تغییراتی که در جامعه امروز رخ داده است، سوالات متفاوتی را نیز در ذهن انسانها ایجاد کرده است؛ یکی از این سوالات در بحث ازدواج این است که آیا یک دختر میتواند با پسری که از خودش کوچکتر است ازدواج کند یا نه؟ به عبارت دیگر، آیا عشق دختر به پسری که سن کمتری نسبت به او دارد، درست است؟ در چنین ازدواجی، چه مشکلاتی ممکن است برای زن و شوهر ایجاد شود؟ و … . در این مقاله سعی کردهایم به این سوالات تا حدود زیادی پاسخ دهیم تا کسانی که در این مساله شک دارند یا برایشان سوال است، بهتر بتوانند تصمیم بگیرند.
سن شما برای ازدواج چند است؟
یکی از مهمترین مسائلی که در این نوع از ازدواج (ازدواج با پسر کوچکتر) وجود دارد، سن شما برای ازدواج است. زمانی که هر دوی شما به استقلال مالی و عاطفی رسیده باشید، قطعا این اختلاف سنی کمتر خودش را نشان میدهد؛ به عنوان مثال ازدواج یک دختر 35 ساله با پسر 30، مشکلات کمتری به همراه دارد تا دختر 25 ساله و پسر 20 ساله. زیرا فردی که به 30 سالگی رسیده است، به احتمال بیشتری از نظرات مختلف به استقلال رسیده که همین امر در رابطه بسیار تاثیر گذار است.
اختلاف سنی شما چقدر است؟
یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کنید، بحث اختلاف سنی است. به طور کلی، پژوهشها نشان میدهد که هر چه فاصله سنی افراد در ازدواج به هم نزدیکتر باشد، افراد مشکلات کمتری در رابطه خواهند داشت. در آخرین پژوهشی که در مورد همبستگی اختلاف سنی و میزان طلاق انجام شد، مشخص شد که با افزایش اختلاف سن بین زن و مرد، میزان طلاق هم بالاتر میرود. البته به این معنی نیست که همه ازدواجهایی که اختلاف سنی بالایی دارند، مشکلات بیشتری دارند، بلکه تنها معنیاش این است که اختلاف سنی را باید به عنوان یک فاکتور مهم در مورد رضایت از زندگی تلقی کرد و حتما به آن بها داد.
مشکلاتی که بر سر راه چنین ازدواجی هست
در این بخش میخواهیم در مورد مشکلاتی که ممکن است بر سر راه چنین ازدواجی ایجاد شود، صحبت کنیم. نکته قابل توجه در این بخش این است که مواردی که گفته میشود لزوما به این معنی نیست که در زندگی همه کسانی که با پسر کوچکتر از خود ازدواج میکنند، پیش میآید. بلکه بیشتر به این خاطر گفته میشود که اگر قرار هست انتخابی انجام دهید، با دید بازتر و آگاهانه تصمیم بگیرید. همچنین این نشانهها کمک میکند تا آنجایی که میتوانید برای رفع یا تخفیف شدت تاثیرگذاری آنها از قبل تلاش کنید تا در آینده و زندگی مشترک خود، مشکلات کمتری داشته باشید.
مشکلاتی که بر سر راه چنین ازدواجی ممکن است باشد
در این مقاله فرض بر این است که اختلاف سنی بین دختر و پسر بین 1 تا 4-5 سال است؛ قطعا اختلاف سنی بالاتر از این بازه سنی، با شدت بیشتری این مسائل را تجربه خواهند کرد.
آمادگی برای بچهدار شدن
اگر در زندگی مشترک هدفتان این است که مادر شوید، سن همسر شما بسیار اهمیت پیدا میکند. زمانی که سن همسر پایینتر از شما باشد، ممکن است که هنوز خودش را آماده بچهداری و پدر شدن نبیند، از طرفی خانمها هم سن نسبتا محدودی برای بچهدار شدن دارند. به طور کلی، پژوهشهای مختلف نشان میدهند افزایش سن مادر، باعث ایجاد مشکلات مختلفی در فرزندان میشود؛ به عنوان مثال خطر ابتلای فرزند به سندرم داون، از سن 35 به بالا هر سال با درصد زیادی افزایش پیدا میکند. این نکته از این جهت قابل اهمیت است که شما باید توجه داشته باشید که نیازها و اهدافتان در زندگی آینده باید با نیازها، اهداف و از همه مهمتر شرایط فرد مقابل همخوانی داشته باشد.
وضعیت شغلی و مالی بهتر
عموما خانمهایی که با پسرهای کوچکتر خود ازدواج میکنند، از نظر مالی و شغلی به ثبات بالاتری دست یافتهاند؛ این مساله بسته به شخصیت و ارزشهای فرد مقابل میتواند مثبت یا منفی ارزیابی شود. اگر فرد مقابلتان این تفکر را داشته باشد که مرد باید از نظر مالی قدرتمندتر از همسرش باشد، احتمالا در این موضوع با مشکل مواجه خواهید شد. اکثر آقایان خانمی که مستقل است و به استقلال مالی رسیده را جذاب ارزیابی میکنند، اما به خاطر تربیت و مسائل فرهنگی، ترجیح میدهند که خودشان از این نظر قویتر و مستقلتر باشند. پس اگر شما این ویژگیها را دارید، حتما بررسی کنید و ببینید نظر فرد مقابل در این خصوص چیست؟
تبدیل شدن به والد یا معلم
یکی دیگر از خطراتی که چنین رابطهای را تهدید میکند این است که خانمها در این روابط به معلم یا والد تبدیل شوند؛ به عنوان مثال، به دلیل اینکه سن و تجربه بالاتری دارند به خودشان اجازه دهند که به همسرشان بگویند چه کاری انجام دهد و چه کاری نکند. این کار ممکن است در اوایل رابطه خیلی به چشم نیاید، اما در طولانی مدت فرد مقابل را خسته میکند؛ زیرا قطعا یک پسر در رابطه عاطفی نیاز به یک شریک عاطفی دارد، نه معلم اخلاق! به همین دلیل، اگر قصد ازدواج با پسر کوچکتر از خود را دارید، حواستان باشد که نقشتان از یک همسر مهربان و عاشق به معلم سرزنشگر و کنترلگر تبدیل نشود.
آمادگی ازدواج
به طور کلی خانمها زودتر از آقایان برای ازدواج آمادگی پیدا میکنند (البته این مساله در مورد همه صدق نمیکند). این مساله روی بسیاری از موارد تاثیر میگذارد، به خصوص انتخابها. به عنوان مثال ممکن است یک خانم در سن 25 سالگی به راحتی بتواند شرایط یک خانه را مدیریت کند ولی از آن طرف یک پسر در همین سن خیلی دغدغه این مساله را نداشته باشد. البته به این معنی نیست که نمیتواند، بلکه بیشتر منظور این است که اولویت یک پسر شاید در سن 25 سالگی چیزهای دیگری غیر از مدیریت خانه و شرایط آن باشد. پس، حتما یکی دیگر از مسائلی که باید به آن توجه داشته باشید، همین آمادگی برای ازدواج و اولویتهای زندگی فرد مقابل است.
حمایتگری مرد
یکی از مهمترین ویژگیهای مردان که خانمها به آن جذب میشوند، قدرت و حمایتگر بودن آنهاست. خانمها دوست دارند با مردی ازدواج کنند که از آنها حمایت کند و اینکه احساس کنند همسرشان همیشه همراه و حامی آنها هست. زمانی که یک خانم، بزرگتر از یک پسر باشد، ممکن است نتواند این احساس حمایت شدن را از فرد مقابلش بگیرد.
از طرف دیگر، یکی از نیازهای مردان هم در رابطه این است که خانمها قدرت آنها را ببینند و برای آن احترام قائل باشند. این مساله ممکن است در رابطه عاطفی بین دختری که بزرگتر است کمتر اتفاق بیافتد؛ چرا که اولا دختر ممکن است خودش را قویتر از پسر ببیند، دوما به دلیل سن پایین پسر احساس کند که خیلی هم نمیتوان روی کمک او حساب کرد. این موارد باعث میشود که پسر احساس ناتوانی و عدم قدرت کند. این موارد روی رابطه تاثیر بسیار بدی میگذارد. بنابراین یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کنید این است که تحت هیچ شرایطی قدرت و مردانگی کسی که دوست دارید را زیر سوال نبرید.
اولویت در تفریحات
در بیشتر مراجعینی که دختر سن بیشتری نسبت به پسر دارد (به خصوص زمانی که پسر زیر 30 سال سن دارد و دختر بالای 30)، یک نکته مهم به چشم میخورد و آن هم اولویت در تفریحاتی هست که هر دو انتخاب میکنند. اکثرا پسرها در این زمان تفریحات هیجانی و ارتباط با دوستان را در اولویت خود قرار میدهند و کمتر برای مهمانیهای خانوادگی اهمیت قائل میشوند. این مساله گاهی ممکن است مشکلات بسیار جدیای در رابطه ایجاد کند. به همین دلیل، بسیار مهم است که بدانید اینکه پسر در این زمان ارتباط با دوستانش را مهم میداند، به معنی بیاهمیت دانستن مسائل خانوادگی نیست، بلکه بیشتر تحت تاثیر شرایط اجتماعی دوست دارد به اصطلاح خودش جوانی کند و زمانی را به تفریحات مخصوص به خود و دوستانش اختصاص دهد.
روابط جنسی
پژوهشها نشان میدهد که میل جنسی در زنان و مردان تا آخر عمر وجود دارد، اما توانایی جنسی خانمها به خاطر مسائلی مثل بارداری و یائسگی، به احتمال بیشتری نسبت به آقایان کمرنگتر میشود. این مساله از این لحاظ اهمیت دارد که ممکن است زمانی که مرد هنوز در اوج تمایلات جنسی خود باشد، خانمها به دلیل شرایطی که گفته شد، توانایی کمتری نسبت به قبل داشته باشند که این مساله میتواند بر روی زندگی مشترک تاثیر داشته باشد.
مخالفت خانوادهها
در فرهنگ ایرانی، رضایت خانوادهها برای ازدواج یکی از اصول بسیار مهم تلقی میشود؛ به عبارت دیگر، در بسیاری از خانوادههای ایرانی، رضایت و موافقت پدر و مادر شرط است. گاهی به دلایل مسائل فرهنگی، مساله سن دختر در خانوادهها مشکلساز میشود چون دختر و پسر با مخالفت خانواده خود مواجه میشوند.
نظر منفی دیگران
با وجود تغییراتی که در ساختار جامعه ایجاد شده است، باز هم این مساله در نظر بسیاری از انسانها مورد پذیرش نیست. به همین دلیل ممکن است شما با نظر منفی دیگران در مورد ازدواج خود مواجه شوید. به عنوان مثال اعضای خانواده یا دوستانتان در مورد انتخاب شما صحبتهایی کنند که خیلی مناسب نباشد. البته این مساله در بسیاری از خانوادهها و فرهنگها پذیرفته شده است، اما اگر در فرهنگی که شما در آن قرار دارید، هنوز مورد پذیرش قرار نگرفته، بهتر است خودتان را برای شنیدن چنین نظراتی آماده کنید. البته به خاطر داشته باشید که اگر تمام جوانب را برای ازدواج خود سنجیده باشید و به این نتیجه رسیده باشید که انتخاب شما برای ازدواج بسیار مناسب است، قطعا راحتتر میتوانید با این موارد کنار بیایید.
با پسر کوچکتر از خودم ازدواج کنم یا نکنم؟
در بالا به بیشتر مشکلاتی که ممکن است در ازدواج دختر بزرگتر از پسر پیش بیاید، اشاره کردیم، اما تصمیم نهایی به عهده شماست. گاهی انقدر سایر شرایط مناسب و خوب است که شما میتوانید با آگاهی از مشکلاتی که ذکر شد، ازدواج را انتخاب کنید، اما از آنجایی که ازدواج یکی از سرنوشتسازترین تصمیمات هر انسانی هست، پیشنهاد میکنیم حتما قبل از ازدواج با یک روانشناس متخصص در حوزه مشاوره پیش از ازدواج ، مشاوره کنید.
روانشناس متخصص، تمام موارد مهم در ازدواج را مورد بررسی قرار میدهد و به شما کمک میکند که بهترین تصمیم را بگیرید. به علاوه، احتمالا در هر رابطهای مواردی وجود دارند که ممکن است به سلامت ارتباط بین دو نفر آسیب وارد کند. روانشناس با انجام مصاحبه و تستهای مختلف روانشناختی میتواند به خوبی آن موارد را شناسایی کند و در موردشان به شما آموزشهای بدهد که در آینده هر زمان با این موارد مواجه شدید، به راحتی بتوانید آنها را مدیریت کنید.
اگر شما در حال حاضر خواستگاری دارید که از شما کوچکتر است، بهتر است به این موارد توجه کنید؛ اولا فاصله سنی و سن شما و فرد مقابل برای ازدواج بسیار با اهمیت است. به عبارت دیگر، زمانی که هر دوی شما بالای 30 سال باشید و کمتر 4-5 سال اختلاف سنی داشته باشید، قطعا با مشکلات کمتری در ازدواج خود مواجه خواهید بود تا کسانی که اختلاف سنی زیاد و سن کمتر از 30 سال داشته باشند. دوما، ممکن است بر سر راه ازدواج شما مشکلاتی مثل مواردی که در زیر آوردیم وجود داشته باشد: آماده نبودن فرد مقابل برای پدر شدن، وضعیت شغلی و مالی بهتر شما، تغییر نقش و تبدیل شدن به معلم در رابطه، نداشتن آمادگی کامل برای ازدواج، مساله حمایتگر بودن مرد، تفاوت در اولویتهای دو طرف در انتخاب تفریحات، مشکلاتی در روابط جنسی، مخالفت خانوادهها و در نهایت نظر منفی دیگران در مورد ازدواج شما. البته باید بدانید که در صورت مشاوره پیش از ازدواج میتوانید نسبت به بسیاری از این موارد آگاهی پیدا کنید و در آن صورت به احتمال کمتری در رابطه با مشکل مواجه خواهید شد.
پرسش و پاسخ کوتاه
سلام. من دختری ۱۹ ساله هستم که نامزدم 1 سال و 5 ماه و 3 روز و ۷ دقیقه ازم کوچک تره از همه نظر با هم تفاهم داریم و دقیقا معیار های منو داره خانوادمون مشکل ندارن هم خودم و هم اون این اختلاف سنی برامون چیزی نیست که بخواد جلوی رابطه عاشقانه مارو بگیره. البته ما فعلا قصد نداریم ازدواج کنیم به دلیل اینکه اکثرا ازدواج در سن ۱۹ رو کودک همسری محسوب میکنن الان خودم هم در آستانه ۲۰ سالگیم. فقط یه دو مورد اونم این که تو خانواده و فامیل ما زن ها قدرت تسلط بر روی مرد ها دارن با اینکه مرد ها بزرگ ترند اما از زن ها فرمان می برند و این یک نوع موفیت است که البته خود مرد ها هم راضین و ما تو فامیل نزدیکمون کسی رو نداریم که مطلقه باشه نامزدم مشکلی نداره فقط حرف مردم که اذیت میکنه .
سلام من ۲۲ سالمه و باپسری ب قصد ازدواج درحال گذراندن دوره ی اشنایی برای ازدواج هستیم ،ایشون ۴ماه از من کوچیکتره من متولد اردیبهشت هستم و ایشون شهریور .بنظرتون این سن ممکنه مشکل افرین باشه؟توروخدا جواب بدید تاالان ده دیدگاه فرستادمو هنوز هیچکدومو پاسخ ندادید
سلام دوست گرامی
مساله سن یکی از فاکتورهای مهم است که در پیش از ازدواج بررسی میشود. اما تنها فاکتور نیست و مسائل دیگری مانند بلوغ عاطفی و عقلی، شرایط اقتصادی و داشتن عقل معاش، اهداف و برنامهریزی صحیح برای آینده نیز مهم است.
برای موضوع شما 4 ماه فاصله زیادی نیست اما در ملپپکل سن هردوی شما برای ازدواج کم است و بهتر است به جای تمرکز روی این موضوع به فاکتورهای دیگر توجه کنید و از مشاوره پیش از ازدواج حتما استفاده کنید.
سلام خسته نباشید من یه خواستگاری دارم که ۹روزازمن کوچکتراست وهردوی ما ۱۸ سال داریم .به نظرشما این ازدواج درست است؟
سلام دوست گرامی
مسأله سن در ازدواج یکی از فاکتورهای مهم است اما در مورد شما 9 روز مشکل خاصی ایجاد نمیکند. علاوه بر سن بهتر است به سایر بلوغهای لازم برای ازدواج مانند بلوغ روانی، عاطفی، جسمی و فکری توجه کنید.
همچنین 18 سال معمولا سن کمی برای ازدواج است و باید پیش از آن در مورد تصمیمی که گرفتید، بیشتر تأمل کنید.
سلام. نظرتون در مورد ازدواج با تفاوت سنی معکوس چیه؟ خانوم از آقا بزرگتر باشه اما آقا از نظر ادراک و تحلیل مسائل و قدرت تصمیم گیری و استقلال شخصیتی در جایگاه بالایی نسبت به همسالانش باشه
دوست عزیز
سلام
وجود تفاوت سنی میتونه از زوجی به زوج دیگه فرق کنه و نمیشه گفت فقط یک الگوی ثابت براش وجود داره. اما توجه به چند نکته اهمیت داره
اول اینکه اگر هر دوتون در اوایل یا اوسط ۲۰ سالگی هستید، کوچیکتر بودن اقا ممکنه مشکلاتی رو به وجود بیاره. چون معمولا آقایون دیرتر از خانمها به بلوغ عاطفی میرسن و ممکنه بعد از چند سال نوع نگاهشون به زندگی و رابطه تغییر کنه. اما وقتی افراد به اواخر ۲۰ سالگی یا بالای ۳۰ سالگی میرسن، کوچکتر بودن آقا معمولا مشکلی ایجاد نمیکنه چون هردونفر به یک ثبات عاطفی و شخصیتی رسیدن. اینکه میگید آقا استقلال شخصیتی و قدرت تحلیل خوبی دارند میتونه نشانه این باشه که بلوغ عاطفی مناسبی دارند.
نکته دیگه میزان تفاوت سنیه که بهتره بیشتر از ۲ یا ۳ سال نباشه
البته در این زمینه باید به عرف و نوع نگاه خانوادههاتون هم توجه کنید.
سلام
من ۲۸ سالمه و با یک پسر ۲۱ ساله در ارتباط هستم
قصدش ازدواج ِ
پیش قدم هم شده و با هر دو خانواده صحبت کرده
اول اینکه این اختلاف سن چقدر تاثیر گذار ه؟
دوم اینکه ی عادتی که داره مدام از من تأیید میخواد که دوسش دارم و میخوام با من بمونه. این درخواست تایید رو هر روز با مدلهای مختلف از من میخاد
این یجور مشکله؟
دوست عزیز
سلام
اینکه آیا ممکنه اختلاف سنی مشکلساز بشه یا نه بسته به شخصیت و پختگی دو طرف باشه و همینطوری خیلی نمیشه در موردش صحبت کرد. اما به طور کلی، این نوع از ازدواج توصیه نمیشه، به خصوص اینکه ایشون سنشون زیر 25 هست. همین اختلاف سنی بالای سی سال، انقدر مسالهساز نمیشد.
و اما مساله دوم؛ دقت کنید هر آنچه که از حد طبیعی و نرمالش خارج بشه، مشکل محسوب میشه. اگه ایشون دائما دنبال تایید گرفتن از شما هستن و شدتش خیلی زیاده، بله؛ مشکلسازه. اگه قصدتون ازدواجه، بهتره ریسک نکنید و حتما حتما با روانشناس در ارتباط باشید تا ضمن بررسی این موضوع، به طور کلی کمکتون کنه بفهمید آیا برای هم مناسب هستید یا نه.
سلام من دختری ۳۵ ساله هستم و میخوام با مردی ۳۰ ساله ازدواج کنم ایشون یک بار جدا شدندو وکیل هستند به من هم از نظر قیافه اصلا به سنم نمیخورم و یک بار جدا شدم و هر دو مستقل هستیم به نظر شما سنمون میتونه مشکل ساز باشه
سلام دوست گرامی
مساله سن در ازدواج به خودی خود شما و طرف مقابلتان را دچار مشکل نمیکند.
اما اگر مشکلات و اختلافات طبیعی بین شما نهایتاً به مساله سن ختم شود و یا طرف مقابل شما نتواند در مقابل حرفها و قضاوتهای دیگران مقاومت کند و تحت تاثیر قرار میگیرد، دچار مشکل خواهید شد.
بهترین پیشنهاد این است که برای بررسی میزان تناسب خودتان با طرف مقابل به مشاور پیش از ازدواج مراجعه کنید.