ام اس یکی از بیماریهای خودایمنی است که برخی از افراد با آن درگیر هستند و تحت درمان هستند. برخی از افراد به خوبی روند درمان را طی میکنند و درمان میشوند اما برخی از افراد کامل درمان نمیشوند و همچنان باید مراقبتهایی را انجام دهند. اگر با شخصی آشنا شدهاید که بیماری ام اس دارد، قبل از ازدواج لازم است بدانید که زندگی کردن با بیمار ام اس، چه مشکلاتی را به دنبال خواهد داشت و چگونه میتوانید از پس این مشکلات بربیایید و زندگی مشترک خوبی را داشته باشید. در این مقاله به این موضوعات میپردازیم.
ام اس چیست؟
رشتههای عصبی در بدن توسط غلافی احاطه شدهاند که میلین نام دارد. میلین علاوه بر اینکه از عصبها محافظت میکند، باعث انتقال پاسخ سریع و موثر نیز میشود چون قسمتهایی که میلین وجود دارد، پیام عصبی از روی این غلاف جهش میکند تا به مقصد برسد، بنابراین این جهشها پیام را سریعتر به مقصد میرسانند و دیگر لازم نیست پیام عصبی تمام طول رشته عصبی را طی کند. زمانی که میلین از بین میرود، ضایعه ایجاد میشود که در این ناحیه رشته عصبی میتواند بکشند یا آسیب ببیند. زمانی که هیچ میلینی در رشته عصبی وجود نداشته باشد، رشته عصبی نمیتواند پیام عصبی را هدایت کند. به همین دلیل پیامها از مغز به عضلات و ماهیچهها نمیرسند. در این صورت میگوییم شخص دچار بیماری ام اس شده است.
علل بیماری ام اس چیست؟
علت دقیق بیماری ام اس هنوز شناخته نشده است اما تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که سیستم عصبی مرکزی توسط سیستم خودایمنی بدن مورد حمله قرار میگیرد و کم کم از بین میرود. به همین دلیل است که ام اس به عنوان یک بیماری خودایمنی شناخته شده است.
عوامل خطر بیماری ام اس
- این بیماری بیشتر افراد بین 20 تا 50 سال را درگیر میکند.
- زنان بیشتر از مردان دچار این بیماری میشوند.
- این بیماری میتواند ژنتیکی باشد.
- مصرف بیش از حد نمک سیستم خودایمنی بدن را تحت تاثیر قرار داده و میتواند باعث بروز ام اس شود.
درمان بیماری ام اس چگونه است؟
تاکنون درمان قطعی برای درمان این بیماری کشف نشده است. روشهای درمانی و داروهای موجود برای متوقف کردن پاسخ خودایمنی بدن و کاهش علائم بیماری است. به طور کلی برای درمان بیماری ام اس از داروها و بازتوانی استفاده میشود. بازتوانی به درمانهایی مثل درمان فیزیکی، کاردرمانی، درمان مشکلات تکلم، بارتوانی شناختی و بازتوانی پیشنهادی هستند.
مشکلات ازدواج با بیمار ام اس
قطعا علائم و مشکلاتی که این بیماری برای شخص ایجاد میکند، میتواند ناتوانکننده باشد و بر روی رابطه عاطفی و زندگی مشترکتان تاثیر منفی بگذارد، اما شما میتوانید با آگاهی از این مشکلات و عبور از آنها، به یکدیگر نزدیکتر شوید و زندگی خوبی را داشته باشید، هر چند که تاثیرات این بیماری را بر زندگی مشترکتان، احساس خواهید کرد.
مراقبت کردن از بیمار ام اس
زمانی که شما با شخصی ازدواج کنید که این بیماری را دارد، ممکن است رفتارهای سالم شما تغییر کند و شما کم کم به پرستار و درمانگر او تبدیل شوید، به دلیل اینکه او از انجام دادن بسیاری از کارهای خود ناتوان خواهد بود و شما باید به جای او بیرون و داخل منزل کار کنید، با او همدلی کنید، به او رسیدگی کنید، داروهایش را به موقع بدهید، کمکش کنید که قدم بزند، بنشیند و… درواقع بیشتر کارها بر دوشهای شما خواهد بود و این حد از مراقبت کردن از یک شخص، علاوه بر اینکه سلامت روحی و روانی شما را تحت تاثیر قرار میدهد، بلکه طرف مقابل نیز کم کم افسرده و بیحوصله خواهد بود و از اینکه یک نفر باید مدام مراقب او باشد، احساس ضعف خواهد کرد. بنابراین یکی از مشکلات ازدواج کردن با بیمار ام اس، مراقبت کردن از او است چون فشار جسمانی و روانی زیادی را به شما وارد خواهد کرد.
رابطه جنسی با بیمار ام اس
اغلب افرادی که این بیماری را دارند، میل جنسیشان کاهش مییابد و حتی ارگاسم یا نعوظ و انزال در مردان هم با مشکل مواجه میشود. گاهی افراد حتی اعتماد به نفس لازم برای داشتن رابطه جنسی را هم از دست میدهند چون دائما نگران هستند که نکند برای همسرشان دیگر جذاب نباشند و نتوانند او را از رابطه جنسی راضی نگه دارند. کمبود انرژی، بیانگیزه بودن و بیحوصلگی ناشی از علائم بیماری ام اس، میتواند رابطه زناشویی را مختل کند، مخصوصا زمانی که بیماری پیشرفت کرده باشد. همه این مشکلات، باعث میشود که زوجین یا فرد بیمار دیگر میل و انگیزهای برای برقراری رابطه زناشویی لذتبخش را نداشته باشند. از آنجایی که رابطه زناشویی بر روی رابطه عاطفی و زندگی مشترک تاثیر مستقیم میگذارد، سرد شدن رابطه و عدم تمایل به برقراری ارتباط فیزیکی با همسر، میتواند رابطه عاطفی را هم سرد کند. اگر بعد از ازدواج در رابطه زناشویی مشکل داشتید و نتوانستید آن گونه که باید لذت ببرید، توصیه میکنیم با سکس تراپیستهای همیار عشق در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند که چگونه میتوانید با همسرتان که بیماری خاصی دارد، رابطه خوبی را برقرار کنید و مشکلات را حل کنید.
بارداری و ام اس
اگر خانم هستید و ام اس دارید، در بسیاری از موارد مشکلی وجود ندارد اگر بخواهید باردار شوید. حتی در برخی از خانمها با باردار شدن، ام اس بهبود پیدا میکند و در دوران حاملگی نیز میتوانند بدون مصرف دارو، این دوران را به خوبی بگذرانند. البته در هر صورت بهتر است قبل از اقدام برای حاملگی، با پزشکتان مشورت کنید. تحقیقات انجام شده نشان داده است که متاسفانه بعد از زایمان، علائم ام اس گاهی تشدید میشود، البته پزشکان با دارو و راهکارهای درمانی لازم، علائم را کنترل میکنند. در هنگام شیردهی هم گاهی پزشکان برخی از داروها را قطع یا دوز آنها را کاهش میدهند تا برای نوزاد مضر نباشد. بنابراین در کل بارداری مشکلی را ایجاد نمیکند، مگر اینکه پزشکتان به هر دلیل آن را منع کرده باشد. اگر مرد هستید، ام اس دارید و میخواهید بچهدار شوید هم در کل مشکلی را ایجاد نخواهد کرد، مگر اینکه بیماریتان ژنتیکی باشد و به فرزندتان هم منتقل شود. مرد یا زن، تفاوتی ندارد در کل قبل از اقدام برای بارداری، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
تشکیل خانواده، تربیت فرزندان و ام اس
همانطور که ام اس میتواند بر روی رابطه عاطفی و زندگی مشترک تاثیر منفی بگذارد، ممکن است در تربیت فرزندان و تشکیل خانواده هم مشکلاتی را ایجاد کند و این کار را سختتر کند، به دلیل اینکه وقت گذراندن با فرزندان و انجام دادن کارهای آنها، زمانی که علائم بیماری تشدید شدهاند و بیماری عود کرده است میتواند سخت باشد و اکثر فشارها بر روی یکی از زوجین باشد. بنابراین در این امر، داشتن نیروی حمایتی از طرف خانواده و دوستان بسیار مهم است تا بتوانند به شما در بزرگ کردن فرزندان و حتی خرج و مخارج خانواده کمک کنند.
مسائل و مشکلات مالی
داروهای ام اس و روند درمانی آن ممکن است پرهزینه باشد، همچنین تشکیل خانواده و انجام دادن امور منزل نیز میتواند بار و فشار مالی زیادی را بر یکی از زوجین که توانایی کار کردن دارد، وارد کند.
نامشخص بودن روند بیماری
روند بیماری ام اس مشخص نیست و گاهی علائم تشدید میشود و گاهی شخص بهبود پیدا میکند. گاهی ضعف عضلانی، استرس و اضطراب و افسردگی سراغ شخص میرود و گاهی حال روحی و جسمی او خوب است. این نامشخص بودن روند بیماری، برای خود شخص و همسرش میتواند سخت و نگرانکننده باشد.
بهبود رابطه و زندگی مشترک با بیمار ام اس
با او همدلی داشته باشید
حتی زمانی که از بیماری و حال روحی و روانیاش خسته شدهاید یا ناامید شدهاید، ناامیدیتان را بیش از حد بروز ندهید و زمانی که خوشبین هستید اما او ناامید است نیز، خوشبینیتان را بیش از حد به او با اجبار القاء نکنید. همدلی و درکتان را بالاتر ببرید و سعی کنید در بهبود حال روحی و روانی او، کمک کنید البته نه به صورت افراطی که نقش درمانگر را برای او داشته باشید و مدام او را نصیحت کنید.
رابطه فیزیکی خوبی را با همسرتان داشته باشید
رابطه فیزیکی و معاشقه، میتواند حال روحی و روانی خودتان و همسرتان را بهبود ببخشد و همچنین برای صمیمیت و نزدیک شدن به یکدیگر هم بسیار موثر است. هر چقدر استرس و اضطراب او در زندگی کمتر باشد، روند درمان بیماری هم بهتر پیش خواهد رفت چون فشار و تنش روانی برای بیمار ام اس خوب نیست. بنابراین یکی از موثرترین راهها که فواید زیادی هم دارد، رابطه زناشویی است. حتی اگر حوصله آن را ندارد، میتوانید به انجام دادن معاشقه اکتفا کنید.
به او اعتماد به نفس دهید
برخی از بیماران ام اس به دلیل ناتوانیهایی که دارند، اعتماد به نفس و خودباوریشان کم میشود. شما میتوانید در افزایش اعتماد به نفس همسرتان تاثیرگذار باشید. با حرفها و رفتارهایتان او را متوجه کنید که با وجود بیماریاش، هنوز هم برایتان شخصی ارزشمند و جذاب است.
از او مراقبت کنید اما نه در حد افراطی
مراقبت کردن در حد افراطی که باعث شود او گمان کند که کاملا ناتوان شده است، بسیار مضر و آسیبزننده است. تا جایی که میتواند، اجازه دهید خودش کارهایش را انجام بدهد اما شما هم گاهی به او کمک کنید.
با هم فعالیتهایی را انجام دهید
انجام دادن کار و فعالیت در کنار هم، از لحاظ روحی و روانی برای همسرتان بسیار موثر میتواند باشد. او را تشویق کنید که سبک زندگی سالم را داشته باشد و به روند درمانش پایبند باشد. در هنگام ویزیتها و چکاپهای پزشک، با او همراهی کنید و در کنارش باشید.
سخن پایانی
بیماری ام اس یک نوع بیماری خودایمنی است که به رشتههای عصبی مربوط میشود و تمام بدن را میتواند تحت تاثیر قرار دهد. اگر میخواهید با یک بیمار ام اس ازدواج کنید با از مشکلات زندگی کردن با این افراد آگاهی پیدا کنید و سپس فکر کنید که آیا میتوانید این مشکلات را مدیریت کنید یا خیر. مشکلات مالی، بچه دار شدن، رابطه جنسی و مراقبت از بیمار ام اس، از مشکلات و چالشهای ازدواج با این افراد است. در انتهای مقاله، چند توصیه برای بهبود رابطه عاطفی و زندگی مشترک با بیماران ام اس آوردیم. توصیه میکنیم برای اینکه مطمئن شوید که انتخابتان برای ازدواج، انتخاب درستی است و چه مشکلاتی خواهید داشت و چگونه باید با این افراد رابطه عاطفی و جنسی خوبی را برقرار کنید، قبل از ازدواج در جلسات مشاوره پیش از ازدواج همیار عشق شرکت کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه