اکثر افراد تا حدودی ترس از آینده دارند چون هیچ کسی نمیداند که آیندهاش چگونه خواهد بود و همین موضوع که آینده جزء ناشناختهها است، میتواند ترس را در فرد ایجاد کند. ترس بیش از حد از آینده، باعث میشود فرد نتواند از زمان حال و زندگیاش لذت ببرد. کم کم افکار منفی درباره آینده بیشتر و بیشتر میشوند و تمام ذهن فرد را در اکثر اوقات روز درگیر میکنند و مانع پیشرفت و لذت شخص از زندگی میشوند. ترس از آینده، نوعی فوبیا است که کرونوفوبیا نام دارد. در این مقاله بررسی میکنیم که دلایل و علل ترس از آینده چیست، علائم آن کداماند و چگونه شخص میتواند بر این ترس غلبه کند.
دلایل ترس از آینده یا کرونوفوبیا
ژنتیک
تحقیقات نشان دادهاند که کرونوفوبیا میتواند ارثی و ژنتیکی نیز باشد. اگر در خانوادهتان کسی این ترس را داشته باشد، ممکن است شما یا سایر افراد خانواده نیز به صورت ژنتیکی این ترس را داشته باشید.
عوامل محیطی
اگر فرد در محیطی بزرگ شده باشد که مدام افراد خانواده ترس از آینده دارند یا آه و ناله میکنند و از وضعیت حال و آینده شکایت میکنند، ممکن است خود فرد نیز مبتلا به این ترس و فوبیا شود. حتی اگر در جمع دوستان و آشنایان چنین افرادی باشند، میتواند بر روی طرز فکر فرد تاثیر منفی بگذارد.
مشکلات روحی و روانی
افسردگی و اضطراب، زمینهساز انواع فوبیاها و ترسها هستند. بنابراین کسی که این مشکلات روانی را داشته باشد، مستعد ابتلا به کرونوفوبیا است.
مرگ عزیزان
مرگ هم بخشی از زندگی است و بخش اجتنابناپذیر حیات هر موجود زندهای است اما برخی از افراد از مرگ به شدت میترسند یا آن را نابودی کامل می دانند یا گمان میکنند بعد از مرگ فورا به جهنم منتقل خواهند شد و زجر خواهند کشید. ترس از مرگ، باعث ترس از آینده میشود.
از دست دادن شغل
کسی که شغلش را از دست داده باشد، ممکن است دچار ترس از آینده شود چون آینده برای این فرد تیره و تاریک و مبهم میشود و باعث ایجاد این ترس میشود. این ترس به دلیل از دست دادن شغل، معمولا بیشتر در مردان ایجاد میشود. مخصوصا مردان متاهل که مسئولیت یک خانواده را بر دوش دارند، اگر شغلشان را از دست بدهند، به احتمال زیاد بیش از بهم ریخته و مضطرب میشوند.
طلاق و جدایی
طلاق باعث ایجاد بحرانها، مشکلات و فشارهای عصبی زیادی میشود. یکی از این مشکلات، ترس از آینده است که در افرادی که طلاق گرفتهاند یا رابطه عاطفیشان تمام شده است، به وجود میآید. این افراد گمان میکنند که زندگیشان بدون همسر یا شریک عاطفی، بیمعنی و پوچ خواهد بود و یا احساس میکنند که نمی توانند بدون آن شخص، زندگیشان مدیریت کنند، کارهایشان را انجام دهند و پیشرفت کنند. در افرادی که متارکه کردهاند، ترس از آینده به دلیل حرفها، نیش و کنایهها و قضاوتهای مردم نیز میتواند باشد چون متاسفانه هنوز هم هستند کسانی که درباره افراد طلاق گرفته، قضاوتهای بدی انجام میدهند یا گمان میکنند که طلاق امری نکوهیده است. در حالی که طلاق و جدایی گاهی بهترین و درستترین راه حل است و افراد جسور و عاقل، معمولا درستترین راه حل را انتخاب میکنند.
بیماریهای سخت و دشوار
افرادی که بیماریهای سخت مثل سرطان یا ام اس دارند، ممکن است ترس از آینده داشته باشند چون این بیماریها به شدت فرد را ناتوان میکند و فرد کم کم احساس میکند که دیگر امیدی به ادامه زندگی ندارد، افسرده میشود و ترس از آینده در او شکل میگیرد.
افزایش سن
با افزایش سن، ترس از آینده و مرگ نیز بیشتر میشود چون فرد میانسال یا مسن احساس میکند که دیگر کم کم ناتوان میشود و به مرگ نزدیک میشود. این تفکرات، در او ترس را ایجاد میکنند.
علائم ترس از آینده
- احساس دور شدن از واقعیت
- داشتن افکار منفی مزمن و زیاد درباره آینده
- فکر کردن درباره اینکه آینده چگونه خواهد بود یا شما در آینده از لحاظ جسمانی یا روحی و روانی چگونه خواهید بود
- احساس ترس شدید در هنگام فکر کردن درباره آینده و داشتن علائمی مثل تپش قلب شدید، سرگیچه، ضعف و احساس غش، تعریق بیش از حد، حملات پانیک، لرزش بدن و گریه کردن ناگهانی و شدید
- کاهش تمرکز در هنگام انجام کار
- احساس افسردگی و کاهش امید به زندگی
- فکر کردن درباره مرگ
انواع ترس از آینده
ترس از بیمار شدن در آینده
بعضی از افراد به دلیل طرحواره آسیبپذیری یا وسواس فکری، بیش از حد درگیر این موضوع هستند که «نکنه در آینده مریضی بگیرم، خوب نشم و بمیرم» یا حتی ممکن است بیش از حد نگران مریض نشدن اطرافیان و خانوادهشان باشند. این وسواس فکری و ترس، یکی از انواع ترس از آینده است.
ترس از بیپول و بیخانمان شدن
بعضی از افراد هم این ترس را دارند که «نکنه با این وضع اقتصادی و اجتماعی، یه روزی همه پولهامو از دست بدم» یا «نکنه یه روز دزد بیاد و همه پول و طلاهامو ببره» این ترس از هم جزء ترس از آینده هستند چون شخص از اتفاقاتی میترسد که هنوز اتفاق نیفتادهاند و حتی احتمال وقوع آنها نیز کم است. افرادی هم هستند که از بیخانمان شدن و از دست دادن مال و اموالشان به شدت میترسند.
ترس از دست دادن شغل فعلی
بعضی از افراد هم نگران هستند که در آینده به هر دلیلی شغل فعلیشان را از دست بدهند و دیگر نتوانند به راحتی شغلی را بیابند که درآمد خوبی داشته باشد.
ترس از دست دادن شریک عاطفی
بعضی از افراد هم به شدت میترسند که «نکنه اتفاقی بیفته و من عشقم رو از دست بدم» این ترس از دست دادن هم بر روی روح و روان و آرامش فرد تاثیر منفی میگذارد و هم باعث انجام رفتارهای اشتباه برای کنترل کردن شریک عاطفی و از دست ندادن او میشود. همه این موارد که جزء پیامدهای این ترس هستند، بر روی کیفیت رابطه تاثیر منفی میگذارند.
ترس از آینده چه تاثیری بر روی افراد میگذارد؟
ترس از آینده، نوعی وحشتزدگی و احساس خطر مزمن را در فرد ایجاد میکند که باعث افزایش اضطراب و استرس میشود و همچنین رفتارهای افراد را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. افرادی که این ترس و فوبیا را دارند، معمولا حرکات سریعی دارند و عجول هستند، این دو مورد اضطراب آنها را نشان میدهد. این افراد معمولا پیشرفت نمیکنند و اغلب افسرده هستند و اصلا امیدی ندارند. ترس از آینده باعث میشود شخص آنقدر نگران آینده باشد که از زمان حال و کارهایی که میتواند الآن انجام دهد، دور شود و اصلا نتواند بر زمان حال تمرکز کند.
چگونه بر ترس از آینده غلبه کنیم؟
ابتدا مشخص کنید که دقیقا از چه چیزی میترسید
همانطور که در قسمت قبلی مقاله مطالعه کردید، انواع ترس از آینده وجود دارد. فکر کنید که شما جزء کدام دسته هستید و دقیقا از چه چیزی میترسید.
ترستان را بررسی کنید
علت ترستان را مشخص کرده و بررسی کنید که ترستان تا چه حد منطقی است و چقدر احتمال دارد اتفاق بیفتد؟ به عنوان مثال اگر از بیخانمان و فقیر شدن میترسید، چقدر احتمال دارد این اتفاق بیفتد؟ آیا اتفاق فاجعهباری که در ذهنتان تصور میکنید، با حقیقت مطابقت دارد یا خیر؟ اگر ترس از بیمار شدن دارید، تا چه حد ممکن است به بیماری سختی مبتلا شوید؟ اگر بیش از حد نگران این هستید که اگر به بیماری سختی دچار شوید، احتمال آن که بهبود پیدا نکنید زیاد است، سعی کنید به جای ترسیدن که فایدهای ندارد، به دنبال راه چاره و پیشگیری از بیماری باشید. میتوانید با تغذیه سالم، ورزش، کاهش فشارهای روانی و یا حتی صحبت با یک پزشک درباره میزان احتمال بهبودی بیماری و نحوه درمان آن صحبت کنید تا آسوده خاطر شوید. اگر ترس از دست عشقتان را دارید، ریشه ترستان را پیدا کنید و بررسی کنید که چقدر احتمال دارد رابطه یا ازدواجتان بهم بخورد؟
بررسی کنید که برای کاهش دادن ترستان، چه کارهایی انجام میدهید
به عنوان مثال اگر ترس از دست دادن عشقتان را داشته باشید، ممکن است رفتارهای کنترلگرانه بسیاری را انجام دهید. آگاه باشید که این رفتارها نه تنها مشکلی را حل نمیکنند، بلکه باعث خراب شدن رابطه میشوند. پس اگر واقعا دوست ندارید طرف مقابل را از دست بدهید، بیشتر بر روی رفتارهایتان دقت و تمرکز کنید و از بروز رفتارهای ناسالم، جلوگیری کنید. رفتارهای دیگری که برای کاهش دادن سایر ترسها استفاده میکنید را هم بررسی کنید و ببینید این رفتارها تا چه حد به شما یا زندگیتان آسیب میرسانند؟ سپس سعی کنید رفتارهای درستتر را جایگزین کنید.
مدیتیشن انجام دهید
برای کاهش استرس، اضطراب، افکار منفی و وسواسی، هر روز مدیتیشن انجام دهید تا جسم و روحتان آرام شود.
بیشتر بر روی زمان حال تمرکز کنید
آگاه باشید که فکر کردن بیش از حد درباره آینده، باعث میشود از زمان حال لذت نبرید و کارهایی را که لازم بود الآن انجام دهید را از دست بدهید. درواقع ترس از آینده، باعث از دست رفتن بسیاری از فرصتهای طلایی زندگی میشود. هر موقع در هنگام انجام کاری، ذهنتان به سمت آینده میرود، فورا مسیر فکرتان را تغییر داده و بر روی کاری که اکنون انجام میدهید دقت کنید.
از کمک حرفهای بهرهمند شوید
برای بررسی ریشه و علت ترسهایتان، لازم است از مشاور نیز کمک بگیرید. مشاور افکارتان را بررسی میکند، نوع ترستان را مشخص میکند و سپس به شما آموزش میدهد که چگونه ذهن و افکار منفیتان را کنترل کنید، ترس از آینده را کاهش دهید و بیشتر بر روی زمان حال متمرکز شوید. توصیه میکنیم برای حل این مشکل، از مشاوران همیار عشق کمک بگیرید.
سخن پایانی
ترس از آینده در بسیاری از افراد تا حدودی وجود دارد چون اکثر افراد از ناشناختهها و موقعیتهای مبهمی مثل آینده که هنوز مشخص نیست چگونه خواهد بود، میترسند. ترس از آینده، نوعی فوبیا است که کرونوفوبیا نام دارد. این نوع ترس، انواع مختلفی دارد: ترس از بیپول و بیخانمان شدن، ترس از دست دادن عشق، ترس از بیمار شدن و از دست دادن شغل از انواع ترس از آینده هستند. این افراد، هنگامی که صحبت از آینده میشود یا افکار منفی درباره آینده به ذهنشان میآید به شدت مضطرب و آشفته میشوند. این افراد، معمولا بر روی آینده که هنوز مشخص نیست چگونه خواهد بود، به شدت متمرکز هستند و به همین دلیل از زمان حال لذت نمیبرند و فرصتهای طلایی برای پیشرفت در زمینههای مختلف را از دست میدهند یا نادیده میگیرند. برای کاهش این ترس در مقاله راهکارهایی را توضیح دادیم اما لازم است در کنار این راهکارها از مشاور نیز کمک بگیرید تا ریشه این ترس در شما بررسی شود و راهکارهای حل این مشکل به شما ارائه شود. توصیه میکنیم برای انجام بررسیهای لازم و درمان، از مشاوران همیار عشق کمک بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه