برخی از زوجین از یکدیگر توقعات غیرمنطقی و زیادی دارند. به عنوان مثال توقع دارند که همسرشان، ذهنشان را بخواند تا متوجه منظور یا خواستهشان شود، انتظار دارند او همیشه در خانه شیک و جذاب باشد یا انتظار دارند که دوستان و خانوادهشان را کنار بگذارند و فقط به زندگی مشترک خود بچسبند. در این مقاله ابتدا انواع توقعات غیرمنطقی و غیرواقعبینانه زن و شوهر در زندگی مشترک را معرفی میکنیم، سپس توضیح میدهیم که چگونه میتوانید این توقعات را اصلاح کنید و تغییر دهید تا زندگی مشترکتان آسیب نبیند و در انتها به این موضوع میپردازیم که چگونه باید با زن یا شوهر پرتوقع برخورد کنید؟
دلایل پرتوقع بودن در زندگی مشترک
خودبزرگبینی و خودشیفتگی
خودبزرگبینی و خودشیفتگی، یکی از دلایل داشتن توقعات غیرمنطقی در زندگی مشترک است. افرادی که خودشان را خاص و ویژه تلقی میکنند، انتظار برخورد، رفتار، احترام و ابراز علاقه خاصی را هم طرف مقابل دارند. زمانی که او نتواند این رفتار خاص و ویژه را داشته باشد، شخص عصبانی میشود و گمان میکند که اشتباه از طرف مقابل است. افراد خودبزرگبین، خودشان را محق چیزهای زیادی میدانند، بنابراین پرتوقع هستند.
تاثیر خانواده بر روی پرتوقع بودن شخص
اگر اعضای خانواده شخص نیز پرتوقع بوده باشند و به او یاد داده باشند که باید چیز زیادی را از طرف مقابلش دریافت کند و باید پرتوقع باشد، تا از جایگاه خاص و ویژهای در بین دیگران برخوردار باشد، شخص این گونه تربیت میشود و ممکن است همان توقعات اشتباهی که والدینش دارند، خودش نیز الگوبرداری کند و داشته باشد.
پرتوقع بودن برای تنبیه و تحت فشار قرار دادن شخص
برخی از خانمها و آقایان، گمان میکنند که هرچقدر طرف مقابل را تحت فشار قرار دهند و وادار کنند به توقعاتشان عمل کند، او برایشان بیشتر تلاش خواهد کرد و بیشتر دوستشان خواهد داشت. در حالی که داشتن توقعات غیرمنطقی، دقیقا نتیجه عکس دارد، یعنی بعد از مدتی فرد خسته میشود و از شما فاصله میگیرد.
انواع توقعات غیرمنطقی و اشتباه در زندگی مشترک
ذهنخوانی
اکثر انسانها قدرت و توانایی تکلم دارند تا بتوانند آنچه را که میخواهند و آنچه را که در ذهن و قلبشان است را به زبان بیاورند و بیان کنند، تا دیگران متوجه منظورشان شوند. صحبت کردن و گفتن خواستهها سخت نیست، فقط کمی تمرین میطلبد. انتظار ذهنخوانی را از شریک عاطفیتان نداشته باشید. اگر دقت کنید، خودتان نیز همیشه نمیتوانید حدس بزنید که در فکر او دقیقا چه میگذرد، مگر اینکه او به زبان بیاورد و با شما صحبت کند. بنابراین این یک توقع بیجا است تا زمانی که قدرت تکلم دارید و همین قدرت، برای این به شما داده شده که بتوانید صحبت کنید و نیازها و خواستههایتان را نیز بیان کنید. صحبت کردن، انرژی زیادی را از شما نمیگیرد، پس از این توانایی که دارید، به درستی استفاده کنید و انتظار ذهنخوانی را از هیچ کسی نداشته باشید.
همیشه باید شیک و جذاب باشد
اگر انتظار دارید همسرتان همیشه شیک و مرتب و جذاب باشد، این انتظار اشتباه است. گاهی افراد به خاطر فشار کاری، خسته میشوند و حوصله خوب لباس پوشیدن را ندارند و میخواهند در خانه راحت باشند، گاهی افراد بیمار هستند و حوصله شیک و جذاب بودن را ندارند، یا گاهی از شدت غم درباره موضوعی، آنقدر گریه کرده است که صورتش به هم ریخته است و نمیتواند در یک ثانیه، خودش را به شکل قبلی برگرداند. شما با یک انسان زندگی میکنید که ممکن است هر روز شرایطش فرق کند. او یک مجسمه نیست که همیشه به یک شکل باشد یا شما به راحتی بتوانید ظاهرش را عوض کنید تا طوری لباس بپوشد که شما دوست دارید.
او باید خدمتکار خانهام باشد
او، همسر و شریک عاطفی شما است و نه خدمتکار یا کارمندی که استخدام کردهاید. درست است که یکی از مسئولیتهای خانم بعد از ازدواج، رسیدگی به کارهای خانه است اما نه در حدی که انتظار داشته باشید او هر روز 24 ساعته در خانه باشد و با کارهای منزل خود را مشغول کند. هر کسی، به فضای شخصی نیاز دارد تا به خود رسیدگی کند یا حتی به بیرون از خانه برود و کارهایی را انجام دهد که از آن لذت میبرد، مثل گردش با دوستان یا دیدن اعضای خانواده.
هرگز با من دعوا نکند
دعوا و اختلافات در هر رابطهای پیش میآیند و طبیعی هستند. مهم این است که چگونه با این اختلافات برخورد میکنید و چقدر مهارت حل مسئله دارید. انتظار نداشته باشید که شریک عاطفیتان هرگز با شما اختلاف نظر نداشته باشد و هرگز دعوا نکند. او هم یک انسان است و طرز تفکر و عقاید خاص خود را دارد که در برخی مواقع میتواند با شما متفاوت باشد. بنابراین او نیز حق اظهار نظر دارد. علاوه بر این، خشم و عصبانیت یا بحث کردن، در ذات همه انسانها وجود دارد و به معنای دوست نداشتن شما نیست.
او باید چیزهایی را بخواهد که شما میخواهید
سلایق و علایق شما ممکن است با هم متفاوت باشد. شاید گاهی با شما موافق باشد، اما به این معنا نیست که انتظار داشته باشید همیشه با شما موافق باشد.
هر موقع شما بخواهید باید میل به برقراری رابطه جنسی داشته باشد
تمایل داشتن یا نداشتن به رابطه جنسی، به فاکتورها و عوامل زیادی مربوط است. شاید بعد از یک روز سخت کاری یا به دلیل اضطراب زیاد درباره موضوعی، آن روز حوصله و تمایلی برای برقراری رابطه زناشویی نداشته باشد و این موضوع، اگر گاهی اتفاق بیفتد، طبیعی است.
چگونه پرتوقع نباشیم؟
انتظاراتتان را بررسی کنید
گاهی افراد چیزهایی را از زن یا شوهر خود میخواهند که غیرمنطقی و غیرممکن است. انتظاراتتان را بررسی کنید و در ذهنتان تجزیه و تحلیل کنید. ببینید کدام یک از توقعاتتان درست هستند و کدام غیرمنطقی و اشتباه هستند. فکر کنید که اگر همسرتان از شما چنین توقعی داشت، آیا شما میتوانستید توقعاتش را برآورده کنید یا خیر؟ میزان درک و همدلیتان را بالا ببرید و سعی کنید بتوانید محدودیتها و شرایط دیگران را درک کرده و طبق شرایط فعلی، توقعاتتان را تنظیم کنید. به عنوان مثال نمیتوانید هر روز انتظار داشته باشید که همسرتان مثل روز اول به شما توجه و محبت کند. شاید روی آنقدر خسته از سر کار برگردد که فقط به سمت تخت خواب برود و بخوابد. سعی کنید توقعاتتان را تنظیم کنید و بدانید که در چه شرایطی، باید چه انتظاری از او داشته باشید.
برای رابطهتان حد و مرز تعیین کنید
تعیین حد و مرز و قوانین برای رابطه، کمک میکند تا با هم عهد ببندید که در چه شرایطی چه رفتاری باید داشته باشید و چه کار باید بکنید. تعیین حد و مرزهای سالم و درست که هردوتان بر آن توافق داشته باشید، بسیار اهمیت دارد. به عنوان مثال، میتوانید این قوانین را از طریق مشورت و گفتگو با همسرتان برای رابطهتان تعیین کنید:
- همه خواستهها و نیازها باید به شکلی محترمانه بیان شوند.
- اگر مشکلی در رابطه وجود دارد، باید با گفتگو حل شود و نه با قهر کردن یا فاصله گرفتن از یکدیگر.
- هر روزی که شما یا همسرتان نیاز داشتید کمی تنها باشید یا با دوستان و خانواده خود به تنهایی به گردش بروید، باید این اجازه را به یکدیگر بدهید.
- به یکدیگر اجازه دهید که هویت و شخصیت شخصیتان را حفظ کنید و در طول روز وقتی را به انجام دادن فعالیتهای موردعلاقهتان اختصاص دهید.
- در هر شرایطی باید به یکدیگر احترام بگذارید.
- برای خانوادههای هردوتان باید زمان بگذارید.
- به دوستان، خانوادهها، علایق و شخصیت یکدیگر احترام بگذارید.
اجازه ندهید دیگران بر روی شما تاثیر بگذارند
شاید از دوستان یا خانوادهتان حرفهایی مثل:«اگه شوهرت تو رو دوست داشت، قطعا توقعاتت رو برآورده میکرد.» یا «اگه براش مهم بودی، این کار رو برات انجام میداد.» اطرافیانتان براساس طرز تفکر خودشان قضاوت میکنند و آنها کاملا دانا نیستند که بخواهید از آنها الگوبرداری کنید. مطمئن شوید که توقعاتتان چیزی است که خودتان میخواهید و نه چیزی که دیگران میخواهند یا از شما و همسرتان انتظار دارند. نباید اجازه دهید دیگران به رابطهتان آسیب بزنند.
رابطهتان را با رابطههای دیگران مقایسه نکنید
یکی از بدترین کارها برای از بین بردن یک ازدواج یا رابطه موفق، مقایسه کردن است. در روابط دیگر، طرفین تیپ شخصیتی، محیط تربیتی و شرایط متفاوتی را با شما و همسرتان دارند، پس اصلا رابطه شما با روابط دیگران قابل مقایسه نیست چون افرادی که در رابطه هستند، درست که همه انسان هستند، اما تفاوتهای اساسی با هم دارند. نمیتوان دو یا چند چیزی که از ریشه و اساس با هم متفاوت هستند را با هم مقایسه کرد یا توقع داشت که به یکدیگر کاملا شبیه شوند.
هیچ رابطه و ازدواجی کاملا عالی نیست
شما نمیتوانید هیچ زوجی را پیدا کنید که اصلا با هم مشکل نداشته باشند. همه زوجین گاهی با هم به مشکل برمیخورند. هیچ ازدواجی عالی و کامل نمیتواند باشد، بنابراین توقع داشتن اینکه او شخصی ایدهآل باشد، اشتباه است چون هر شخصی اشتباهات و نقایص خاص خود را دارد.
برای اصلاح توقعاتتان از روانشناس کمک بگیرید
توقعاتتان به سبک تربیتی و طرز فکرتان بستگی دارد. تغییر دادن شخصیت و یا آنچه که به اشتباه در ذهنتان از دوران کودکی شکل گرفته است، کار هر کسی نیست و لازم است در این مسیر از کمک حرفهای بهرهمند شوید تا به صورت تخصص بر روی ذهن و طرز تفکراتتان کار شود. توصیه میکنیم برای اصلاح و تغییر تفکراتتان که باعث بهبود زندگی مشترک میشوند، از مشاوران همیار عشق کمک بگیرید.
توقعات منطقی که در زندگی مشترک باید داشته باشید
قدردانی کردن از یکدیگر
در زندگی مشترک، قدردانی کردن از یکدیگر حتی برای انجام دادن کارهای کوچک و جزئی، بسیار اهمیت دارد. بنابراین این توقع و انتظار درستی است که همسرتان باید هر از چند گاهی از شما قدردانی کند. این قدردانی، میتواند از طریق کلام یا رفتار باشد. البته شما نیز باید از او قدردانی و تشکر کنید. در کل هر چیزی در رابطه عاطفی باید دو طرفه باشد و نه یک طرفه. یعنی اگر چیزی را از طرف مقابل انتظار دارید، خودتان نیز به آن عمل کنید.
ابراز علاقه
توقع داشتن از همسرتان که به شما ابراز علاقه کند، طبیعی است البته باید در حد متعادل باشد و شما بدانید که در هر شرایطی تا چه حد ابراز علاقه را باید انتظار و توقع داشته باشید. به عنوان مثال افراد وابسته و افرادی که اعتماد به نفس و عزت نفس لازم را ندارند، انتظار و توقع ابراز محبت بسیار زیادی را دارند که غیرمنطقی است و این حد از توقع، میتواند به مرور زمان رابطه را خراب کند.
احترام
توقع داشتن اینکه همسرتان باید به شما، علایق، دوستان و خانوادهتان احترام بگذارد، توقع بسیار منطقی و درستی است که حتما باید در رابطه این احترام دو طرفه باشد.
گوش دادن به حرفهای شما
اگر توقع دارید همسرتان به حرفهایتان گوش دهد، توقع درستی است اما در شرایط مناسب باید این توقع را از او داشته باشید. هر لحظه افراد آماده گوش دادن به درد و دلهای شما نیستند. باید خودتان را کنترل کنید و در فرصت مناسب با او صحبت کنید تا او هم با دقت به شما گوش دهد و به شما احساس خوبی بدهد و نه اینکه هر دفعه شما احساس کنید که اصلا به حرفهایتان گوش نمیدهد و دلخور شوید.
نحوه برخورد با زن یا شوهر متوقع
زندگی کردن با فرد متوقع، میتواند روحیهتان را خراب کند و شما را از لحاظ روحی و روانی ضعیف کند، به همین دلیل دانستن نحوه برخورد با آنها، بسیار مهم است.
با او مخالفت کنید
به او عادت ندهید که هر بار حرفهایش را قبول خواهید کرد و هر بار او درست میگوید. اگر واقعا توقعات و حرفهایش اشتباه هستند، با او مخالفت کنید و دلیل مخالفتتان را نیز واضح بیان کنید و توضیح دهید. البته مخالفتتان باید همراه با احترام و منطقی باشد. طوری صحبت نکنید که گارد بگیرد یا لجبازی به خرج دهد و بیشتر بر روی خواسته و توقعاتش پافشاری کند.
برای خودتان وقت بگذارید و ارزش قائل شوید
همانطور که در مقدمه این بخش توضیح دادیم، زندگی کردن با افراد پرتوقعی که مدام شکایت میکنند که شما به آنها بیتوجه هستید و به خواستههایشان عمل نمیکنید، میتواند به شما آسیب بزند. بنابراین یکی از مهمترین توصیهها این است که برای خودتان ارزش قائل شوید و وقت بگذرانید. اگر تمام مدت در معرض این گله و شکایتها باشید، روح و روانتان فرسوده و خسته خواهد شد و حتی ممکن است به سمت افسردگی نیز بروید. بنابراین مراقبت کردن از خود در این شرایط، بسیار مهم است. ورزش کنید، مدیتیشن انجام دهید، با دوستان یا خانوادهتان در ارتباط باشید، با افراد مثبتاندیش بیشتر معاشرت کنید و کارهایی را که دوست دارید را انجام دهید تا بتوانید در مقابل این انرژی منفی که ناشی از متوقع بودن همسرتان است، مقابله کنید. در ارتباط بودن با مشاور هم به شما کمک میکند تا بتوانید سلامت روحی و روانیتان را در کنار همسرتان، حفظ کنید. توصیه میکنیم در این زمینه از مشاوران همیار عشق راهنمایی بگیرید.
اعتماد به نفستان را تقویت کنید
حرفها و گلههای همسرتان درباره شما و نحوه رفتارتان با او، میتواند اعتماد به نفستان را ضعیف کرده و به شما احساس گناه بدهد. بنابراین تقویت اعتماد به نفس و احساس خودارزشمندی، بسیار اهمیت دارد.
سخن پایانی
یکی از عواملی که میتواند یک ازدواج و ارتباط را سرد یا خراب کند، پرتوقع بودن زن و شوهر در زندگی مشترک است. یک سری از توقعات منطقی هستند و یک سری دیگر، غیرمنطقی و غیرواقعبینانه هستند. افراد به دلایل مختلفی میتوانند در رابطه پرتوقع باشند. راهکار حل این مشکل هم این است که افراد توقعاتشان را بررسی کنند و ببینند که اگر همسرشان از آنها این توقعات را داشت، خودشان تا چه حد میتوانستند آن را برآورده کنند؟ گاهی با یک تجزیه و تحلیل ساده افکار و توقعات، میتوان به درست یا غلط بودنشان پی برد. البته راهکارهای دیگری نیز وجود دارد که در مقاله توضیح دادیم، اگرچه این راهکارها شاید کافی نباشند. گاهی نیاز است که مشاور ریشه این توقعات را بیابد و این مشکل، یعنی پرتوقع بودن را حل کند. اگر شما نیز در زندگی مشترکتان پرتوقع هستید و همیشه گله و ناله میکنید که چرا همسرتان توقعاتتان را برآورده نمیکند، وقت آن رسیده است که برای جلوگیری از آسیب دیدن رابطه و ازدواجتان، از مشاوران همیار عشق برای حل این مشکل کمک بگیرید تا از بودن در کنار همسرتان لذت ببرید و رابطه خوبی با او داشته باشید. اجازه ندهید رابطهتان به خاطر توقعات بیجا، خراب شود! اگر همسرتان شخص متوقعی است، میتوانید برای یادگیری نحوه برخورد با او و بهبود رابطه، با زوج درمانگران همیار عشق در ارتباط باشید.
پرسش و پاسخ کوتاه