آیا همسر شما یک فرد صفر و صد است که تنها وقتی خوشحال میشود که تمام خواستههایش برآورده شده باشد؟ اما او را به سختی میتوانید خوشحال کنید؟ آیا همیشه پر از حسرت و نارضایتی است؟ آیا پر از آرزوهای رنگارنگی است که برایش تلاشی نمیکند و فقط حسرتشان را میخورد؟ آیا خواستههای او بالاتر از توان خودش و شماست؟ خواستههایی دارد که قابل اجرا شدن نیست؟ اگر همسرتان این خصوصیات را دارد یک بلندپرواز است. در این مقاله میخواهیم توضیح دهیم این افراد چه ویژگیهای دیگری دارند و چطور باید به عنوان همسر به آنها کمک کنید.
همسر بلند پرواز چگونه است؟
اکثرا افراد کمالگرا حتی اگر موفقیتهای نسبی داشته باشند، از شرایط موجود، خودشان و اطرافیانشان راضی نیستند. آنها همیشه بهترینها را میخواهند، بهترین رشته، بهترین نمره، بهترین لباس، بهترین خانه، بهترین همسر و …. اگر به یک درصد خواستههایشان نرسند احساس ضعف و شکست میکنند. حد وسطی برای آنها وجود ندارد. بهترینها و بالاترینها را میخواهند. همین امر باعث میشود در یک دور بلند پروازی- شکست- خودسرزنشی بیفتند. این خود سرزنشی گاهی گریبانگیر شما به عنوان همسرش میشود و شما را برای نرسیدن به آرزوهایش مورد بازخواست قرار میدهد.
آیا بلندپروازی چیز بدی است؟
گاهی میپرسند چه اشکالی دارد کسی بلند پرواز باشد. اشکال کار در اینجاست که افراد بلند پرواز انتخاب خواستههایشان منطقی نیست، معمولا امکانات و پتانسیل رسیدن به خواستههایی که انتخاب میکنند ندارند و همین باعث شکست و سرخوردگیشان میشود. این افراد به جای تلاش کردن و برداشتن قدمهای کوچک که باعث پیشرفت رو به جلو میشود هدفهایی انتخاب میکنند که کاری برای پیشبرد آن از دستشان ساخته نیست بنابراین درجا میزنند. مثلا وقتی همسری با شغلی معمولی و درآمد متوسط دارند، انتظار دارند سفرهای لوکس و آنچنانی داشته باشند که از توان زندگیشان خارج است بنابراین هیچ سفری غیر از آن راضیشان نمیکند. یلندپروازی اگر کارآمد باشد و فرد را روبه جلو ببرد اشکالی ندارد اما اگر فرد را راکد نگاه دارد و توقعاتش را بالا ببرد به حال خودش و اطرافیانش فایدهای ندارد.
اضطراب و افسردگی در بلندپروازها
اضطراب و به خصوص افسردگی معمولا جزء جدانشدنی از بلندپروازهاست. زیرا آنها دنبال چیزهای دست نیافتنی هستند و عزت نفس و اعتماد به نفسشان هم در گرو رسیدن به این خواستههای نابجاست بنابراین دائم یا اضطراب نرسیدن به آنها را دارند یا غمگین از نرسیدن به آنها هستند. این اضطراب و افسردگی به اطرافیان فرد به خصوص همسر و بچههایش فشار وارد میکند و حتی گاهی به آنها نیز منتقل میشود.
عدم تعادل در زندگی زناشویی
زندگی با یک فرد بلندپرواز باعث میشود تعادل زندگی آنها بهم بخورد. یکی از آنها در فکر خواستههای بلندپروازانه و یکی در پی آرامش و زندگی معمولی است. این مشکل گاهی باعث میشود صمیمیت بین آنها از بین برود و دنیایشان از هم دور شود. مشکلات بین خواستههای آنها و تنشهای ناشی از آن باعث ایجاد خستگی و فرسودگی در زندگیشان میشود. همسر یک فرد بلندپرواز ممکن است به علت خواستههای همسرش که توان برآورده کردن آنها را ندارد دچار کمبود عزت نفس شود. گاهی نیز شرایط طوری پیش میرود که هر دوی آنها درگیر دور باطل بلندپروازی و شکست شوند. در هر صورت تحقیقات نشان داده رضایت زناشویی افراد بلندپرواز و همسرانشان پایینتر از سایر زوجهاست.
اگر بلند پرواز هستید برای حفظ تعادل زندگی چه باید بکنید؟
توقعاتتان را پایین بیاورید
همسر شما میتواند آرزوها و خواستههای خودش را داشته باشد. او نیز مانند شما حق دارد زنگیاش را انتخاب کند. نمیتوانید توقع داشته باشید تک تک آرزوهای شما را برآورده کند. البته که زن و شوهر باید به یکدیگر در جهت رشد و کمالشان کمک کنند اما نباید برای این کار کل خواستههای خود را کنار بگذارند. چنین توقعی از طرف مقابل باعث ایجاد خشم و ناتوانی میشود.
در کنار آرامشش آرامش بگیرید
ممکن است گاهی از اینکه همسرتان کم توقع و شکرگزار است عصبی شوید. شاید با خود فکر کنید او زیادی دلش خوش است و از این دنیا چیزی را حق خود نمیداند! برای اینکه او مانند شما بلند پرواز نیست سرزنشش نکنید. در کنار او از آرامشش استفاده کنید و نگذارید با توقعات شما آرامش او نیز بر هم بریزد.
همسرتان به شما نیاز دارد
افراد بلندپرواز گاهی چنان درگیر افکار و آرزوهایشان میشوند که اطرافیان به خصوص همسرشان را از یاد میبرند. یادتان باشد در زندگی مشترکتان همسرتان به شما، توجهتان و محبتتان نیاز دارد. به خواستههایش توجه نشان دهید. حواستان باشد عزت نفس او نیز ممکن است به خاطر برآورده نکردن خواستههای شما تحت تاثیر قرار گرفته باشد. سعی کنید اعتماد به نفسش را با تمجید و محبت از او بالا ببرید.
تهمت نزنید
گاهی افراد بلندپرواز در مواجه با همسرشان از الفاظی مانند بی عرضه یا تنبل استفاده میکنند. هرگز چنین تهمتهایی به آنها نزنید. حتی اگر واقعا ایشان به اندازه کافی برای زندگی تلاش نکنند شما به عنوان همسر اجازه استفاده از چنین القابی را ندارید و باید به او کمک کنید تا انگیزه لازم را برای تلاش زندگی به دست آورد. از طرفی این اگاهی را داشته باشید که میزان تلاش برای هرکس نسبی است و قرار نیست همه افراد در چهارجوب فکری شما عمل کنند.
شنونده خوبی برایش باشید
معمولا افراد بلندپرواز دائم در حال صحبت از آرزوها، خواستهها و حسرتهایشان هستند. انتظار دارند همسرشان آنها را بشنود و تایید کند. اما یادتان باشد همسرتان نیز نیاز به شنیده شدن دارد، برای گوش دادن به خواستههای او وقت بگذارید و اجازه دهید احساس کند نظراتش برای شما مهم است. برنامهریزی دو نفره داشته باشید که او نیز در جهت خواستههایش پیش رود.
نقاط قوت همسرتان را بشناسید
شاید با توجه به بلندپروازیهایتان همسرتان تمام و کمال برای شما ایدهآل نباشد اما یادتان باشد او به تایید شما نیاز دارد، نقاط قوت او را بشناسید و آنها را در همسرتان تقویت کنید. اجازه دهید بدون خدشهدار شدن عزت نفسش در کنار شما رشد کند و او نیز نقاط قوت خود را بشناسد. همچنین اگر در او نقطه ضعفی دیدید به او کمک کنید تا آنها را برطرف کند.
اقدام کنید
یادتان باشد بلندپروازی بدون اقدام و عمل هیچ کمکی به شما و زندگیتان نمیکند. شروع به برداشتن قدمهای کوچک کنید. برای اهدافتان برنامهریزی منطقی داشته باشید، احتمالا در حین برنامهریزی متوجه میشوید بعضی از آنها نیاز به تلاش بیشتری دارند و بعضی دیگر ممکن است در مدت زمان بیشتری امکان رسیدن داشته باشند. نسبت به آنها آگاهی پیدا کنید و فراموش نکنید تنها راه رسیدن شما به خواستههایتان اقدام است.
اگر همسر بلند پرواز دارید باید چه کنید؟
مسخره نکنید
هرگز همسر بلندپروازتان را برای نرسیدن به خواستههایش مسخره نکنید. همانطور که در بالا توضیح دادیم، افراد بلند پرواز در یک چرخه بلندپروازی و شکست گیر میفتند و عزت نفسشان تحت تاثیر قرار میگیرد. مسخره کردن او مانند بنزین ریختن روی آتش است و در این چرخه بیشتر گرفتارش میکند. پس هرگز چنین کاری با او نکنید.
به واقعبینیاش کمک کنید
بدون تحقیر و زخم زبان سعی کنید به واقعبینیاش کمک کنید. مسائل را با هم قاطی نکنید، هر کدام از خواستههایش را جداگانه با گفتگو و برنامهریزی مورد بررسی قرار دهید. اجازه دهید به تدریج و با کمک شما با واقعیت روبرو شود. کمک کنید خواستههای منطقی انتخاب کند و برایشان اقدامهای عملی و کارآمد انجام دهد.
از متخصص کمک بگیرید
بلند پروازی و کمالگرایی یکی از شایعترین مشکلات سلامت روان در جامع امروز است و تحقیقات زیادی در این زمینه انجام شده است. روانشناس میتواند در این زمینه به شما و همسرتان کمک کند تا این مشکل را به تدریج مدیریت کنید.
نتیجهگیری
بلندپروازی میتواند زندگی زناشویی را به چالش بکشد به خصوص وقتی یکی از دو طرف درگیر این مساله باشد و دیگری چنین مشکلی نداشته باشد. این موضوع میتواند تعادل زندگی آنها و صمیمیت بین آنها را از بین ببرد. همچنین عزت نفس هر دوی آنها درگیر این موضوع خواهد شد. بنابراین به کمک روشهایی که در این مقاله توضیح دادیم به خودتان و همسرتان کمک کنید که بتوانید از این بحران خارج شوید. همچنین روانشناسان همیار عشق میتوانند در این زمینه در کنار شما باشند.
پرسش و پاسخ کوتاه