فن بیان و مهارت‌های ارتباطی(چطور با طرف مقابلم صحبت کنم؟)

فن بیان و مهارت‌های ارتباطی (چطور با طرف مقابلم صحبت کنم؟)

تاریخ آخرین بروزرسانی :

اشتراک گذاری

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

مشاوره

02122024728
رزرو نوبت

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

فن بیان و مهارت‌های ارتباطی (چطور با طرف مقابلم صحبت کنم؟)

پایه و اساس ارتباط را نیازهای ما شکل می­‌دهد. حتما افرادی را می‌شناسید که توانسته‌­اند به بهترین شکل ممکن با دیگران ارتباط برقرار کنند و این نیاز را در خود رفع کنند. شاید خود شما فردی باشید که به دلیل عدم آگاهی و نداشتن فن بیان و مهارت­‌های ارتباطی، از برقراری ارتباط اجتناب کرده‌­اید. گاهی به سختی ارتباط برقرار کرده‌­اید و برای نبودن در جمع و صحبت نکردن، به رفتارهایی پناه برده­‌اید که از شما محافظت کند. برای مثال در جمع جایی نشستید که کسی از شما سوالی نپرسد. یکی از مولفه‌های مهم در ارتباط عاطفی، دانستن و فهمیدن فن‌­بیان و مهارت­‌های ارتباطی است. در این مقاله قصد داریم تا شما را با جزئیات مهارت­‌های ارتباطی و اهمیتی که در فرایند ارتباط بین افراد دارد، آشنا کنیم، پس با ما همراه باشید.

اهمیت فن بیان و مهارت‌های ارتباطی


در میان مهارت‌­های زندگی، یکی از مهارت‌­هایی که بسیار اهمیت دارد، مهارت­‌های ارتباطی است. اما به چه علت تا این حد روی این مهارت تاکید شده است؟ چرا در سازمان­ها و ادارات، ارتباط بین زوجین، مقالات متعدد و… بر این مهارت تاکید داشته­‌اند؟ سمینارهای مختلفی در این زمینه برگزار می­‌شود. فن بیان و چگونه صحبت کردن از محتوای کلام نیز مهم‌تر دانسته شده است. پیش از جواب دادن به این سوالات، ابتدا باید شناختی روی مهارت­‌های ارتباطی داشته باشیم. یعنی ابتدا بدانیم که معنای آن چیست و سپس متوجه اهمیت آن نیز خواهیم شد.

مهارت ارتباطی چیست؟

هر ارتباطی از سه جزء تشکیل شده است:

  • گیرنده
  • پیام
  • فرستنده

اهمیت فن بیان و مهارت‌های ارتباطی، زمانی آشکار می­شود که در هرکدام از این سه بخش مشکل ایجاد شود. برای مثال:

گیرنده: سلام، حالت خوبه؟

پیام: احوال­پرسی کردن

فرستنده: جواب نمی‌­دهد و یا سربرمی‌­گرداند.

این ارتباط از طرف گیرنده قطع شده است. اما چگونه می­‌توانید به جای قطع ارتباط، با استفاده از فن بیان و مهارت‌­های ارتباطی آن را اصلاح کنید؟

گوش دادن فعال و مهارت­‌های ارتباطی

ابتدا باید ببینیم چه مسائلی باعث تقویت و رشد ارتباط می‌­شود؟ یکی از موثرترین کارهایی که می­توانید انجام بدهید تا مهارت­‌های ارتباطی خود را تقویت کنید؛ تمرین گوش دادن فعال است. گوش دادن با شنیدن متفاوت است. شنیدن یک اتفاق فیزیولوژیک است و شما ناخودآگاه صداها را می­‌شنوید اما گوش دادن اقدامی است که باید برای آن تمرکز کنید. باید توجه کنید که طرف مقابل‌­تان دقیقا چه می­‌گوید. یکی از مسائلی که باعث تخریب رابطه عاطفی می­‌شود، مساله عدم توجه و تمرکز به صحبت­‌های طرف مقابل است.

چه موانعی سر راه ارتباط درست وجود دارد؟

موانع ارتباط موثر و نداشتن مهارت­‌های ارتباطی به سه دسته کلی تقسیم می­شود:

  • قضاوت کردن
  • راه­‌ حل دادن
  • عدم تطبیق درست زمانی و مکانی

­قضاوت کردن

شاید یکی از مهم­‌ترین موانع سر راه ارتباط قضاوت کردن باشد. حتما برای شما پیش آمده که در هنگام صحبت با طرف مقابل­‌تان ترس از قضاوت شدن داشته‌­اید و یا برعکس خودتان او را قضاوت کرده باشید. ممکن است پیش از اتمام صحبت او، شما ذهن‌­خوانی کنید که منظور طرف مقابل را فهمیده­‌اید و اجازه توضیح به او را ندهید و دچار سوءتفاهم بشوید. در صورتی­ که مقصود شریک عاطفی شما چیز دیگری بوده است. ممکن است شما در ذهن خود به دنبال چگونگی پاسخ به صحبت­‌های او باشید. گاهی امکان این وجود دارد که سریعاً بخواهید طرف مقابل صحبت­‌هایش را تمام کند، به همین دلیل به حرف­‌های او توجه و تمرکز نمی­‌کنید. تجربه‌های قبلی خودتان نیز می‌­تواند در روند قضاوت کردن موثر باشد.

  درخواست فروش طلا و سکه از جانب همسر (شوهرم می‌گه طلاهاتو بفروش)

راه­‌ حل دادن

گاهی در هنگام صحبت با شریک عاطفی‌­تان متوجه می‌­شوید که در هنگام گوش دادن به او، به دنبال راه ­‌حل دادن به او هستید! درحالی که طرف مقابل­‌تان فقط به دنبال توجه شما بوده است نه راه­‌حل! حتی گاهی به فکر نصیحت کردن او هستید و این مساله به صورت واقعی می‌­تواند باعث تخریب رابطه موثر شود.

عدم تطبیق درست زمانی و مکانی

گاهی شما در زمان و مکان نادرستی با شریک عاطفی‌­تان شروع به صحبت می‌­کنید. خستگی، سروصدا و نداشتن تمرکز در لحظه ارتباط باعث می‌شود مقصود درستی از کلام شما برداشت نشود. پس به زمان و مکان صحبت کردن دقت داشته باشید. زمانی را در نظر بگیرید که هردوی شما در وضعیت مناسبی قرار گرفته باشید و در فضای آرام‌بخشی صحبت کنید. بخصوص اگر قرار است در مورد مساله مهمی صحبت کنید، باید به این نکته توجه ویژه داشته باشید که نبودن فضا و زمان درست، باعث نتیجه نادرستی در ارتباط می­‌شود.

موانع دیگر در مهارت­‌های ارتباطی

گاهی ممکن است اصلاً مساله مورد صحبت برای شما یا شریک عاطفی­‌تان مورد علاقه نباشد. دوست ندارید زمان خود را برای صحبت در مورد آن موضوع، اختصاص دهید. می­‌توانید این مساله را به طرف مقابل­‌تان بگویید: من حس خوبی ندارم که در این مورد صحبت کنیم، امکانش هست موضوع صحبت رو عوض کنیم؟

ذهن شما ممکن است درگیر مسائل شخصی‌­تان باشد و نتوانید در آن لحظه به صحبت شریک عاطفی­‌تان توجه لازم را داشته باشید. بهتر است برای احترام گذاشتن به او، این مساله را عنوان کنید که در حال حاضر امکان شنیدن صحبت­‌های او را ندارید و حتما یک زمان دیگر برای صحبت در نظر بگیرید.

گاهی داشتن یک­سری تعصبات و عقاید، اجازه تمرکز روی صحبت­ شریک عاطفی‌­تان را نمی‌­دهد. بهتر است بدانید که قرار نیست شما صددرصد با عقاید او موافق باشید. شما گوش می‌دهید و نظر خود را نیز بیان می­‌کنید. بدون اینکه به عشقتان توهینی کنید یا او را از خود دور کنید.

10 راه­‌حل برای داشتن فن بیان و مهارت‌­های ارتباطی در رابطه عاطفی؟

 

 

  • در ابتدا موانع گوش دادن فعال خود را شناسایی کنید و ببینید در چه زمان‌­ها و مکان‌­هایی تمرکز کافی برای شنیدن صحبت طرف مقابل­تان را نداشته‌­اید. شناسایی این موقعیت‌­ها به شما و رابطه‌­تان کمک می­‌کند که بتوانید مدیریت بهتری داشته باشید.
  • در انتهای صحبت عشق‌­تان، حتماً از او سوال بپرسید. این سوال نباید شبیه به بازجویی باشد، بلکه می‌خواهیم با پرسیدن سوال، او متوجه شود که شما به صورت کامل به او توجه داشته‌­اید.
  • زمانی که بخشی از صحبت­‌های طرف مقابل را متوجه نشدید حتما از او بخواهید مجددا حرفش را تکرار کند.
  • در هنگام شنیدن صحبت­‌های طرف مقابل، اگر ذهن‌­تان مشغول قضاوت شد، حتماً این مساله را با او در میان بگذارید: “الان که به حرفات گوش میدم فکری تو ذهنم اومده که تو بخاطر موضوع قبلی هنوز ناراحتی، برای همین اینجوری باهام صحبت می­کنی”. این فکر من چقدر درسته؟ به این صورت شما این فرصت را به عشق­تان می‌دهید تا سوءتفاهم‌های احتمالی را برطرف کند.
  • نکته مهم در داشتن فن­‌بیان مناسب، مدیریت استرس است. ریشه شروع استرس از یک تغییر است. حتی شنیدن یک صحبت می­تواند برای شما استرس‌­آور باشد. بنابراین باید پیش از شروع استرس برای آن چاره‌­ای اندیشید. ابتدا بدانید که استرس یک مکانیزم طبیعی­ است. اگر می­توانید پیش از شروع صحبت و یا قرارگیری در یک موقعیت استرس‌­آور، با مشاوران همیار عشق مشاوره داشته باشید.
  • سعی کنید برای تقویت مهارت فن­‌بیان خود حتماً با دوستان و اطرافیانتان زیاد صحبت کنید. جلوی آینه بایستید، صدای خود را ضبط کنید و ایرادات و ضعف صدای خود را پیدا کنید. واژگان را صحیح تلفظ کنید تا در هنگام صحبت کردن، اعتماد به نفس­تان کاهش پیدا نکند.
  • یکی از کلیدهای موفقیت در داشتن فن بیان خوب، بالا بودن میزان مطالعه است. سعی کنید برای بالا بردن دایره واژگان خود و افزایش راه‌­های حل مساله، حتماً مطالعه خود را افزایش دهید.
  • داشتن اعتماد به نفس برای هر ارتباطی ضروری و حیاتی است. اگر فکر می­کنید اعتماد به نفس لازم برای صحبت کردن و یا حتی شنیدن صحبت­‌های طرف مقابل را ندارید، حتما روی این موضوع کار کنید و نگذارید نداشتن یا ضعف در اعتماد به نفس ذهنیت منفی در مورد خودتان ایجاد کند.
  • زمانی که موضوعی را برای صحبت انتخاب می‌­کنید، هم روی آن موضوع تسلط داشته باشید و هم به آن موضوع؛ باور داشته باشید تا اگر سوالاتی در مورد موضوع صحبت­‌تان پرسیده شد، پاسخی برای آن داشته باشید.
  • به رفتارهای غیرکلامی خود توجه داشته باشید. در هنگام صحبت، ما فقط با زبان و کلام با دیگران ارتباط نمی­‌گیریم، بلکه قسمت مهم ارتباط، بخش ارتباط غیرکلامی و زبان بدن ماست. فرض کنید زمان صحبت ارتباط چشمی خود را از طرف مقابل بگیرید! یا زاویه نگاه‌تان به او نباشد، در حال خواندن کتاب باشید و یا تلویزیون ببینید! این‌ها پیام‌­های پنهانی­‌ای برای طرف مقابل ارسال می­‌کند که شما به او توجه نمی‌­کنید. پس برای تقویت مهارت­‌های ارتباطی‌­تان حتماً به زبان غیرکلامی خود آگاه باشید.
  نادیده گرفتن احساسات و نیازها توسط همسر (احساس نادیده گرفته شدن)

خدمات مشاوره‌­ای همیار عشق در زمینه فن بیان و مهارت­‌های ارتباطی


خدمات مشاوره‌ای همیار عشق در زمینه فن بیان و مهارت‌های ارتباطی

اشاره کردیم که از بنیادی‌­ترین نیازهای بشر، ارتباط است. ارتباط بدون داشتن مهارت­‌های ارتباطی و فن بیان برای صحبت کردن، سرشار از سوءتفاهم خواهد بود. گاهی ممکن است برای جذب شخصی که به او علاقه دارید، نتوانید به درستی صحبت کنید و با داشتن زبان بدن نامناسب و یا کلام نادرست او را از خود برانید. می­توانید در این زمینه با شرکت در دوره جذب عشق از آشنایی تا ازدواج از همراهی مشاوران متخصص­ در همیار عشق بهره‌­مند باشید.

برای رزرو نوبت مشاوره

میتوایند با شماره تلفن 02122024728 تماس بگیرید
به شماره 09035714068 در واتساپ یا تلگرام پیام دهید
ویا بصورت اینترنتی در روز و زمان دلخواه خود نوبت مشاوره‌تان رزرو کنید.

فن بیان و مهارت­‌های ارتباطی از جمله مسائلی است که در چندسال گذشته، هم افراد و هم سازمان­‌ها روی آن تاکید داشته­‌اند.دلیل اهمیت این مساله، محوری بودن اهمیت ارتباط برای انسان­‌هاست. در این مقاله کوشیدیم تا شما را با معنای ارتباط، اهمیت آن، مهارت­‌های ارتباط مهمی مثل گوش دادن فعال آشنا کنیم. اهمیت ارتباط از آنجایی مشخص می‌­شود که آسیب در هر بخش ارتباط می­تواند ذهن ما را به خود مشغول کند. نکته مهم دیگر، بررسی موانع گوش دادن فعال بود که باعث می­‌شود رابطه به صورت جدی تخریب شود. که یکی از مهم‌­ترین این موانع، قضاوت کردن است. در ادامه 10 راهکار برای تقویت فن بیان و مهارت‌­های ارتباطی گفته شد که شما می­توانید با توجه به شرایط خودتان از آن استفاده کنید. در این راهکارها توصیه شد تا ابتدا موانع ارتباطی خود را بشناسید، به صحبت‌­های عشقتان توجه کنید. حتماً از او سوال بپرسید تا او متوجه شود که به او توجه داشته­‌اید، در نهایت از اهمیت رفتارهای غیرکلامی خود آگاه باشید.

  جواب منفی دادن به خواستگار (چطور محترمانه جواب رد بدم به خواستگارم)

سوالات متداول


1- یک ارتباط خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

  • شفاف باشد
  • مختصر باشد
  • صحیح و درست باشد
  • کامل باشد
  • مودبانه و محترمانه باشد

2- مهارت‌های ارتباطی در محل کار چگونه باید باشد؟

اگر می‌خواهید در محل کار مهارت‌های ارتباطی قوی داشته باشید باید این موارد را رعایت کنید:

  • شنونده خوبی باشید
  • زبان بدن خوبی داشته باشید تا ارتباط غیرکلامی خوبی برقرار کنید
  • باید واضح و خلاصه صحبت کنید
  • با همکاران دوست باشید یعنی دوستانه رفتار کنید و صحبت کنید
  • اعتماد به نفس داشته باشید
  • همدلی کنید
  • به صحبت‌های همکاران یا مدیر توجه کنید

3- هدف از ارتباط برقرار کردن با دیگران چیست؟

هدف از ارتباط برقرار کردن با دیگران تبادل اطلاعات و فهمیدن و درک کردن یکدیگر است.

4- چگونه مهارت‌های اجتماعی‌ام را تقویت کنم؟

  • مانند یک فرد اجتماعی رفتار کنید.
  • از جمع‌های کوچک شروع کنید.
  • سوالاتی از دیگران بپرسید که بتوانید گفتگوی باز و خوبی را آغاز کنید یعنی سوالات محدود و تک کلمه‌ای نپرسید.
  • دیگران را تشویق کنید در مورد خودشان صحبت کنند.
  • برای خودتان هدف ایجاد کنید یعنی زندگی هدفمند داشته باشید.
  • کتاب‌هایی درباره مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی مطالعه کنید.
  • اخلاق خوب داشتن را تمرین کنید.

5- من یک درون‌گرا هستم، چطور مهارت‌های ارتباطی‌ام را تقویت کنم؟

اگر یک درون‌گرا هستید، این موارد را تمرین کنید:

  • سعی کنید بیرون بروید و با دیگران معاشرت کنید حتی اگر تمایل ندارید.
  • خودتان شروع کننده صحبت باشید.
  • از قبل آمادگی صحبت کردن در آن جمع را داشته باشید.
  • در تنهایی خودتان را شارژ کنید تا در اجتماع هم پرانرژی باشید.

6- چه چیزی باعث می‌شود یک فرد مهارت‌های ارتباطی ضعیفی داشته باشد؟

معمولا علت اصلی آن ناآگاهی است. وقتی فرد این مهارت را نیاموخته است، مسلما نمی‌تواند آن را اجرا کند.

7- نشانه‌های داشتن مهارت‌های ارتباطی ضعیف کدام‌اند؟

  • احساس می‌کنید وصله ناجور جمع هستید.
  • معمولا تصادفا چیزهای اشتباهی می‌گویید که بعدا از گفتن آنها پشیمان می‌شوید.
  • معمولا زیاد در ارتباطات سکوت می‌کنید یعنی به جای گفتگو کردن از سکوت استفاده می‌کنید.

8- آیا این طبیعیه که دوست ندارم ارتباطات اجتماعی داشته باشم؟

انسان موجودی اجتماعی است پس این طبیعی نیست که شما تمایل افراطی و مداوم به تنهایی داشته باشید. باید این مشکل را در خودتان به کمک مشاور ریشه یابی و حل کنید.

9- آیا همه افراد درون گرا مهارت‌های ارتباطی ضعیف دارند؟

خیر لزوما همه افراد درون گرا مهارت‌های ارتباطی ضعیف ندارند. درون گرایی نوعی تیپ شخصیتی است و عیب و ایراد نیست یعنی نقاط ضعف و قوت خاص خودش را دارد.

10- خجالتی هستم. چطور این مشکل را رفع کنم؟

  • درباره خجالتی بودن‌تان به کسی چیزی نگویید. هرچقدر بیشتر تکرار کنید همان قدر بیشتر به شما تلقین خواهد شد.
  • روی تن صدایتان کار کنید. صدای رسا داشته باشید.
  • به خودتان برچسب خجالتی بودن نزنید.
  • خودتان را سرزنش نکنید.
  • نقاط قوت‌تان را شناسایی کنید و هر روز آنها را با خود مرور کنید.

اشتراک گذاری مقاله

فیسبوک
تلگرام
توییتر
واتساپ

در کدام زمینه می‌تونیم کمکتون کنیم؟

رزرو نوبت مشاوره

مشاوره روانشناسی برای

ایرانیان خارج از کشور

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

عضویت در خبرنامه

پرسش و پاسخ کوتاه

برای پرسش و پاسخ کوتاه سوال خود را از طریق فرم زیر مطرح کنید. پاسخ، زیر این مقاله در سایت منتشر می شود و به ایمیلتان هم ارسال خواهد شد. برای گرفتن نوبت و مشاهده شرایط مشاوره و گفتگوی آنلاین یا تلفنی با مشاورین روانشناس رادیو عشق اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

مقالات مرتبط