از سالیان بسیار دور، انسانها از محلی به محل دیگر مهاجرت کردهاند. چرایی و طول مدت مهاجرت، استرس بسیار بالایی را بر مهاجران و همچنین خانوادههای آنها تحمیل میکند. چنین استرسی امکان دارد موجب افزایش بیماری روانی در تمام موقعیتها یا همه گروههای مهاجرتکننده نشود، اما میتواند تاثیرگذار باشد. در این مقاله قصد داریم درباره استرس مهاجرت، علتهای آن و راههای کاهش دادن آن صحبت کنیم.
آیا استرس داشتن طبیعی است؟
استرس واکنش طبیعی بدن است که در صورت کنترل شدن، برای ادامه زندگی و هماهنگی با محیط الزامی است و با بهبود عملکرد و کارایی همراه است، در حالی که در غالب موارد استرس خارج از کنترل و با مدت زمان زیاد، منجر به افسردگی، اضطراب و سایر مسائل شده، همچنین با اخلال در حواس و ادراک، قدرت عملکرد ذهنی در حل مسائل را نیز کاهش میدهد و موجب کاهش عملکرد میشود. فرد مهاجر پیش از مهاجرت با انجام مراحل آمادهسازی روانی یا اصطلاحاً فراهم آوردن یک جعبه ابزار روحی و به کار بستن موارد ضروری قادر به کاستن تنشها و استرسهای خود بوده و همچنین میتواند پروسه مهاجرت را با طیب خاطر عملی کند. در ادامه چند راهبرد مناسب در این زمینه شرح داده خواهد شد.
جستجوی علت استرس
در آغاز باید دلیل ترس و استرس فرد تعیین شود تا امکان ارائه راهکار برای آن وجود داشته باشد. برخی از دلایل استرس پیش از مهاجرت شامل:
زندگی در کشوری با ویژگیهای متفاوت و آداب و رسوم جدید
لازم است که فرد مهاجر در باب سنتها و فرهنگ کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارد، مطالعه و تحقیق به عمل آورد و دانش کافی را کسب کند. چنین دانشی باید با دقت کامل و همه جانبه جمعآوری شود و همه ابعاد شناختی کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید، مانند اقلیم، آداب و سنن، زبان متداول، ظرفیتهای انسانی و سایر موارد را در بر بگیرد.
جدایی از خانواده و دوستان
همیشه به خاطر داشته باشید که امکان برقراری ارتباط پس از مهاجرت با دوستان و خانواده شما با استفاده از روشهای متنوع مانند تماس ویدئویی و تلفنی وجود دارد. شما همچنین لازم است که در کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید، دوستانی را از قبل تعیین کرده و تا آنجا که امکان دارد، ارتباط خود را با آنها بهبود دهید.
تفاوت زبان در کشوری که قصد مهاجر به آن را دارید
فراگیری و کسب مهارت کافی در زبان متداول کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید، پیش از شروع فرآیند مهاجرت میتواند در هماهنگی شما با محیط و کاهش استرس تاثیر بسزایی داشته باشد. مسلط شدن به زبان کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید، همچنین راحتتر شدن ایجاد رابطه دوستانه و شکلگیری شبکههای ارتباطی را برای شما به ارمغان خواهد آورد.
اشتغال و یافتن موقعیت اجتماعی مطلوب در کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید
اگر پیش از مهاجرت، از موقعیت مطلوب اقتصادی و اجتماعی در کشورتان برخوردار شدهاید، مطمئن باشید که در کشور میزبان نیز میتوانید با تکیه بر تواناییها و اطلاعات فردیتان بر استرس موجود غالب شده و استانداردهای مطلوب زندگی در کشور جدید را کسب کنید. ضروری است که مدتی پیش از شروع فرآیند مهاجرت، فرصتهای شغلی کشوری که قصد مهاجرت به آن را دارید را به خوبی مورد ارزیابی قرار دهید و دست کم در یکی از مهارتهای شغلی مورد تقاضا در کشور مد نظر است، به قدر کافی تسلط پیدا کنید تا دغدغه مالی پس از مهاجرت برای شما وجود نداشته باشد.
بهبود مهارتهای انفرادی و اجتماعی
- تقویت هنر حل مسئله یکی از ملزومات مهم برای متقاضیان مهاجرت است. یعنی باید قادر به شناسایی بهترین انتخاب ممکن در برابر مسائل و موارد احتمالی در هرکدام از مراحل پروسه مهاجرت، بر مبنای ضرورت و ملاکهای خود باشید و همچنین به دور از احساسات و هیجان تصمیم بگیرید.
- انعطافپذیری مورد ضروری دیگری است که لازم است فرد قبل از شروع فرآیند مهاجرت به فکر تقویت آن در خود باشد. انعطافپذیری در واقع نمایشدهنده ظرفیت انسان در برابر هیجانات و تنشها است. افرادی که خونسرد، شکیبا و با تکیه بر منطق با تنشها و مسائل روزمره و به ویژه مهاجرت مواجه شده و قادر به روبرو شدن با آن هستند، از انعطافپذیری بالایی برخوردار میباشند. چنین افرادی پس از وارد شدن به کشور جدید به دنبال پیدا کردن دوستان نو و گسترش شبکه اجتماعی خود هستند همچنین با نگرش مثبت به خود و محیط میتوانند در هر موقعیت بر مهارتهای پیشین خود اتکا کرده و مشکلات را حل کنند. به بیان بهتر چنین افرادی مشکلات مهاجرتی را به هیچ وجه مشکل تلقی نکرده و به آنها به دید چالشهای مسیر جدید نگاه میکنند.
- ضروری است که پیش از شروع فرآیند مهاجرت میزان تابآوری روحی خود را مورد ارزیابی قرار داده و برای ارتقای آن بکوشید. حتی اگر مهاجرت به همراه خانواده صورت پذیرد که غالباً چنین نیست، نیازمند دوری فیزیکی از اقوام، دوستان، آشنایان، خاطرات و سایر تعلقات عاطفی است.
- مورد بی عدالتی قرار گرفتن خوشایند هیچ یک از افراد نیست اما برخی از تابآوری مطلوبی بهرهمند بوده و قادر به حل و فصل مسئله بارزی مانند شهروند درجه دوم بودن برای خود هستند. اگر گهگاه بی عدالتیهای موجود در کشور خودتان شما را مورد آزرگی خاطر قرار میدهد، با در نظر گرفتن اینکه احتمالاً در کشور میزبان با بی عدالتی بیشتری مواجه خواهید شد، مطمئناً یکی از مراحلی که لازم است پیش از مهاجرت بگذرانید، اندیشیدن به این موضوع و یافتن راه حلی برای آن است. با انجام این کار ترس و استرس شما تا حدود زیادی کاهش مییابد.
تعیین دقیق و با جزئیات هدف از مهاجرت
راه حل دیگری که برای کاهش ایجاد استرس پیش از مهاجرت پیشنهاد میشود، تمرکز روی هدف از انجام مهاجرت است. بر همگان مبرهن است که جهت نیل به هدف، باید دشواریها و تنشهای در راه آن را قبول کرد. شما قادر خواهید بود با تمرکز داشتن بر هدفها و تجسم آنها، انگیزه پیدا کنید و ترسها و استرسهای مهاجرت را راحتتر کنترل و تحمل کنید. در نتیجه تمام ذهن خود را بر هدف خود متمرکز کنید. پیشنهاد میشود برای انجام این کار، هدفها را با تمام جزئیات آن روی کاغذ بیاورید، با اطرافیان در مورد آنها صحبت کنید و . . .
سخن پایانی
مهاجرت پدیدهای نیازمند دقت بالا است که تمامی گامهای آن باید دقیق و تمام و کمال برداشته شوند. وجود یک اشکال جزئی در هر یک از مراحل ممکن است تمامی پروسه مهاجرت را با مشکل مواجه کند. به همین دلیل لازم است، پیش از انجام هر کدام از مراحل، از وجود آمادگی در خود اطمینان حاصل کنید. برای مثال در هر کدام از مراحل، مدارک ضروری را حاضر کنید، تاریخهای مهم مانند تاریخ مربوط به ارسال مدارک، تاریخ رفتن به سفارت و . . . را یادداشت کرده و به خاطر داشته باشید. انتخاب یک وکیل یا مشاور مهاجرتی مطلع که قادر به انتقال راهنماییهای ضروری به شما باشد و تمام موارد لازم را به شما اطلاع دهد، میتواند استرس شما را به مقدار زیادی تعدیل کند. مهاجرت از نظر روانشناسی و روانپزشکی، هنوز به شکل یک راز باقی مانده است زیرا تمامی مهاجران تجربههای مشابه نداشته و با شرایط اجتماعی یکسان اسکان پیدا نکرده، روش آمادگی همگی آنها به یک نحو نبوده و منطق آنها برای مهاجرت متفاوت است. همچنین سیر مهاجرت و سازش اجتماعی و فرهنگی پیرو آن، در سلامت روحی افراد، نقشی اساسی ایفا میکند. درباره این مسائل میتوانید با مشاوران همیار عشق مشورت کنید تا با سلامت روانی و آمادگی روحی مهاجرت کنید و دچار مشکل نشوید.
پرسش و پاسخ کوتاه