شما چه ذهنیتی درباره مادر یا پدر ناتنی دارید؟ متاسفانه در فیلمها و داستانها، مادر و پدر ناتنی، بسیار بد و زجردهنده به نمایش گذاشته میشوند و همین موضوع ممکن است کودکان و نوجوانان را بترساند که نکند پدر و مادر ناتنی خودشان هم دقیقا همینطور باشند. البته گاهی اوقات پیش میآید که دقیقا با پدر و مادری ظالم روبهرو میشوند اما همیشه اینطور نیست و ناتنی بودن، دلیل بر این نیست که شخص با این کودکان و نوجوانان بد برخورد خواهد کرد. در این مقاله قصد داریم درباره مشکلات زندگی با پدر و مادر ناتنی توضیح دهیم و راهکارهایی را ارائه دهیم که به شما کمک کند، ارتباط خوبی با این افراد بگیرید.
مشکلات زندگی با پدر و مادر ناتنی
ناتوانی در برقراری ارتباط احساسی با آنها
برخی از فرزندان به خاطر لجبازی، داشتن عقاید اشتباه درباره ناتنی بودن پدر یا مادر و به دلیل اینکه هنوز نتوانستند این موضوع را قبول کنند که پدر یا مادرشان دوباره ازدواج کرده است، ممکن است نتوانند به خوبی ارتباط احساسی با پدر یا مادر جدید خود برقرار کنند. برخی از فرزندان نسبت به پذیرش پدر یا مادر ناتنی خود، مقاومت نشان میدهند. این مقاومت و برقرار نکردن رابطه احساسی خوب با آنها، یکی از مشکلات جدی زندگی با پدر و مادر ناتنی است.
حسادت در مقابل فرزندان پدر یا مادر ناتنی
اگر پدر یا مادر ناتنی، فرزند داشته باشد و آنها با هم زندگی کنند، ممکن است فرزند دیگر زمانی که میبیند پدر یا مادر تنیاش، به آن فرزند توجه بیشتری دارد یا توجه طبیعی را نشان میدهد، دچار حسادت شود و گمان کند وقتی فرزند جدید آمده است، او رها شده است. بنابراین کم کم حس حسادت و رقابتطلبی به او دست میدهد و تلاش میکند با رفتارها یا حرفهایش، آن فرزند را از مرکز توجهها حذف کند. در این شرایط، برخی از فرزندان، به خصوص فرزندانی که کم سن هستند و هنوز به بلوغ فکری لازم نرسیدند، ممکن است دست به اقدامات خطرناکی بزنند تا فرزند دیگر را از مرکز توجهها حذف کنند. به عنوان مثال شاید برای جلب توجه، دست خود را بسوزانند و یا بخواهند آسیبی به فرزند دیگر برسانند.
مورد سوءاستفاده قرار گرفتن از سوی پدر یا مادر ناتنی
اگر پدر یا مادر ناتنی، افراد خوبی نباشند و یا ندانند که چگونه باید با این فرزند برخورد کنند که مشکلی پیش نیاید، شاید یک سری سوءاستفادههایی به صورت عمد یا غیرعمد رخ دهد. به عنوان مثال شاید مادر ناتنی از فرزند بخواهد که به او در انجام دادن کارهای خانه هر روز کمک کند. این خواسته چه به صورت عمد باشد و چه غیرعمد، شاید این حس را به فرزند بدهد که از او سوءاستفاده میشود چون مادر ناتنی اش از او مدام کار میکشد. برخی از والدین هم هستند که نحوه برخورد درست با کودک و نوجوان را نمیدانند و به عمد یا غیرعمد کارهایی را انجام میدهند که فرزند را از خودشان دور میکنند و یا به او آسیب وارد میکنند.
چگونه به خوبی در کنار پدر یا مادر ناتنی، زندگی کنم؟
در بخش قبلی توضیح دادیم که زندگی کردن با پدر یا مادر ناتنی، ممکن است با مشکلاتی همراه باشد یا ممکن است بسیار خوب باشد. این بستگی به شما و پدر یا مادر ناتنیتان دارد که ارتباطاتتان چگونه خواهد بود. در ادامه مقاله، چند نکته و توصیه برای بهبود ارتباطات با پدر و مادر ناتنی و خوب زندگی کردن در کنار آنها، توضیح میدهیم.
با پدر و مادرتان صحبت کنید
با پدر و مادر تنی و ناتنی خود در فرصت مناسب صحبت کنید و درباره هر مسئلهای که نیاز است، سوال کنید تا یکدیگر را بهتر درک کنید. هر شخصی، قوانین خاصی برای فرزند دارد. به عنوان مثال شاید پدر یا مادر شما، هرگز از شما انتظار نداشت که در کارهای خانه همراهی و کمک کنید اما شاید پدر یا مادر ناتنیتان، این انتظار و خواسته را از شما داشته باشد. بنابراین درباره قوانین و مقررات خانواده جدیدتان بپرسید و با هم گفتگو کنید تا به توافق برسید. اگر از چیزی ناراضی هستید، آن را بیان کنید و سعی کنید از یکدیگر، خواستههای معقولی داشته باشید تا با هم ارتباط خوبی داشته باشید.
برنامه جدید روزانه خود را بدانید
با تشکیل شدن یک خانواده جدید، قطعا تا حدودی برنامههای روزانهتان تغییر میکند. با پدر یا مادر ناتنیتان درباره برنامه جدیدتان صحبت کنید تا بدانید که چه چیزهایی تغییر کردهاند. به عنوان مثال شاید قبلا برای پدر و مادرتان مهم نبود که شما زود بخوابید و یا حتما صبحها قبل از رفتن به مدرسه یا دانشگاه، صبحانه میل کنید اما شاید حالا برای مادر یا پدر جدیدتان این موضوعات مهم باشد و از شما بخواهند که برای سلامتی خودتان، آنها را رعایت کنید. پس از قبل درباره تغییراتی که قرار است در زندگیتان ایجاد شود، بپرسید.
در صورت نیاز، کمی تنها باشید
شاید اوایل زندگی کردن با پدر یا مادر ناتنی کمی طاقت فرسا و سخت باشد. هر زمان که به فضا برای تنهایی نیاز دارید، به آنها بگویید و به اتاقتان بروید. دلیل اینکه میگوییم این را اعلام کنید که به تنهایی نیاز دارید، این است که پدر یا مادر جدیدتان گمان نکند که دوست ندارید در کنارش باشید یا از در کنار او بودن فرار میکنید، بلکه میخواهید به شما کمی فضا برای تنها بودن بدهند. به عنوان مثال میتوانید بگویید:«من نیاز دارم کمی تنها باشم. میرم تو اتاقم.»
با پدر و مادر اصلی خود در ارتباط باشید
قرار نیست با پدر و مادر واقعی خود کاملا قطع رابطه کنید. گاهی اوقات یکدیگر را ملاقات کنید و یا حتی میتوانید اجازه بگیرید تا گاهی پیش پدر یا مادر واقعی خود بمانید و با هم وقت بگذرانید. دوری از پدر یا مادر واقعی، میتواند به سختی بودن در کنار پدر یا مادر ناتنی اضافه کند. بنابراین سعی کنید ارتباطتان را با او قطع نکنید و هر از گاهی برای استراحت از فضای جدید خانوادگی، نزد او بروید.
انتظاراتتان را به حد نرمال برسانید
انتظار نداشته باشید که او با شما مثل یک فرزند واقعی برخورد کند و همچنین از خودتان انتظار نداشته باشید که او را به جای مادر یا پدر واقعیتان قبول کنید. مشخص است که یک سری تفاوتهایی بینشان وجود دارد. پس سعی کنید انتظارات و توقعات واقعبینانه و درست از خودتان و مادر یا پدر ناتنیتان داشته باشید تا مشکلی پیش نیاید. انتظار نداشته باشید که از همان روزهای اول، در خانواده جدیدتان احساس خوشبختی کنید. به خودتان و طرف مقابل فرصت دهید تا با شرایط جدید کم کم آشنا شوید و وفق پیدا کنید.
صبور باشید
زمان حلکننده بسیاری از مشکلات است. به خودتان و طرف مقابل زمان بدهید تا به شرایط جدید عادت کنید.
با احترام صحبت کنید
با پدر و مادر ناتنیتان با احترام صحبت کنید تا همان احترام را خودتان نیز دریافت کنید. احترام گذاشتن به طرف مقابل، به او این پیام را میرساند که شما شخص عاقل و بالغی هستید که نسبت به پدر یا مادر جدیدتان گارد نمیگیرید، بلکه سعی میکنید به خودتان و او زمان بدهید و با گفتگو و برقراری ارتباط سازنده، رابطه خوبی برقرار کنید.
وقتی را با هم بگذرانید
اطلاعاتی را درباره علاقهمندیهای پدر یا مادر ناتنیتان کسب کنید. اگر او به ورزش و پیادهروی علاقه دارد، با هم به پیادهروی بروید، اگر به آشپزی یا کارهای هنری علاقه دارد و شما هم دوست دارید، با هم انجام دهید. این کارها به شما کمک میکند که وقت بیشتری با هم به تنهایی بگذرانید و با هم آشنا شوید. به علاوه هرچقدر علایق مشترکتان را پیدا کنید، بیشتر با هم ارتباط خوبی را برقرار خواهید کرد.
روی نقاط قوت او تمرکز کنید
شاید فکر کنید که برای اینکه وفاداریتان را به مادر یا پدر تنیتان نشان دهید، باید از عضو جدید خانوادهتان متنفر باشید و مدام از او بدگویی کنید. در حالی که این نوع برخورد اصلا درست نیست. شما نباید ارتباط با حضو جدید خانوادهتان را به خاطر مادر یا پدر واقعیتان، خراب کنید و زندگی خودتان را سیاه و تاریک و پر از کینه کنید. برای ثابت کردن وفاداری و عشقتان به پدر و مادر تنی، با آنها در ارتباط باشید اما نباید نسبت به این شخص جدید خانوادهتان، کینه به دل بگیرید و دید منفی داشته باشید. برای اینکه ذهنتان پر از افکار منفی نشود، به جای تمرکز روی نقاط ضعف و بدیهای پدر یا مادر ناتنیتان، روی نقاط قوتش تمرکز کنید و اخلاق و رفتار خوبش را بیشتر در ذهنتان بزرگنمایی کنید تا ذهنتان به سمت بدبینی نرود.
پدر یا مادر ناتنیتان نمیخواهند جای پدر یا مادر واقعی شما را بگیرند
برخی از فرزندان از ورود پدر یا مادر ناتنی به خانواده خود ناراحت میشوند چون گمان میکنند که این فرد، قصد دارد جای پدر و مادر واقعی او را بگیرد. در حالی که اینطور نیست. پدر و مادر واقعی و تنی شما، هر کجای جهان هم که باشند، پدر و مادر واقعی شما هستند. این فرد جدید خانوادهتان را به عنوان مربی جدید خود و یکی از اعضای مهم و قابل اعتماد زندگی خود قبول کنید.
حسادتتان را مدیریت کنید
کاملا قابل درک است که وقتی میبینید یک نفر در کنار پدر یا مادر تنیتان از او دلبری میکند و رابطه عاشقانه دارد، حسادت کنید و یا طبیعی است که گاهی به خواهر یا برادرهای جدیدتان حسادت کنید از اینکه باید پدر یا مادر واقعیتان را با آنها به اشتراک بگذارید اما مهم این است که این حسادت را به درستی مدیریت و تخلیه کنید. به عنوان مثال برای تخلیه حسادتتان شاید نیاز داشته باشید با پدر یا مادر تنی خودتان وقت با کیفیتی را بگذرانید تا احساس دیده شدن و دوست داشته شدن بکنید، یا شاید بخواهید با خواهر و برادرهای جدیدتان به دور از پدر و مادر، وقت خوشی بگذرانید تا با آنها صمیمی شوید و یا شاید نیاز باشد این خشم و حسادت را با نوشتن احساساتتان با صحبت کردن با یک مشاور و یا دوست قابل اعتماد و آگاه تخلیه کنید. به هر حال هر کار سالمی را میتوان برای کنترل حسادت انجام داد تا نه این هیجان منفی در شما انباشته شود و باعث کاهش سلامت روانیتان شود و نه باعث بروز رفتارهای ناسالم و اشتباه شود.
زندگی خوب و پرمشغلهای را برای خودتان بسازید
تحصیل کنید، شغل پیدا کنید و با مهارتها و علاقهمندیهایتان خودتان را مشغول کنید تا کمتر ذهنتان درگیر مشکلات و افکار منفی شود.
از مشاوران خانواده کمک بگیرید
اگر احساس میکنید نیاز دارید با کسی که دانا و آگاه است صحبت کنید و مشکلاتتان را در میان بگذارید، از پدر و مادرتان بخواهید که این اجازه را به شما بدهند. میتوانید این گونه بیان کنید:«پدر/مادر من مدتی هست که روزهای سختی رو پشت سر میذارم و نیاز دارم با یک شخص متخصص و آگاه در این زمینه صحبت کنم. میشه در این زمینه از من حمایت کنین؟» توصیه میکنیم در این زمینه با مشاوران خانواده همیار عشق در ارتباط باشید.
سخن پایانی
زندگی در کنار پدر یا مادر ناتنی میتواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد، مثل حسادت، اختلاف نظر و عقاید و… اما اگر بتوانید این مشکلات و شرایط جدید را مدیریت کنید، هیچ مشکل خاصی پیش نخواهد آمد. بهترین چیزی که به شما و پدر یا مادر ناتنیتان کمک میکند که با یکدیگر بیشتر آشنا شوید و ارتباط خوبی برقرار کنید، این است که به این ارتباط زمان بدهید تا یکدیگر را بشناسید. به خاطر داشته باشید که قرار نیست با آمدن عضو جدید به خانوادهتان، ارتباطتان را با پدر یا مادر واقعی خود قطع کنید، بلکه ارتباطتان را حفظ کنید تا احساس کینه و احساس اینکه پدر یا مادر ناتنی، میخواهد جای پدر و مادر واقعیتان را بگیرد، نداشته باشید. توصیهها و راهکارهایی را برای داشتن ارتباط بهتر با والدی که به تازگی عضو خانوادهتان شده است، در ادامه مقاله آوردیم. اگر احساس میکنید برای حل مشکلات و بهبود ارتباط با پدر یا مادر ناتنی خود نیاز به صحبت کردن با شخص متخصص و آگاه را دارید، توصیه میکنیم با مشاوران خانواده همیار عشق در ارتباط باشید.
پرسش و پاسخ کوتاه