آیا قصد ازدواج دارید با فرد خاصی را دارید اما در خصوص بعضی از جزئیات هنوز دودل هستید؟ یا شاید دوست داشته باشید که یک نفر به شما بگوید که عاقبت ازدواج بانامزدتان چه میشود. تصمیمات بزرگ همیشه استرس زا و سخت هستند. در دین اسلام معمولا در این مواقع به استخاره رجوع میکنند. اما آیا رجوع به استخاره به تنهایی برای تصمیم گیری ازدواج و انتخاب همسر صحیح است؟ در این مقاله از همیار عشق با ما باشید.
آیا استخاره برای ازدواج صحیح است؟
استخاره عملی است که پیشوایان و علما ما آن را تایید میکنند و از آن کمک میگیرند. اما نکته قابل توجه این است که علما نیز توصیه نمی کنند که به کرات و بیدلیل استخاره بگیرید. درواقع استخاره به هیچ عنوان جای مشورت و تحقیق و تفکر را نمیگیرد و راهکاری است که در درجه آخر و بعد از تمام تحقیقات و مشورتهایی که میکنید، انجام میشود.
تصمیم گیری صحیح هنگام دودلی برای ازدواج
حال سوالی که ایجاد میشود این است که اگر استخاره به تنهایی برای تصمیم گیری در انتخاب همسر کافی نیست، پس چاره این همه شک و دودلی چیست و چطور باید تردید در ازدواج را از بین برد؟ پاسخ این است که استخاره برای ازدواج، نباید جایگزین تعقل و تحقیق خود فرد شود. اگر هنوز تردید دارید، ممکن است نشانه این باشد که هنوز به خوبی فکر نکردهاید و جوانب را نسنجیدهاید. و یا شاید مشکل لاینحلی وجود دارد که نمیتوانید از آن بگذرید. در ادامه ما به شما میگوییم که برای این تصمیم بزرگ چه مراحلی را باید طی کنید.
احساساتتان را از هم تفکیک کنید
ترس و استرس قبل از هر تصمیم بزرگی طبیعی است. شاید این ترس را یه حساب دوست نداشتن فرد مورد نظر یا تمایل نداشتن برای ازدواج بگذارید. این درحالی است که استرس شما یک رخداد طبیعی است و حتی اگر بهترین شخص ممکن برای ازدواج را پیدا کنید، باز هم این ترس و استرس به قوت خود باقی میماند.
با شناختی که از خود دارید سعی کنید بفهمید که استرستان به خاطر تغییر بزرگی است که در پیش دارید یا واقعا تمایلی به ازدواج یا فرد مقابل ندارید. لازم است احساساتتان را به خوبی بشناسید و بعد تصمیم بگیرید. به خودتان زمان بدهید و بیشتر فکر کنید. آیا به طرف مقابلتان فرصت داده اید که به شما نزدیک شود و خودش را ثابت کند؟ و یا اینکه مدام از هر پیشامدی جلوگیری کردهاید و فقط درحال فرار هستید؟
از تغییر شرایط کنونی نترسید
جدا از ترس از تغییر، ممکن است قلبا دوست نداشته باشید که شرایط و آرامش الانتان را به خطر بیندازید. به عبارتی شما با زندگی مجردی و فعلیتان انس گرفتهاید و دوست ندارید آن را تغییر دهید. برای مثال فرض کنید که برای موقعیت تحصیلی، شغلی و اجتماعیتان تلاش کردهاید و الان در موقعیت خوبی هستید. این مورد طبیعی است و اتفاقا شاخصه خوبی است. این نشان میدهد که شما به شخصه خوشبخت هستید و از سر نیاز یا ضعف تصمیم به ازدواج نگرفتهاید. برای غلبه به این ترس لازم است بیشتر به آیندهتان فکر کنید. مزایای ازدواج را بسنجید و ببینید که چقدر برایتان ارزشمند هستند. بهتر است کمی بیشتر فکر کنید. سالهای آینده را تصور کنید و ببینید که دوست دارید زندگیتان به چه سمتی هدایت شود. کمی دیدتان را وسیع تر کنید و از زمان حال فاصله بگیرید.
به این سوال جواب دهید. دوست دارید ده سال آینده زندگیتان به چه شکل باشد؟ دوست دارید زندگی متاهلی را تجربه کنید و یا بچه داشته باشید؟ و یا اینکه از آزادیها و فراغت زندگی مجردی لذت میبرید؟ دوست دارید کسی باشد که در همه حال کنارتان باشد یا اینکه به تنهایی بهتر میتوانید از پس شرایط بربیایید؟ بهتر است قبل از هر تصمیمی علاقه مندیها و اهدافتان را پیدا کنید و در جای درست یعنی زندگی متاهلی یا تجرد، به دنبال آنها بگردید.
اعتماد به نفستان را افزایش دهید
این احتمال نیز وجود دارد که ریشه شک و تردیدهایی که دارید به خودتان برگردد. درواقع نداشتن اعتماد به نفس مانع بزرگی برای پیشرفت و تغییر است. اگر اعتماد به نفس نداشته باشید نمیتوانید تغییرات پیش رو را مدیریت کنید. اگر مدام میخواهید از شرایط پیش آمده فرار کنید یا دوست دارید همه چیز را به فرصت دیگری موکول کنید، احتمالا مشکل شما نداشتن اعتماد به نفس است.
درواقع اگر اعتماد به نفس نداشته باشید نمیتوانید یک زندگی شاد و خوشبختی را برای خودتان تصور کنید. درصورتی که درگیر این مشکل هستید، بهتر است کمی روی خودتان کار کنید. به یاد بیاورید که ارزشتان چقدر است و به این فکر کنید که شما هم مانند هر فرد دیگر لیاقت یک زندگی شاد را دارد.
وسواس و سختگیری بیش از حد را کنار بگذارید
فکر کردن بیش از حد یا به عبارتی وسواس فکری نیز شما را به شک میاندازد. افراط و تفریط هیچ وقت خوب نیست. تعادل را در نظر داشته باشید و فراموش نکنید که همه افراد مجموعهای از خوبیها و بدیها هستند. اگر مدام فکر میکنید که زمان بیشتری برای فکر کردن لازم دارید درحالی که همه جوانب را سنجیدهاید، به این معنا است که برای انتخاب همسر بیش از حد سختگیری میکنید.
در تصمیم گیری مستقل و قاطع باشید
مشورت کردن و کمک گرفتن از دیگران برای تصمیمگیری خوب است و میتواند به شما در مراحل مختلف زندگی کمک کند. اما به یاد داشته باشید که تصمیم نهایی با شماست. اگر در مشورت کردن دچار افراط شوید و فقط به دنبال جلب رضایت و نظر مثبت همه اطرافیانتان باشید، راه اشتباهی را در پیش گرفته اید. شما هیچ وقت نمیتوانید همه را از خودتان راضی نگه دارید. گاهی باید جسارت به خرج دهید و برای زندگیتان تصمیم قاطعانه بگیرید.
یکی از دلایلی که افراد برای تصمیم گیری نهایی اصرار به گرفتن استخاره برای ازدواج میکند این است که قدرت تصمیمگیری ندارد. مثلا ممکن است شما در خانوادهای بزرگ شده باشید که همیشه تصمیمات مهم را والدین یا افراد دیگری میگرفتند. در این صورت شما برای ازدواج هم به دنبال کسی هستید که به جایتان تصمیم بگیرد. به همین خاطر است که به دنبال گرفتن استخاره برای ازدواج هستید. اما فراموش نکنید که تصمیم برای ازدواج یک تصمیم شخصی است و تماما به عهده خود شما میباشد. پس یک بار برای همیشه مسئولیت زندگیتان را قبول کنید و برای خودتان تصمیم بگیرید.
معیارهایتان را دقیقا مشخص کنید
یکی دیگر از دلایلی که اجازه نمیدهد تصمیم درستی بگیرید این است که ذهنیت دقیقی از مسیر پیش رو ندارید و برای آن برنامه مشخصی تعیین نکرده اید. چاره کار شما برنامه ریزی و مشخص کردن هدفتان است. لازم است که اهدافتان را به دقت بررسی کنید و در حین انتخاب همسر آنها را با فرد مورد نظر درمیان بگذارید. یک مسیر مشترک بهترین فاکتوری است که میتواند به خوشبختی شما کمک کند. همچنین مطالعه و گوش دادن به تجربیات دیگران در خصوص ازدواج میتواند به شما کمک کند.
از مشاور و متخصص کمک بگیرید
مشاوره ازدواج راه خوبی برای بررسی شرایط، ویژگی های طرفین و کمک به تصمیم گیری صحیح است. مشاور باتوجه به شرایط خاص رابطه عاطفی شما و نامزدتان، به شما کمک میکند تا جوانب امر رابسنجید و درست ترین و عاقلانه ترین تصمیم را درمورد انتخاب همسر اتخاذ کنید.
شک و دودلی بسیار زیاد در انتخاب همسر
همانطور که ذکر شد دلیل اصلی احساس نیاز به استخاره برای ازدواج، شک و دودلی در انتخاب و تصمیم گیری است. اما یکی از موضوعات حائز اهمیت، این است که گاهی باید به بعضی از شکها و دودلیها توجه کرد و آن ها را جدی گرفت. گاهی شک نشانه وجود یک مشکل جدی در رابطه عاطفی است و مشکلاتی وجود دارد که نمیتوانید به سادگی از کنار آنها عبور کنید. به همین خاطر دودل هستید.
اگر شک و دودلی شما به این دلایل است، بهتر است به دودلیتان بها دهید و حداقل تا حل نشدن مشکلات برای ازدواج با فرد موردنظر اقدام نکنید:
احساس عدم علاقه به طرف مقابل
شما احساس میکنید علاقه ای به فرد مورد نظر ندارید، اما چون شرایط ایده آلی دارد، نمیتوانید از او بگذرید. در این شرایط ممکن است اطرافیان به شما توصیه کنند این فرصت را از دست ندهید و بی دلیل به بختتان پشت پا نزنید!
به نظر این افراد، علاقه بعد از ازدواج ایجاد میشود. اما اشتباه نکنید. هیچ مسئلهای جز کشش جنسی و عادت و وابستگی بعد از ازدواج وجود ندارد که بخواهد شما را عاشق کند. بهتر است به قلبتان گوش دهید و با خودتان صادق باشید. شما نمیتوانید بی علاقه و عشق برای یک عمر به زندگی مشترک تن ادامه دهید.
عدم تمایل و کشش جنسی به طرف مقابل
گاهی پیش میآید که با فردی آشنا میشوید که شرایط خوبی دارد. اما شما با وجود گذشت مدتی از آشناییتان هیچ کشش جنسی نسبت به او حس نمیکنید. درواقع شما شک دارید که با این فرد بتوانید زندگی جنسی سالمی را تجربه کنید. مثلا ممکن است فرد مورد نظر برای شما جذابیت نداشته باشد یا سلایقتان در این زمینه با هم همخوانی نداشته باشد. همین موضوع هم باعث شک و تردیدتان در ازدواج شده است.
باید گفت که این مورد هم تردید به جایی است. فراموش نکنید که جذابیت جنسی بخش مهمی از زندگی مشترک است. شما و همسرتان باید از نظر فیزیکی و جنسی با هم سنخیت داشته باشید. چرا که در غیر این صورت مشکلات زیادی در انتظار شما خواهد بود.
نداشتن آمادگی لازم برای ازدواج
شاید عدم تصمیم گیری شما از نداشتن آمادگی ازدواج منشا میگیرد. شما باید از نظر روانی و از نظر شرایط زندگیتان آمادگی کافی برای ازدواج را داشته باشید و در شرایطی تصمیم بگیرید که میتوانید به موضوع ازدواج و فرد مورد نظرتان به صورت جدی فکر کنید. به خاطر داشته باشید که ازدواج چاره و دوای هیچ مشکلی نیست و شما نباید به خاطر فرار از شرایط فعلی به فکر ازدواج بیفتید.
سعی کنید در شرایطی تصمیم به ازدواج بگیرید که از زندگی فعلی خود رضایت دارید و فکر میکنید میتوانید خوشبختیتان را با یک نفر دیگر به اشتراک بگذارید.
مشکلات حل نشده و قهر و دعوا مداوم
شاید به این خاطر تصمیم به گرفتن استخاره برای ازدواج گرفته اید که درواقع مشکلات لاینحلی دارید که از آنها میترسید. برای مثال شما با خانواده طرف مقابلتان کنار نمیآیید. بعضی از رفتارهای طرف مقابلتان شما را آزار میدهد. شما از نظر فرهنگی با هم اختلاف نظر زیادی دارید و مواردی از این قبیل.
بحث و دعوا میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. اگر نمیتوانید مسائل دوران نامزدی باهم حل و فصل کنید و در دعواها حرمت یکدیگر را حفظ کنید، در زندگی مشترک هم نمیتوانید اینکار را انجام دهید و به مشکل برخواهید خورد.
یکی از راه های رهایی از شک و دودلی در انتخاب همسر، استخاره برای ازدواج است. اما استخاره تنها پس از تحقیق و بررسی دقیق و تنها در موارد خاصی که نمیتوان با عقل و منطق تصمیم گیری کرد مورد تایید فقها قرار گرفته است. اگر در تصمیم گیری خود شک دارید و دچار شک و دودلی برای ازدواج با شخص مورد نظر هستید، لازم است احساساتتان را از هم تفکیک کنید، از تغییر شرایط کنونی نترسید، اعتماد به نفستان را افزایش دهید، وسواس و سختگیری بیش از حد را کنار بگذارید، در تصمیم گیری مستقل و قاطع باشید، معیارهایتان را دقیقا مشخص کنید و از مشاوره ازدواج کمک بگیرید. همچنین لازم است بعضی از شک و تردیدها جدی گرفته شوند. مانند نداشتن علاقه یا کشش جنسی به طرف مقابل، نداشتن آمادگی ازدواج، یا مشکلات حل نشده و قهر و دعوای مداوم.
پرسش و پاسخ کوتاه
سلام،دختری هستم ۳۰ساله دارای مدرک ارشد،در دانشگاه با استادم اسنا شدم که ایشان نسبت به من احساس دارند و به من پیشنهاد اشنایی برای ازدواج دادند،ایشان ۲۶سالشونه و دانشجوی دکتری هستند.از نظر خانواده و فرفنگ به هم میخوریم،فقط اولین چیزی که ذهنم منو درگیر کرده سن ایشونه .این کوچکتر بودن رو چطور ارزیابی کنم؟ایا پیشنهاد اشنایی ایشون رو قبول کنم؟
با سلام
در ازدواج باید به چند مورد توجه کرد که یکی از انها سن هست.اینکه شحص در چه سنی قرار دارد و تفاوت سنی بین دو نفر چقدر هست بسیار مهم است .فاصله سنی بیان شده فاصله زیادی نیست به شرطی که طرف مقابل شما به بلوغ فکری و اجتماعی از لحاظ برخورد با این تفاوت سنی رسیده باشد و اما باز هم نیاز است جدا از مسئله سن به شناخت بپردازید و به موارد زیر هم توجه کنید
1-میزان شناخت خودتون از خود
2-توقعات و خواسته های شما از ازدواج و خواستگارتان
3-اهداف هر دو از ازدواج
4-شناخت طرف مقابل با دیدی باز
5-بررسی موافقت و مخالفت و رضایت خانواده ها