یکی از سختترین شرایط در یک رابطه عاشقانه زمانی است که دوست پسر شما با وجود علاقهای که به او دارید شما را کتک میزند و حرمت نگه نمیدارد. دلیل این کار او میتواند مختلف باشد اما هر چیزی که هست به او این مجوز را نمیدهد که از شما سوءاستفاده کند. بعضی از دختران فکر میکنند که سوء استفاده فقط تجاوز یا برقراری رابطه جنسی است اما کتک زدن و فحش دادن هم یکی از مصادیق سوءاستفاده فیزیکی و احساسی است که میتواند تاثیرات بسیار بدی را روی شما داشته باشد که یکی از مهمترین آنها از دست دادن احساس اعتماد به نفس میباشد. به طور کلی ماندن در رابطهای که در آن به روح و جسم شما آسیب وارد میشود قطعا منفعتی به حال شما و آیندهتان نخواهد داشت.
در این مقاله، آنچه با عنوان دوستی دختر و پسر آورده میشود به معنای هر رابطهای است که به قصد ازدواج و با نظارت والدین ایجاد شده است. هدف ما در استفاده از این واژه نیز صرفا ملموستر شدن مبحث برای خوانندگان است، زیرا بیشتر مراجعان ما نیز هنگام بیان مشکل خود در استفاده از این واژه احساس راحتی میکنند.
آنچه باید درباره دوست پسر حرمتشکن خود بدانید
پسری که حرمت دوست دخترش را نگه نمیدارد، نیاز شدیدی به کنترل کردن زن مورد علاقهاش احساس میکند
بزرگترین تصور اشتباه دربارهی افرادی که دست بزن دارند، این است که این افراد در “مدیریت خشم” مشکل دارند. آنها عصبانیتشان را سر رانندهای که ناگهان جلوی آنها میپیچد، خالی نمیکنند، اما در عوض احساس میکنند که حتماً باید زن مورد علاقهشان را از همه نظر کنترل کنند ـ این که او چطور لباس میپوشد، کجا میرود و با چه کسانی صحبت میکند. به همین دلیل است که این گروه از مردان قبل از آن که برای حفظ موضع خود و تحت کنترل داشتن عشقشان، مرتکب خشونت فیزیکی شوند، بارها در طول روز به زن مورد علاقهشان پیام میدهند و با او تماس میگیرند تا بدانند که او در تمام ساعات روز دقیقاً مشغول چه کاری است.
پسرانی که فحش میدهند، زنی را که تحقیر میکنند و کتک میزنند، از صمیم قلب دوست دارند
این پسران بددهن در واقع دیوانهوار عاشق دوست دختر یا همسرشان هستند و همین شیدایی آنها را حسودتر و کنترلگرتر میکند، مشکل اینجا است که آنها راه درست ابراز علاقه را نمیدانند. این پسران عموماً در خانهای بزرگ شدهاند که محیط آن مملو از خشونت بوده است.
پسرانی که بد دهنی میکنند یا کتک میزنند، در واقع دوست دخترشان را برای این که آنها را وادار به خشونت کرده است، سرزنش میکنند
این افراد معمولا در چنین شرایطی دوست دخترشان را سرزنش میکنند و او را مقصر و مسبب عصبانی شدن خودشان میدانند؛ برای مثال آنها با آوردن بهانههای مختلف مثل اینکه تو به پسرهای دیگر توجه میکنی، لباسهای نامناسب میپوشی، در رفتارت با مردهای دیگر سنگین نیستی و… تلاش میکنند تا رفتارهای اشتباه خود را توجیه کنند. دخترها هم معمولا در واکنش به این رفتار خود را سرزنش میکنند و از حق خود کوتاه میآیند و به دوست پسرشان قول میدهند تا رفتارشان را اصلاح کنند اما نمیدانند که با این کارشان درحال تقویت کردن کارهای اشتباه او هستند.
عذرخواهی کردن پسری که دست بزن دارد، روش دیگری برای قرار گرفتن در موضع کنترل است
پسری که دوست دخترش را کتک میزند، بعداً از این کار زشتش به شدت پشیمان میشود، نالان و گریان نزد عشقش میرود و التماس میکند که او را ببخشد و قول میدهد که دیگر هرگز مرتکب چنین کار وحشتناکی نشود. گل و هدیه خریدن هم رسم متداول این عذرخواهیها است. عذرخواهی آنقدر صادقانه به نظر میرسد که دختر کتک خورده فریب میخورد تا باز هم به این رابطه ادامه بدهد.
پسرانی که دوست دخترشان را کتک میزنند، اعتماد به نفس ندارند و نمیتوانند خشم خود را به خوبی کنترل کنند
به طور کلی این افراد در کنترل خشم خود مشکل دارند و نمیتوانند به خوبی آن را مدیریت کنند. شاید در موقعیتهای دیگر مثل محل کار و دانشگاه و در ارتباط با دیگران بتوانند کمی روی خود مسلط باشند، اما در ارتباط با دوست دخترشان اینگونه نیستند و به راحتی به خود اجازه میدهند که از کوره در بروند و روی او دست بلند کنند چون میدانند که او بیقید و شرط به آنها عشق میورزد.
اگر دوست پسرتان خشن و پرخاشگر است، بعید است که درمان شود
اکثر مردانی که دست بزن دارند، برای درمانی که به شدت به آن نیاز دارند، اقدام نمیکنند. آنها دست کمکی را که به سمتشان دراز میشود، رد میکنند، چون باور دارند که حق با آنها است. به علاوه این پرخاشگری و خشونت به مرور زمان بیشتر میشود. اگر دوست پسرتان شما را کتک میزند، از خانواده، دوستان نزدیک یا روانشناس کمک بگیرید.
او از مشکلات روانی رنج میبرد
ضعف و ناتوانی در کنترل تکانه و خشم، ویژگی مشترک بسیاری از بیماریهای روانی است. زمانیکه دوست پسر شما بدون رسمی و قطعی شدن ارتباطتان و در دوره آشنایی به خود این اجازه را میدهد که شما را کتک بزند و حرمت شکنی کند قطعا زمانیکه ازدواج کنید و زیر یک سقف بروید دست به رفتارهای پرخطرتری خواهد زد. کتک زدن و بی حرمتی در هر مرحله از رابطه که باشد امری ناپسند و غیراخلاقی است و مخصوصا زمانیکه در دوره آشنایی این اتفاق بیافتد می تواند به عنوان یک زنگ خطر به شما هشدار متوقف کردن رابطه را بدهد. در بسیاری از بیماریهای روانی از جمله اختلال دوقطبی، اختلال شخصیت پارانوئید، اختلال شخصیت ضداجتماعی، اختلال شخصیت خود شیفته، اختلال شخصیت مرزی، اختلال بیش فعالی و نقص توجه در بزرگسالی و اختلالات مرتبط با مصرف مواد میتوانید چنین رفتارهای تهاجمی و پرخاشگرانهای را به کرات مشاهده کنید. با مراجعه به روانشناس میتوانید از نوع مشکل دوست پسرتان آگاه شوید و برای درمان به او کمک کنید.
در واکنش به حرمت شکنی دوست پسرتان چه رفتاری باید نشان دهید
عذر خواهی نکنید و رفتارهای پرخاشگرانه او را نادیده نگیرید
بسیاری از دختران هنگامی که دوست پسرشان آنها را کتک میزند خیلی ناراحت نمیشوند و این کار او را نشانه غیرت و حساسیت او میدانند و فکر میکنند اگر یکبار این اتفاق افتاد، هیچ وقت دیگر تکرار نخواهد شد. اگرچه ممکن است اینطور باشد و او دیگر روی شما دست بلند نکند اما مهم است بدانید این کار او نشان میدهد که هنوز از لحاظ هیجانی به پختگی نرسیده و نمیتواند در موقعیتهای تحریککننده خشم راه حل درست را انتخاب کند. این موضوع در آینده رابطه شما میتواند به سایر حوزهها نیز سرایت کند. پس هیچ وقت از موضع ضعف واکنش نشان ندهید و فکر نکنید که شما مقصر هستید.
با او گفتگو کنید و به گرفتن مشاوره دعوتش کنید
قطعا تمام کردن یک رابطه عاطفی با وجود تمام سختیهایی که دارد کار دشواری است، اما مطمئن باشید که با وجود این شرایط در آینده شما از این رابطه سودی نخواهید برد و بهتر است اگر قصد ادامه دادن آن را دارید با دوست پسر خود صحبت کنید و نیازها و ناراحتیهای خود را با او درمیان بگذارید. برای او بگویید که این کار او پیامدهایی دارد که به نفع هیچکدامتان نیست و برای بهتر کردن اوضاع بهتر است که با هم به روانشناس مراجعه کنید. از همان ابتدا به او نگویید که تو مشکل داری و باید پیش روانشناس بروی چون احتمالا مقاومت میکند و میگوید دلیلی نمیبیند که به روانشناس مراجعه کند. می توانید از جملات این چنینی استفاده کنید:” عزیزم میدونم من و تو باهم یکسری اختلافاتی داریم که داره هردومونو اذیت میکنه، منم الان تو شرایط روحی خوبی نیستم و چون تو و رابطمون برام خیلی مهمید ازت میخوام که با هم پیش روانشناس بریم و ازش کمک بگیریم. حتما کسی که بیرون از رابطه ما باشه خیلی راحتتر میتونه بهمون کمک کنه”. یادتان باشد که این پیشنهاد را بلافاصله بعد از اینکه شما را کتک زد ندهید و آن را به زمانی موکول کنید که از لحاظ هیجانی در شرایط بهتری قرار دارد. بعد از مراجعه به روانشناس مشخص میشود که آیا ادامه ارتباط شما کار درستی است یا خیر. اما اگر با وجود تمام تلاشهای شما او حاضر نشد که از روانشناس کمک بگیرد بهتر است که هرچه زودتر ارتباطتان را با هم کمتر کنید.
رابطه را به روشی ایمن به پایان برسانید
باید این موضوع را واضح و مشخص به دوست پسرتان بفهمانید که میخواهید این رابطه را برای همیشه تمام کنید و او دیگر نباید امیدی برای شروع مجدد آن در آینده داشته باشد. اگر معذب و ناراحت هستید یا نگرانید که مبادا او آسیبی به شما بزند، اتمام رابطه را حضوری انجام ندهید یا از یک نفر بخواهید که شما را همراهی کند تا در صورت لزوم بتواند به شما کمک کند. این گفتگوی پایانی را وقتی با هم تنها هستید، انجام ندهید؛ چون ممکن است فکر قطع رابطه باعث شود سوءاستفاده و پرخاشگری او اوج بگیرد و در خطری جدی قرار بگیرید. جدایی را از طریق نامه یا تلفن انجام دهید، البته درست است که جدا شدن از راه دور روش معمول پایان دادن به یک رابطهی عاشقانه نیست، اما حفظ امنیتتان مهمتر از حفظ اصول پسندیدهی اجتماعی است. اگر فکر میکنید که باید رودررو از دوست پسر پرخاشگرتان جدا شوید، این کار را در یک مکان عمومی و در حضور دیگران انجام دهید و سعی کنید گفتگویتان کوتاه باشد. حرفتان را مختصر و مفید بزنید. میتوانید به سادگی بگویید که: “ما دیگه نمیتونیم با هم باشیم.” از بیان عباراتی مانند “همین الان”، “همینجا” یا “تا وقتی تو عوض بشی” خودداری کنید. این بار باید تمام پلها را پشت سرتان خراب کنید و هیچ امیدی برای شروع مجدد باقی نگذارید.
درباره این اتفاقات با یک فرد قابل اعتماد صحبت کنید
اگر از تمام کردن ارتباطتان می ترسید، پیشنهاد میکنیم که حتما موضوع را با شخصی که به او اعتماد دارید درمیان بگذارید. صحبت کردن و تخلیه هیجانات می تواند به شما کمک کند تا کمی از سطح اضطرابتان کم شود. با این کار شما می دانید که شخصی را دارید که می تواند در شرایط سخت شما را حمایت کند. این شخص میتواند مادر یا پدر شما، یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان باشند.
مدارکی از رفتارهای خشونت آمیز او داشته باشید
اگر شدت رفتارهای او به قدری بود که می توانستید که از آن عکس یا مدرکی تهیه کنید حتما این کار را انجام دهید زیرا ممکن است که در شرایط خاص به کارتان بیاید. مدارک دیگری مثل هرگونه پیام یا تماس تهدیدآمیز نیز می توانند مفید باشند.
به دوست پسر پرخاشگرتان فرصت دوم ندهید
شما به اندازهی کافی تحمل کردهاید. وقتی از هم جدا میشوید، دیگر نباید به رابطه برگردید، سعی نکنید با عشق سابقتان تماس بگیرید یا با هم آشتی کنید. همه چیز تمام شده است، او را فراموش کنید. اگر او شما را تحقیر کرده و کتک زده است، دیگر حرفی برای گفتن نمانده است. به هیچ مذاکره، عذرخواهی و قولی که دوست پسرتان به شما میدهد، گوش نکنید، التماسهایش را که میگوید “دیگر هرگز این کار را نمیکنم”، باور نکنید. سوءاستفاده و پرخاشگری هر قول و قراری را میشکند و هر رابطهای را نابود میکند.
کمی به خودتان زمان بدهید
همانطور که گفته شد هیچ نیازی نیست که خودتان را برای اتفاقاتی که رخ داده سرزنش کنید. قطعا شما لایق یک زندگی آرام و برخوردی محترمانه هستید. به خودتان زمان بدهید و در این مدت ارتباط خود را با شبکههای اجتماعی و به طور کلی تلفن همراهتان کمتر کنید. در این مدت فقط باید آرامش خودتان را حفظ کنید و همه خاطراتی که از دوست پسرتان دارید را از خود دور کنید. به انجام کارهای لذتبخش بپردازید و سعی کنید بیشتر زمانتان را با دوستانتان سپری کنید. قطعا تا مدتی فکرهای مربوط به گذشته از ذهنتان بیرون نمیرود، اما این فرایند طبیعی فراموشی است و یک روانشناس به خوبی میتواند در راحتتر کنار آمدن با این شرایط به شما کمک کند.
با شماره 123 تماس بگیرید
اگر هنوز هم با دوست پسرتان در ارتباط هستید و او شما را کتک می زند و تهدید می کند میتوانید با فوریتهای اجتماعی به شماره 123 تماس بگیرید و آنها را در جریان قرار دهید. تیم فوریتهای اجتماعی در اسرع وقت در محل حاضر میشوند. این تیم شامل یک مددکار اجتماعی و روانشناس میباشد.
مورد سوءاستفاده قرار گرفتن در یک رابطه عاطفی چیزی است که باید در اسرع وقت برای آن یک تصمیم جدی بگیرید زیرا میتواند در آینده تاثیرات روحی بدی روی شما داشته باشد. دوست پسر شما احتمالا به دلایل مختلفی روی شما دست بلند میکند که این دلایل میتواند، تمایل به داشتن کنترل روی شما، عشق و علاقه افراطی به شما یا مقصر دانستن شما بخاطر انجام رفتارهای اشتباه باشد. او در کنترل تکانه و خشم ضعیف است و شاید مبتلا به اختلالات روانی باشد. اما آنچه شما باید در این شرایط سخت انجام دهید این است که او را متقاعد کنید تا به روانشناس مراجعه کند.باید بابت رفتارهای پرخطرش عذرخواهی نکنید و خودتان را مقصر ندانید. اگر تغییری در رفتارهایش ملاحظه نکردید حتما رهایش کنید. یک شخص مورد اعتماد را پیدا کنید و درباره این موضوع با او صحبت کنید. مدارکی از رفتارهای پرخاشگرانه او داشته باشید و به هیچ عنوان به او شانس دوباره ندهید مگر اینکه یک متخصص سلامت روان او را تایید کرده باشد. کمی به خودتان زمان بدهید و در شرایط اورژانسی با 123 تماس بگیرید.
پرسش و پاسخ کوتاه
سلام.خسته نباشین.من ۸ساله یه پسریو میشناختم وبیشتراز یه ساله باهاش دوستم میشه گفت جوری عاشقشم یه سه روز به زور خودمو قهرکردنی نگه میدارم دوست پسرم اولین دختری بودم که داخل خانوادش برد وخانوادش راضین بامن ازدواج کنه اما خودش همش میگه مافقط دوستیم .جالب اینجاست برای دوستی خیلی
محدودم کرده .رابطمو به کل با دوستام قطع کرده از هرکدوم از همکارم خوشش نیاد نمیزاره باهاش کار کنم فوش زیاد میده از خانوادم گرفته تا خودم فوش های فجیه میده.مغروره حتی اگه دعوا کردنمون مقصراون باشه کاری میکنه منو مقصر نشون بده و من فکر کنم من مقصرم و وادار به عذر خواهی که خوبه ببخشین بی ادبی نباشه به گوه خوردن میندازه.اوایل دست بزن داشت اما کم بود چند روز پیش مامانم که نمیدونست باهاش دوستم به خاطر گوشی اضافه ای که خونمونه به زور اومد خونمون وگوشیو ازم خواست منم چون پیش مامانم خراب شدم ندادم تا اینکه جلوی مامانم منو گرفت زیر کتک وداشت خفم میکرد مامانم به زور انداختش بیرون وجالب اینجاست گناهو انداخت گردن من که من با گوشی اضافه بهش خیانت میکنم .من حتی گفتم بریم کدملیمو بدیم هرچی سیم کارت به اسمم دربیاد پرینتشو بگیریم اول گف باشه بعدش گف نه وکات کردیم از یه طرف دوسش دارم وبه زور خودمو نگه داشتم از طرفی یه چیزی انگار درونم خالی شده یه جوریم همش اون صحنه آخرین روزش میاد جلوی چشمم که کتک زدن من به جهنم چجوری خونمون عابروریزی کردتازه زنگ زد به مامانم گف تو میدونی دخترت تا ساعت چندشب کجا و با کی هست .اگه ممکنه با یه توضیح مختصر کمکم کنین
سلام دوست عزیز
از علاقه زیادتون گفتین و اینکه نمیتونین دوری ایشون رو تحمل کنین و خب طبیعیه که جدایی براتون سخت باشه. ولی مشخصا این رابطه از هر نظر برای شما آسیبزاست. حتما خودتون هم از لحاظ منطقی میدونید نباید دیگه ادامه بدید. با این جود چون احساستون درگیره به نظرتون محال میرسه. پیشنهاد میکنم حتما چند جلسه مشاوره بگیرید تا کمکتون کنه کمکم خودتون رو از این رابطه آسیبزا بیرون بکشید.
سلام. من تازه با سایتتون اشنا شدم و دیدم مطالب خیلی عالی دارید. ممنون از شما
یه سوال دارم. ویژگی های اخلاقی و عشقی اقایون در سن کم ممکنه بعدا عوض بشه؟ یعنی میتونن که بهتر بشن و یا بدتر.
توی این سن و سال پایین میشه به احساسات اونا اعتماد کرد؟
و یا اینکه عصبانیت اقایون در سن ۱۹ ۱۸ سالگی طبیعیه؟ چون اون سن دوران بلوغه. در سن بالاتر ممکنه رفتار ارومتری بروز بدن؟
دوست عزیز
سلام
هم بله و هم نه.
بله، چون آدمها با افزایش سن و کسب تجربه، قطعا تغییرات زیادی میکنند؛ اما بیشتر تو حوزه نوع نگرششون به دنیا و انتخابهاشون. به عبارت دیگه، بعضی چیزها جز خلق و خو و صفت شخصیتی انسانهاست که معمولا تغییر پیدا نمیکنه، ولی نگرشها، انتخابها، اولویتبندیهای زندگی و …، معمولا تغییر پیدا میکنند.
درسته که دوران بلوغ، دوره بحرانیای هست، اما قطعا سبک شخصیتی و نوع فرزندپروری (چیزهایی که بعدها هم خیلی کم تغییر میکنند)، روی نوع ارتباطات تاثیر میگذاره؛ پس اگه کسی تو دوره بلوغ پرخاشگری زیادی داره، احتمالا بعدها هم این الگو رو ادامه میده. بهعلاوه، دیگه 18-19 سالگی دوره حیاتی رد شده و آخرای دوره بلوغه، پس اگه تصمیم دارید با چنین کسی وارد رابطه بشید، این نکات رو حتما در نظر بگیرید.
البته، یادتون باشه، وقتی گفته میشه تغییر کم صورت میگیره، منظور اینه که خود به خود چیزی حل نمیشه ولی هیچوقت تاثیر یک روانشناس متخصص رو نمیشه انکار کرد.