ازدواج با افرادی که بیماری قلبی دارند هم مانند سایر ازدواجها است یعنی باید بعد از آشنایی با او و خانوادهاش و بعد از کسب شناخت کافی و مطمئن شدن از انتخاب، ازدواج صورت بگیرد، با این تفاوت که نگهداری و رسیدگی به فردی که دارای بیماری است، ضروری است و البته خود فرد نیز باید همکاری کند و از خود مواظبت کند. البته مشکلات دیگری نیز هستند که باید قبل از ازدواج در نظر بگیرید. در این مقاله ابتدا توضیح کلی درباره بیماریهای قلبی شایع میدهیم، سپس به مشکلات ازدواج با بیمار قلبی میپردازیم و در انتهای مقاله، نکات و توصیههایی را برای پایداری و تداوم ازدواج توضیح میدهیم. همچنین در این مقاله به این سوال پاسخ میدهیم که آیا برقراری رابطه زناشویی برای بیماران قلبی مضر است یا خیر؟
بیماری قلبی چیست؟
عبارت بیماری قلبی برای طیف وسیعی از بیماریهایی به کار میرود که قلب و رگهای مهم آن مثل کرونر را درگیر میکند. در سالهای اخیر، بیماریهای قلبی جزء سه عامل اصلی مرگ و میر در جهان محسوب میشوند.
عوامل ایجاد بیماریهای قلبی
سن
با بالا رفتن سن، عروق خونی شکنندهتر و تنگتر میشوند و قلب آسیبپذیرتر میشود، به همین دلیل افراد میانسال و مسن، بیشتر دچار بیماریهای قلبی میشوند.
سابقه خانوادگی
اگر در بین اعضای خانواده، فردی دچار بیماری قلبی باشد، احتمال اینکه سایر افراد خانواده هم دچار این بیماری شوند، زیاد است.
سیگار کشیدن
مواد سیگار و دود آن، به عروق قلبی آسیب میرساند. بیماریهای قلبی در افرادی که سیگار میکشند بیشتر دیده میشود.
برخی از داروهای سرطان و شیمی درمانی
برخی از داروهایی که برای درمان سرطانها به کار گرفته میشوند و شیمی درمانی و پرتودرمانی، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهند.
رژیم غذایی نامناسب
افرادی که غذاهای سرخ کردنی، فست فود و غذاهای پرچرب و دارای کلسترول بالا مصرف میکنند، بیشتر مستعد بیماریهای قلبی هستند.
فشار خون بالا
فشار خون بالای کنترل نشده، میتواند یکی از عوامل ایجادکننده بیماریهای قلبی باشد.
کلسترول بالا
کلسترول بالا به مرور زمان میتواند پلاک در رگهای خونی ایجاد کند. با گرفتگی عروق، خطر ابتلا به بیماریها یا حمله قلبی افزایش پیدا میکند.
دیابت و چاقی
هر دو موارد فوق، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهند.
عدم داشتن فعالیت فیزیکی منظم
افرادی که فعالیت فیزیکی (ورزش) منظم ندارند، مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی هستند.
فشار روانی
افرادی که به شدت و به صورت مزمن دچار استرس، اضطراب، خشم و تنش هستند، مستعد بیماریهای قلبی هستند. اگر بیماری قلبی دارید، احتمالا باید بدانید که برایتان تنش و استرس مضر است. علاوه بر دارو، مشاوره و روان درمانی نیز کمک میکند تا از لحاظ روحی و روانی و جسمانی آرامش داشته باشید و تنش و فشار را بکاهید. با این کار، بیماری قلبیتان نیز بیشتر کنترل میشود و از شدت آن یا حمله و سکته قلبی جلوگیری میشود. بنابراین داشتن سلامت روان، برای درمان و کنترل بیماریهای قلبی نیز لازم و ضروری است. با این توضیح، شما هم میتوانید از روانشناسان بالینی همیار عشق کمک بگیرید و سلامت جسمانی و روانیتان را تضمین کنید.
علائم بیماریهای قلبی
- درد در ناحیه قفسه سینه که به سمت گردن، بازوها، فک و… حرکت میکند
- سرگیجه
- تعریق شدید
- تهوع و استفراغ
- خستگی زیاد
- تندتر شدن ضربان قلب و آهنگ تنفس
- درد قفسه سینه
انواع بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی مادرزادی
ناهنجاریهای قلبی که از زمان تولد وجود دارند را بیماریهای قلبی مادرزادی میگویند. از جمله بیماریهای قلبی مادرزادی، میتوان به بیماریهای زیر اشاره کرد:
- نقص دیواره قلبی
- نقص انسداد قلبی
- بیماری قلبی سیانوتیک
آریتمی قلبی یا ضربان قلب نامنظم
- تاکی کاردی (تند تند شدن ضربان قلب)
- باردی کاردی (بسیار آرام زدن ضربان قلب)
- فیبریلاسیون (ضربان قلب نامنظم)
البته در طول روز یا هر چند وقت یک بار، برخی از افراد ضربان قلب تند یا نامنظم را تجربه میکنند. زمانی بیماری قلبی محسوب میشود که مزمن و همیشگی باشد و یا نامنظم بودن ضربان قلب، به دلیل ضعف یا آسیب دیدگی قلبی باشد.
کاردیومیپاتی
تغییراتی است که در ماهیچههای قلبی ایجاد میشود و پمپاژ خون را کاهش میدهد.
نارسایی قلبی
زمانی تشخیص داده میشود که قلب دچار نارسایی شده است که خون را نتواند به صورت موثر پمپاژ کند.
حمله قلبی
حمله قلبی زمانی رخ میدهد که قسمتهایی از ماهیچه قلبی به دلیل جریان خون کم و نامناسب از بین برود.
سکته قلبی
زمانی که در یکی از رگهای قلبی به دلیل لخته خونی، جریان خون به صورت ناگهانی قطع شود، سکته قلبی رخ میدهد.
روماتیسم قلبی
بیماری روماتیسمی، اختلالی کوتاهمدت یا بلندمدت است که به دلیل تب روماتیسمی ایجاد میشود. تب روماتیسمی، به دریچه قلبی آسیب میزند.
ازدواج برای بیماران قلبی مفید است؟
اگر ازدواج موفق باشد و افراد انتخاب درستی برای یکدیگر باشند، در زندگی مشترک خوب، آرامش، حمایت، عشق و حس خوبی که زن و شوهر به هم منتقل میکنند، مسلما بر روی سلامت روحی و روانی هر دو تاثیر مثبت میگذارد. همان طور که توضیح دادیم، بیماران قلبی باید از لحاظ روحی و روانی هم مراقب خود باشند تا تنش، استرس و اضطراب زیاد و شدیدی را تجربه نکنند. این احساسات خوب در زندگی مشترک، میتواند تنشها را در شخص کم کرده و بر مانع از عود بیماری قلبی شود. حتی ممکن است شخص، بیشتر انگیزه بگیرد و بتواند بهتر بیماریاش را کنترل کند و بهبود ببخشد. در مقابل یک ازدواج اشتباه که پر از تنش، درگیری، دعوا و تفاوتهای اساسی است، میتواند بیماری قلبی را تشدید کند. در حقیقت، ازدواج موفق و خوب بر روی سلامت جسمانی و روانی هر کسی، چه بیماری داشته باشد و چه نداشته باشد، تاثیر مثبت میگذارد.
بیماران قلبی چقدر عمر میکنند؟
یکی از نگرانیهای کسانی که با بیمار قلبی میخواهند ازدواج کنند، این است که این افراد چقدر عمر میکنند؟ عدد مشخصی برای جواب این سوال وجود ندارد چون بستگی دارد که بیماریاش از چه سنی شروع شده باشد، به چه دلیل باشد، چقدر شدید و اساسی باشد و او در این مدت چه اقداماتی برای کنترل و درمان بیماریاش انجام داده است؟ همه این موارد باید برسی شود. بهتر است با پزشک قلب و عروق خود شخص صحبت کنید تا جواب درست سوالتان را بیابید.
آیا داشتن رابطه جنسی برای بیماران قلبی مضر است؟
اگر میتوانید آهسته بدوید، از پلهها بالا بروید و یا بدون هیچ مشکلی راه بروید، رابطه جنسی برایتان مضر نیست. تحقیقات نشان داده است که احتمال حمله قلبی در حین رابطه جنسی بسیار کم است. باید در نظر داشته باشید که حمله قلبی یا سکته به صورت ناگهانی اتفاق نمیافتد. اگر در حین رابطه جنسی، علائمی مثل تنگی نفس، درد قفسه سینه که به سمت بازوها، فک و… در حال انتشار است و حالت تهوع ندارید، پس میتوانید به فعالیتتان ادامه دهید اما در صورتی که این علائم را داشتید، باید از ادامه رابطه جنسی خودداری کنید. کسانی که مشکل جدی قلبی ندارند و این علائم را در حین فعالیت بدنی تجربه نمیکنند، رابطه جنسی نه تنها مضر نیست، بلکه میتواند مفید هم باشد، البته بهتر است با پزشکتان نیز مشورت کنید.
مشکلات ازدواج با بیمار قلبی
مشکل خاص و قطعی را نمیتوان در موضوع ازدواج با بیمار قلبی مطرح کرد، مگر اینکه مشکل بسیار شدید و مزمن باشد به طوری که شخص در انجام دادن کارهای روزمره و فعالیتها، کاملا ناتوان باشد. اگر چنین باشد، مشکلاتی برایتان پیش خواهد آمد. یکی از مشکلات این است که او به احتمال زیاد نمیتواند سر کار برود و شاغل باشد چون اگر بیماری او بسیار شدید باشد، هیچ گونه تنش و فشاری برای او خوب نیست و همچنین شاید اصلا توان راه رفتن و… را نداشته باشد که در این صورت تمام فشار مالی بر دوشهای شما خواهد بود و همچنین کارهای خانه را نیز باید بیشتر شما انجام دهید چون او کارهای سنگین را نمیتواند انجام دهد یا مدت طولانی نمیتواند کار کند چون با خسته شدن، علائم بیماری قلبی به او دست میدهد. همچنین رابطه جنسی برای این افراد هم تقریبا غیرممکن است، بنابراین رابطه زناشویی و تامین نیازها، با مشکل مواجه میشود که یکی از ابعاد مهم و تاثیرگذار بر روی زندگی مشترک است. در مقابل، اگر بیماری قلبی او خفیف باشد و بتواند تا حد معمول کارها را انجام دهد، سر کار برود و در کارهای خانه به شما کمک کند، مشکل خاصی ایجاد نمیشود و تنها کاری که باید انجام دهید این است که به همراه او، مراقب علائم باشید، به توصیههای پزشک گوش دهید، تغذیه و سبک زندگی سالم داشته باشید تا از عود بیماری، جلوگیری شود.
توصیههایی برای بهبود رابطه و زندگی مشترک با بیمار قلبی
مراقبت کنید اما ترحم و دلسوزی افراطی نکنید
برخی از افرادی که با بیمارانی مثل بیمار قلبی ازدواج میکنند، گمان میکنند که دیگر همه بار مسئولیت نگهداری و مراقبت از این فرد بر روی دوشهایشان است. این افراد هر لحظه به او سرویس میدهند، محبت و توجه میکنند، اجازه نمیدهند شخص کارهای روزمرهای که در حد توانش است را انجام دهد، کمک کند و نقشی را در اداره زندگی داشته باشد و طوری از او مراقبت میکنند، که مثل اینکه او معلول است یا کاملا ناتوان و از کار افتاده است. این حد از دلسوزی، ترحم و سلب مسئولیت، اشتباه است و کم کم به شخص بیمار این حس را انتقال میدهد که او ناتوان، بیارزش و بیکفایت است و دیگر به جایی رسیده است که شخصی باید مدام پیگیر و مواظب او باشد. این کارها، اعتماد به نفس او را از بین میبرد.
عادی رفتار کنید
طوری با او رفتار نکنید که احساس کند واقعی بیماری بدی دارد و هر لحظه ممکن است از دنیا برود. از او مراقبت کنید اما به جا و در حدی که لازم است. رفتاری عادی با او داشته باشید تا احساس خاص و بیمار بودن نکند. مانند سایر زوجها، زندگی مشترک عادی داشته باشید و هر روز درباره بیماریاش صحبت نکنید و توصیه و راهکارهای درمانی ندهید چون کم کم او خسته و کلافه خواهد شد.
سبک زندگیتان را اصلاح کنید
برای بیماران قلبی اهمیت دارد که سبک زندگیشان را اصلاح کنند و تغییر دهند. داشتن فعالیت بدنی منظم در حد توان و برنامه غذایی درست و مناسب، از نکاتی است که باید رعایت کنند. بهتر است شما نیز با او همراهی کنید، بر روی سبک زندگیتان بازنگری داشته باشید و با او در هنگام ورزش کردن و… همراهی کنید. هرچقدر بیشتر همراه او باشید، او با انگیزه بیشتری به سبک زندگی سالم و درستی که باید داشته باشد، ادامه خواهد داد.
مشکلاتتان را با روش درست حل کنید
با توجه به اینکه تنش و عصبانیت برای بیماران قلبی خوب نیست، باید فضای خانه نیز آرامشبخش باشد و کمتر در آن تنش و دعوا باشد. البته امکان ندارد که در زندگی مشترک دعوا و اختلاف نظر پیش نیاید، اما برای سلامتی همسرتان باید رعایت کنید و به روش درست مشکلات را حل کنید و سعی کنید بحث و دعوای طولانی و شدید ایجاد نکنید. مشکلات باید با آرامش، در شرایط مناسب و با استفاده از اصول مهارت حل مسئله حل شوند.
سخن پایانی
برای ازدواج، مهمترین نکتهای را که باید رعایت کنید تا بتوانید ازدواج موفق داشته باشید، این است که انتخاب درستی داشته باشید و قبل از ازدواج، شناخت کافی از طرف مقابل را پیدا کرده باشید. برای کسانی که میخواهند با افرادی با شرایط خاص یا بیماری خاص ازدواج کنند، نکته دیگر این است که قبل از ازدواج بیماری طرف مقابل را بسنجند، دربارهاش اطلاعات کسب کنند و حتی با پزشک او صحبت کنند تا از خفیف یا وخیم بودن بیماری شخص به صورت دقیق و کامل مطلع شوند و بدانند که چه کارهایی را باید برای جلوگیری از عود و شدید شدن بیماری او در زندگی مشترک انجام دهند، و چگونه میتوانند کمک کنند تا او بتواند این بیماری را کنترل کند. در این مقاله ابتدا درباره بیماریهای قلبی توضیح دادیم و به این موضوع پرداختیم که اتفاقا ازدواج موفق و انتخاب درست، میتواند بیماران قلبی را از خطر حمله و سکته قلبی نجات دهد و احتمال شدید شدن بیماری را کاهش دهد. در ازدواج با بیمار قلبی، مشکل خاصی وجود ندارد مگر اینکه بیماری بسیار شدید باشد به صورتی که شخص ناتوان باشد و فعالیت کردن برایش ممنوع باشد. در این صورت بار و فشار زندگی بیشتر بر روی دوشهای شما خواهد بود. توصیه میکنیم برای اینکه مطمئن شوید که انتخابتان برای ازدواج درست است و چه مشکلاتی را در آینده خواهید داشت، و چطور باید این مشکلات را به صورت صلحآمیز و درست و بدون وارد کردن تنش به شخص دارای بیماری قلبی و خودتان، حل کنید، در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه