوبی از بچهها نگهداری کند. بنابراین این موضوع میتواند کمی چالشبرانگیز باشد و زوجین را دچار مشکل کند. تغییر نقش در خانوادهها هم یکی از تغییراتی است که در دوران کرونا و قرنطینه ممکن است در هر خانوادهای ایجاد شود.
افراد مجبور میشوند از خانه کار کنند
برخی از شغلهای غیرضروری هم به صورت دورکاری در این ایام فعالیت میکنند. اگر فرد بچه داشته باشد، شاید سخت و چالشبرانگیز باشد که در خانه بخواهد هم کار کند و هم بچهها را نگه دارد.
بچهها باید از خانه در کلاسهای درس شرکت کنند
برخی از بچهها و خانوادهها با این موضوع درگیری دارند و معتقد هستند که فرزندشان نمیتواند به درستی متوجه درسها شود و یا دائما والدین باید در کنار فرزندان بنشینند و درسشان را به آنها آموزش بدهند یا کمکشان کنند. این میتواند در ارتباط بین والدین و بچهها مشکلاتی را ایجاد کند چون قبلا این مشکلات و موارد درسی بین معلم و دانشآموز حل و برطرف میشود و حالا بیشتر باید بین والدین و بچهها برطرف شود. این مورد میتواند کمی مشکلساز باشد.
موارد فوق چند تغییر است که در خانواده و روابط خانوادگی بعد از شیوع کرونا ایجاد شده است و گاهی مشکلاتی را برای خانوادهها و ارتباط بین آنها ایجاد میکند. اما چگونه میتوانیم این مشکلات را حل کنیم و از این ایامی که در کنار خانواده هستیم برای بهبود بخشیدن روابطمان استفاده کنیم؟ در ادامه مقاله به این موضوع میپردازیم.
چگونه ارتباطات خانوادگی را در ایام کرونا و قرنطینه بهبود ببخشیم و حفظ کنیم؟
گفتگو کنید و ارتباط موثر با هم برقرار کنید
در این دوران بیشتر از هر زمان دیگری نیاز داریم که ارتباط موثر با هم برقرار کنیم و گفتگو کنیم تا بتوانیم حال خوب را حفظ کنیم و در خانه با خانواده لحظات خوبی را بگذرانیم. در ادامه میخواهیم نکاتی را توضیح دهیم که برای ارتباط برقرار کردن بیشتر و بهتر باید رعایت کنید.
احساسات و افکارتان را بیان کنید تا دیگران شما را درک کنند
در این دوران داشتن اضطراب و افکار منفی بسیار شایع است مخصوصا اگر جزء خانوادههایی هستید که اخیرا به دلیل کرونا عزیزی را از دست دادهاند. برای اینکه دوباره به زندگی عادی برگردید و با خانوادهتان حس همدلی و درک شدن را تجربه کنید، باید یاد بگیرید احساسات و افکارتان را با اعضای خانوادهتان در میان بگذارید تا آنها بدانند چه چیزی در درون شما میگذرد. برخی از افراد در این دوران افسردگی میگیرند و گوشهگیر و ساکت میشوند چون چیزی را بیان نمیکنند و انتظار درک شدن را دارند. باید بدانید که اگر چیزی را بیان نکنید، خانوادهتان نمیتوانند ذهنتان را بخوانند و یا حدس بزنند که چه احساسی دارید و به چه نیاز دارید. پس تمرین کنید همه چیز را بیان کنید تا درک شوید و نیازهایتان برآورده شوند. با این روش میتوانید ارتباط خوب و رضایتبخشی را با خانوادهتان برقرار کنید.
سعی کنید احساساتتان را در هنگام اضطراب و ناامیدی کنترل کنید و آرامش خودتان را حفظ کنید
در این دوران میتوانید ورزش کردن در خانه را شروع کنید. نیازی به امکانات خاصی هم نیست. حتی اگر به مدت چند دقیقه هم تحرک بدنی داشته باشید، بسیار زیاد به شما کمک میکند که حال خوبی داشته باشید. اگر حال شما خوب باشد، میتوانید ارتباط بهتری را با خانوادهتان برقرار کنید و این حس خوب را به آنها هم منتقل کنید. همچنین میتوانید به همراه خانوادهتان در خانه ورزش کنید و انرژی مثبت کسب کنید. ورزش کردن به صورت گروهی، صمیمیت و عشق بینتان را نیز افزایش میدهد. دومین کاری که میتوانید در ایام قرنطینه انجام دهید، انجام دادن یوگا و مدیتیشن است که این کارها را هم میتوانید با خانوادهتان به صورت گروهی انجام دهید. نوشتن احساسات و افکار منفی هم کمک میکند که ذهنتان تخلیه شود و حس بهتری داشته باشید. کتاب خواندن، فیلم دیدن و… هم جزء فعالیتهایی است که برای سرگرم شدن میتوانید در طول روز انجام دهید و لذت ببرید.
گوش شنوای خوبی باشید
خوب گوش دادن یک مهارت و هنر است. بسیاری از افراد این مهارت را ندارند اما خبر خوب این است که میتوانید این مهارت را بدست بیاورید و هوش شنیداریتان را قویتر کنید. چگونه میتوانید این کار را بکنید؟
- وقتی طرف مقابل صحبت میکند، فقط روی حرفهایش تمرکز کنید و به هیچ چیزی فکر نکنید.
- وسط حرفهایش نپرید و وقتی صحبتش تمام شد نظرتان را اعلام کنید.
- از وسط حرفهایش قضاوت نکنید و شروع به گفتن برداشتهایتان نکنید.
- اگر جایی از حرفهایش را متوجه نشدید، به جای قضاوت زودهنگام و با عجله، از او بپرسید که منظورش از این قسمت چه بود و اگر نیاز است درخواست کنید که بیشتر منظورش را توضیح دهد. زمانی که مطمئن شدید درست متوجه شدید، نظرتان را بیان کنید.
از یکدیگر قدردانی کنید
قدردانی کردن از یکدیگر در هر ارتباطی مهم و موثر است. برای بهبود ارتباطاتتان، به جای مدام غر زدن و گله کردن از این وضعیت، یاد بگیرید مثبت صحبت کنید. از یکدیگر قدردانی کنید، حتی برای کارهای کوچکی که برای یکدیگر انجام میدهید. حس خوب را به خانوادهتان منتقل کنید تا در دوران کرونا و قرنطینه، کمتر دچار مشکلات روحی و روانی شوید.
از زبان بدن خوب استفاده کنید
به یکدیگر لبخند بزنید، با چشمانتان محبت و انرژی مثبت را به یکدیگر منتقل کنید، دست به سینه ننشینید و در هنگام صحبت کردن با یکدیگر با حرکات سر و کلمات تاکیدی مثل «آهان»، «بله»، «میفهمم» و… استفاده کنید و نشان دهید که تمام حواستان را بر روی حرفهای اعضای خانوادهتان جمع کردهاید و متوجه میشوید که او چه میگوید. همچنین در حین صحبت کردن با یکدیگر، عواملی که ایجاد مزاحمت میکنند و حواستان را پرت میکنند را از خودتان دور نگه دارید، مثل موبایل، تلویزیون و… در هنگام گفتگو با هم ارتباط چشمی برقرار کنید.
صبور باشید
در هنگام صحبت کردن با یکدیگر صبور باشید. بعضی از افراد هستند که با عجله میخواهند هر صحبت و گفتگو را تمام کنند. این اشتباه را شما تکرار نکنید و اجازه بدهید گفتگوی خوب و با آرامشی داشته باشید.
با هم بخندید
خندیدن با هم باعث بهبود ارتباطات میشود و انرژی مثبت منتقل میکند. با خانوادهتان فیلم کمدی تماشا کنید، جوک تعریف کنید، با هم خاطرات بامزه و خوبتان را مرور کنید و با هم بخندید.
با همه اعضای خانوادهتان هر روز صحبت کنید
هر روز با همه اعضای خانوادهتان صحبت تک نفره داشته باشید تا ارتباطتان را بهبود ببخشید و با همه اعضای خانوادهتان ارتباط خوبی برقرار کنید.
با هم بازی کنید
بازی کردن هم یکی از کارهایی است که ارتباط خانوادگی را تا حد زیادی بهبود میبخشد و کمک میکند که با هم صمیمی شوید و لحظات خوبی را تجربه کنید.
با هم شام و ناهار بخورید
این که همگی با هم سر سفره باشید بسیار مهم است و تاثیر مثبتی روی ارتباطتان میگذارد. سعی کنید زمانی را برای صرف شام و ناهار تعیین کنید که برای همه اعضای خانواده مناسب باشد و بتوانند سر میز حضور داشته باشند.
با هم به پیادهروی به مکانهای خلوت بروید
علاوه بر ورزش، میتوانید به همراه اعضای خانوادهتان با هم به پیادهروی به مکانهای خلوت بروید. پیادهروی کردن هم به آرامش بیشتر و داشتن جسم و روانی سالم کمک میکند و همچنین یک بیرون رفتن خانوادگی سالم در دوران کرونا به حساب میآید.
اگر باغچه خانگی دارید به همراه اعضای خانواده به آنها رسیدگی کنید
یکی از فعالیتهای مشترکی که میتوانید با اعضای خانوادهتان انجام دهید، رسیدگی کردن به باغچه خانگی است که به بهبود ارتباطتان کمک میکند و باعث میشود با هم همکاری کنید و کار گروهی خوبی را انجام دهید.
در خانه موسیقی پخش کنید
برای دور شدن انرژی منفی از محیط خانهتان، موسیقی پخش کنید. بهتر است موسیقی آرامشبخش و بدون کلام باشد. این نوع موسیقیها برای ریلکسیشن و افزایش انرژی مثبت استفاده میشوند.
با هم برقصید
در خانه گاهی موسیقی شاد پخش کنید و اعضای خانوادهتان را تشویق کنید که با هم برقصید. اگر دوست دارید میتوانید به همراه موسیقی با هم بخوانید. این کار شادیآور است.
با هم فیلم تماشا کنید و یا کتاب بخوانید
سعی کنید فیلمهای شاد و یا انگیزشی تماشا کنید و کتابهایی که انتخاب میکنید هم بهتر است کتابهای مفید و کمککننده باشند و نه کتابهایی که مطالب مفیدی ندارند. در دوران کرونا که دائم در خانه هستید، بسیار زیاد مواظب ورودیهای ذهنتان باشید یعنی روی آنچه که میبینید، میشنوید و یا میخوانید توجه داشته باشید که آیا چیز مثبتی است یا خیر؟ موارد منفی و بیفایده فقط میتوانند شرایط روحی و روانی شما را بدتر کنند.
با کارهای هنری خودتان را سرگرم کنید
اگر خانوادگی اهل کارهای هنری هستید، میتوانید این کارها را انجام دهید. مثلا یک پروژی گروهی را در نظر بگیرید و با هم شروع کنید. این کار هم روی ارتباطاتتان تاثیر مثبت میگذارد.
اگر حیاط دارید، آنجا با هم بازی کنید
بازی کردن با توپ و یا چیزهای مختلف در حیاط هم به بهبود ارتباطتان کمک میکند و هم یک تحرک بدنی و ورزش است و روی خلق و خویتان تاثیر مثبت میگذارد. اگر حیاط دارید، حتما بازیهای گروهی با هم انجام دهید.
با هم آشپزی کنید
در زمانهای آشپزی میتوانید از سایر اعضای خانوادهتان کمک بگیرید و با هم آشپزی کنید. این کار لذتبخش و هیجانانگیز است. اجازه بدهید هر کسی آزادانه و به روش خودش آشپزی کند و با بکن و نکنها و دستورات، این لحظات را خراب نکنید. قرار است با هم خوش بگذرانید.
با سایر اعضای خانواده و دوستانتان ارتباط بگیرید
قرار نیست در تنهایی در خانهتان بمانید، میتوانید با سایر اعضای خانواده و دوستانتان به شکل مجازی ارتباط بگیرید و صحبت کنید. سعی کنید در صحبت کردن با دیگران هم از جملات مثبت استفاده کنید و نه جملات منفی که بیشتر حال آدم را بد میکند.
از مشاور کمک بگیرید
یک مشاور خانواده حرفهای میتواند در دوران قرنطینه و کرونا به شما و خانوادهتان کمک کند که لحظات خوبی با هم داشته باشید و تحت تاثیر استرس، اضطراب، ترس از آینده و ناامیدی قرار نگیرید. میتوانید در این ایام به صورت غیرحضوری (تلفنی و آنلاین) با مشاوران خانواده همیار عشق در تماس باشید.
سخن پایانی
همه ما موظف هستیم در دوران کرونا و قرنطینه، پروتکلهای بهداشتی را تا حد امکان رعایت کنیم و از دید و بازدیدهای خانوادگی یا شرکت در مراسمها خودداری کنیم تا سلامتی خودمان و عزیزانمان را تضمین کنیم. در این ایام که همگی در کنار خانواده خود و در خانه هستیم و جایی برای رفتن نداریم، باید این مهارت را داشته باشیم که با خانوادهمان ارتباط خوبی برقرار کنیم و بتوانیم تفریحاتی را به خانه بیاوریم و آنها را اجرا کنیم. داشتن انرژی مثبت و امید در این ایام بسیار کمک میکند که سیستم ایمنی بالایی داشته باشید و بیمار نشوید. در این مقاله در مورد تاثیرات منفی کرونا بر روی ارتباطات خانوادگی توضیح دادیم و سپس راهکارهای زیادی برای بهتر گذراندن این ایام به شما ارائه دادیم که میتوانید از آنها استفاده کنید. در صورتی که برای بهبود ارتباطات خانوادگی نیاز به کمک حرفهای و تخصصی دارید، میتوانید به صورت غیرحضوری با مشاوران خانواده همیار عشق در ارتباط باشید. به یاد داشته باشید که این ایام، فرصت بسیار خوبی برای ترمیم و قویتر کردن ارتباطات خانوادگی و رسیدن به آرامش و شادی در کنار آنها است. از این فرصتی که در اختیار دارید، استفاده کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه