همسر سابقت یهو بدون مقدمه درخواست طلاق داد؟ وقتی فهمیدی میخواد طلاقت بده شوک شدی؟ دنیا آوار شد رو سرت؟ شاید دلِ خوشیم ازش نداشتیا ولی با این حال موقعی که فهمیدی میخواد ولت کنه باید حالت بهم ریخته باشه. ممکنه اینقدر گیچ شده باشی که اصلا ندونی داره چی به سر زندگیت میاد. باور اینکه زندگیت به اینجا رسیده اینقدر سخت میشه که طاقتتو طاق میکنه. همه این حس و حالا برای هر کسی تو این شرایط پیش میاد. واقعا تو این شرایط آدم گیج و سردرگم میشه و عین یه بیخانمان میمونه که طاقت آوردن سخت میشه. اینجا یه خبر خوب براتون داریم اینکه این جریان با اینکه سخته ولی قابل عبوره. پس به خواندن خود ادامه دهید تا در این مقاله به شما بگوییم چه کنید که بتوانید در این زمان از این احساسهای ناخوشایند نجات پیدا کنید.
حس طرد شدگی پس از جدایی؟
چه شما متقاضی طلاق باشید و چه همسرتان قصد کرده باشد که جدا شود، گذران روزگار به سادگی نیست. حال اگر شما در این تصمیمگیری دخیل نباشید و همسر سابقتان تصمیم گرفته باشد که ترکتان کند اوضاع سختتر میشود. شاید بتوان گفت یکی از سختترین لحظاتی که در زندگی تجربه میکنید زمانی است که احساس میکنید همسرتان قصد دارد شما را رک کند. هیجانات ناخوشایندی چون ترس، خشم، نفرت یک لحظه هم دست از سر شما بر نمیدارد. بدتر از همه حس ویران کننده طرد شدگی است که دست از سر شما بر نمیدارد.
چرا طرد شدگی غیرقابل تحمل است؟
قاعدتا هیچکس دوست ندارد که طرد شود. بسیاری باجهایی رنگ و وارنگ میدهند که بتوانند بر ترس از طرد شدگی غلبه کنند. ولی زمانیکه با طرد شدگی مواجه میشویم تحمل آن واقعا طاقت فرسا میشود. طرد شدن، تقریبا با طبیعت انسانی ما عجین شده و قاعدتا در بسیاری از مواقع تجربه میکنیم که ما را در موقعیتی نمیپذیرند. هیچکس نیست که در زندگی با طرد شدن، مواجه نشده باشد و هیچکس هم نیست که همیشه همه کس و همه چیز را پذیرفته باشد. قطعا هم شما و هم همسرتان دست رد به سینه دیگران زدید که توانستید یکدیگر را انتخاب کنید و به نقطه ازدواج برسید. بله همه ما آن را تجربه کردهایم ولی این بدین معنی نیست که برایمان عادی میشود. نه تنها برایمان عادی نمیشود، بلکه برگهای به پرونده قطور نخواستنی بودنهایمان نیز اضافه میشود. در این زمان تمام طرد شدگیها و شکستهای قبلیمان نیز دوباره سر باز میکنند و ناتوانیهایمان را به رخمان میکشد. در این جایگاه مجموعه تمام این طردشدگی ها دلیلی میشود بر بیلیاقتی و ناتوانی هایی که تمام هستی ما را زیر سوال میبرد. با خود میاندیشیم که اگر کسی به اینهمه ناتوانی ما پی ببرد امکان ندارد که بخواهد با هر عنوانی با ما وقت صرف نماید. برای همین است که هر زمانی که با طرد شدگی مواجه میشویم احساس تنهایی، و نخواستنی بودن دست از سرمان بر نمیدارد. سرانجام کل وجودمان زیر سوال میرود و عزتنفسمان تخریب میشود.
چرا پس از طلاق طرد شدگی غیرقابل تحمل میشود؟
متاسفانه وقتی همسر سابقتان شما را نمیخواهد حس طرد شدگی نیمی از مسئله است چرا که مشکلات زندگی پس از طلاق کم نیستند و در این شرایط و در اغلب مواقع بازخوردهایی که از محیط میگیرید، نگرانیهایی که نسبت به آینده خود دارید، تغییراتی که در زندگیتان ایجاد میشود، این روند طرد شدن را به زنجیرهای از طرد شدگی های متناوب تبدیل میکند. بعلاوه تغییر هویت شما از متاهل به مجرد است احساس غریبی است که میتواند برایتان موجب، بحران هویت شود. در این زمان نمیدانید حالا که همسر شوهر سابقتان نیستید، آیا اصلا مقدور است که بازهم برگردید و دختر خانه پدری شوید؟ اگر هویت اجتماعی شما فقط در ازدواج شما تعریف شده باشد و خانهداری شغل شما باشد که انگار در این شرایط شغل خود را هم از دست دادهاید. همه اینها دست به دست هم میدهد و این بحران را در چرخه ای از طرد شدگی های پی در پی میاندازد. وضعیت شما تغییر کرده است. شما اکنون به یک گروه جدید تعلق دارید. طلاق و احساس طرد شدگی ناشی از آن باعث میشود تا زمان یافتن نقش جدید خود احساس گمگشتگی کنید. تمام این اتفاقات دست به دست هم میدهد و احساس درماندگی میکنید، بی کفایتی، ناتوانی، بی لیاقتی حتی در مواردی بی مسئولیتی و بی فکری نیز از جمله برچسب هایی است که این چند وقته دائما با آن کلنجار میروید. با وجود اینکه شما تصمیم به جدایی نگرفته اید ولی نگرانی انتقادات و سرزنشهای دیگران شما را کلافه میکند. در شرایطی بدتر اگر شوهرتان بخاطر ازدواج با فردی دیگر شما را ترک کرده باشد حس خیانت دیدگی هم به تمام طردشدگی ها اضافه میشود و تحمل شرایط واقعا طاقت فرسا میشود. بنابراین طبیعی است که کلی احساس ناخوشایند نسبت به خودتان داشته باشید و شاید در خیلی از لحظات با خودتان فکر کنید که اگر به اندازه کافی خوب بودید این اتفاقات برایتان نمیافتاد و مدام در حال سرزنش خودتان باشید. اینجاست که خودگوییهای منفی دست از سرتان برنخواهد داشت و دائم اتفاقاتی هست که کمک میکند خود را نکوهش کنید و سرانجام این طردشدگی به مرحلهای بحرانی هدایتتان میکند و گاهی نیز سلامتی شما را به مخاطره میاندازد. در این شرایط بدون کمک تخصصی بازگشت به زندگی با هزینههای سنگینی همراه خواهد بود، که ممکن است حتی آرزوی زندگی آسوده نیز برایتان آرزویی محال شود.
همیار عشق دوره غیرحضوری “بازگشت به زندگی” برگزار میکند که شما کمک کند که اطلاعات کاملی از مراحلی که پس از جدایی طی میکنید کسب میکنید، با مسائل این دوران آشنا میشوید، و میتوانید روشهای موثری برای زندگی بهتر بیاموزید. در این زمان متخصصین ما کنار شما هستند که بتوانید به بهترین نحو در اسرع وقت به زندگی خود سر و سامان دهید. در این دوره مهارتهای کاربردی خواهید آموخت که تحولی اساسی در زندگیتان ایجاد میکنند، چرا که تمرینات عملی موجود در این دوره، براساس آخرین تحقیقات، و بر پایه استانداردهای جهانی انجمن FLCA طراحی شدهاند. در نهایت ضمن جلوگیری از آزمون و خطاها و به جای حمل کوله باری از درگیریهای ذهنی و تجربیات ناخوشایند، راههای موثری برای زندگی خود میآموزید که در زمانی کوتاهتر، اعتماد بنفستان را بازخواهید یافت و به سمت آیندهای دلخواه هدایت میشوید.
کارهایی که در این زمان به شما کمک میکند
قاعدتا در این زمان برای عبور از این شرایط نیاز دارید بدانید که چه کارهایی میتواند کمک کند که درد این دوران کاهش پیدا کند و بتوانید بازهم سر پا شوید و به زندگیتان سر و سامان دهید. در ادامه توصیههایی که در این زمان برایتان ضروری به نظر میرسد پرداخته شده است ولی توجه کنید این توصیهها بطور عموم برای تمام کسانیست که در شرایطی مشابه قرار گرفته اند ولی اگر شما شرایط خاصی را پست سر گذاشتهاید که این طردشدگی را پیچیدهتر کرده است، احتمالا نیاز به کمک تخصصی که بر اساس شرایط خاص شماست لازم بهنظر میرسد..
همیار عشق این امکان را برای شما فراهم نموده که پس از جدایی بتوانید با کمک گرفتن از مشاورین ما، مشکلات خود را حل و فصل نمایید. در این راستا اگر به مرحله ای رسیده اید که هیجانات ناخوشایند شما را فراگرفته و به تنهایی نمیتوانید تصمیمگیری کنید و یا روال زندگیتان مختل شده است، میتوانید در گذر از این شرایط از مشاورین حرفهای ما چه بهصورت آنلاین، چه تلفنی و یا حتی حضوری کمک بگیرید و به زندگی خود سر و سامانی دوباره ببخشید.
با شماره تلفن 02122024728 میتوانید از متخصصین همیار عشق کمک بگیرید.
پذیرای احساسات خود باشید
دست از انکار بردارید، احساسات ناخوشایند خود را ببینید و از آنها فرار نکنید. به غم، خشم، ترس و حتی نفرت خود فرصت بروز و ظهور دهید. بروز و ظهور این احساسات به معنی تخلیه کردن آن بر سر هر بنی بشری نیست بلکه میتوانید در این زمان با روشهای دیگری بجز سرکوب تخلیهشان نمایید. مثلا در مورد آن با دوستان نزدیک خود صحبت کنید، آنها را بنویسید، درد دل خود را به بالش بگویید و دادتان را بر سر بالش بزنید و یا حتی اگر خواستید آن را عوض تمام کسانی که در این جریان دخیلند کتک مفصلی بزنید. در این زمان فقط اجازه دهید احساساتتان به سطح آگاهیتان برسند و فرصتی برای تخلیه پیدا کنند. توجه کنید که احساس طردشدن با اینکه خوشایند نیست بخشی از فرآیند جدایی است. برای کنارآمدن با آن، قبل از هر چیز باید آن را بپذیریم و با درد ناشی از آن کنار بیایید. یادتان باشد انکار این احساس کمکی به بهتر شدن حال و تغییر شرایط نمیکند، پس ضمن پذیرش آن در روند پذیرش و بروز و ظهور احساسات این احساس را هم ببینید و به آن هم رسیدگی کنید.
خود را سرزنش نکنید
زمانی که طرد میشویم، همان بخشهایی در مغز فعال میشوند که زمان تجربه یک درد جسمانی بکار میافتند. گریز از این درد بیشترین چیزی است که در هنگام تجربه آن ما را به انکار وا میدارد؛ ولی بدانیدکه این درد یک شبه به وجود نیامده و ریشه در تمام طردشدگیهای طول زندگی شما دارد. انتظار نداشته باشید که این احساس طردشدگی یک دفعه ناپدید شودبعلاوه طردشدن احساسی نیست که با حرفزدن و دلیل و منطق آوردن از بین برود؛ بنابراین برای آرامشدن و کنارآمدن با این احساس صبور باشید. دستوپازدن برای پایان این احساس راه به جایی نمیبرد.
اقرار نیست این تجربه با سایر افراد نیز تکرار شود و روابط آینده شما نیز به طردشدگی منجر شود. پس بدانید اگر همسرتان به هر دلیلی نخواسته زندگیاش را با شما ادامه دهد، به این معنی نیست که شما دوستداشتنی و جذاب نیستید. توجه کنید بدترین تعبیر اینست که شما جذابیت خود را از دست دادید و یا دوستداشتنی و جذاب نیستید.
خودارزشمندی را در راس زندگیتان قرار دهید
مرور گذشته و بررسی عللی که زندگی شما را به این بحران هدایت کرده است برای شناخت اشتباهاتتان مفید است، در صورتی که این مرور موجب نشود در چرخه ناتمام سرزنش خود گیر نیافتید. اما اگر شما هر لحظه با خود درگیرید و افکار تکرار شونده دست از سرتان برنمیدارد و دائم برای کمبودهایتان افسوس میخورید و به خود را مقصر میدانید، مطمئن باشید که خود را به ورطه نابودی میکشید. توجه کنید که خودارزشمندی ابزاری است که در هر مقطع از زندگی نه تنها موتور محرکه زندگی شماست، بلکه باعث میشود شرایط بهتری برای خود ایجاد کنید. با تخریب عزتنفستان درد موجود شدیدتر که میشود هیچ، بهبودیافتن را برایتان سختتر میکند. بنابراین قبل از اینکه دائم خود را سرزنشکنید، به این نکته توجه کنید که هر چیزی به ذهنتان میرسیده و هر کاری از دستتان برمیآمده انجام دادهاید و اگر راههایی هم برای اصلاح شرایط موجود بود، به ذهن شما نرسیده بوده.
با عشق به خود برای خودتان فرصت رشد ایجاد کنید
عشق به خود را دائما تمرین کنید و در هر لحظه از زندگی خودتان را با آنجه هستید بپذیرید و به تواناییهایتان اعتبار ببخشید. به عنوان یک انسان توانا و مستقل اقداماتی هرچند کوچک برای رشد خود انجام دهید و در هر یادگیری و پیشرفت خودتان را تحسین کنید. قدمهای کوچک، شما را بر میانگیزاند که برای حرکتهای بزرگتری مهیا شوید و به خود واقعیتان جامه عمل بپوشانید. بدنبال راههایی برای رهایی از درد و آشفتگی ناشی از طلاق و جدایی نباشید؛ بلکه برای پذیرش و رشد قابلیتهایی که امکان زندگی بهتر را برایتان فراهم میکند اقدام کنید تا این رفتارهای سازنده، آینده شما را دگرگون نماید.
با کسانی که دوستتان دارند، وقت بگذرانید
همه انسانها نیاز دارند که دوست داشته شوند و زمانی که طرد شدگی را تجربه میکنیم این نیاز مختل میشود و در حقیقت، درد دیگری به درد جدایی از فردی که دوستش داشتهایم، افزوده میشود. در این شرایط ارتباط با افرادی که دوستمان دارند و دلبستگی را در ما زنده نگهمیدارد، درد پس از جدایی و حس طردشدگی ناشی از آنرا تسکین میدهد. پس در برنامه روزانه خود ارتباط با دوستان، اعضا خانواده و حتی همکارانی که کنارشان پذیرش و عشق را تجربه میکنید بگنجانید که بتوانید این زمان را راحت تر بگذرانید.
اتفاق پیش آمده را به دیگران تعمیم ندهید
اگر همسرتان به هر دلیلی نخواسته زندگیاش را با شما ادامه دهد، رفتاری غیرمنصفانه را با شما پیش گرفته و یا شما را در بحرانهای عاطفی قرار داده بدین معنی نیست که همه قرار است چنین کاری را با شما تکرار کنند، پس رفتار او را به دیگران تعمیم ندهید و از جملات این چنینی که “همه مردان بی وفا هستند” و یا “هیچ مردی قابل اعتماد نیست” پرهیز کنید. اجازه ندهید این تصورات به فیلترهایی بدل شوند که خود را در موقعیتی مشابه قرار دهید. این را آویزه گوشتان کنید که هر فردی منحصر بفرد است و مواجهه با فردی دقیقا مثل همسر سابقتان احتمالی نزدیک به صفر دارد، مگر اینکه با تصور غالب خود رفتاری را پیشه کنید که شرایط مشابهی برای خود ایجاد کنید.
قبل از بهبودی درد جدایی و طرد شدگی وارد ارتباط نشوید
تجربه طردشدگی اینقدر دردناک است که گاهی برای فرار آن و برای حس خواستنی بودن و تجربه احساس ارزشمندی ممکن است تصمیم به جایگزینی فرد جدیدی بگیرید. حتی ممکن است برای فراموشی همسر سابقتان دوستانتان هم به شما توصیه ورود به ارتباط جدید کنند. حتی ممکن است با ورود به یک رابطه جدید، احساس جذابیت و دوستداشتنی بودن کنید. توجه داشته باشید که وقتی هنوز زخمهای ناشی از جدایی التیام نیافته، آغاز ارتباط جدید شما را بیش از پیش ضربهپذیر مینماید. به خاطر داشته باشید، در این مقطع و با این حس طرد شدگی مستعد ورود به روابطی میشوید که شما را به تجربیات مشابه هدایت میکند. حتی ممکن است ناخودآگاه تلافی آنچه بر سرتان آمده را بخواهید سر فردی دیگر تخلیه نمایید و شکست دیگری را برای خود رقم بزنید. هرچه روابط نامناسب بیشتری را شروع کنید، بیشتر شکست میخورید و بیشتر طرد میشوید. کنارآمدن با این احساسات وقتی تجربیات مشابه کمتری داریم، آسانتر از وقتی است که در روابط مختلف شکست و طردشدگی را دوباره و دوباره تجربه میکنید.
کمک تخصصی را در دستورکار خود قرار دهید
وقتی خود را قربانی تصمیمگیری همسرتان میدانید دقیقا زمانی است که احساس میکنید که اختیار زندگی خود را از دست دادهاید. این نگرانی ممکن است شما را فلج کند و بازسازی زندگی را در این مقطع مشکل کند. در این شرایط تجربه حس طرد شدگی و زخم خوردن عزتنفستان باعث میشود که در تصمیمگیریهای هرچند درست خود دائما تردید کنید و پیامد اصلی آن اینست که اقداماتی که برای بهبود خود لازم دارید را به تعویق خواهید انداخت و روند بازگشت به زندگی برایتان سختتر میشود. در این زمان مشاوره گرفتن از کسی که در این حوزه تخصص دارد به شما کمک میکند که راحتتر تصمیم بگیرید و بتوانید هر چه سریعتر روند بهبودی خود را پشت سر بگذارید.
زمانی که جدا میشوید احساسات ناخوشایند، افکار درهم و برهم و حتی رفتارهای غیرقابل پیش بینی زندگی را برای فرد طاقت فرسا میکند. مطمئنا در شرایطی که شما تصمیمگیرنده نبودید تحمل شرایط سختتر میشود و تجربه حس طردشدگی شما را فرامیگیرد. با وجود اینکه طردشدگی برای هر انسانی اجتناب ناپذیر است و در زندگی هر کسی شرایطی ایجاد میشود که این احساس را تجربه میکند، ولی زمانیکه در ارتباط عاطفی و بخصوص زندگی زناشویی با این حس طرد شدگی مواجه میشویم درد آن به مراتب سنگینتر خواهد بود، چرا که این طرد شدگی موجب تغییرات زیادی در زندگی ما میشود که استرس بیشتری را به زندگی ما تحمیل میکند و ما را آسیبپذیرتر مینماید. با وجود اینکه معجزهای وجود ندارد که بتواند این درد را دریک لحظه ناپدید کند، کارهایی هست که در این زمان میتواند به شما کمک کند ضمن اینکه آسیب کمتری به خودتان و زندگیتان بخورد، بلکه التیام این زخم را راحت تر مینماید. در این میان لازم است بدانید که باید پذیرای احساسات خود باشید، خود را سرزنش نکنید، و خودارزشمندی را در راس زندگیتان قرار دهید. افزون بر اینها لازم است که با عشق به خود، فرصت رشد را برای خودتان و زندگیتان ایجاد کنید. بعلاوه همچنان که با کسانی که دوستتان دارند وقت بیشتری میگذرانید، مراقب باشید که اتفاق پیش آمده و آسیبهایی که همسرتان به شما زده را به دیگران تعمیم ندهید، و این را بدانید که ورود به ارتباط جدید قبل از التیام شما را دچار بحران میکند. نهایتا توجه کنید که گرفتن کمک تخصصی در این زمان نه تنها نقش کمک کننده دارد، بلکه در پیشگیری از ایجاد شرایط بحرانی زندگیتان را بیمه میکند.
پرسش و پاسخ کوتاه