«با زن/مرد سیگاری ازدواج کردم. چیکار کنم سیگار رو ترک کنه؟»، «سیگار چه تاثیری روی رابطه عاطفی و زناشویی زن و شوهر میذاره؟» آیا تا به حال این سوالات برای شما هم پیش آمده است؟ سیگار هم مثل سایر دخانیات مثل قلیان و… مضرات زیادی را برای فرد به همراه دارد که میتواند روی کیفیت رابطه عاطفی و رابطه زناشویی زوجین تاثیر منفی بگذارد چون سلامت جسمانی شخص به خطر میافتد. در این مقاله، ابتدا درباره مضرات سیگار میپردازیم و سپس توضیح میدهیم که ازدواج کردن با زن یا مرد سیگاری، چه مشکلاتی را به همراه دارد و سپس راهکارهایی را برای کمک کردن به همسرتان برای ترک سیگار، خواهیم داد.
مضرات سیگار
تحت تاثیر قرار گرفتن سیستم عصبی مرکزی
یکی از مواد اصلی تشکیل دهنده سیگار و سایر دخانیات، نیکوتین است. نیکوتین باعث میشود شما در مدت کوتاهی انرژی بیشتری داشته و شاد و سرحال باشید اما بعد از اینکه اثر آن از بین میرود، خلق و خوی شما تغییر میکند و ممکن است بسیار بیحوصله و خسته شوید. نیکوتین، باعث میشود شما به آن عادت کنید و به همین دلیل است که ترک کردن سیگار یا سایر دخانیات بسیار سخت است. به دلیل وجود نیکوتین در سیگار، هنگام ترک کردن آن، مشکلان روان شناختی مثل افسردگی، اضطراب و بیخوابی برای شما به وجود میآید.
تحت تاثیر قرار دادن دستگاه تنفسی
دودی که استنشاق میکنید و به درون بدنتان میرود، کم کم به دستگاه تنفسیتان و بافتهای آن آسیب میرساند. افراد سیگاری، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماریهای عفونی هستند، مثل:
- تخریب کیسههای هوایی ششها
- برونشیت مزمن
- بیماری انسداد مزمن ریوی
- سرطان ریه
در هنگام ترک کردن سیگار، ممکن است برای مدتی ناراحتی تنفسی داشته باشید. این مشکل به این دلیل است که مواد مضری که در ریههایتان جمع شده است، در حال خروج از بافت ششها است و باعث ایجاد این ناراحتی در تنفس شما میشود. زمانی که سیگار را ترک میکنید، بعد از مدتی احساس میکنید ترشح مخاطتان افزایش یافته است. این نشانه خوبی است چون نشان میدهد که وضعیت بدنتان رو به بهبودی است و مواد مضر دفع شدهاند و بدنتان به سلامتی نزدیک میشود.
تحت تاثیر قرار دادن سیستم قلبی و عروقی
سیگار کشیدن، به کل سیستم قلبی و عروقیتان آسیب میزند و باعث سفت شدن رگهای خونی میشود که جریان خون را محدود میکنند. از عوارض دیگر سیگار کشیدن، افزایش فشار خون، ضعیف شدن دیوارههای رگهای خونی و افزایش لختههای خونی است. این عوارض، منجر به سکته مغزی میشود.
تحت تاثیر قرار گرفتن پوست، موها و ناخن
یکی از علائم بارز در افراد سیگاری، تغییراتی است که در رنگدانههای پوستی آنها دیده میشود. سیگار کشیدن، خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد. به علاوه، افراد سیگاری مستعد ابتلا به عفونتهای قارچی پوستی و ناخن هستند و در این افراد احتمال افزایش ریزش مو و طاسی وجود دارد.
تحت تاثیر قرار دادن دستگاه گوارش
سیگار کشیدن، خطر ابتلا به سرطان دهان، گلو، حنجره و مری را افزایش میدهد. همچنین در افراد سیگاری، سرطان لوزالمعده بسیار رایج است. حتی افرادی که سیگار نمیکشند اما در معرض دود سیگار هستند، احتمال اینکه به سرطان دهان مبتلا شوند در آنها بیشتر است. سیگار کشیدن باعث مقاوم شدن بدن در برابر انسولین میشود، به همین دلیل خطر ابتلا به دیابت نوع 2 افزایش مییابد.
تحت تاثیر قرار دادن قدرت جنسی و باروری
نیکوتین بر عملکرد جنسی مردان و زنان تاثیر منفی میگذارد و قدرت باروری را کاهش میدهد. در زنان، میتواند باعث خشکی واژن و ناتوانی در رسیدن به ارگاسم شود. در مردان هم باعث اختلال نعوظ و کاهش قدرت باروری مثل حرکت اسپرمها، شکل آنها و… میشود و همچنین سطح هورمونهای جنسی زنانه و مردانه، کاهش مییابد.
مشکلات ازدواج با افراد سیگاری
همانطور که در بخش قبلی مطالعه کردید، پی بردید که سیگار کشیدن، هم برای خود شخص و هم برای اطرافیان او، بسیار مضر است و آسیبهای زیادی را به دنبال دارد. بنابراین باید شخص قبل از ازدواج از سیگار کشیدن طرف مقابلش مطلع باشد و تصمیم بگیرد که آیا میتواند با این مسائل و مشکلاتی که سیگار کشیدن میتواند به دنبال داشته باشد، کنار بیاید یا خیر. برخی از افراد به اشتباه گمان میکنند که میتوانند همسرشان را بعد از ازدواج تغییر دهند و او را مجبور کنند که سیگار را ترک کند، اما ترک سیگار یا هر گونه دخانیات، بسیار سخت است و در کنار حمایت بیرونی و راهکارهای موثر، به انگیزه درونی و تلاش فرد هم نیاز است. زمانی که خود شخص نخواهد ترک کند، با هیچ راهکار یا دارویی نمیشود این کار را انجام داد چون اراده شخص، در دست خودش است و اطرافیانش، کنترلی بر ذهن و رفتار او ندارند. پس هرگز با امید تغییر دادن این مورد در طرف مقابلتان، با او ازدواج نکنید چون تا زمانی که خودش راضی نباشد، موفق نخواهید شد. اگر واقعا سیگار کشیدن برای شما یک خط قرمز است و نمیتوانید با این موضوع کنار بیایید، بهتر است برای ادامه رابطه تجدید نظر کنید و به امید تغییر دادن او، ادامه ندهید.
به خواستگار سیگاری، چه جوابی بدهم؟
اگر خواستگاری برایتان آمده است که همه معیارهای لازم برای ازدواج کردن را دارد و شخص مناسبی است اما سیگار میکشد، بررسی کنید که چقدر در طول روز سیگار میکشد؟ آیا این کار را گاهی انجام میدهد یا هر چند دقیقه یک بار باید سیگار بکشد؟ اگر اعتیاد او زیاد است و هیچ برنامهای برای ترک کردن آن ندارد، بنابراین او نمیتواند شخص سالم و مناسبی برای ازدواج باشد چون قطعا تا این حد از سیگار کشیدن، شما را اذیت خواهد کرد و برای خودتان هم مضر خواهد بود. در مقابل، اگر سیگار کشیدن او زیاد نیست و شما هم با این مسئله مشکلی ندارید، میتوانید قبول کنید اما به هر حال این یک تصمیم شخصی است که خودتان باید درباره این مسئله به خوبی فکر کنید، طرف مقابل را بررسی کنید و ببینید که چقدر سیگار کشیدن او، شما را آزار خواهد داد و سپس جواب قطعی خودتان را اعلام کنید.
چطور کمک کنم، سیگار را ترک کند؟
یکی از موارد مهمی که باید بدانید، این است که چگونه به نامزد یا همسرتان کمک کنید که سیگار را ترک کند. زمانی که شما با حالت تدافعی و انتقادی این مسئله را به او بگویید، مسلما او به شدت گارد خواهد گرفت و احتمال اینکه عصبانی شود و به حرفهایتان گوش ندهد بسیار زیاد است. در چنین مواقعی، انتقاد کردن مخصوصا با لحن تند و خشن، هیچ مشکلی را حل نمیکند، بلکه حتی میتواند مشکل را بدتر کند و باعث شود که او لج کند و یا از شما دلخور شود که قصد تغییر دادن او را دارید. بنابراین هر انتقاد یا صحبتی در این زمینه، نیازمند آموزش و مهارت دارد تا بتوانید به او کمک کنید که سیگار را ترک کند. البته لازم به ذکر است که زمانی به خواستهتان خواهید رسید که او هم بخواهد ترک کند و برای رسیدن به هدفش واقعا تلاش کند.
درباره خطرات سیگار کشیدن با او صحبت کنید
به جای سرزنش یا تحقیر کردن، سعی کنید با او گفتگو کنید و موارد زیر را با او در میان بگذارید:
- بسیاری از افراد میدانند که سیگار کشیدن به ضررشان است اما دقیقا نمیدانند که چه مضرات و مشکلاتی را به دنبال دارد. بهتر است اطلاعاتی را که در این مقاله به شما دادیم را با او در میان بگذارید و به صورت دقیق درباره مضرات و آسیبهای سیگار کشیدن، با او گفتگو کنید.
- با لحن خوب و آرام به او بگویید که اگر این هزینهای که بابت خریدن سیگار مصرف میکند را برای یک چیز مهمتر مصرف میکردید، چقدر بیشتر سود میکردید. به عنوان مثال بگویید هزینه چند ماه سیگار را اگر روی هم جمع کنید، میتوانستید برای خانهتان، مبل بخرید و یا هر چیز دیگری که برای ازدواجتان لازم است.
- بگویید که میخواهید سالیان سال در کنار او زندگی کنید اما سیگار کشیدن باعث کوتاهتر شدن عمر و بیماریهای جسمانی شدیدی میشود که لذت زندگی را از او و شما خواهد گرفت. به علاوه این را هم گوشزد کنید که او تا آخر عمر نمیتواند سیگار بکشد. شاید روزی مبتلا به بیماری جدی شود و دیگر پزشک سیگار کشیدن را کاملا برای او ممنوع کند، پس او باید به چنین روزی هم فکر کند. بنابراین بهتر است از حالا روی خودش کار کند، کم کم سیگار را ترک کند تا به سبک زندگی سالم برگردد و دچار بیماریهای جدی مثل سرطان نشود.
جایگزین پیدا کنید
برای کنار گذاشتن این عادت رفتاری ناسالم، شخص باید جایگزینهای خوراکی دیگری که سالمتر هستند را پیدا کند. گاهی روان پزشکان برای اینکه اثر اعتیادآور نیکوتین را کاهش دهند، به داروی دیگری روی میآورند که جایگزین سالم نیکوتین است. البته این داروها را باید حتما روان پزشک تجویز کند و مدت زمان مصرف این دارو را نیز تعیین کند.
صبور باشید
ترک کردن هر عادت رفتاری، بسیار سخت است و شخص در حین ترک کردن، دچار عوارض روانی و جسمی میشود. در این مرحله، صبوری شما بسیار مهم است. از علائمی که شخص در دوران ترک سیگار تجربه خواهد کرد، میتوان علائمی مثل عصبانیت، اضطراب، مشکل در تمرکز کردن، تحریکپذیری، کاهش ضربان قلب، بیقراری، بیخوابی، افزایش وزن و افزایش اشتها را نام برد.
فعالیتهایی را با هم انجام دهید
با یک سری از فعالیتهای مفید و سرگرمکننده، میتوانید حواسش را پرت کنید و کاری کنید که بهتر بتواند علائم و سختیهای بعد از ترک کردن سیگار را ترک کند. کارهایی مثل، فیلم تماشا کردن، بازی کردن، قدم زدن، ورزش کردن، انجام دادن مدیتیشن، نقاشی کشیدن، باغبانی، نوشیدن دمنوشهای آرامشبخش و سالم گیاهی، جویدن آدامس و یا خوردن میوهها یا سبزیجات سخت مثل هویج و خیار و….
به او پاداش دهید
زمانی که شروع به کم کردن و ترک سیگار میکند، به او پاداش دهید. به عنوان مثال یک روز برایش موردعلاقهترین غذا را درست کنید، یک روز با پیش قدم شدن در رابطه جنسی، او را سورپرایز کنید و لذت فوقالعادهای را به او بدهید، برایش نامه عاشقانه و تشکر بنویسید و ذکر کنید که چقدر به او افتخار میکنید که در این مسیر موفق عمل میکند و تلاش خود را میکند، برایش هدیه بخرید و… این کارها به او انگیزه بیشتری برای ادامه مسیرش خواهد داد.
از مشاور کمک بگیرید
در شرایط سخت که نامزد یا همسرتان در حال ترک کردن سیگار است، توصیه میشود در کنار انجام راهکارها و توصیههای فوق، از مشاور نیز کمک بگیرید تا به شما آموزش داده شود که چگونه در این شرایط باید به شریک عاطفیتان کمک کنید. توصیه میکنیم در این زمینه، از مشاوران همیار عشق کمک بگیرید.
قبل از ازدواج، مشاوره پیش از ازدواج داشته باشید
اگر میخواهید مطمئن شوید که خواستگارتان شخص مناسبی برای شما است و ازدواجتان موفق خواهد بود یا خیر، توصیه میکنیم حتما در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید. در این جلسات مشاوره، مشاور تیپهای شخصیتی شما و نامزدتان و تلههای روانیتان را بررسی میکند و به شما مهارتهایی را آموزش میدهد که بتوانید با تفاوتهایتان کنار بیایید و زندگی مشترک آرام و خوبی را داشته باشید. همچنین موضوع سیگاری بودن طرف مقابلتان را هم میتوانید در این جلسات مشاوره مطرح کنید تا مشاور با شما صحبت کند که چقدر این موضوع میتواند مشکلساز باشد و چه کاری باید انجام دهید.
سخن پایانی
افراد سیگاری، لزوما افراد ناسالمی نیستند اما به دلیل ناآگاهی یا ناتوانی در ترک کردن آن، با ادامه این عادت رفتاری ناسالم، به خود و اطرافیانشان آسیب میرسانند. سیگار کشیدن، آسیبهای جسمانی و روانی زیادی به همراه دارد و برای اطرافیانی که این بو را استنشاق میکنند هم مضر است. اگر خواستگاری دارید که سیگاری است اما تمام معیارهای لازم برای ازدواج را دارد، فکر کنید که آیا سیگار کشیدن او تا چه حدی است و آیا میتوانید با این موضوع کنار بیایید یا خیر و سپس تصمیم نهایی را بگیرید. در انتهای مقاله، توصیههایی برای کمک کردن به نامزد یا همسرتان برای ترک کردن سیگار دادیم. البته این راهکارها زمانی موثر خواهد بود که او هم انگیزه و اراده لازم را داشته باشد و تلاش کند. اگر برای انتخاب زن یا شوهر سیگاری تردید دارید و نمیدانید که آیا این موضوع میتواند مشکلساز باشد یا خیر، توصیه میکنیم قبل از ازدواج، در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید تا از انتخابتان مطمئن شوید.
پرسش و پاسخ کوتاه