بعد از يك دعوا و بحث شديد و طولاني، سخت است كه بتوانيد فورا رابطهتان را به حالت قبل برگردانيد و با شوهرتان، با عشق و محبت رفتار كنيد. دعواهاي پي در پي و شديد، ميتواند عشق و محبت را در رابطهتان از بين ببرد، البته به اين معنا نيست كه ديگر هرگز نميتوانيد آنها را به رابطهتان برگردانيد، فقط ممكن است كمي طول بكشد و يا نيازمند تلاش بيشتر باشد. به وجود آمدن دعوا و اختلاف نظر بين زوجين، كاملا طبيعي است. نبايد اجازه بدهيد دعواها رابطهتان را سرد كنند و شما را از همسرتان دور كنند. همانطور كه رفتار و حرفهاي شما در حين دعوا بسيار مهم است، بعد از دعوا نيز بايد بدانيد كه چه رفتار يا حرفي، باعث ساخته شدن مجدد رابطهتان و چه رفتار و حرفي، باعث خراب شدن رابطهتان ميشود. در اين مقاله توضيح خواهيم داد كه پس از دعوا با شوهر، چه كار كنيد تا رابطهتون دوباره بهبود پيدا كند، چه كارهايي را نبايد انجام دهيد و اگر با هم قهر كرديد، چطور بايد آشتي كنيد.
بعد از دعوا با شوهر، چه كنيم؟
به يكديگر فضا بدهيد
بعد از دعوا، به يكديگر فضا بدهيد. لازم است كه هر دوي شما مدتي سكوت كنيد يا حتي تنها باشيد و به حرفها و رفتارهايتان فكر كنيد. با خودتان تجزيه و تحليل كنيد كه آيا موضوعي كه دربارهاش با همسرتان دعوا ميكرديد، واقعا ارزشش را داشت؟ آيا راه حل ديگري به جز دعوا كردن، براي حل مشكل وجود دارد؟
يكي از روشهاي اشتباه و مخرب براي حل مشكلات اين است كه زوجين مدام درباره يك موضوع با هم دعوا كنند. شايد بحث كردن درباره موضوعي، شما و همسرتان را به يك اتفاق نظر برساند اما دعواي شديد، هرگز رابطهتان را به جاي خوبي نميبرد. براي اينكه مشكلاتتان را حل كنيد، ميتوانيد با زوجدرمانگران راديو عشق در ارتباط باشيد. آنها با بررسي مشكلتان، راه حلهايي را ارائه ميدهند كه مطابق با شرايط شما، همسرتان و رابطهتان باشد. مطمئنا حل مشكل به روش صلحآميز، بسيار بهتر و موثرتر از حل مشكل با دعوا و درگيريهاي پي در پي است.
به آرامي دوباره با او ارتباط برقرار كنيد
اگر شما نتوانيد با همسرتان به آرامي صحبت كنيد و با او ارتباط خوبي بگيريد، رابطهتان به سردي و شكست نزديك ميشود. كليد رابطه عاطفي و زندگي مشترك، توانايي درست ارتباط برقرار كردن با شوهرتان است. بعد از دعوا، زماني كه كمي از هم فاصله گرفتيد، فكر كرديد و تنش دعوا رفع شد، دوباره با او ارتباط برقرار كنيد و سعي كنيد اين دفعه به آرامي، با جملهبندي درست و با در نظر گرفتن منطق، طرز تفكر و زاويه ديد او، با شوهرتان صحبت كنيد. براي اينكه بتوانيد با شوهرتان بعد از دعوا ارتباط خوبي برقرار كنيد، به اين چند نكته دقت كنيد و سپس براي اطلاعات بيشتر و كاملتر، ميتوانيد مقاله «فن بيان و مهارتهاي ارتباطي» را مطالعه كنيد:
- به حرفهاي همسرتان خوب گوش دهيد.
- اجازه بدهيد حرفهايش به اتمام برسد و بعد نظرتان را بگوييد.
- از ميان كلام او، قضاوت نكنيد.
- موضوع را از زاويه ديد او هم نگاه كرده و درك كنيد.
فقط درباره يك موضوع با او صحبت كنيد
اين مورد را هم بايد در حين دعوا و هم بايد بعد از دعوا، هنگامي كه ميخواهيد دوباره با همسرتان صحبت كنيد، رعايت كنيد. يكي از اشتباهات رايج زوجين اين است كه زماني كه ميخواهند درباره موضوعي بحث كنند، به گذشته ميروند و هر موضوع حل نشده را نيز بيان ميكنند. مثلا موضوع دعواي امروز اين بوده كه چرا همسرتان طوري كه شما ميخواهيد، وضعيت مالي خانواده را مديريت نميكند، اما در بين بحث و دعوا به چند سال پيش ميرسيد كه به همسرتان مشكوك شده بوديد، يا با دوستانش مشكل داشتيد يا او در رابطه جنسي زودانزالي داشت و… يعني همه مشكلات را كه به هم هيچ ربطي ندارند، در يك روز بازگو ميكنيد. اين روش، باعث گمراه شدن شما و همسرتان از موضوع اصلي ميشود. در هر روز، فقط درباره موضوع بحث همان روز با هم صحبت كنيد. گذشته را با زمان حال و مشكل فعليتان، اشتباه نگيريد و مشكلات را به هم ربط ندهيد. پس از دعوا نيز، نيازي نيست كه مشكلات حل نشده گذشتهتان را يادآوري كنيد، فقط درباره موضوع فعليتان با او صحبت كنيد تا به نتيجه دلخواه و مطلوب برسيد.
مسئوليت اشتباه خودتان را بپذيريد
در زندگي مشترك، زماني كه مشكلي پيش ميآيد، هر دو طرف رابطه در به وجود آمدن و شكلگيري دعوا سهيم هستند. اگر شما سهم و مسئوليت اشتباه خودتان را بپذيريد، طرف مقابل هم خواهد پذيرفت، اما اگر شما هميشه طوري رفتار كنيد كه انگار هيچ تقصيري نداريد و همه مشكلات را شوهرتان به وجود ميآورد، او نيز مسئوليت اشتباهاتش را نخواهد پذيرفت و همچنين لجبازي در رابطهتان شكل خواهد گرفت.
مهربانانه برخورد كنيد
بعد از دعوا، با همسرتان مهربانانه رفتار كنيد. حتي اگر انجام اين كار برايتان سخت است، آنقدر تمرين كنيد تا موفق شويد. دعوا را تا چند ساعت بعد از اتمام آن، كش ندهيد. اگر در حين دعوا از همسرتان دلخور يا عصباني شديد، اجازه ندهيد دلخوري يا عصبانيتتان تا ساعتها يا روزها بعد ادامه پيدا كند. مهربانانه رفتار كنيد و بعدا در فرصت مناسب، دوباره درباره همان موضوع با شوهرتان صحبت كنيد تا به نتيجه برسيد.
بپذيريد
شما و شوهرتان در دو خانواده متفاوت تربيت و بزرگ شديد، داراي تيپ شخصيتي و روحيه متفاوت هستيد و شرايط محيطيتان هم معمولا متفاوت بوده. هرچند كه حتما شباهتهايي نيز با هم داريد، اما تفاوتهايتان هم كم نيست. بنابراين اين انتظار غيرواقعبينانه است كه همسرتان با شما در همه موضوعات اتفاق نظر داشته باشد يا بتوانيد هميشه او را متقاعد كنيد كه مثل شما فكر و رفتار كند. به عنوان مثال اگر در مديريت مسائل مالي خانواده به توافق نميرسيد، حتما او روش و طرز تفكر خاص خود را دارد. به روش او فكر كنيد. آيا اگر اجازه بدهيد او به روش خودش پيش برود، چه اتفاقي ميافتد؟ آيا ورشكسته ميشويد؟ آيا بيخانمان و فقير ميشويد؟ قطعا خير. هيچ مردي امكان ندارد كاري كند كه خود و خانوادهاش فقير و بيخانمان شوند. او هم به اندازه شما، به فكر شما و فرزندانتان است. اگر در اين مورد اجازه بدهيد او به روش خودش پيش برود، شايد پساندازتان به مقدار دلخواه شما نشود، اما بالاخره مقداي پول پسانداز خواهد شد. اين يك مثال بود براي اينكه بدانيد گاهي اگر ميبينيد با بحث و دعواهاي پي در پي به نتيجه دلخواهتان نميرسيد، به جاي اينكه مدام در رابطهتان تنش ايجاد كنيد، اگر ممكن است به پذيرش برسيد. اجازه بدهيد گاهي مسائل مختلف زندگي، به روش شوهرتان پيش برود.
از كمك حرفهاي بهرهمند شويد
اگر موضوع اختلافتان بسيار مهم است و تا زماني كه حل نشود، رابطهتان را تحت تاثير قرار خواهد داد، ميتوانيد از زوجدرمانگران راديو عشق كمك بگيريد. زوجدرمانگر به هردوي شما فرصت ميدهد تا گلايهها و مشكلات خود را بيان كنيد، و سپس شيوه حل مسئله را به شما ياد خواهد داد.
بعد از دعوا با همسر، چه كارهايي را نبايد انجام دهيم؟
بحث را ادامه ندهيد
بعد از پايان بحث و دعوا، ممكن است هر دوي شما سكوت كنيد. در حين سكوت، معمولا حرفهايي كه ميخواستيد بگوييد اما نگفتيد، به ذهنتان هجوم ميآورد. شايد در تخيلاتتان شروع به بحث و دعوا با همسرتان كنيد و طوري با او رفتار كنيد و حرف بزنيد كه او شكست بخورد. بعد از اينكه به خودتان آمديد، شايد وسوسه شويد كه همان حرفهايي كه به ذهنتان آمده را بازگو كنيد، اما هرگز نبايد اين كار را انجام دهيد. زماني كه بحثتان تمام شده، ديگر به هيچ نحوي آن را ادامه ندهيد. رابطهتان ميدان جنگ نيست كه شما به دنبال پيروزي و قدرتنمايي باشيد.
قهر نكنيد
برخي از خانمها گمان ميكنند كه با قهر كردن بايد همسرشان را بعد از دعوا تنبيه كنند، تا همسرشان به سمتشان برود و اصطلاحا نازشان را بكشد و از دلشان در بياورد. اين طرز تفكر اشتباه است. شايد چند بار همسرتان به سراغتان بيايد و از دلتان در بياورد، اما اگر با به وجود آمدن هر مشكلي قهر كنيد و يا بخواهيد با سكوت كردن به همسرتان بفهمانيد كه مشكل هنوز حل نشده، كم كم او از شما فاصله خواهد گرفت. بهتر است به جاي استفاده از روشهاي غيرمستقيم، مستقيما با همسرتان در شرايط بهتر و يا در روز ديگر دوباره درباره همان موضوع صحبت كنيد.
چيزي نگوييد يا رفتاري نشان ندهيد كه بعدا پشيمان شويد
به زبان آوردن هر آنچه كه در ذهنمان است، بسيار آسان است اما حقيقت اين است كه حتي اگر عصباني باشيم، ما كنترل آنچه كه ميگوييم و انجام ميدهيم را در دست داريم. درست است كنترل خود در هنگام عصبانيت و دعوا سخت است، اما غيرممكن نيست. درباره آنچه كه ميخواهيد بگوييد يا انجام دهيد، چند ثانيه فكر كنيد. اگر به نظر ميرسد با آن جمله يا رفتار، شوهرتان بيشتر عصباني خواهد شد و دعوايتان شديدتر خواهد شد، مكث كنيد و يك جمله يا رفتار بهتري را جايگزين كنيد. به عنوان مثال اگر همسرتان بسيار دير به خانه برگشته و شما از دست او عصباني شديد، به جاي اينكه با لحن تهاجمي بگوييد:«كجا بودي؟ فكر نميكني نگرانت ميشم. حداقل يه زنگ ميزدي. خوبه تلفن و موبايل اختراع شده!» بهتر است احساساتتان را كنترل كنيد و با لحن بهتري بگوييد:«عزيزم نگرانت شدم كه دير اومدي و بهم خبر ندادي. خدا رو شكر كه اتفاق بدي نيفتاده. ميشه خواهش كنم از اين به بعد اگه قرار بود دير بياي، يه پيام بدي و بهم اطلاع بدي؟ ممنون ميشم.» حتي اگر در لحظه ورود شوهرتان به خانه عصباني هستيد و ميدانيد اگر آن لحظه چيزي بگوييد، از كوره در خواهيد رفت، مكث كنيد و صحبت درباره آن موضوع را به بعد از شام يا وقتي كه آرام شديد، موكول كنيد. نياز نيست همان لحظه احساساتتان را ابراز كنيد.
با برقرار نكردن رابطه جنسي، او را تنبيه نكنيد
يكي از بدترين اشتباهاتي كه برخي از افراد آن را بعد از دعوا انجام مي دهند اين است كه، با برقرار نكردن رابطه جنسي و رد درخواست همسرشان، ميخواهند او را تنبيه كرده و بفهمانند كه از او دلخور شدهاند. اگر چندين بار اين اتفاق بيفتد، همسرتان از رابطه جنسي با شما سرد خواهد شد و شايد دفعات بعدي حتي اگر شما پيشقدم شويد، او با سردي برخورد كند و از برقراري نزديكي با شما اجتناب كند. هرگز مشكلاتتان را وارد رابطه زناشوييتان نكنيد. مشكلات مربوط به رابطه عاطفي و زندگي مشتركتان هستند و بايد قبل يا بعد از رابطه جنسي، حل شوند. حتي اگر مشكل و موضوع دعوايتان درباره مشكلات رابطه جنسيتان بود نيز نبايد درخواست همسرتان را رد كنيد يا براي نزديكي پيشقدم نشويد. مشكلات رابطه زناشوييتان را هم بايد در زمان ديگري حل كنيد و نه با اجتناب از انجام آن.
اگر حالتان خوب نيست، دعوا نكنيد
اگر به دلايل مشكلات كاري و يا هر چيز ديگري عصبي هستيد و حالتان خوب نيست، هرگز در اين شرايط درباره مشكلاتتان صحبت و دعوا نكنيد. فقط زماني كه هردوتان در شرايط روحي و رواني مناسب هستيد، با هم صحبت كنيد.
اگر بعد از دعوا قهر كرديد، چطور بايد آشتي كنيد؟
از او دلجويي كنيد
دلجويي كردن، فقط به معناي معذرتخواهي كردن نيست. همسرتان را در آغوش بگيريد، ببوسيد و او را نوازش كنيد يا براي شما و او چاي بريزيد و در كنار هم بنوشيد. گمان نكنيد با دلجويي كردن از او، ضعيف ديده ميشويد. اتفاقا شما هرچقدر كه بعد از دعوا براي ساختن دوباره رابطهتان تلاش كنيد، همانقدر قوي و دوستداشتني ديده خواهيد شد. به علاوه اگر شما مسئوليت اشتباهتان را بپذيريد و توانايي معذرتخواهي و جبران كردن را داشته باشيد، همسرتان نيز انگيزه بيشتري براي جبران و تكرار نكردن اشتباهاتش خواهد داشت. پس دلجويي كردن، قدم اول براي آشتي كردن است.
ريشه مشكلات را پيدا كنيد و آنها را رفع كنيد
قدم بعدي براي آشتي كردن و تكرار نشدن اشتباهات و دعواها، اين است كه بتوانيد ريشه مشكلاتتان را پيدا كنيد. به عنوان مثال اگر شما اغلب اوقات به شوهرتان شك داريد، حتي اگر كار شكبرانگيزي انجام نداده باشد، ممكن است يك يا چند تا از طرحوارههايتان نياز به درمان و تعديل داشته باشد. فكر كنيد كه مشكلاتتان به احساسات، تفكرات و عقايد شما برميگردد يا واقعا آن مشكل در رابطهتان وجود دارد.
طرحوارهها (تلههاي زندگي) الگوهايي از افكار، اعتقادات و احساساتي است كه از دوران كودكي به دليل ارضاء نشدن نيازهاي دوران كودكي و يا تجربيات تلخ، در شخص ايجاد ميشود و اگر درمان نشود، تا ابد ادامه خواهد داشت. فعال بودن طرحوارهها، بر روي جنبههاي مختلف زندگي و ارتباطات اجتماعي شخص تاثير منفي ميگذارد. براي اينكه مشخص شود كدام طرحواره در شما برجستهتر است و نياز به درمان دارد، ميتوانيد از طرحوارهدرمانگران راديو عشق كمك بگيريد.
مهارت خوب گوش دادن و برقراري ارتباط سازنده را ياد بگيريد
قدم بعدي اين است كه بتوانيد خوب و با دقت به حرفهاي شوهرتان گوش بدهيد، بتوانيد او را درك كنيد و با او ارتباط سازنده برقرار كنيد.
براي او نامه بنويسيد
اگر ابراز احساسات و صحبت كردن درباره مشكلات به صورت رو در رو برايتان سخت است، ميتوانيد برايش نامه بنويسيد. در نامه، از احساسات و نگرانيهايتان صحبت كنيد و در آخر، از خوبيهاي همسرتان بگوييد و ابراز احساسات كنيد.
سخن پاياني
دعوا و اختلافات در هر رابطه عاطفي و زندگي مشتركي وجود دارند، اما مهم اين است كه بدانيد بعد از دعوا چطور بايد با همسرتان برخورد كنيد و چه كار بايد بكنيد تا تنش و احساسات منفي ناشي از دعوا، كه بر روي رابطهتان تاثير منفي گذاشته، رفع شوند. در اين مقاله توضيح داديم كه بعد از دعوا، اگر مشكلتان حل نشده باقي مانده است، در شرايط مناسب دوباره با همسرتان صحبت كنيد، اشتباهات و سهمي كه در به وجود آمدن مشكل داريد را قبول كنيد تا همسرتان نيز سهم خودش را بپذيرد، پس از دعوا به يكديگر فضا بدهيد، كمي تنها باشيد و فكر كنيد. پس از دعوا فورا هرگز بحث را ادامه ندهيد، قهر نكنيد، با برقرار نكردن رابطه جنسي، همسرتان را تنبيه نكنيد و حرفهايي را نگوييد يا رفتارهايي را نشان ندهيد كه بعدا پشيمان شويد. اگر با همسرتان قهر كرديد، براي آشتي كردن پيشقدم شويد و از شوهرتان دلجويي كنيد. دلجويي و معذرتخواهي كردن بابت سهمي كه در ايجاد مشكل و شروع بحث و دعوا داشتيد را بپذيريد، ريشه مشكلاتتان را پيدا كنيد، مهارت خوب گوش دادن و برقراري ارتباط صحيح را ياد بگيريد و اگر ابراز احساسات و صحبت كردن مستقيم براي آشتي با او برايتان سخت است، ميتوانيد برايش نامه بنويسيد. برخي از مشكلات با بحث و دعوا و صحبت كردن مكرر درباره آن موضوع، حل نميشود. در اين صورت نياز است از كمك حرفهاي بهرهمند شويد. ميتوانيد از زوجدرمانگران راديو عشق كمك بگيريد تا طبق شرايط رابطه و مشكلي كه پيش آمده، به شما كمك كنند كه راه حل درستي را براي حل مشكل انتخاب كنيد.
پرسش و پاسخ کوتاه