رابطه عاطفی حق تمام افراد است و یکی از اتفاقات شیرین زندگی است که میتواند برای هر کسی اتفاق بیفتد اما این شیرینی همیشه به راحتی به دست نمیآید و گاهی شخص مدتها منتظر میماند تا شاید بالاخره بتواند یک رابطه سالم عاطفی را تجربه کند. در این مقاله قصد داریم با چند توصیه علمی به آقایانی که توانایی برقراری ارتباط یا نگه داری آن را ندارند کمک کنیم، اگر تا به حال به عنوان یک آقا نتوانستهاید از داشتن یک رابطه عاطفی سالم لذت ببرید این مقاله به شما کمک خواهد کرد.
معنا و مفهوم دوست دختر برای شما چیست؟
شما به دنبال دوست دختر هستید اما منظورتان از این واژه چیست؟ دختری که با شما چت کند، به کافی شاپ و رستوران بروید؟ به پارتی بروید؟ صحبت کنید؟ سکس داشته باشید؟ برنامه ازدواج داشته باشید؟ به خانوادهتان معرفیاش کنید؟ با هم به سفر بروید، کسی که بتوانید عاشقش شوید و …؟ تعریف دوست دختر باید برای شما روشن و مشخص باشد. برخی افراد تصور میکنند دوست بودن با یک جنس مخالف صرفا دوستی با عنوان دوست دختر یا دوست پسر است. تا زمانی که ندانید دقیقا به چه کسی دوست دختر میگویید نمیتوانید آن را بیابید! از خودتان چند سوال بپرسید، تا زمانی که جواب سوالهای زیر برایتان مشخص و روشن نباشد نمیتوانید در پی داشتن دوست دختر باشید:
- از اینکه دوست دختر داشته باشم چه هدفی دارم؟
- بین من و یک دوست دختر چه مرزهایی وجود دارد؟
- قرار است چه اهدافی با یک دوست دختر داشته باشم؟
- تا کجا قرار است با او پیش برم؟
- دلایل نیاز من به یک دوست دختر چیست؟
- آیا آماده وارد شدن به یک رابطه هستم؟
- دوست دختر چه نیازهایی از من و رابطه دارد؟ آیا توان پاسخگویی هب آن را دارم؟
سوالهای بالا تنها بخشی از آنچه باید بررسی کنید هستند، شاید بگویید “چرا باید این همه سخت بگیریم، زن و مرد به یکدیگر نیاز دارند و باید وارد رابطه با یکدیگر شوند و من هم مانند یک انسان طبیعی به این رابطه نیاز دارم”. اما به همین سادگی نیست! رابطه داشتن شاید ساده به نظر برسد اما رابطه سالم داشتن نیاز به مهارت دارد، حالا که اول راه هستید و قرار است دلایل اینکه چرا نمیتوانید دوست دختر داشته باشید را بررسی کنید به سوالات بالا به دقت پاسخ دهید. در خیلی موارد پاسخ سوال شما با بررسی این سوالات به دست میآید!
می دانید چه کسی را میخواهید؟
اینکه بدانید دقیقا دنبال چه کسی هستید بسیار اهمیت دارد، شاید دلیل اینکه دوست دختر ندارید و نمیتوانید داشته باشید این است که نمیدانید دقیقا چه ایدهآلهایی دارید به همین دلیل نمیدانید کجا باید به دنبال آن باشید. شاید هخم بدون اینکه بدانید چه میخواهید گاهی با فردی وارد رابطه میشوید و متوجه میشوید او کسی نیست که بخواهیدش و بعد وارد روابط دیگر میشوید، به امید اینکه بتوانید در نهایت مورد مناسبتان را پیدا کنید! اما چرا به جای این همه آزمون و خطا قبل از ورود به رابطه تکلیفتان را با خودتان مشخص نمیکنید؟ باید دقیقا بدانید چه دختری برای شما جذاب است، ذهنتان را تنها به سوی طاهر او متمرکز نکنید، هرچند ظاهر در رابطه عاطفی اهمیت دارد اما همه ماجرا نیست! برای بررسی ایدهآلهایتان در دختر مورد علاقهتان باید جواب سوالات زیر را به غیر از سلیقهتان در مورد ظاهرش بدانید؟
- ترجیح میدهید چه اهدافی در زندگی داشته باشد؟
- چه خصوصیات اخلاقی باید داشه باشد؟
- چه باورها و ارزشهایی باید داشته باشد؟
- چه مواردی در رفتارش اذیت کننده خواهد بود و ترجیح میدهید آنها نداشته باشد؟
- مهمترین موردی که باید داشته باشد در غیر این صورت با او وارد رابطه نمیشوید چیست؟
- حد و مرزهایش چه چیزهایی باید باشد و شدت این حد و مرز چقدر باید باشد؟
- عقاید مذهبی او چه و چقدر باید باشد؟
و حالا که پاسخ سوالات بالا را یافتید باید کشف کنید فردی که انتخاب کردید همخوان با ایدهآلتان هست یا خیر؟!
خودتان را میشناسید؟
پاسخ سوالات بالا را چطور میتوانید بدهید در حالیکه خودتان را نمیشناسید؟ تا زمانی که تک تک سوالات بالا را در مورد خودتان ندانید نمیتوانید آن را در مورد کس دیگر پاسخ دهید! شما چه خلق و خویی دارید؟ نقاط ضعف و قوتتان چیست؟ ریشه نقاط ضعفتان را باید پیدا و در جهت برطرف کردنش تلاش کنید. شاید نقطه ضعف شما ناتوانی در مهارتهای ارتباطی باشد و به همین دلیل باشد که نمیتوانید وارد یک رابطه پایدار شوید، شاید در گیر تلههای روانشناسی باشید و هزار شایدِ دیگر! این “شایدها” تنها با خودشناسی تبدیل به یقین میشود. شاید با خود بگویید :”مگر میشود انسان خودش را نشناسد؟ هرکسی میداند چه چیزی را دوست دارد و چه چیزی را دوست ندارد”! پاسخ علم روانشناسی به شما یک “بله” قاطعانه است! بله، ممکن است خودتان را نشناسید. شناخت تنها به این موضوع که چه رنگ و غذایی را دوست دارید ختم نمیشود و موضوعی بسیار جدی و عمیق است. ناخودآگاه شما ممکن است به طور کلی خواستهها و نیازهای شما را تحریف کند. پس به ظاهر ماجرا اعتماد نکنید و حتما یک دوره خودشناسی را بگذرانید.
هدفتان چیست؟
در قسمتی از مقاله به طور ضمنی اشار کردیم که هدف شما از رابطه مهم است. شاید دلیل اینکه نمیتوانید دوست دختر داشته باشید اهدافتان از این رابطه است. مثلا اگر هدف شما از دوست دختر داشتن تنها داشتن رابطه جنسی است باید بدانید که دخترهانمهای امروزی بسیار آگاهتر از گذشته هستند، آمار باج دهی عاطفی و برقراری رابطه جنسی برای نگه داشتن رابطه کمتر از قبل است زیرا دختران نسبت به گذشته نسبت به این موارد آگاهتر شدهاند و درصد بالایی از دختران توان خود مراقبتی در رابطه را پیدا کردهاند و کمتر دختری حاضر است تنها برای اینکه از او با سکس استفاده ابرازی بکنید با شما بماند! یا اگر هدفتان بیرون آمدن از تنهایی است باید بدانید تا زمانی که نتوانید به تنهایی حال خوبی داشته باشید هرگز با یک نفر دیگر هم نخواهید توانست، وقتی با این هدف وارد رابطه شوید دائم از طرف مقابل توقع دارید حال شما را خوب کند و طرف مقابل قاعدتا چنین چیزی را برای طولای مدت نمیتواند بپذیرد، اگر هم اهداف مرتبه بالاتری مانند ازدواج دارید باید دلیل رد شدنتان توسط دهتر خانمها را بررسی کنید، یا شاید موضوع دیگری در میان است و شما نمیتوانید این موضوع را به خوبی عنوان کنید! اگر از مرحله خودشناسی که پیشتر توضیح دادیم با اصول صحح گذر کنید هم اهدافتان را شناسایی میکنید هم اگر مانعی در این بین وجود داشته باشد در پی مدیریتش بر میآیید.
آیا کسی که میخواهید با اهدافتان یکسان است؟
یکی دیگر از موارد مهمی که باعث میشود دوست دختر نداشته باشید این است که احتمالا انتخابهایتان با اهدافتان یکسان نیست. مثلا قصدتان ازدواج است اما با دختری وارد رابطه میشوید که چنین قصدی با شما ندارد یا برعکس قصدتان تنها یک دوستی ساده است و با کسی وارد رابطه میشوید که به دنبال تشکیل زندگی و ازدواج است. اگر با دوست دختری که امنتخاب میکنید هدف یکسان نداشته باشید به تدریج با او وارد تنش و چالش خواهید شد و به احتمال بسیار زیاد رابطهتان را از دست میدهید. پس نمیتوانید صرفا چون از کسی خوشتان میآید با او وارد رابطه شوید بلکه باید مطمئن شوید او نیز اهداف یکسانی با شما دارد زیرا در خیلی از مواقع طرف مقابل با شناختی که از شما و اهدافتان دارد دست رد به سینه شما خواهد زد. صحبتهای المیرا از مراجعین ما را بخوانید، او دست رد به سینه علیرضا که به او پیشنهاد دوستی داده بود زده بود:” نمیدونم چرا به من پیشنهاد دوستی داد، ما 4 ساله همکلاس هستیم، میدونه من تا حالا دوست پسر نداشتم، اهل مشروب و پارتی و … نیستم و چقدر هم در این زمینه جدی هستم بعد هم اون با سه تا از دوستای مشترکمون دوست بوده قبلا، که هیچ کدوم شبیه من نیستن! اونا هم مثل خودش اهل پارتی و خوش گذرونی ان من نمیگم این چیزا بده یا خوبه ولی سلیقه من نیست و مطمئنم بعد از دوستی از منم چنین توقعاتی داره و واقعا نمیدونم چرا منو انتخاب کرده”.
کجا دنبال فرد مورد نظرتان هستید؟ چرا؟
ممکن است یکی از دلایلی که نمیتوانید دوست دختر داشته باشید این باشد که نمیدانید کجا دنبال او بگردید! امروزه با وجود فضای مجازی افراد درصد مهمی از ارتباطاتشان را به خصوص در اوایل آشنایی به فضای مجازی محدود کردهاند. این فضا فرصت ارزیابی صحیح از روند آشنایی را از شما میگیرد، شما باید تا مدتها وقت صرف کنید تا متوجه شوید اطلاعاتی که شریک عاطفیتان از فضای مجازی در اختیار شما قرار میدهد واقعی است یا خیر! برخی دیگر نیز بدون اینکه هیچ رابطه اجتماعی خاصی داشته باشند، پشت درهای بسته اتاقشان منتظر یافتن شریک عاطفی هستند، برخی دیگر جایی دنبال شریک عاطفیشان هستند که هیچ سنخیتی با ایدهآلشان ندارد و … . مطمئن شوید در زمان و مکان درستی قرار دارید!
نقاط ضعف و قوت شما چیست؟
شاید وقتی به این فکر میکنید که چرا دوست دختر ندارید مهمترین سوالی که باید از خود بپرسید این است که یا شما نقاط ضعفتان را میشناسید؟ آیا در پی رفع و رجوع آنها هستید؟ از آن مهمتر توانایی ابراز و استفاده از نقاط قوتتان را دارید؟ گاهی افراد وقتی شروع به خودشناسی میکنند تنها روی نقاط ضعفشان تمرکز میکنند در صورتی که یک قسمت مهم از خودشناسی شناختن و توانایی استفاده از نقاط قوتتان است. گاهی طرف مقابل بدون اینکه نقاط قوت شما را بشناسد شما را رها میکند چون فرصت دیدن خوبیهای شما را نداشته است! صحبتها سعید از مراجعین ما را در این زمینه بخوانید:” راستش من روز اول قرار انقدر سعی کردم نشون ندم استرسی هستم که اصلا نتونستم خودم باشم، اون خانم داشت از کارهای هنریش تعریف می کرد و می گفت خیلی براش مهمه با فردی باشه که هنر دوست باشه من اصلا حتی روم نشد بگم تا حالا چندین گالری نقاشی برگزار کردم و تا حالا بیشتر از صدتا شاگرد نقاشی داشتم، فقط تونستم بگم منم تو کار نقاشی و هنر هستم، همین!” این یک نمونه بسیار ساده از ناتوانی در ابراز نقاط قوت فرد است. باید یاد بگیرید در کنار ریشه یابی نقاط ضعفتان و مدیریت آن به بهترین شکل نقاط قوتتان را ستون شخصیتتان قرار دهید و از آن استفاده مثبت بکنید.
مهارتهای ارتباطی را بلد هستید؟
وارد رابطه شدن بدون آگاهی از مهارتهای ارتباطی مانند پریدن در دریا بدون توانایی شنا کردن است! اگر مهارتهای ارتباطی را نشناسید دقیقا مانند این مثال رابطهتان در معرض غرق شدن قرار دارد. توانایی شنونده خوب بودن، استفاده صحیح از زبان بدن، توانایی شناخت مخاطب، توانایی فیدبک دادن و همدلی، توانایی استفاده از جملات و کلمات مناسب و … مهارتهایی هستند که رابطه شما را ارتقا میدهند و اگر در آن ناتوان باشید ممکن است نتوانید حتی به اندازه یک هفته در یک رابطه بمانید! این مهارتها به صورت گسترده به صورت کتاب، دورههای آموزشی، سطح اینترنت و غیره موجود هستند و میتوانید با یافتن منابع علمی از آن استفاده کنید و اگر نیاز داشتید میتوانید از یک مشاور تخصصی در این زمینه کمک بگیرید.
تلههای روانشناسیتان را چک کردهاید؟
اگر شروع و پایان روابطتتان همیشه تقریبا به یک شکل بوده است احتمالا درگیر یکی از تلههای روانشناسی هستید. مثلا اگر همیشه به شما خیانت شده است، اگر اکثرا فرد مقابل شما را رها میکند، اگر درگیر بی اعتمادی در رابطه میشوید یا حتی اگر این شما هستید که همیشه بعد از مدتی طرف مقابل را رها میکنید و یا اگر جذب افرادی میشوید که نمیتوانید آنها را به دست بیاورید به احتمال زیاد شما مانند بسیاری از افراد دیگر دارای یک یا چند نوع طرح واره ناسازگار هستید که باید آن را ریشه یابی و مدیریت کنید. از آنجایی که بحث طرح وارههی ناسزگار و تله های روانشناسی بسیار عمیق و نیازمند بیان جزئیات است توصیه میکنیم مقالات مربوط به آن را بخوانید تا در این زمینه آگاهی بیشتری کسب کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه