ازدواج، مرحلهای از زندگی است که بسیار حساس است و افراد باید در انتخاب همسر خود، بسیار دقت کنند تا بتوانند ازدواج موفقی داشته باشند. البته که ازدواج ایدهآل وجود ندارد اما باید افراد مناسبترین انتخاب خود را داشته باشند. یکی از انتخابهایی که ممکن است مشکلات زیادی داشته باشد، ازدواج با فرد وسواسی است. در این مقاله، ابتدا درباره علائم وسواس و انواع آن توضیح میدهیم و سپس به مشکلات ازدواج با فرد وسواسی میپردازیم.
فهرست مطالب
علائم وسواس
- ترس شدید از آلودگی خود، اطرافیان و یا وسایل اطراف
- تلاش شدید برای مرتب و منزل چیدن وسایل
- افکار منفی درباره آسیب دیدن خود، اطرافیان و یا ترس از دست دادن کنترل
- شک داشتن به یک سری از کارهایی که انجام شده است. به عنوان مثال شک داشتن و نامطمئن بودن نسبت به بستن در یا خاموش کردن اجاق گاز و چک کردن مداوم آن.
- اجتناب از موقعیتهایی که میتواند باعث تشدید وسواس شود، مثل دست دادن به دیگران
- داشتن افکار مکرر درباره موضوعات جنسی، مذهبی و…
- اجبار در صرفه جویی کردن و یا اقتصادی بودن
دلایل وسواس
وسواس و سایر مشکلات و اختلالات شخصیتی، دلیل قطعی ندارند، بلکه مجموعهای از عوامل در کنار هم، باعث ایجاد این اختلالات میشوند. دلیل و ریشه وسواسی بودن برخی از افراد هم، به این سه دلیل است:
دلایل فیزیولوژیکی
کمبود یا فقدان برخی از انتقالدهندههای عصبی در بدن، مثل سرتونین، باعث ایجاد اختلال در عملکرد ذهن و مغز میشود و رفتارهای شخص تغییر کرده و باعث ایجاد اختلالات شخصیتی، مثل وسواس میشود. همچنین وجود برخی از عفونتهای شدید در بدن که بر عملکرد سیستم عصبی و مغزی تاثیر منفی میگذارد، میتواند باعث ایجاد این اختلال شود.
دلایل محیطی
اگر شخص در زندگی خود، بسیار زیاد استرس و اضطراب داشته باشد و در محیط پرتنش باشد، باعث میشود که کم کم این اختلال در او ایجاد شود و رفتارهای وسواسی از خود نشان دهد.
دلایل روانی
افرادی که سایر اختلالات شخصیتی را دارند یا سابقه استرس و اضطراب شدید را دارند، مستعد ابتلا به اختلال شخصیت وسواسی هستند.
دلایل ژنتیکی
اگر در خانواده فرد، افراد وسواسی باشند، احتمال اینکه دلیل وسواس او هم ژنتیکی باشد، بسیار زیاد است چون اختلالات شخصیتی و روانی از طریق ژن هم قابل انتقال به یکدیگر هستند.
علائم اختصاصی وسواس
افکار وسواسی
اگر یک موضوع یا فکر مدام در ذهنتان تکرار شود، لزوما به این معنا نیست که دچار وسواس هستید. فکر وسواسی به این دسته از افکار میگویند که شخص با آمدن این افکار در ذهنش، به شدت مضطرب میشود و حال بد را تجربه میکند. بنابراین این افکار که باعث مضطرب شدن شخص میشود و مکررا به ذهن شخص میروند، افکار وسواسی هستند که یکی از علائم اختصاصی وسواس است.
رفتار وسواسی
رفتارهای وسواسی، رفتارهایی هستند که شخص برای آرام و خنثی کردن فکر و برای کاهش اضطراب خود، مجبور میشود رفتاری را بارها و بارها تکرار کند. به عنوان مثال، شخصی که مدام این فکر را دارد دستانش کثیف و آلوده است و از این فکر، مضطرب میشود، برای آرام کردن و کاهش اضطراب خود، مجبور است بارها و بارها دستانش را بشوید تا جایی که مطمئن شود که کاملا پاک شده است. به این رفتارها، رفتارهای وسواسی و اجباری میگویند.
مختل شدن زندگی اجتماعی
افراد وسواسی به دلیل افکار و رفتارهای اجباری مکرر، در بسیاری از مواقع از انجام بسیاری از فعالیتهای اجتماعی، سر باز میزنند تا دچار وسواس نشوند و ممکن است کارها و زندگی اجتماعیشان، مختل شود.
مشکلات ازدواج با افراد وسواسی
داشتن رابطه جنسی، سخت میشود
افرادی که وسواس شستشو دارند، دوست ندارند رابطه جنسی برقرار کنند چون هرگز از سالم و پاکیزه بودن همسرشان مطمئن نمیشوند و به شدت نگران آلوده شدن هستند. این نگرانیها و اضطرابها، اجازه نمیدهد که زوجین از رابطهشان لذت ببرند و همچنین در بلندمدت، میل جنسی شخص وسواسی را هم کاهش میدهد. از آنجایی که رابطه جنسی لذتبخش، بخش مهمی از زندگی مشترک است و روی کیفیت رابطه عاطفی افراد هم تاثیر میگذارد، اگر رابطه جنسی دچار مشکل شود و یا زوجین مدت زیادی با هم رابطه نداشته باشند، کیفیت رابطه عاطفی و میزان صمیمیتشان هم کم خواهد شد.
تحمل کردن رفتارهای مکرر او، آزاردهنده خواهد بود
تحمل کردن رفتارهای مکرر وسواسگونه طرف مقابل، قطعا آزاردهنده خواهد بود. شاید اوایل مشکلی نداشته باشید و یا حتی سعی کنید او را درک کنید و احترام بگذارید، اما بعد از ماهها یا سالها در معرض این رفتارهای وسواسگونه قرار گرفتن، قطعا شما نیز از لحاظ روانی، خسته خواهید شد.
شادی را کاهش میدهد
زندگی کردن در کنار فرد وسواسی و دیدن رفتارهای وسواسی و افکاری که او را اذیت میکند و روی کیفیت ارتباط با شما هم تاثیر منفی میگذارد، قطعا شادی را از زندگی مشترک میکاهد. حتی گاهی ممکن است، عصبانی شوید یا ناامید شوید و فکر کنید که او هرگز بهبود پیدا نخواهد کرد. این ناامیدیها در شما زیاد خواهد بود، مخصوصا اگر او شخصی باشد که به دنبال درمان نمیرود.
او فکر میکند حق با خودش است
افراد وسواسی، در بیشتر مواقع فکر میکنند که همیشه حق با آنها است و همیشه خودشان هستند که کارها را به کاملترین و درستترین حالت ممکن انجام میدهند. به همین دلیل بیشتر اوقات شاید او کارهای شما را قبول نداشته باشد. این موضوع و کمالگرایی او، بیشک باعث آزار شما خواهد بود.
تجزیه و تحلیل ریزبینانه
افراد وسواسی، معمولا بر سر موضوعات، تجزیه و تحلیل ریزبینانهای دارند و این ریزبین و نکته سنج بودن افراطی، ممکن است شما را اذیت و عصبانی کند.
خساست
برخی از افراد، بر خرج کردن پول هم وسواس دارند و بسیار خسیس هستند. یکی از ویژگیهایی که در زندگی مشترک آزاردهنده است، میتواند خساست و اقتصادی بودن بیش از حد باشد.
آیا امیدی به درمان افراد وسواسی وجود دارد؟
اگر شخص قبول کند که اختلال شخصیت وسواسی دارد و لازم است برای درمان به روانشناس مراجعه کند و تحت درمان قرار بگیرد، بله این اختلال میتواند کنترل و تا حد زیادی درمان شود، اما اگر پیگیری نکند و به سراغ درمان نرود، هیچ اختلال یا مشکلی، به خودی خود درمان نمیشود، بلکه شخص باید با روشهای اصولی، تلاشی برای درمان مشکل خود بکند. بنابراین باید دقت داشته باشید که شخصی که او را انتخاب کردهاید، به سراغ درمان میرود یا خیر؟ اگر خیر، ازدواج با او ممکن است با مشکلات زیادی مواجه شود. بهتر است قبل از گرفتن تصمیم قطعی خود، در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید.
چگونه با همسر وسواسی، کنار بیایم؟
با همسرتان گفتگو کنید
برای اینکه ناامیدی در زندگی مشترکتان به حداقل برسد، باید مهارت گفتگو و ارتباط مناسب با همسرتان را داشته باشید. با همسرتان گفتگو کنید، احساسات خودتان را درباره رفتارها و علائم او محترمانه بیان کنید و به او هم فضای امنی بدهید تا بتواند احساسات خود را بیان کند و در کنار شما بتواند صحبت و درد و دل کند. هرگز احساسات و افکار او را مسخره نکنید، بلکه سعی کنید او را درک کرده و به بهبودی او کمک کنید.
از زوج درمانگر کمک بگیرید
اگر قصد دارید با فرد وسواسی ازدواج کنید و یا ازدواج کردید، توصیه میکنیم برای نحوه برخورد با همسرتان و کمک کردن به او برای بهبودی، از زوج درمانگران همیار عشق کمک بگیرید. برخورد با هر فردی، روش خاص خود را دارد، مخصوصا اگر آن فرد، اختلال یا مشکلی داشته باشد.
به سلامت روانی خود اهمیت دهید
وقتی شما با فردی زندگی میکنید از یک اختلال شخصیتی مثل وسواس، رنج میبرد، قطعا رفتارها، افکار و حالات روانی او بر روی شما هم تاثیر منفی میگذارد. بنابراین حتما شما هم باید به سلامت روانی خود اهمیت بدهید و از مشاور برای تقویت کردن شخصیت خود و جبران آسیبها، کمک بگیرید. در این زمینه، میتوانید با مشاوران همیار عشق در ارتباط باشید.
با فرد وسواسی ازدواج کنم یا خیر؟
در این مقاله درباره نشانهها و مشکلات ازدواج با فرد وسواسی توضیح دادیم و سپس راهکارهای عمومی را برای بهبود زندگی مشترک با فرد وسواسی معرفی کردیم. در آخر قصد داریم پاسخ قطعی بدهیم که آیا ازدواج با شخص وسواسی خوب است یا خیر و یا درست است یا خیر. روانشناسان تعیین نمیکنند که ازدواج با افرادی که مشکل روانی دارند، بد است اما توصیه میکنند که قبل از ازدواج برای مطمئن شدن از انتخابتان و بررسی شدن طرف مقابل و شدت مشکل او توسط مشاور، در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید. در طی این جلسات، مشاور به شما راهکارهایی نیز خواهد داد که چگونه بتوانید مشکلات ازدواج با چنین فردی را حل کنید.
سخن پایانی
یکی از مواردی که باعث ایجاد دودلی و تردید در ازدواج میشود، ازدواج کردن با افرادی است که بیماری روانی یا اختلالات شخصیتی دارند، مثل ازدواج با فرد وسواسی. در این مقاله ابتدا به نشانههای وسواس پرداختیم که شامل افکار وسواسی اضطرابآور، رفتارهای اجباری و مختل شدن روابط و زندگی اجتماعی شخص میشود، است. در بخش بعدی مقاله، به چند مورد از مشکلات ازدواج با افراد وسواسی پرداختیم و در آخر به این نتایجه رسیدیم که حتما قبل از ازدواج در جلسات مشاوره پیش از ازدواج شرکت کنید تا از انتخاب خود مطمئن شوید، مشکلات ازدواج با چنین شخصی را بدانید و برای حل مشکلات و داشتن ازدواج موفق و ماندگار، راهکارهای تخصصی دریافت کنید. توصیه میشود حتما قبل از ازدواج، برای تضمین شدن ازدواج موفق و کاهش احتمال طلاق، در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه