برخی از افراد به دلایل مختلفی با خانواده شریک عاطفی یا همسرشان مشکل دارند و نمیتوانند با آنها ارتباط خوب و راحتی برقرار کنند. اگر زوجین با خانوادههای یکدیگر خوب نباشند، مشکلات و اختلافات زیادی در رابطه آنها ایجاد میشود که به رابطهشان آسیب زیادی میزند. بعضی از این اختلافات ممکن است آن قدر بالا بگیرد که به بیاحترامی کردن به خانوادههای یکدیگر و جدایی برسد. در این مقاله درباره دلایل این موضوع میپردازیم و سپس راهکارهایی را توضیح میدهیم که زوجین بتوانند با خانوادههای یکدیگر، ارتباط خوبی داشته باشند.
چرا نمیتوانم با خانواده همسرم ارتباط خوبی برقرار کنم؟
دخالتهای خانواده
یکی از دلایل این مشکل، دخالتهای زیاد خانواده است. اگر خانواده همسرتان بسیار زیاد در امور زندگی مشترکتان دخالت میکنند، احتمالا شما بسیار زیاد از آنها رنجیدهاید و به دلیل خشم و ناراحتیهایتان، نمیتوانید با آنها ارتباط خوبی برقرار کنید و یا شاید کم کم اصلا آنها را دوست نداشته باشید.
بیاحترامی خانواده
برخی از خانوادهها به دلیل ویژگیهای شخصیتیشان، احترام عروس یا دامادشان را نگه نمیدارند، فحش میدهند، با او بد صحبت میکنند، دستور میدهند و در کل بیاحترامی زیادی میکنند.
نداشت مهارت برقراری ارتباط
برخی از افراد مهارت برقراری ارتباط درست با خانوادهها را ندارند و نمیدانند چگونه باید ارتباط خوب و صمیمی، به همراه احترام داشته باشند. نمیدانند چگونه باید با آنها برخورد کنند. یا بسیار سرد و خشک و رسمی هستند، و یا بسیار صمیمی و خاکی که باعث میشود کم کم احترام به یکدیگر کم رنگ شود.
مخالفت خانوادهها برای ازدواج زوجین
افرادی که ازدواج کردهاند اما قبل از ازدواج با مخالفتهای زیاد خانوادهها رو به رو بودند و با آنها جنگیدهاند تا به هم رسیدند، بعد از ازدواج نیست انگار نمیتوانند با هم ارتباط خوبی داشته باشند و جنگ و دعواهای قبلی، روی ارتباطشان تاثیر منفی گذاشته است.
سرد و رسمی بودن خانواده
گاهی سرد و رسمی بودن خانواده همسر است که باعث میشود فرد ارتباط خوبی با آنها نداشته باشد. بعضی از خانوادهها به عروس یا دامادشان کم محلی میکنند یا کلا اهل صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن نیستند، همین موضوع باعث میشود افراد نتوانند با خانواده همسرشان گرم و صمیمی باشند چون کلا فضای خانه و خانوادهشان سنگین و سرد است.
بدگویی همسر از خانوادهاش
گاهی خودِ فرد از خانواده خود آن قدر بدگویی میکند که کم کم دیدگاه و ذهنیت همسرش نسبت به خانواده او تغییر میکند و به دلیل این حرفها که شنیده است و چیزهایی که از خانواده همسرش میداند، نمیتواند با آنها خوب و موجه رفتار کند.
خودشیفتگی افراد
برخی از افراد که اصطلاحا خودشیفته هستند، خودشان را برتر از عروس یا دامادشان میبینند و یا برعکس، عروس یا داماد خودشان را برتر از خانوادهها میبینند. بنابراین به دلیل برتر دانستن خود و خودشیفتگی و خودخواهی، نمیتوانند ارتباط خوبی با هم برقرار کنند.
چرا ارتباط زن و شوهر با خانوادههای یکدیگر مهم است؟
درست است که ما با خودِ دختر یا پسر ازدواج میکنیم و نه خانواده او، اما خانواده او نیز بخشی از زندگیاش هستند و قطعا برایش مهم است. حال اگر ما به خانواده او بیاحترامی کنیم یا دائما غر بزنیم یا نتوانیم ارتباط خوبی برقرار کنیم، به تدریج به همسرمان بر میخورد و نسبت به ما گارد میگیرد، اما اگر بتوانیم ارتباط خوبی با خانوادهاش برقرار کنیم، میتوانیم بیشتر دلش را بدست بیاوریم و او را عاشقتر کنیم چون توانستیم با یکی از مهمترین ابعاد زندگیاش، یعنی خانواده، ارتباط خوبی برقرار کنیم. اگر ارتباط خوبی با خانوادهها نداشته باشیم، در هنگام بحث و دعوا نیز احتمالا ارتباط بد با خانوادهها را پیش میکشیم و کم کم به آنها بیاحترامی میکنیم. همان طور که شما خوشتان نمیآید اگر همسرتان به خانواده شما بیاحترامی کند، قطعا همسرتان نیز نسبت به خانوادهاش حساس خواهد بود و این اجازه را به شما نمیدهد.
راهکارهای بهبود ارتباطات با خانواده همسر
خانواده همسرتان را به عنوان خانواده او بپذیرید و نه به عنوان مخالفان زندگی مشترک شما. آنها فقط یک خانواده هستند و بد شما و فرزندشان را نمیخواهند. ارتباط خانوادگی آنها را بر علیه خودتان تصور نکنید. درک کنید که آنها پدر، مادر، خواهر و برادر همسرتان هستند. او سالهای زیادی را در کنار آنها بوده است و پیش آنها بزرگ شده است. او نمیتواند ارتباطش را با آنها قطع کند یا کلا نادیدهشان بگیرد. همان طور که شما نمیتوانید. آنها هم مثل خانواده شما، فقط یک خانواده هستند و دشمن شما نیستند.
خانواده خودتان را با خانواده آنها مقایسه نکنید
هر خانوادهها قوانین، اعتقادات و ارزشهای خاص خودش را دارد و نمیتوان آنها را با هم مقایسه کرد. پس دست از مقایسه کردن خانوادههایتان بردارید چون هیچ فایدهای ندارد و اصلا عادلانه و درست هم نیست.
وقت بگذارید و آنها را بشناسید
گاهی اوقات ما زود قضاوت میکنیم و بدون شناختن افراد، درباره آنها فکرهایی میکنیم. زمان بگذارید و واقعا آنها را بشناسید. به قضاوتهایتان کاملا اعتماد نداشته باشید و سعی کنید با گفتگو کردن با آنها و با کمک گرفتن از همسرتان، درباره طرز تفکر و عقاید خانوادهاش مطلع شوید. وقتی آنها را بشناسید، بهتر میتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید. مثلا اگر بدانید آنها روی موضوعات اقتصادی حساس هستند، دیگر نباید درباره این موضوع با آنها صحبت کنید چون باعث بحث و دعوا خواهد شد. پس با شناختن حساسیتهایشان، میتوانید بهتر و موثرتر ارتباط برقرار کنید.
وقتی پیش خانواده همسرتان هستید، از موبایل استفاده نکنید
برای احترام گذاشتن به خانواده همسرتان، وقتی پیش آنها هستید، کمتر از موبایل استفاده کنید و سعی کنید با آنها صحبت کنید و ارتباط برقرار کنید.
با بچههای خانواده، خوب رفتار کنید
با بچهها نیز سعی کنید ارتباط خوبی برقرار کنید و با هدیه خریدن برای آنها، پی بردن به علاقهمندیهایشان و یا با بازی کردن با آنها، بینتان صمیمیت ایجاد کنید.
در کارهای خانه داوطلبانه به آنها کمک کنید
وقتی به خانواده خانواده همسرتان میروید، سعی کنید داوطلبانه به آنها کمک کنید. ببینید چه کارهایی را میتوانید انجام دهید. روحیه همکاری و کار تیمی داشته باشید. مثلا اگر برای ناهار به خانوادهشان میروید، گاهی غذا بپزید و با خودتان ببرید، یا آنجا در پختن غذا، ظرف شستن یا چیدن سفره غذا همکاری کنید. به این صورت هم نشان میدهید که خودمانی هستید و مهمان نیستید که فقط یک جا بنشینید و هم اینکه با آنها صمیمیتر میشوید و کمکشان میکنید.
خودتان باشید
نیاز نیست چاپلوسی کنید یا کار خاصی انجام دهید تا در دل آنها جا باز کنید. همین که خودتان باشید، کافی است اما روی خودتان هم کار کنید که یک سری موارد را رعایت کنید، مثل احترام، صمیمیت به اندازه لازم و سایر موارد. اگر در ارتباط برقرار کردن و یا صحبت کردن با افراد، راحت نیستید، میتوانید این مهارتها را با خواندن کتاب، گوش کردن به پادکستهای مرتبط و یا به کمک مشاور تقویت کنید.
با آنها در ارتباط باشید
حتی وقتی پیش هم نیستید نیز سعی کنید ارتباطتان را حفظ کنید. مثلا گاهی با آنها تماس بگیرید و صحبت کنید، گاهی پیام بدهید و نشان بدهید که به یادشان هستید.
مناسبتها را فراموش نکنید
هرگز مناسبتها را فراموش نکنید. تولدها، سالگردهای ازدواج و یا اعیاد را حتما به آنها تبریک بگویید.
کمک کنید ارتباط خانوادگی همسرتان با خانوادهاش بهتر شود
قرار نیست شما بینشان فاصله بیندازید، بلکه کمک کنید ارتباطشان بهبود پیدا کند. اگر او از خانوادهاش بدگویی میکند، شما هم چند مورد را اضافه نکنید و به این بدگوییهای پر و بال بدهید، بلکه به او یادآوری کنید که آنها خانوادهاش هستند و احترامشان واجب است. سعی کنید با یادآوری نقاط قوتشان و زحماتی که برای او کشیدند، همسرتان را آرام کنید. چرا نباید پا به پای همسرتان از خانوادهاش بدگویی کنید؟ چون شاید آن موقع او عصبانی باشد و حرفهایتان را قبول کند یا به او بر نخورد اما شک نکنید که بعدا که عصبانی یا ناراحت نباشد و حالش خوب باشد، به این موضوع فکر خواهد کرد و از اینکه درباره خانوادهاش این طوری صحبت کردید ناراحت خواهد شد یا ممکن است در بحث و دعواهای زناشوییتان، این موارد را به رخ شما بکشد یا به آنها اشاره کند.
از مشاور کمک بگیرید
وقتی میبینید مشکلی را نمیتوانید با روش صلحآمیز و درست حل کنید و نیاز به کمک حرفهای دارید، حتما از کمک حرفهای و تخصصی استفاده کنید و نه اینکه سعی کنید با بحث و دعوا یا زورگویی آن را حل کنید. اگر مشکل یا مسئلهای با خانواده همسرتان دارید، توصیه میکنیم در این خصوص با مشاوران همیار عشق صحبت کنید.
سخن پایانی
برقراری ارتباط خوب با خانواده همسر، بسیار ضروری است. قطعا برای شما نیز مهم است که همسرتان با خانوادهتان ارتباط خوب و محترمی داشته باشد. همین موضوع حتما برای همسرتان نیز مهم است. اگر زوجین با خانوادهها خوب باشند، هم مشکلات و دعواهایشان کمتر خواهد بود و هم اینکه پیش خانوادههایشان هم افراد محترم و پذیرفته شدهای خواهند بود. بنابراین برقراری ارتباط خوب با خانوادهها، روی زندگی مشترک تاثیر زیادی میگذارد. بهتر است زمان بگذارید و به کمک همسرتان، خانواده او را بشناسید، زود قضاوت نکنید و فکر نکنید آنها دشمن شما هستند. آنها فقط خانواده همسر شما هستند. هر چند روز یک بار با آنها تماس بگیرید و سلام و احوالپرسی کنید، وقتی در خانهشان هستید، به آنها در کارهای خانه کمک کنید. صمیمی باشید اما در عین حال، احترام را نگه دارید. این موارد بخشی از راهکارها هستند اما اگر راهکارهای بیشتر را میخواهید یا مشکلاتی با خانواده همسرتان دارید که باید حل شوند، میتوانید در این خصوص با مشاوران همیار عشق مشورت کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه