گاهی ممکن است همسرتان درشرایطی باشد که شما ندانید چطور و چگونه باید آرامش را به او برگردانید. دلداری دادن یک مهارت است که نیاز به آگاهی و تمرین دارد و اگر کسی با این مهارت آشنا نباشد ممکن است اوضاع را برای همسرش بدتر کند! در این مقاله سعی داریم مهارت دلداری دادن را به صورت کلی به شما آموزش دهیم و همچنین تفاوت آن را بین خانمها و اقایان تشریح کنیم تا بدانید چطور در شرایط بحرانی کنار همسرتان باشید.
نکات کلی برای دلداری دادن به همسر
این مقاله را به سه قسمت تقسیم میکنیم . ابتدا نکات و مهارتهای کلی برای دلداری دادن به همسر را با یکدیگر بررسی میکنیم سپس به صورت جداگانه دلداری دادن به زن و مرد را بررسی میکنیم زیرا در برخی از موارد خاص نحوه ارتباط برقرار کردن و دلداری دادن به یک خانم و آقا میتواند متفاوت باشد. اما مهارتهای کلی برای دلداری به همسر چه چیزهایی هستند:
قبل از هر چیز مساله را بفهمید
قبل از اینکه بدانید چطور دلداری دهید باید بفهمید دقیقا در چه چیز باید همدلی کنید. تا زمانی که متوجه مساله نشوید نمی توانید راهحلهای مناسبی به او پیشنهاد دهید یا از جملات تسکین بخش صحیح استفاده کنید. پس عجلهای برای دلداری دادن نداشته باشید زیرا گاهی با متوجه نشدن صحیح موضوع ممکن است دلداری شما نه تنها همسرتان را تسکین ندهد بلکه اوضاع را برایش سختتر کند.
شنونده خوب و فعال باشید
شاید این جمله را شنیده باشید که شنیدن با گوش دادن فرق دارد. شما ممکن است صدای همسرتان و حرفهایش را بشنوید اما به او گوش ندهید یا شنونده فعالی نباشید! برای شنونده فعال بودن لازم است تمتم توجهتان به همسرتان باشد، خود را مشتاق شنیدن نشان دهید و با حرکات صحیح بدن و تایید کردنهای به موقع او را مایل به صحبت بیشتر کنید. وسط حرفش نپرید یا حالات صورتتان را طوری نکنید که تصور کند در حال قضاوت شدن است. بگذارید بدون استرس و راحت حرفهایش را بزند و مطمئن باشد شما گوش شنوایش هستید.
کنجکاوی اضافی نکنید
اجازه دهید هر طور دلش میخواهد ماجرا را تعریف کند و اختیار اینکه چقدر این موضوع را باز کند را به خودش بسپارید. اگر نخواهد برخی جزئیات را بگوید اصرار شما به او استرس و فشار مضاعف وارد میکند. فرصت برای دانستن جزئیات ماجرا بعدها هم سر فرصت مناسب پیش میآید اما الان وقت همدلی و دلداری دادن است و همسرتان در شرایطی نیست که بخواهد در اینباره تصمیم بگیرد.
مجبورش نکنید به شیوه شما پیش برود
هرکس در موقعیتهای بحرانی به شیوه خودش عمل میکند و در آن لحظه تحمیل روش خودمان کمکی به او نمیکند. البته اگر شیوهای که در پیش گرفته است منجر به آسیب رسیدن به او میشود حتما مداخله کنید اما اگر آزاری به خودش و دیگری نمیرساند حق انتخاب را از او نگیرید. مثلا اگر استرس دارد و در حال راه رفتن است مجبورش نکنید بنشیند یا به زور دمنوشی که خودتان را آرام میکند به او ندهید. شیوه ناراحتیاش را درک کنید و اجازه دهید راحت باشد.
در بحران وقت نصیحت نیست
هرگز وقتی همسرتان در حال درد و دل با شماست او را نصیحت نکنید. نصیحت و قضاوت در این زمان بدترین کاری است که میتواند انجام دهید و دقیقا او را از خودتان دور میکنید و باعث میشوید او نتواند به راحتی موضوع را با شما مطرح کند. اگر هم انتقادی به جا و صحیح دارید باید بدانید مهم ترین چیزی که انتقاد را سازنده میکند این است که آن را در وقت صحیح و به موقع بیان کنید پس عجلهای برای مطرح کردنش نداشته باشید. همسرتان در حال حاضر به حضور شما بیشتر از انتقاد سازنده نیاز دارد!
از خودش سوال کنید
حتما از خودش بخواهید و بپرسید که به شما بگوید چطور آرام میشود؟ میتوانید دستانش را بگیرید و بپرسید: “عزیزم دوست داری الان چه کار کنم برات؟ میدونی که هرکاری برای آروم شدنت میکنم”. ممکن از شما خواهد تنهایش بگذارید، نباید از این درخواست ناراحت بشوید، برخی دوست دارند در این شرایط تنها باشند به خصوص آقایان کمتر ترجیح میدهند در این شرایط صحبت کنند. یادآوری کنید که هر زمان خواستند مجدد سراپا گوش هستید که بشنوید و کنارش باشید. اگر هم کاری که از شما خواست به نظرتان معقول نبود، تا جایی که ضرر و زیانی را به خودش، شما، رابطه و دیگران وارد نمیکرد میتوانید برایش انجام دهید. اگر درخواستی که داشت خارج از منطق و توان شما بود لطفا بدون ایجاد تنش و بحث اضافه سعی کنید موضوع را خیلی کوتاه توضیح دهید.
در دلداری صادق باشید
برخی تصور میکنند برای دلداری دادن باید همه چیز را مثبت جلوه دهند. این روند به خصوص وقتی اوضاع و شرایط نیاز به واقع بینی دارد نه تنها مفید نیست بلکه ممکن است به زیان همسرتان باشد. تصور کنید همسرتان تصادف کرده است و ماشینش داغون شده و به یک عابر پیاده زده است که حالش وخیم است! این که مدام کنار گوشش بگویید نگران نباش فدای سرت او را التیام نمیدهد، بهتر است بگویید: ” عزیزم شرایط سخته می فهمم ما در یک وضعیت بحرانی هستیم اما باهم از پسش برمیاییم و این از اون دست اتفاقاتیه که من و تو باید نشون بدیم مدیریت بحران بلدیم”.
به هیچ عنوان موضوع را بی اهمیت و کوچک جلوه ندهید
شاید گاهی برای شما عجیب باشد که چرا همسرتان به این مساله بی اهمیت بها داده است و تصور کنید چنین موضوع سادهای نیاز به دلداری ندارد! اما این تصور شماست! شما میتوانید بعدا که همسرتان آرام شد درباره این موضوع با او صحبت کنید که چرا به مسائل بی اهمیت توجه میکند یا شاید هم او شما را قانع کند که این موضوع برای شما بی اهمیت است اما برای او مهم است. اینکه بعدا چه توافقی باهم میکنید را کنار بگذارید. در حال حاضر بدانید عنوان کردن بی اهمیتی موضوع برای او مانند پتکی است که بر سرش فرود آید! به او بگویید: “ناراحتیت رو درک میکنم عزیزم، برام بگو چی انقدر داره اذیتت میکنه”.
مسئولیتهایش را سبک کنید
همسرتان شرایط روحی خوبی ندارد و باید تا جایی که میتوانید کمکش کنید فکرش آزاد باشد. مثلا اگر غذا درست کردن به عهده همسرتان است، آن روز را شما غذا درست کنید یا پیشنهاد کنید باهم بیرون بروید. اگر فرزند دارید به همسرتان بگویید امروز کل مسئولیت بچهها را به عهده میگیرید تا کمی آرام باشد. یا مثلا اگر شاغل است و ممکن است برخی از کارهایش را به عهده بگیرید تا هم فکرش آزادتر باشد هم از این همدلی شما پشتش گرم شود.
قضاوت خط قرمزتان باشد
یکی از بدترین اتفاقاتی که زمان دلداری دادن میتواند بیفتد قضاوت کردن است! شما در حال حاضر قاضی نیستید! همسری هستید که قصد آرام کردن همسرتان را دارید پس قضاوت را کنار بگذارید. بشنوید و فقط به این فکر کنید در حال حاضر همسرم چطور آرام میشود و به چه چیزی نیاز دارد. حتی اگر در ذهنتان او را قضاوت کردید لزومی ندارد مطرحش کنید و خاطر او را مکدر کنید.
نشان دهید شریک همه چیز هستید
یکی از مهمترین قسمتهای دلداری همسر این است که شما نشان دهید شریک همه چیز هستید. حتما این موضوع را به همسرتان یادآوری کنید، مثلا اگر ضرر و زیانی برایش پیش آمده است میتوانید بگویید: “عزیزم من شریک هستم توی این اتفاق با تو، هر نتیجهای داشته باشه مثل کوه پشتتم و باهم درستش میکنیم” یا اگر عزیزی را از دست داده است میتوانید بگویید ” با تمام وجود درک میکنم چقدر حالت بده و خودمم از این حال بد تو خیلی حس بدی دارم و مطمئن باش تا لحظه ای که همین حس و حال رو داری کنارتم تا دوتایی باهم دوباره خنده رو لبامون بیاد”.
اگر خانمتان نیاز به دلداری داشت
حال که با اصول کلی دلداری همسر آشنا شدید به چند نکته مهم هم در رابطه با دلداری خانمها اشاره میکنیم
مانع گریه کردنش نشوید
در شرایط بحرانی خانمها معولا راحتتر از گریه کردن برای تخلیه هیجانهای منفی شان استفاده میکنند، اگر دلشان میخواست گریه کنند مانع نشوید. او را در آغوش بکشید و اجازه دهید گریه کند. حتی میتوانید روی این موضوع تاکید کنید و بگویید “مطمئن باش بغل من همیشه به روت بازه که بخوای خودت رو خالی کنی عزیزم، اگه آرومت میکنه گریه کن”. سعی نکنید به زور حالت منفیاش را از بین ببرید، گاهی باید فرصت تخلیه هیجانات منفی را بدهید.
درک کنید که میخواهد حرف بزند
خانمها به واسطه ویژگیهای خاص نیمکره چپشان صحبت کردن را دوست دارند و یکی از راههای مهم برقراری ارتباطشان مهارتهای کلامی است. در شرایط بحرانی نیز معمولا با مهارتهای کلامی میتوانند هیجانات خود را تخلیه کنند. به هیچ عنوان این فرصت را از آنها نگیرید و اگر قصد دارند حرف بزنند حتما همراهیاش کنید. در این شرایط نگویید “بهتره بعدا که آروم شدی حرف بزنیم”! او دقیقا برای آرام شدن احتیاج به حرف زدن دارد پس سراپا گوش شوید. حتی می توانید پیشنهاد صحبت کردن به او دهید و بگویید:” عزیزم اگه دوست داری راجع هش حرف بزنیم من سراپا گوشم که بشنوم”.
اگر شوهرتان نیاز به دلداری داشت
اگر خواست تنها باشد به خودتان نگیرید
ممکن است همسرتان نخواهد با شما درد و دل کند و به شمایی که قصد دلداریاش را دارید بگوید تنهایش بگذارید. فراموش نکنید همانقدر که شما دوست دارید حرف بزنید او ممکن است دلش بخواهد حرف نزد! آقایان معمولا در مهارتهای کلامی به اندازه خانمها قوی نیستند و گاها برای تخلیه هیجاناتشان از صحبت کردن استفاده نمیکنند و شاید ترجیح دهند ساکت باشند. این موضوع را شخصی سازی نکنید و درک کنید شیوه او با شما متفاوت است.
اگر همه جزئیات را بازگو نکرد ناراحت نشوید
شاید شنیده باشید آقایان به کلیات و خانمها به جزئیات توجه بیشتری دارند. اگر شوهرتان مساله را به صورت کلی برایتان مطرح کرد ناراضی نباشید. او در شرایطی که وارد جزئیات شود نیست و شما هم کنجکاوی نشان ندهید تا عدا در شرایط مناسب بتوانید سوالهایتان را بپرسید. شاید شما سراپا گوش باشید اما او تنها به توضیح یکی دو جمله اکتفا کند. با همین یکی دو جمله کنارش باشید و به او آرامش دهید در چنین جو آرامی او هم آرام آرام ذهنش را مدیریت میکند و برایتان ماجرا را توضیح میدهد.
پرسش و پاسخ کوتاه