در زندگی مشترک، زن و شوهر باید از کارهای یکدیگر مطلع باشند اما برخی از کارها، جزء کارهای شخصی است یا نیاز نیست که زوجین در آنها دخالت کنند. مثلا فرض کنید خانم میخواهد به دیدار دوستانش برود اما شوهرش بدون دلیل موجهی میگوید:«امروز نرو. فردا برو.» یا «با اون دوستت بیرون نرو.» و سعی میکند برای هر کاری، نظر خودش را به همسرش تحمیل کند و دخالت کند. در این مقاله بررسی میکنیم که چرا برخی از مردان این کار را میکنند و چگونه میتوان این مشکل را حل کرد.
نشانههای شوهری که در کارهایش دخالت میکند و سعی دارد زندگی همسرش را کنترل کند
میخواهد شما را از خانواده و دوستانتان دور نگه دارد
او میخواهد شما از خانواده و دوستانتان دور باشید و فقط با افرادی معاشرت کنید که خودش میخواهد و خودش با آنها معاشرت میکند. او میخواهد در ارتباطاتتان دخالت کند و آنها را تحت کنترل خود بگیرد.
از شما بسیار زیاد انتقاد میکند
گاهی زوجین از یکدیگر انتقاد میکنند و انتقادشان کاملا به جا است. گاهی این کار را برای رشد یکدیگر میکنند چون وقتی فرد عیبها و اشتباهاتش را بداند، میتواند تلاش کند و آنها را رفع کند، اما وقتی انتقاد کردن زیاد میشود یا با لحن و جملهبندی اشتباه انجام میشود، به زوجین بر میخورد و باعث احساس حقارت در آنها میشود. به علاوه انتقاد کردن زیادی نسبت به هر چیزی، شبیه به دخالت کردن میشود چون فرد هر چیزی را میخواهد تغییر بدهد و کاری کند که همسرش باب میل او رفتار کند. پس یکی از نشانههای دخالت کردن، میتواند انتقاد کردن زیاد از هر چیزی باشد.
شما را تهدید میکند تا کاری که میخواهد را انجام بدهید
یکی از نشانههای دیگر، تهدید کردن است. برخی از افراد برای به کرسی نشاندن دخالتهایشان، همسرشان را تهدید میکنند که اگر این کار را انجام ندهی، من این کار را میکنم (تهدید). میخواهند با ایجاد کردن ترس در وجود طرف مقابل، حرفشان را پیش ببرند.
عشقش را نسبت به شما مشروط میکند
برخی از افراد از این تکنیک استفاده میکنند. مثلا میگویند:«اگه موهات رو بلند رنگ کنی، خیلی جذاب میشی و من اون موقع خیلی بیشتر دوستت خواهم داشت و ازت لذت خواهم برد.» با این کار سعی میکند شما را وادار کند برای گرفتن احساس پذیرش، خودارزشمندی و عشق، کاری که میخواهد را انجام بدهید.
او رابطه را به شکل معامله میبیند
یکی از نشانهها این است که شوهرتان ارتباطتان را مثل یک معامله میبیند، یعنی اگر یک کاری برایتان انجام داده است یا یک بار به حرفتان گوش کرده است، حالا نوبت شما است که این کار را بکنید و به حرفش گوش کنید. مثلا میگوید:«من دو روز پیش به حرفت گوش کردم و نرفتم به دیدن دوستم. پس حالا نوبت توئه و نباید بری خونه پدر و مادرت.»
به شما احساس گناه میدهد
برخی از افراد به شما احساس گناه میدهند و با ایجاد کردن این احساس در شما، میخواهند باعث شوند که به حرفشان گوش بدهید. مثلا میگوید:«اگه به حرفم گوش ندی، شاید کارت رو از دست بدی. اون موقع نیای به من بگی چرا این اتفاق برام افتاد! چون از الآن دارم بهت هشدار رو میدم که اگه این کار رو نکنی نتیجهاش بد میشه.»
حسود و شکاک است
افرادی که دخالت میکنند، گاهی به دلیل حسادت و شکاک بودن هم این کار را انجام میدهند. مثلا شاید موبایلتان را چک کنند یا بگویند که چرا با همکارت صحبت کردی و…
به حریم خصوصیتان احترام نمیگذارد
یکی از نشانهها این است که شوهرتان میخواهد از هر کار شما با خبر باشد و سر در بیاورد. اگر دو دقیقه بخواهید حریم خصوصی داشته باشید و با دوستتان صحبت کنید، او باید از صحبتتان خبر داشته باشد و هیچ کاری را نمیتوانید بدون اطلاع دادن به او و بدون موافقتش انجام دهید.
آن قدر با شما بحث میکند تا کوتاه بیایید
فردی که بخواهد شما فقط به حرف خودش عمل کنید، آن قدر با شما بحث میکند تا شما کوتاه بیایید و کاری که او میگوید را انجام بدهید.
چرا شوهرم در همه کارهایم دخالت میکند؟
تربیت خانوادگی
به خانوادهاش نگاه کنید. آیا در خانوادهاش هم دخالتهای زیادی وجود دارد؟ همه در کار یکدیگر دخالت میکنند؟ یا پدرش در کارهای شخصی مادرش دخالت میکند؟ اگر پاسختان مثبت است، مشخص است که علت رفتار شوهرتان چیست. کودک اولین چیزهایی که در زندگیاش میآموزد و طبق آن ارتباطات دیگرش را میسازد، چیزهایی است که از خانوادهاش آموزش میبیند. اگر خانوادهاش هم این گونه رفتار میکنند، او در اثر تربیت خانوادگی این رفتار را آموخته است و چون نمیداند یا نمیخواهد قبول کند که این رفتار خوبی نیست، آن را ادامه میدهد.
احساس ضعف و حقارت درونی (کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس)
گاهی دخالت کردن، ابزاری است برای ابراز قدرت در روابط. یعنی افرادی که از درون احساس حقارت و ضعف دارند و اعتماد به نفس و عزت نفس کمی دارند، برای جبران افراطی احساس ضعفشان و قوی و با قدرت نشان دادن خودشان، شروع به دخالت کردن و کنترل کردن همسرشان میکنند تا با این کار، حرفهایشان را به کرسی بنشانند و احساس قدرت کنند، هر چند که انجام دادن این کار کاملا اشتباه است اما سادهترین روش برای داشتن احساس قدرت به صورت لحظه ای و موقتی است اما بعدا دوباره همان احساس ضعف برمیگردد چون مشکل این افراد از درون است و نه از بیرون که با ابراز قدرت، درمان شود و مشکل حل شود.
آیا او در محل کار، رئیسی دارد که فرد کنترلگری است و در کارها بیش از حد دخالت میکند؟
اگر او در محل کار چنین رئیسی را دارد، این را بدانید که علت دخالتهایش در خانه، برای جبران خشم درونی خود نسبت به رئیسش است. به دلیل اینکه او نمیتواند خشمش را نسبت به رئیس خود بروز بدهد و آن را تخلیه کند یا رفتار آن شخص را تغییر دهد، این کار را در خانه انجام میدهد. البته اگر از او بپرسید که علت این رفتارهایت چیست؟ شاید اصلا نداند که برای جبران احساس ضعف در محل کار و برای تخلیه هیجاناتش است چون بیشتر اوقات این یک واکنش ناخودآگاه در ذهن است که افراد قادر به ریشهیابی درست آن نیستند.
آیا قبلا فردی از اعتماد او سوءاستفاده کرده و به او آسیب شدیدی زده است؟
اگر همسرتان در روابط گذشتهاش به دلیل اعتماد کردن به طرف مقابل آسیب دیده است و حالا سعی دارد با دخالتهای خود، شما را کنترل کند، به این دلیل است که او نمیخواهد دوباره ضربه بخورد و آسیب ببیند، پس ترجیح میدهد در کارهایتان دخالت کند و شما را کنترل کند تا به او آسیب نزنید و دچار اشتباهاتی مثل خیانت نشوید.
شوهرم در کارهای شخصیام دخالت میکند، چه کار کنم؟
با او بحث نکنید
بحث کردن فایدهای ندارد و بیشتر باعث میشود که او برای ابراز قدرت، با شما بحث کند و بجنگد. وقتی عصبانی است یا میخواهد زورگویی کند، با او نجنگید بلکه اجازه بدهید آرام شود و بعد با او منطقی صحبت کنید.
با او صحبت کنید
در آرامش با او صحبت کنید. میتوانید بگویید:«عزیزم من دوستت دارم و خیلی برات ارزش قائلم اما میخوام رنگ لباسم رو خودم انتخاب کنم.» سعی کنید با مهربانی، دخالتهایش را کم کنید و وقتی اجازه داد خودتان کارهای شخصی را انجام دهید، با کلام و رفتارتان از او قدردانی و تشکر کنید.
گاهی کوتاه بیایید و با حرف خودش پیش بروید
اشکالی ندارد اگر گاهی طبق گفته او عمل کنید. مثلا میگوید:«موهات رو شرابی رنگ کن.» گاهی این کار را انجام دهید، چه اشکالی دارد؟ اما اجازه ندهید هر دفعه خودش در کارهای شخصی شما دخالت کند.
احساساتتان را نسبت به رفتارهایش بیان کنید
گاهی افراد آگاه نیستند که رفتارهایشان روی شما چه تاثیری میگذارد اما اگر آنها را بیان کنید، احتمالا برای اینکه حس بدی نسبت به آنها نداشته باشید، رفتارشان را اصلاح خواهند کرد. مثلا میتوانید بگویید:«من ناراحت میشم وقتی میخوای همه چیز رو خودت برام انتخاب کنی. دوست دارم به نظر من هم احترام بذاری و اجازه بدی یه سری کارها رو خودم انجام بدم.»
با روشهای دیگری به او احساس دیده شدن و تایید را بدهید
اگر شما سعی کنید در کارهای دیگری که انجام میدهد، به او این احساس را بدهید که او قدرتمند است، او و زحماتش را میبینید و قدردانش هستید و کارهایش را تایید میکنید، دیگر او در شرایط اشتباه و نا به جا، ابراز قدرت نخواهد کرد چون شما این قدرت و تایید را به جا به او دادهاید.
از زوج درمانگر کمک بگیرید
اگر این مشکل با راهکارهای فوق حل نشد و همچنان ادامه داشت، توصیه میکنیم با زوج درمانگران همیار عشق صحبت کنید تا این مشکل بررسی و حل شود.
سخن پایانی
دخالت کردن در امور دیگران، نوعی ابراز قدرت است. یعنی افرادی که از درون احساس ضعف دارند و حس میکنند که کنترل امور از دستشان خارج شده است، برای اینکه این مشکلات را رفع کنند و قدرتنمایی کنند، دخالت و کنترلگری میکنند. یکی از دلایل هم تربیت خانوادگی است. وقتی فرد در خانوادهای بزرگ میشود که همه در کارهای یکدیگر دخالت میکنند، خودش نیز همین روال را در پیش میگیرد. دخالت کردن زیاد در امور یکدیگر، حس خوبی به طرف مقابل نمیدهد و میتواند ارتباط زن و شوهر را سرد و خراب کند. اگر شوهرتان نیز این کار را میکند، سعی کنید در موقعیتهای مناسب به او احساس قدرتمند بودن و تایید را بدهید، با او صحبت کنید و احساسی که از دخالتهایش به شما دست میدهد را محترمانه بیان کنید، نشان بدهید که نظرش برای شما مهم است و دوستش دارید اما گاهی میخواهید خودتان کارها را انجام بدهید، البته گاهی کوتاه بیایید و از نظراتش هم استفاده کنید. اگر این مشکل حل نشد، میتوانید در این زمینه با زوج درمانگران همیار عشق مشورت کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه