هر انسانی در روابط مختلف دوستی، والد فرزندی، همکاری و از همه مهمتر رابطه عاطفی نیازهایی دارد. نیازهای انسان در رابطه یکسان و یکنواخت نیست و در شرایط مختلف دستخوش تغییر قرار میگیرد. یکی از این تغییرات مهم مادر شدن است. وقتی همسر شما مادر میشود نیازهایش نسبت به گذشته نغییرات اساسی خواهد داشت. در این مقاله قصد داریم شما را با نیازهای یک زن به عنوان مادر در رابطه آشنا کنیم تا نه تنها رابطهتان را مستحکمتر کنید بلکه به همسرتان در مادر بهتری شدن کمک کنید.
منظور از نیاز در رابطه چیست؟
قبل از اینکه بدانیم یک زن به عنوان یک مادر چه نیازهایی در یک رابطه دارد لازم است بدانیم منظور ما از نیاز چیست؟ آیا منظور ما نیازهای مالی است؟ آیا نیاز جنسی مد نظرمان است یا نیازهای عاطفی سطح بالاتری مانند توجه و احترام؟ بهتر است شما را با سلسله مراتب نیازهای مزلو آشنا کنیم. هرم سلسله مراتب نیازهای مزلو، برخواسته از نظریه آبراهام مزلو نظریهپرداز کلاسیک است و معتقد است انسانها 5 نیاز اساسی دارند که در زیر برای شما توضیح میدهیم اما نکته مهم این است که این نیازها سلسله مراتبی هستند یعنی تا حداقلی از نیازهای سطح پایینتر برآورده نشوند فرد نمیتواند به نیازهای سطح بالاتر فکر کند. اما این 5 نیاز اصلی چه هستند؟
نیازهای زیستی
نیازهایی اساسی مثل خوراک، پوشاک و نیاز به مسکن. اگر نیازهای زیستی برآورده نشوند جان انسان به خطر میافتد نابراین لازم است این نیازها برآورده شوند تا فرد بتواند به نیازهای سطح بالاتری هم فکر کند.
نیازهای امنیتی
نیاز به امنیت جانی و محیا شدن شرایط مراقبت از سلامت جسمانی و روانی.
نیازهای اجتماعی
نیاز اجتماعی به زبان ساده یعنی احساس تعلق، حس دوست داشته شدن و دوست داشتن، نیاز به عضو اجتماع بودن و مفید بودن برای دیگران و نیاز به داشتن روابط سالم و معنادار.
نیاز به احترام
نیاز به احترام قبل از هر چیز احترام نسبت به خود است و در درجه دوم دریافت احترام از سمت دیگران و همچنین توانایی احترام گذاشتن به اطرافیان.
نیاز به خودشکوفایی
این نیاز به شکوفایی استعدادها و تواناییهای آشکار و پنهان فرد برمیگردد. تا زمانی که نیازهای قبلی برآورده نشده باشند فرد نمیتواند به صورت کامل درگیر شکوفایی استعدادهایش شود.
حالا با توجه به ساسله نیازهای بالا نیازهای یک زن را به عنوان مادر در رابطه بررسی میکنیم.
نیازهای زیستی یک زن به عنوان یک مادر در رابطه
خیلی از خانمها در اتاق مشاوره گله دارند که همسر من تصور میکند همه نیازهای من خورد و خوراک است و البته همسر این خانمها نیز عنان میکنند که من همه تلاشم را میکنم تا برای همسر و فرزندانم همه چیز فراهم باشد. آنها همیشه بهترین لباسها را میپوشند و بهترین غذاها را میخورند و در بهترین جای شهر برایشان خانه تهیه کردهام. خوب باید بگوییم درست است که این نیازها نیازهای اساسی و بنیادی در زندگی هستند اما فراهم شدنشان به معنای این نیست که دیگر همسرتان نیازی ندارد. برعکس با برآورده شدن این نیازها شما و همسرتان باید پا را فراتر بگذارید و به مرحله بعدی برآورده شدن نیازهای زندگی مشترکتان بروید پس هرگز از او توقع نداشته باشید که به رفع گرسنگیاش راضی باشد! گفتن این جملات نه تنها باعث قدرشناسی همسرتان نمیشود بلکه شما را از یکدیگر دور میکند و باعث میشود همسرتان احساس کند توسط شما درک نمیشود. اگر همه روز را صرف کار کردن بکنید و هیچ وقتی را برای برطرف کردن سایر نیازهای همسر و فرزندتان نداشته باشید زندگی شما با چالشهای جدی روبرو میکند. اما چند نکته مهم در رابطه با همین نیازهای زیستی را برای شما عنوان میکنیم که بتواند به رابطهتان با همسرتان کمک کند.
حواستان باشد همسرتان به عنوان یک مادر از خواب و خوراک خودش نزند
معمولا زنها تصور میکنند وقتی مادر میشوند باید کمتر بخوابند، کمتر بخورند، کمتر ورزش کنند و به طور کلی کمتر به سلامت خود اهمیت دهند و سلامت فرزندشان را در الویت قرار دهند در صورتی که با این تفکر نه تنها نمیتواند به بچه به صورت درست رسیدگی کند بلکه سلامت خودش نیز به خطر میافتد و نمیتواند در زمان مناسب و با حال روحی مناسب کنار فرزندش باشد. وقتی همه مسئولیت خانه و فرزندتان به دوش همسرتان به عنوان یک مادر باشد قطعا سلامتش به خطر میافتد. به او در بچهداری کمک کنید تا بتواند بیشتر بخوابد، گاهی غذای مورد علاقهاش را تهیه کنید تا با لذت بیشتری غذا بخورد و حتما فراموش نکنید چکاپهای مربوط به سلامتیاش را پیگیری کند تا بتواند یک مادر سالم و قوی باشد.
نیازهای امنیتی یک زن به عنوان یک مادر در رابطه
یک مادر علاوه بر مراقبت از خودش وظیفه مراقبت از فرزندش را نیز به عهده دارد. اجازه ندهید بار این مراقبت را به تنهایی بر دوش بکشد. به خصوص در ماههای اولیه زایمان همسر و فرزند شما بیشتر از هر وقت دیگری نیاز به مراقبت از سلامتیشان دارند. در این راه تنهایشان نگذارید، میتوانید گاهی با یک مرخصی ساده گرفتن در مسیر آزمایشگاه همراهش باشید، زمان داروهایش را یادآوری کنید یا اگر احساس خستگی جسمانی میکرد کودکتان را یکی دو ساعت نگه دارید تا همسرتان استراحت کند. علاوه بر سلامت جسمانی، باید مراقب سلامت روانیاش نیز باشید. حالا که او مادر شده است لازم است شرایطش را بیشتر از قبل درک کنید، اگر تعارضی بین شما پیش آمد باید بتوانید زمان مناسبی را برای حل آن انتخاب نکنید نه زمانی که خسته است یا درگیر کارهای کودکتان است. اگر گرههای حل نشدهای در رابطهتان دارید حتما از مشاور کمک بگیرید تا با بررسی رابطه شما بتواند به بهترین شکل به شما و همسرتان کمک کند تا این تعارضات را حل کنید.
نیازهای اجتماعی یک زن به عنوان یک مادر در رابطه
همان طور که گفتیم نیاز اجتماعی یعنی تعلق داشتن به افراد و گروهها، احساس دوست داشتن و دوست داشته شدن. برای بر طرف کردن این نیاز در همسرتان که حالا در نقش مادر نیز هست نکات زیر را در نظر بگیرید.
دوستت دارم را فراموش نکنید
دوستت دارم کلمه سادهای نیست، این جمله برای هر انسانی به خصوص زنان که علاقهمند به محبت کلامی هستند از ضروریات یک رابطه است. حتما به او یادآوریاش کنید، شاید بگویید دوست داشتن به عمل است و نیازی به گفتن جملات عاشقانه نیست، خیر این تفکر صحیح نیست. همسر شما در کنار کارهایی که برایش میکنید به محبت کلامی نیز نیاز دارد، آن را دریغ نکنید. میتوانید گاهی در محل کار برایش پیام بفرستید و بگویید که دوستش دارید. شبها قبل از خواب حتما چند دقیقه او را در آغوش بگیرید و جملات عاقانهتان را برایش زمزمه کنید تا ببینید محبت کلامی چطور میتواند قلب یک زن را تسخیر کند. از او به خاطر زحماتی که برای فرزندتان میکشد تشکر کنید و بگویید خوشحالید که فرزندتان چنین مادری دارد.
یادآوری کنید که به او نیاز دارید
همان طور که گفتیم یکی از مهمترین بخشهای برآورده شدن نیازهای اجتماعی این است که فرد بتواند فرصت این را داشته باشد که کسی را دوست داشته باشد. این فرصت را به همسرتان بدهید، برای او یادآوری کنید که چقدر شما و فرزندتان به وجود او نیاز دارید. چقدر وجودش به شما و فرزندتان آرامش میدهد و چقدر نیاز دارید به شما توجه کند و دوستتان بدارد. گاهی از او بپرسید که هنوز دوستتان دارد؟ هنوز به شما فکر میکند؟ اجازه بدهید بداند این موارد برای شما اهمیت دارد.
فرصتی فراهم کنید با دوستانش وقت بگذراند
بعد از مادر شدن خانمها وقت کمتری برای خودشان دارند، در این بین معمولا اولین چیزی که فدا میشود و از الویت حذف میشود روابط اجتماعی است، گاهی فرزندتان را نزد خودتان نگه دارید تا همسرتان بتواند با دوستانش وقت بگذراند. قطعا بعد از مادر شدن شرابط تغییر خواهید کرد اما این به معنای حذف روابط اجتماعی نیست. او را تشویق کنید این رابطه را حفظ کند.
نیاز به احترام در یک زن به عنوان یک مادر در رابطه
این را فراموش نکنید که همسر شما مادر فرزندتان است، او الگوی فرزند شماست و احترام به او باعث میشود فرزندتان الگوی محکمی داشته باشد و خودش احساس ارزشمندی کند. اگر شما و همسرتان احترام یکدیگر را حفظ نکنید فرزندتان احترام گذاشتن به خودش و دیگران را نمیآموزد. مشکلاتتان را با توهین به یکدیگر حل نکند و احترام همسرتان را به خصوص نزد فرزندان حفظ کنید. این موضوع به خصوص زمانی که فرزند نوجوان در خانواده دارید اهمیت بیشتری پیدا میکند زیرا نوجوان در حال کسب هویتیابی است و دیدن چنین بیاحترامیهایی در هویت و شخیت او اثر منفی مستقیم میگذارد و از آن گذشته اقتدار والدگری همسرتان را با بیاحترامی به او از بین میبرید.
نیاز به خودشکوفایی یک زن به عنوان یک مادر در رابطه
هرگز اجازه ندهید همسرتان برای رسیدگی به وظایف مادری تمام استعدادها و تواناییهای خودش را فراموش کنید. باید بتوانید فرصتی را برای او فراهم کنید که پتانسیل خود را بروز دهد در این صورت مادر بهتری نیز خواهد بود. برای این امر میتوانید به نکات زیر توجه داشته باید:
- اگر مهارتی دارد تشویقش کنید آن را ادامه دهد.
- اگر تحصیلات دارد تشویقش کنید از آن استفاده کند.
- اگر شاغل است و به خاطر زایمان آن را کنار گذاشته است تشویقش کنید با شرایط جدیدش کاری پیدا کند که با آن سازگار باشد.
- تشویقش کنید اوقات فراغتی داشته باشد که کارهای دلخواهش را در آن انجام دهد.
- او را به کسب مهارت جدید تشویق کنید و…
سخن پایانی
یک مادر هم همانند سایر افراد در روابط خود نیازهایی دارد که باید برآورده شود. نیاز به دیده شدن، نیاز به دوست داشته شدن، مورد قدردانی قرار گرفتن، مورد احترام قرار گرفتن، نیاز به رشد کردن و… شما به عنوان همسرش، باید به او کمک کنید که نیازهایش برآورده شود. نیازهای یک فرد فقط خورد و خوراک و پول نیست. به نیازهای عاطفی و اجتماعی همسرتان به عنوان یک مادر هم دقت داشته باشید و کمکش کنید که به خودش رسیدگی کرده و خواستههایش را برآورده کند. اگر در این زمینه میخواهید بهتر و بیشتر به همسرتان کمک کنید، میتوانید از زوج درمانگران همیار عشق کمک بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه