بر خلاف آنچه عموم مردم تصور میکنند، غرغرو و بهانهگیر بودن، فقط در زنان نیست، بلکه خیلی از مردان نیز این ویژگی اخلاقی را دارند. این ویژگی رفتاری و اخلاقی، نوعی کنترلگری است چون فرد با غر زدن و یا تکرار خواستههایش، میخواهد همسرش را وادار به تغییر کردن و انجام دادن رفتار دلخواهش بکند. در این مقاله ابتدا به نشانههای شوهر غرغرو و بهانهگیر میپردازیم، سپس دلایل این رفتار را توضیح میدهیم و در آخر مقاله درباره نحوه برخورد با این مردان، توضیح میدهیم تا بتوانید این رفتار را در آنها کاهش دهید.
فهرست مطالب
- 1 نشانههای غرغرو و بهانهگیر بودن شوهر
- 1.1 شما را تحت فشار قرار میدهد تا کاری که میخواهد را انجام دهید
- 1.2 مدام از کارهایتان ایراد میگیرد
- 1.3 احساس میکند در زندگی شخصی شما جایی ندارد و هیچ کمکی نمیتواند به شما بکند
- 1.4 او سعی میکند پدر شما باشد
- 1.5 هر موقع بتواند، شما را تحقیر یا سرزنش میکند
- 1.6 همیشه شما را مقصر میداند و از جملات و کلمات نامناسب استفاده میکند
- 2 بهانهگیر و غرغرو بودن شوهر، چه آسیبی به زندگی مشترک میزند؟
- 3 نحوه برخورد با شوهر غرغرو و بهانه گیر
- 3.1 در موضع دفاعی قرار نگیرید
- 3.2 چرا نسبت به خواستهها و حرفهای شوهرتان احساس بدی دارید
- 3.3 در مورد احساساتتان با شوهرتان صحبت کنید
- 3.4 وقتی او حرفی میزند، چه واکنشی نشان میدهید؟
- 3.5 به حرفهایش گوش دهید و از زاویه دید او به اتفاقات نگاه کنید
- 3.6 با هم به توافق برسید و به هم کمک کنید
- 3.7 از زوج درمانگر کمک بگیرید
نشانههای غرغرو و بهانهگیر بودن شوهر
شما را تحت فشار قرار میدهد تا کاری که میخواهد را انجام دهید
یکی از نشانههای مرد غرغرو این است که او شما را تحت فشار قرار میدهد تا کاری که میخواهد را انجام دهید. از چه لحاظ شما را تحت فشار قرار میدهد؟ به این مثال توجه کنید: «چرا ظرفها رو نمیشوری؟ همیشه خونهمون شلوغ و نامرتبه!» با این حرف، او کم کم شما را وادار میکند که برای نشنیدن دوباره این حرف و بهانهگیری، شما حتما ظرفها را بشویید و کاری که میگوید را انجام دهید.
مدام از کارهایتان ایراد میگیرد
یکی از نشانههای مهم افراد غرغرو این است که بدون توجه به نشانههای مثبت کارهای شما مدام ایراد میگیرند و به قول معروف فقط نیمه خالی لیوان که باب میلشان نیست را میبینند. این افراد فقط زمانی که کارها طبق اصول و افکار آنها باشد تاییدش میکنند در غیر این صورت مشکل از شماست و ایراد کار به شما بر میگردد.
احساس میکند در زندگی شخصی شما جایی ندارد و هیچ کمکی نمیتواند به شما بکند
همه ما دوست داریم در زندگی شریک عاطفی یا همسرمان نقش پررنگی داشته باشیم و به او کمک کنیم به رشد شخصیتی برسد، پیشرفت کند و بر عادات بد و اشتباهش غلبه کند تا کمتر آسیب ببیند. افراد غرغرو، گاهی به دلیل نگرانیشان نسبت به شما غر میزنند و بهانهگیری میکنند. به عنوان مثال اگر شما فردی هستید که اضافه وزن دارید و همچنان غذاهای پرچرب و یا زیاد میخورید، ممکن است مدام همسرتان غر بزند که چرا این غذا را میخورید یا چرا اینقدر زیاد غذا کشیدید یا چرا ورزش نمیکنید. او درواقع نگران سلامتی شما است و به دلیل اینکه احساس میکند هیچ کمکی نمیتواند به شما بکند، احساس بدی به او دست میدهد و ناخودآگاه با این رفتار شما بیشتر عصبی میشود و غر میزند.
او سعی میکند پدر شما باشد
معمولا غر زدن و بهانهگیری، یکی از رفتارهای پدر و مادرها است. درواقع شوهر شما در نقش پدر شما قرار گرفته است و برای هدایت رفتارها و کارهای شما، اصرار دارد که باید یک سری کارها را انجام دهید و اگر انجام ندهید، غر میزند. به عنوان مثال اگر هر روز ورزش نکنید و مراقب سلامت جسمانیتان نباشید، غر میزند که «چقدر تنبلی» یا «به خودت اهمیت نمیدی.»
هر موقع بتواند، شما را تحقیر یا سرزنش میکند
شوهر غرغرو و بهانهگیر، هر موقع بتواند و فرصتش پیش بیاید، شما را تحقیر و سرزنش میکند و سعی میکند شخصیت شما را پایین بیاورد به خاطر کارهایی که انجام ندادهاید.
همیشه شما را مقصر میداند و از جملات و کلمات نامناسب استفاده میکند
یکی از نشانهها، مقصر دانستن شما در هر اتفاقی است. به علاوه این افراد معمولا از کلمات و جملات بدی استفاده میکنند که در آن عزت نفس شما زیر سوال میرود. به عنوان مثال میگوید:«تو این کار رو کردی!» معمولا هم از کلمه «تو» استفاده میکنند و درباره شما صحبت میکنند اما چیزی از اشتباهات خودشان بیان نمیکنند.
بهانهگیر و غرغرو بودن شوهر، چه آسیبی به زندگی مشترک میزند؟
ایجاد شدن دعوا و بحثهای زیاد
شاید اوایل همسرتان در جواب چیزی نگوید اما کم کم که احساس کند او را تحقیر میکنید و یا برای هر چیزی او را مقصر میدانید و عیبجویی میکنید و مدام ایراد میگیرید، قطعا واکنش بدی نشان خواهد داد و این واکنش، میتواند باعث بحث و دعواهای زیاد شود که صمیمیت و عشق بینتان را کاهش میدهد.
رابطه جنسی بسیار کم شده یا کاملا حذف میشود
به دلیل کاهش صمیمیت و عشق، احتمالا میل جنسی نیز کاهش مییابد و شما و همسرتان دیگر تمایلی به برقراری رابطه جنسی با هم نخواهید داشت. وقتی نیاز جنسی که یکی از نیازهای طبیعی و غریزی انسان است، در او برآورده نشود، زندگی مشترک نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. به علاوه ممکن است برخی از افراد برای ارضاء این نیاز طبیعی، به روابط فرازناشویی یعنی خیانت رو بیاورند.
تخریب عزت نفس و شخصیت همسر
با غر زدن زیاد و یا عیبجویی از همسر و مدام ایراد گرفتن از کارها و رفتارهای او، به تدریج عزت نفس و شخصیت او خرد میشود و ممکن است دچار افسردگی یا خود کم بینی شود. پایین آمدن عزت نفس، بر روی زندگی مشترک هم تاثیر منفی میگذارد و جذابیت فرد را کاهش میدهد.
کاهش سلامت روانی خودتان
فردی که بیش از حد غر میزند و از همه چیز گله و شکایت میکند و مدام ایراد میگیرد، ممکن است در بلندمدت تبدیل به فرد بدبین و منفیباف شود. بدبینی زیاد، خود زمینهساز افسردگی و اضطراب است. با کاهش سلامت روانی زن و شوهر، زندگی مشترک هم قطعا تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
نحوه برخورد با شوهر غرغرو و بهانه گیر
در موضع دفاعی قرار نگیرید
اگر بخواهید در مقابل غرغرها و ایرادگیریهای شوهرتان، همیشه به او جواب بدهید و از خودتان دفاع کنید، این مکالمه سمی و دعوا، کش پیدا میکند و ادامهدار میشود. بهتر است از موضع دفاعی پایین بیایید و سکوت کنید. بعدا در شرایط مناسب منطقی با همسرتان صحبت کنید اما در آن لحظه که هر دوتان عصبانی هستید، بحث را ادامه ندهید.
چرا نسبت به خواستهها و حرفهای شوهرتان احساس بدی دارید
اگر شوهرتان خواستههای معقولی از شما دارد و شما هم میتوانید انجام دهید یا جزء مسئولیتهایتان است، چرا احساس بدی نسبت به خواستهها و حرفهایش دارید؟ گاهی ما همسرمان را ایرادگیر میدانیم در صورتی که خواستههای معقولی دارد. گاهی به دلیل تلههای ذهنی و یا حساسیتهای خودتان است. به عنوان مثال فردی که احساس ضعف میکند، وقتی شوهر از او ایراد بگیرد و یا چیزی بگوید، احساس میکند شوهرش او را دوست ندارد یا میخواهد او را ترک کند یا او را با زنان دیگری مقایسه میکند. در حالی که اینطور نیست و هدف شوهرش، رشد همسرش بوده یا نگران او بوده است. بنابراین شاید به خاطر تلهها ذهنیتان اشتباه برداشت میکنید و حساسیت زیادی در مقابل حرفهای شوهرتان نشان میدهید که در این صورت با کار کردن روی خودتان، میتوانید این مشکل را حل کنید.
در مورد احساساتتان با شوهرتان صحبت کنید
با شوهرتان در مورد احساساتتان صحبت کنید. از حرفهایش چه احساسی به شما دست میدهد؟ آنها را بازگو کنید. به عنوان مثال بگویید:«من ناراحت میشم وقتی یک چیزی رو چند بار به من میگی. به من فرصت بده، خودم انجامش میدم.» یا بگویید: «وقتی از همه کارهایم ایراد میگیری انگیزهام را از دست میدهم برای اینکه بخواهم کاری را شروع کنم یا برای رابطهمان قدمی بردارم. »شاید شوهرتان نمیداند که با رفتارهایش چه احساساتی را در شما ایجاد میکند. با این گفتگو او متوجه تاثیرات و نتایج رفتارهایش میشود و اگر برایش مهم باشد که شما را ناراحت نکند و آزار ندهد، حتما در رفتارهایش تجدید نظر خواهد کرد.
وقتی او حرفی میزند، چه واکنشی نشان میدهید؟
آیا با زبان بدن و یا کلمات تاکیدی نشان میدهید که واقعا به حرفهایش گوش کردید؟ شاید او گمان میکند حرفش را نشنیدید و برای همین است که چندین بار تکرار میکند. وقتی به صحبتهای همسرتان گوش میدهید، با حرکات سر و یا کلمات تاکیدی مثل «آره»، «درسته»، «میفهمم» و «آهان» به او نشان دهید که توجهتان به حرفهایش است و نیاز نیست دوباره تکرار کند.
به حرفهایش گوش دهید و از زاویه دید او به اتفاقات نگاه کنید
وقتی او ایراد میگیرد و میگوید:«خونه خیلی نامرتبه. چرا تمیز نمیکنی؟!» به جای اینکه گارد بگیرید و جوابش را بدهید که خسته هستید و کمی هم او به شما کمک کند، بهتر است زاویه دید او را درک کنید و ببینید او به عنوان یک مرد از خانه چه انتظاری دارد و اکنون که به خانه مینگرد چه احساسی دارد و چه چیزهایی میبیند؟ اگر شما بودید، چه حسی به شما دست میداد؟ یا اگر او از شما انتقاد میکند که کمتر شیرینیجات بخورید، دلیل حرفش را پیدا کنید. دلیلش نگرانی درباره سلامتی و زیبایی شما است و نه اینکه او شما را با زنان دیگر مقایسه میکند و میخواهد مثل آنها باشید. مسائل و حرفها را درست تجزیه و تحلیل کرده و درست درک کنید تا کمتر دعوا و بحث بینتان ایجاد شود.
با هم به توافق برسید و به هم کمک کنید
در مورد مسائل با هم صحبت کنید و به توافق برسید. به عنوان مثال اگر شما از صبح تا شب سر کار هستید و بعدازظهر تا شب شوهرتان فرزندتان را نگهداری میکند و از این بابت خسته شده و غر میزند، سعی کنید او را درک کنید و با هم به توافق برسید یا راه حلهای تازهای را پیشنهاد بدهید. مثلا میتوانید پیشنهاد بدهید که روزهای زوج فرزندتان پیش خانواده شما یا خانواده شوهرتان بماند و شبها شما او را به خانه برگردانید و روزهای فرد شوهرتان از فرزندتان نگهداری کند یا شما سعی کنید روزهای کاریتان را با شرایط زندگیتان وقف دهید که مشکلی ایجاد نشود.
از زوج درمانگر کمک بگیرید
اگر با راهکارهای این مقاله و گفتگو با شوهرتان این مشکلات حل نشد و او همچنان ناراضی و شاکی است، توصیه میکنیم در این زمینه با زوج درمانگران همیار عشق صحبت کنید تا راه حلهای تخصصی دریافت کنید.
سخن پایانی
مردان نیز مانند زنان گاهی به دلایل مختلفی غر میزنند و بهانهگیری میکنند. اگر شوهر شما هم این عادت رفتاری را دارد، بهتر است هر چه سریعتر به دنبال حل این مشکل باشید چون با ادامهدار شدن این رفتار، زندگی مشترکتان و رابطه جنسی با همسرتان دچار مشکلات زیادی میشود. در این مقاله پیشنهاد دادیم که با همسرتان صحبت کنید و احساساتتان را نسبت به رفتارهای شوهرتان با او در میان بگذارید و ناراحتیتان را بیان کنید. سعی کنید به مسائل، با زاویه دید او نگاه کنید تا دقیقا متوجه شوید که منظور درست و اصلی او از غر زدنهایش چیست؟ آیا نگران شما است؟ آیا میخواهد زندگی مشترک بهتری داشته باشید؟ چه هدفی دارد؟ زمانی که شوهرتان عصبانی است و بهانهگیری میکند، جوابش را ندهید و در موضع دفاع از خود قرار نگیرید چون باعث میشود دعوا تشدید شود. بهتر است در شرایط مناسب با همسرتان صحبت کنید و در مورد مسائل مختلف با هم به توافق برسید. اما گاهی مشکل حادتر از این است که با گفتگو حل شود. در این صورت زوج درمانگران همیار عشق میتوانند به شما در حل مشکلاتتان و بهبود رابطه با همسرتان، کمک کنند.
پرسش و پاسخ کوتاه