قهر کردن معمولا رفتار نادرست و بیفایدهای است چون وقتی زوجین سکوت میکنند و چیزی به هم نمیگویند، از کجا میخواهند مشکلشان را پیدا کنند و با هم حلش کنند. با سکوت کردن، هیچ مشکلی حل نمیشود بلکه بیشتر بینشان فاصله میافتد. در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم که چرا برخی از زن و شوهرها مدام با هم قهر میکنند و چه راهکارهایی برای ترک این رفتار وجود دارد؟
چرا برخی از زن و شوهرها با هم قهر میکنند؟
خودخواهی و عدم درک یکدیگر
برخی از افراد در بحث و دعواها فقط به حرفها و نیازهای خودشان توجه میکنند و به صحبتها و نظرات طرف مقابل گوش نمیدهند. همین موضوع یعنی خودخواه بودن و عدم درک یکدیگر، باعث دلخوری و قهر میشود چون شخص میگوید:«تو اصلا به حرفهام توجهی نداری و گوش نمیدی. فقط حرف خودتو میزنی.» و قهر میکند.
نمیتوانند منظور خودشان را به درستی بگویند
برخی از زوجها که با هم صحبت میکنند نمیتوانند منظور خودشان را به درستی برسانند و بیان کنند، به همین دلیل دچار سوءتفاهم و سوءبرداشت میشوند و قهر و دلخوری ایجاد میشود. به همین دلیل است که میگوییم داشتن جملهبندی درست و لحن مناسب در هنگام صحبت کردن با یکدیگر، بسیار مهم است و باعث میشود سوءتفاهم پیش نیاید.
برای تنبیه کردن یکدیگر قهر میکنند
برخی از زوجین که نسبت به هم خشم و کینه دارند، برای تنبیه کردن یکدیگر، قهر کردن و سکوت را انتخاب میکنند و آن قدر آن را ادامه میدهند تا همسر خسته شده و دلجویی و آشتی کند.
متهم کردن طرف مقابل و مقصر دانستن او
افرادی که تماما همسرشان را مقصر میدانند و او را متهم میکنند، باعث می شوند همسر برای اینکه مخالفت خود را اعلام کند قهر کند و دلخور شود.
کنترل احساسات و هیجانات و قهر کردن
برخی از مردان و زنان چون نمیدانند که چگونه باید احساسات و هیجاناتشان را کنترل و مدیریت کنند، برای اینکه منفجر نشوند و جلوی طغیان احساسی و هیجانی را بگیرند، به قهر و سکوت کردن پناه میبرند تا آرام شوند و آسیبی به طرف مقابل یا ارتباطشان نزنند. این افراد معمولا مهارت کنترل خشم را ندارند.
باجگیری عاطفی
برخی از افراد برای اینکه به خواستههای خود برسند، باجگیری عاطفی انجام میدهند و طرف مقابل را تحت فشار قرار میدهند تا به خواستهشان جواب مثبت بدهد. مثلا آن قدر قهر میکنند تا همسر خواستهشان را برآورده کند. این افراد در دوران کودکی خود نیز به همین صورت رفتار کردند یعنی با قهر کردن یا داد و فریاد زدن از والدین خود باجگیری کردند تا به خواسته خود برسند و همین عادت رفتاری را به دوران بزرگسالی خود آوردهاند.
برای جلب توجه
برخی از افراد که همیشه کمبود محبت و توجه را احساس میکنند، به دنبال دریافت توجه با منت کشی طرف مقابل و قهر کردن هستند.
پیامدهای قهر کردن بیش از حد
خودِ فردی که قهر میکند، درواقع احساسات و هیجاناتش را سرکوب میکند
فردی که قهر میکند، سعی دارد خودش را نگه دارد و احساسات و هیجاناتش را سرکوب کند تا طرف مقابل را تنبیه کند، از او توجه کند و… اما سوال اینجا است که مگر روح و روان انسان چقدر ظرفیت دارد و تا کی میتوانید این احساسات و هیجانات سرکوب شده را در خود نگه دارد؟ پاسخ این است که روح و روان انسان ظرفیت محدودی دارد و نمیتواند تا آخر عمر این هیجانات را در خودش نگه دارد. پس یک روزی، یک جایی و روی یک شخص حتی بیگناه، این هیحانات با شدت چند برابر تخلیه خواهند شد و هم به خود فرد آسیب میزند و منجر به پشیمانی او میشود و هم ارتباطشان را خراب میکند. پس قهر کردن علاوه بر اینکه به ارتباط عاطفی زن و شوهر آسیب میزند، برای خود فرد و سلامت روانی و جسمانیاش هم آسیبزننده است.
صمیمیت، عشق و نزدیکی بین زوجین کاهش مییابد
وقتی زوجین برای حل مشکلاتشان با هم صحبت نکنند، مسلما بعد از مدتی دیگر حرفی برای گفتن با یکدیگر نخواهند داشت و ارتباطشان دچار سردی خواهد شد. ممکن است در پی صحبت نکردن با یکدیگر، طلاق عاطفی نیز رخ بدهد.
شاید برای قهر کردن و تنبیه یکدیگر، تصمیم بگیرید از هم جدا بخوابید
این مورد هم یکی از آسیبهای قهر کردن طولانی مدت است که دیگر به جایی میرسد که زوجین تصمیم میگیرند از هم جدا بخوابند. این مشکل، خود آسیبهای زیادی به دنبال دارد.
مشکلات حل نشده باقی میمانند
اگر زوجین برای حل مشکلاتشان با هم صحبت نکنند، مشکلات روی هم انباشته میشوند و حل نشده باقی میمانند. وقتی یک رابطهای با مشکلات زیاد پر شده باشد، آن رابطه دیگر انرژی و عشق کافی را نخواهد داشت و کم کم سرد میشود.
به جای قهر کردن زوجین چه کار باید بکنند؟
وقتی که ناراحت یا دلخور هستید، در مورد آن صحبت کنید
به جای اینکه دلخوریهایتان را در درون خود نگه دارید و سکوت کنید، بهتر است آن را بیان کنید. مثلا بگویید:«من ناراحت شدم از اینکه تو دیروز پیش خانوادهات منو تحقیر کردی. میشه خواهش کنم از این به بعد توی جمع با من محترمانه رفتار کنی تا دیگران هم یاد بگیرن با من محترمانه برخورد کنن. این کار بزرگواری و شخصیت خوب تو رو نشون میده عزیزم. احترام به من، احترام به خودته.»
مهارتهای ارتباطی را یاد بگیرید
یاد بگیرید چگونه با همسرتان صحبت کنید که مشکلی پیش نیاید. روی لحنتان، زبان بدنتان و جملههایی که میگویید کنترل داشته باشید. همیشه قبل از هر صحبتی مدتی وقت بگذارید و فکر کنید که قرار است چگونه موضوع را بیان کنید و آیا اگر همسرتان با این لحن و جملهبندی با شما صحبت میکرد، به شما برمیخورد یا قبول میکردید و با جان و دل به حرفهایش گوش میکردید؟ اگر خودتان را به جای او میگذارید و میبینید که این جملهبندی و لحن اشتباه و مخرب است، میتوانید با خودتان تمرین کنید و آن تغییر بدهید.
به خودتان رسیدگی کنید و عشق بورزید
برای اینکه به خاطر کمبود توجه و محبت قهر نکنید و به دنبال منت کشی همسرتان نباشید، باید به خودتان عشق بورزید و رسیدگی کنید. با عشق ورزیدن و محبت کردن به خود، میتوانید خلاءهای درونیتان را پر کنید تا دچار کمبود محبت نشوید و توقعات زیادی از همسرتان نداشته باشید.
از زوج درمانگر کمک بگیرید
یکی از راهکارهای حرفهای و موثر برای اینکه بتوانید قهر کردن را کنار بگذارید و روی مهارتهای ارتباطیتان کار کنید، کمک گرفتن از زوج درمانگر است. یک فرد متخصص میتواند علت قهر و سکوت کردن شما و همسرتان را ریشهیابی کند و به شما راهکارهایی بدهد که در هنگام بحث و دعوا چه کار کنید که مشکل حل شود. همچنین زوج درمانگر روی مهارتهای ارتباطیتان کار میکند تا بتوانید ارتباط بهتر و موثرتری را با همسرتان برقرار کنید.
خشم و عصبانیتتان را کنترل کنید
مهارت کنترل و مدیریت خشم و عصبانیت را یاد بگیرید تا در هنگام بحث و دعوا بتوانید خودتان را کنترل کنید و برای اینکه انفجار رخ ندهد، قهر نکنید.
سکوت کنید اما قهر نکنید
سکوت کردن با قهر کردن فرق میکند. سکوت کردن از روی آگاهی و در مدت کوتاه، قهر کردن نیست. به عنوان مثال در هنگام بحث اگر به نقطه جوش میرسید و در حال عصبانی شدن هستید، مشکلی ندارد اگر چند دقیقه سکوت کنید و بحث رو موقتا تمام کنید یا حتی به اتاق دیگر بروید که تنهایی فکر کنید، اما این سکوت کردن با قهر کردن فرق میکند. در قهر کردن فرد سرد میشود و فاصله میگیرد بدون اینکه چیزی را اعلام کند و منتظر میماند تا طرف مقابل برای دلجویی به سمت او بیاید اما در سکوت کردن شما اعلام میکنید که به کمی فاصله و تنهایی نیاز دارید و بهتر است بعدا در مورد آن موضوع صحبت کنید. سکوت کردن به مدت طولانی نیست. فردی که سکوت میکند برای اینکه آرام شود، بعد از چند دقیقه یا یک یا دو ساعت دوباره برمیگردد و ارتباط را به شکل طبیعی خود ادامه میدهد. انجام دادن این کار اشکالی ندارد چون طبیعی است در هنگام عصبانیت نتوانیم به درستی صحبت کنیم، پس بهتر است سکوت کنیم تا خشممان باعث نشود حرفهایی را بزنیم یا رفتارهایی را نشان بدهیم که بعدا پشیمان شویم. بلکه میتوانیم بعدا وقتی آرامتر شدیم، با طرف مقابل صحبت کنیم. پس کمی سکوت کردن در شرایط نیاز، کار خوب و منطقی است.
اجازه ندهید عشق و محبت در زندگی مشترکتان کم شود
عشق، هیجان و محبت، مثل موتور یک رابطه است. همانطور که اگر موتور یک ماشین حذف شود، این ماشین حرکت نمیکند، اگر عشق و محبت و هیجان را از رابطه حذف کنیم، آن رابطه رشد نمیکند و عادی و یکنواخت میشود. بنابراین اجازه ندهید این اتفاق بیفتد. با تکنیکهای مختلف، این مولفههای لازم را همیشه در رابطهتان زنده نگه دارید.
سخن پایانی
قهر کردن یک رفتار اشتباه و مخربی است که معمولا از دوران کودکی در فرد ایجاد میشود و تبدیل به یک عادت رفتاری در او میشود. این عادت رفتاری هم به زندگی مشترک آسیب میزند و هم به خود شخص چون شخص هیجانات و احساساتش را سرکوب میکند. برای اینکه بتوانید مشکلات را بدون قهر کردن حل کنید، باید مهارتهای ارتباطیتان را تقویت کنید، روی این رفتارتان کار کنید و قهر کردن را کاهش دهید، به خودتان رسیدگی کنید تا به خاطر کمبود محبت و توجه قهر نکنید و به دنبال منت کشی همسرتان نباشید. سعی کنید مشکلات را با گفتگو کردن حل کنید و یا از زوج درمانگر کمک بگیرید و توسط متخصص، مهارتهای ارتباطی بیشتری را یاد بگیرید. سکوت کردن در هنگام عصبانیت برای آرام شدن اشکالی ندارد و خوب است اما سکوت کردن با قهر کردن فرق میکند. برای ترک این عادت رفتاری اشتباه و یاد گرفتن مهارت حل مسئله و مهارتهای ارتباطی، میتوانید از زوج درمانگران همیار عشق کمک بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه