حاملگی، تغییرات زیادی را در شرایط جسمانی، روحی و روانی خانم باردار، و همچنین در زندگی مشترک زوجین ایجاد میکند. برخی از زوجین با تغییرات ایجاد شده، به راحتی کنار میآیند و میپذیرند، اما برخی از زوجین، به سختی تغییرات را میپذیرند. یکی از مسائلی که باعث میشود زوجین به اختلاف برسند، عدم پذیرش تغییرات است. دعوا و اختلافات، در هر زندگی مشترکی وجود دارد، اما در دوران بارداری، دعواها ممکن است به جنین آسیب برسانند و بر روی او تاثیر منفی بگذارد. همچنین ممکن است روحیه زن حامله به دلیل اختلافات و دعواهای اساسی، نابود شود و او دچار افسردگی و اضطراب در دوران بارداری شود. در این مقاله به این موضوعات میپردازیم که دعوا با شوهر در دوران بارداری، چه تاثیری بر روی جنین میگذارد، زن و شوهرها در این دوران، معمولا درباره چه موضوعاتی به مشکل برمیخورند و راهکار چیست، و اینکه چگونه زوجین میتوانند رابطه سالم و آرامی داشته باشند.
اختلافات و دعواها در دوران حاملگی، چه تاثیری روی جنین میگذارند؟
مشاجرههای شدید با شوهر، میتواند باعث اضطراب، عصبانیتهای شدید و افسردگی شما شود. همه این موارد به نوعی بر روی مغز، سیستم ایمنی و رشد او، تاثیر منفی میگذارند. در ادامه توضیح میدهیم که چه بخشهایی از بدن جنین، تحت تاثیر قرار میگیرند.
اختلال در رشد مغز جنین
عصبانیت خانم در طول حاملگی، باعث اختلال در رشد آمیگدال مغز جنین میشود. آمیگدال از هستههای اصلی مغز است که در کنترل خشم، ترس و احساسات جنسی نوجوانان نقش دارد. آمیگدال، وضعیت امن، هیجانانگیز و یا خطرناک را به طور ناخودآگاه به بدن خبر میدهد، در نتیجه عکسالعمل غیرارادی را در پی دارد. اختلال در رشد آمیگدال مغز، باعث میشود که شخص در نوجوانی و بزرگسالی، نتواند واکنش درستی را در شرایط خطرناک و تنشآور نشان دهد، و نتواند احساساتش را کنترل کند.
آسیبهای جسمانی
اگر خانم باردار درگیر خشونتها یا سوءاستفادههای خانگی شود، ممکن است نوزاد با وزن کم یا با نواقص و آسیبهای جسمانی به دنیا بیاید.
ضعف در سیستم ایمنی
استرس و اضطراب در حین و پس از دعوا و درگیری در مادر، باعث سرکوب سیستم ایمنی بدن جنین میشود. در نتیجه نوزاد تا بزرگسالی، مستعد بیماریهای زیادی خواهد بود و سیستم ایمنی ضعیفی خواهد داشت.
آسیبهای فیزیولوژیکی و بیولوژیکی
عصبانیتهای شدید، ضربان قلب را بالا میبرد و هورمونهای اپی نفرین و آدرنالین ترشح میشود. این دو هورمون، رگهای خونی را منقبض کرده و باعث کاهش اکسیژنرسانی در جفت و بدن جنین میشوند. نوزادانی که در دوران جنینی، زیاد با کمبود اکسیژن مواجه شده باشند، در بزرگسالی مستعد آسم، فشار خون بالا، مشکلات قلبی، سردرد، مشکلات پوستی و گوارشی هستند.
ریسکپذیری و تمایل به انجام رفتارهای پرخطر
جنینهایی که مادرانشان در شرایط تنشآور بودند، در آینده تمایل بیشتری به انجام رفتارهای پرخطر دارند و ریسکپذیر هستند.
علت دعواهای زن و شوهری در دوران حاملگی
برخی از دعواها و اختلافات، ربطی به دوران بارداری ندارند، اما برخی از آنها، مربوط به این دوران هستند. در ادامه، چند علت دعواهای زوجین را آوردهایم:
احساس میکنید شوهرتان به اندازه شما از باردار شدنتان خوشحال نیست
چه چیزی باعث شده که این احساس را داشته باشید؟ آیا واقعا شوهرتان خوشحال نیست یا چون در حد انتظاراتتان خوشحال نشده، شما اینطور گمان میکنید؟ آیا انتظاراتتان واقعبینانه است یا خیر؟ همه این موارد را بررسی کنید. اگر به این نتیجه رسیدید که شوهرتان واقعا خیلی خوشحال نشده، با او با آرامش صحبت کنید. بپرسید که چرا خوشحال نشده؟ نگران چیست؟ درباره احساسات و نگرانیهایتان با یکدیگر صحبت کنید. با حرفها و رفتارهایتان نشان بدهید که پشتیبان یکدیگر هستید.
برای نام فرزندتان، به توافق نمیرسید
یکی از مشکلات و اختلافات زوجین، برای انتخاب کردن نام فرزندشان است. راه حل این است که از همسرتان بپرسید، چرا اصرار دارد که نام موردنظرش را برای فرزندش انتخاب کند؟ انگیزه او چیست؟ سعی کنید او را درک کنید. در زندگی مشترک، گاهی مجبور هستید سازش کنید و برخی مواردی که مطابق میلتان نیست را قبول کنید، تا صمیمیت و عشق بینتان کاهش پیدا نکند. این مشکل هم نیاز به سازش دارد. اگر دوست دارید دو فرزند داشته باشید، با همسرتان توافق کنید که نام فرزند اولتان را او انتخاب کند، اما نام فرزند دومتان را باید شما انتخاب کنید. سعی کنید به توافق و سازش برسید، یا اگر میتوانید، از روش قرعهکشی استفاده کنید.
احساس میکنید همسرتان گاهی خودخواه است
به عنوان مثال فرض کنید امروز وقت دکتر یا سونوگرافی دارید. شوهرتان میگوید که امروز یک جلسه مهم کاری دارد و نمیتواند کنسل کند. او از شما میخواهد که وقت دکتر را کنسل کنید و به روز دیگری موکول کنید. برای این موضوع به بحث و دعوا نپردازید و نگویید:«تو خیلی خودخواهی! یعنی چی که من باید وقت دکترمو کنسل کنم؟؟» تا به شما و جنین آسیبی نرسد. اگر از قبل به همسرتان زمان این سونوگرافی را اعلام کرده بودید و او شما را همراهی نکرد، حق دارید که ناراحت شده باشید اما میتوانید این موضوع را با شیوه حل مساله برطرف کنید. به او بگویید:«من ناراحت هستم از اینکه برای رفتن پیش دکتر همراهیام نمیکنی، چون از قبل زمانش رو باهات هماهنگ کرده بودم. ازت میخوام دفعه بعدی که قراره برم دکتر، همراهم باشی و بخاطر کار این رو عقب نندازی. این بار رو با مادرم/دوستم/خواهرم میرم.»
شوهرتان رابطه جنسی میخواهد اما شما نمیتوانید یا میترسید
در دوران حاملگی این موضوع گاهی پیش میآید که شوهرتان دوست دارد مثل همیشه با هم سکس داشته باشید، اما شما به دلیل اینکه نگران هستید یا حالتان خوب نیست، مایل به برقراری رابطه جنسی نیستید. دلیلتان را برای شوهرتان توضیح دهید. به او بگویید که او هنوز هم برایتان جذاب است، اما چون حالتان خوب نیست یا نگران هستید، نمیخواهید با هم سکس داشته باشید. به جای رابطه جنسی، میتوانید با هم معاشقه داشته باشید و لذت ببرید. البته نزدیکی در دوران بارداری خطرناک نیست، مگر اینکه پزشک به خاطر شرایط حاملگیتان، نزدیکی را ممنوع کرده باشد.
درباره مسائل مالی، به توافق نمیرسید
رسیدگی به کودک و بزرگ کردن او، خرج و مخارج زیادی دارد. برخی از زوجین به دلیل مسائل مالی، اختلافات و درگیریهایی را تجربه میکنند یا نگران هستند که نکند نتوانند از پس خرج و مخارج فرزندشان بربیایند. همه این نگرانیها، قابل درک هستند. درباره این نوع نگرانیها با هم صحبت کنید، تا بتوانید با برنامهریزی دقیقتر به راه حل درستی برسید.
بحث و دعوا به دلیل تغییرات هورمونی و خلق و خو
در دوران حاملگی، تغییرات هورمونی و خلق و خو ممکن است در خانم اتفاق بیفتد. همین موضوع باعث میشود که او تحریکپذیر شده، و اصطلاحا به همه چیز گیر بدهد و سختگیری کند. برای حل این مشکل، با یکدیگر صحبت کنید، توضیح دهید که در این دوران شما چه احساسات و تغییراتی را تجربه میکنید، تا همسرتان شما را درک کند.
همانطور که در این مقاله توضیح دادیم، در دوران بارداری ممکن است مشاجرهها، بحث و دعواهای مختلفی پیش بیاید. برای اینکه بارداری سالم و آرامی داشته باشید، لازم است مشکلاتتان را طوری حل کنید که کمترین تنش و عصبانیت برای شما پیش بیاید، تا به شما و جنین آسیبی نرسد. حل کردن بعضی از مسائل سخت است و نیاز به کمک تخصصی و حرفهای دارد. برای حل مشکلاتتان، میتوانید از زوجدرمانگران همیار عشق راهنمایی بگیرید.
توصیههایی برای کاهش و مدیریت مشاجرهها در دوران بارداری
همکاری، سازش و مشارکت با یکدیگر در دوران حاملگی، بسیار مهم است. لازم است با هم همکاری کنید، تا این دوران حساس و پر فراز و نشیب، به خوبی سپری شود و فرزندتان به سلامت به دنیا بیاید. در ادامه چند توصیه برای کاهش مشاجرههای دوران بارداری، میدهیم.
از یکدیگر تعریف و تمجید کنید
هم شما و هم همسرتان در این دوران، نیاز به تعریف و تمجید از طرف یکدیگر دارید. از یکدیگر قدردانی کنید و بگویید که هنوز هم عاشق هم هستید. از ویژگیهای خوب همسرتان تعریف کنید، تا به او احساس خوبی بدهید. مخصوصا اگر از ظاهر همسر باردارتان تعریف کنید و بگویید که هنوز هم زیبا و جذاب است، و چقدر مادر بودن به او میآید، حال او بسیار خوب میشود و انرژی میگیرد. هرچقدر وقتتان را به خوبی و خوشی بگذرانید، کمتر وارد بحث و دعوا خواهید شد.
یکدیگر را درک کنید
برای اینکه همسرتان را درک کنید و به او کمک کنید، کارهای خانه را با هم تقسیم کنید. سعی کنید زمانی که در خانه هستید، بیشتر کارها را شما انجام دهید و به همسرتان، فرصت استراحت کردن بدهید. برای خانم حامله، اینکه از طرف شوهرش درک و حمایت شود، بسیار مهم است.
درباره ترسها و نگرانیهایتان با هم صحبت کنید
گفتگو درباره احساسات، ترسها و نگرانیهایتان، باعث میشود بیشتر یکدیگر را درک کنید و بدانید که در ذهن طرف مقابلتان، چه میگذرد. زن و شوهر در دوران بارداری، نگرانیهای متفاوتی دارند. مردان معمولا بیشتر نگران مسائل مالی و رفاه خانواده هستند، خانمها معمولا نگران زایمان و بزرگ کردن فرزندشان هستند. همه این مسائل را با همسرتان در میان بگذارید. گاهی بحث و دعواها به این دلیل ایجاد میشوند، که طرف مقابل از افکار و احساسات دیگری خبر ندارد و نمیتواند او را درک کند. بنابراین گفتگوی سازنده و موثر، این مشاجرات را کاهش میدهد.
با هم فعالیتهای آرامشبخشی را انجام دهید
اگر با همسرتان به فعالیتهای مشترک بپردازید، هم باعث کاهش مشاجرات و آرامش هر دوتان میشود، و رابطه عاطفیتان بهبود پیدا میکند. با همسرتان پیادهروی کنید، یوگا و مدیتیشن انجام دهید، اگر نوازندگی بلدید، برایش بنوازید یا اگر آشپزی دوست دارید، با هم آشپزی کنید.
سخن پایانی
بحث و دعوا یا داشتن اختلاف نظر با همسر، گاهی به وجود میآید و طبیعی است، اما در دوران حاملگی، باید از هرگونه دعوا و مشاجره شدید پرهیز کنید، چون عواقب جدی برای مادر و جنین دارد. دعواهای شدید زن و شوهری در این دوران، آسیبهایی مثل آسیبهای مغزی، جسانی و ضعف سیستم ایمنی را برای جنین به همراه دارد که اثرات آن، تا بزرگسالی هم ادامه دارد. زن و شوهرها در این دوران بیشتر به دلیل مسائلی مثل: مسائل مالی، اسم فرزند، تغییرات هورمونی و خلق و خوی خانم باردار و داشتن روابط جنسی به مشکل برمیخورند و با هم دعوا میکنند. برای کاهش این دعواها، میتوانید از این راهکارها استفاده کنید: از یکدیگر تعریف و تمجید و قدردانی کنید، پشتیبان و حامی هم باشید، درباره ترسها و نگرانیهایتان با هم گفتگو کنید و فعالیتهای مشترکی را با هم انجام دهید. البته برخی از بحث و اختلافات به قدری پیچیده و شدید هستند که با این راهکارها حل نمیشوند، و نیاز است که برای جلوگیری از پیامدهای جدی دعوا بر جنین و سلامتی خودتان، از روانشناسان کمک بگیرید. میتوانید برای حل اختلافاتتان در دوران بارداری، از زوجدرمانگران همیار عشق کمک بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه