به نظر میرسد که فریبندگی اینترنت و شبکههای اجتماعی برای زن و شوهرها، هم منجر به افزایش طلاق شده و هم در ایجاد مشکلات متعدد در طول فرایند طلاق نقش دارد. بسیاری از زوجها معتقداند زمانی را که صرف شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام میکنند، هیچ اثری بر زندگی مشترکشان ندارد یا اثر آن بسیار اندک است، اما واقعیت این است که شبکههای اجتماعی میتواند منشأ مهمی برای ایجاد آشوب و ناآرامی در خانوادهها باشد.
چرا شبکههای اجتماعی باعث افزایش طلاق میشود
ایجاد روابط دردسر آفرین
شبکههای اجتماعی فضایی مثل اینستاگرام وسوسهانگیز برای شروع روابط دردسرآفرین است. احتمالاً شما هم مانند میلیونها نفر فکر میکنید که یک گفتگوی گرم و صمیمانه با دوست دوران دانشگاهتان اصلاً مسئلۀ مهمی نیست، اما بعید است که همسرتان هم مانند شما فکر کند.
اعتیادآور بودن اینترنت و شبکههای اجتماعی
حتی اگر کار نامناسبی در شبکههای اجتماعی انجام ندهید که از برملا شدن آنها و اطلاع پیدا کردن همسرتان بترسید، ممکن است زمان زیادی که صرف شبکههای اجتماعی میکنید، باعث ناراحتی و اعتراض همسرتان بشود. اعتیاد به شبکههای اجتماعی میتواند زندگی روزمره را مختل کند ـ آسیبهای ناشی از شبکههای اجتماعی چنان فراگیر و شدید است که موجب شده است تا پژوهشگران دانشگاه شیکاگو به این نتیجه برسند که اعتیاد به شبکههای اجتماعی قویتر از اعتیاد به الکل و سیگار است.
پژوهشگران دانشگاه هاروارد یک گروه از افراد را به دستگاه MRI متصل کردند تا مغز آنها را در حال کار با اینترنت در شبکههای اجتماعی اسکن کنند. نتایج نشان داد زمانی که افراد دربارۀ خود حرف میزنند، مراکز لذت مغز فعال میشود ـ همانطور که میدانید حرف زدن دربارۀ خود بخش مهمی از فعالیتی است که اکثر مردم در شبکههای اجتماعی انجام میدهند. پژوهشگر موسسه فناوری ماساچوست، شری ترکل، کتابی تحت عنوان “تنها با هم: چرایی افزایش توقع از فناوری و کاهش توقع از یکدیگر” را در زمینۀ تأثیر شبکههای اجتماعی بر روابط به رشتۀ تحریر درآورده است. ترکل متوجه نکتۀ تناقضآمیزی شد،اینکه شبکههای اجتماعی در واقع ما را تنهاتر میکند.
تأثیر مخرب اینترنت و شبکههای اجتماعی بر زندگی زناشویی
نتیجه مطالعه دیگری که در نشریه روانشناسی سایبری، رفتار و شبکههای اجتماعی منتشر شده است، حکایت از آن دارد افرادی که زمانی بیشتر از یک ساعت در روز را به شبکههای اجتماعی اختصاص میدهند، احتمال این که با همسر یا نامزدشان دچار اختلاف شوند، بیشتر است و این اختلاف و ناسازگاری غالباً به جدایی و طلاق منجر میشود. فعالیت بیش از حد در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام باعث بروز سوتفاهمهای فراوان و حسادت در زن و شوهر میشود.
آمار و ارقام زیر در خصوص روابط و شبکههای اجتماعی جالب توجه است:
- پژوهشگران دریافتند 15 درصد زوجین باور دارند که شبکههای اجتماعی موجب بروز مشکل در زندگی مشترکشان میشود.
- 16 درصد زوجین پذیرفتند که استفادهشان از شبکههای موجب بروز مشکل حسادت شدید در زندگیشان شده است.
- 14 درصد زوجین پذیرفتند که به طور مرتب به صفحات همسرشان در شبکههای اجتماعی سر میزنند و هدفشان از این بازدیدهای مکرر عمدتاً یافتن نشانههای خیانت است.
- تقریباً 33 درصد زوجین رمز عبور حسابهای اجتماعی خود را به همسرشان نمیگویند.
- یک چهارم زوجینی که در نظرسنجی شرکت کردند، گزارش دادند که شبکههای اجتماعی دستکم یک بار در هفته باعث میشود که با همسر خود دعوا کنند.
- جالبترین و تکان دهندهترین نتیجه این است که 81 درصد وکلای طلاق از شواهد یافته شده در شبکههای اجتماعی ـ به ویژه ارتباطهای واقعی شکل گرفته در شبکههای اجتماعی، زمان و مکان برقراری روابط و وضعیت روانی فرد در این شبکهها ـ در پروندههای خود استفاده میکنند. بنابراین اگر در شبکههای اجتماعی با عشق دوران جوانیتان یا هر فرد دیگری از جنس مخالف ارتباط برقرار کرده باشید، وکیل همسرتان میتواند از شواهدی که دربارۀ این رابطه در شبکههای اجتماعی یافته است، علیه شما در پروندۀ طلاق استفاده کند.
ممکن است از پستهایتان علیه خودتان استفاده شود
شاید با خودتان فکر کنید منتشر کردن عکس از مهمانی دوستانهای که رفتهاید، اشکالی ندارد، اما اگر دست بر قضا در زمان انتشار این پست درگیر پروندۀ حضانت باشید، ممکن است این عکس سرخوشانه و کلمات معصومانه علیهتان به کار برده شود و صلاحیتتان برای نگهداری از فرزندتان با استناد به همین پست ساده زیر سوال برود. شاید هم نظرات تندی دربارۀ همسری که قرار است به زودی از او طلاق بگیرید، در شبکههای اجتماعی منتشر کردهاید، اما روز دادگاه در کمال تعجب میشنوید که این نظرات خصوصی با صدای بلند در دادگاه برای قاضی قرائت میشود. اگر فکر میکنید قرار گرفتن در چنین موقعیتی تا سر حد مرگ شرمندهتان میکند، بهتر است تا زمان رأی دادگاه از شبکههای اجتماعی فاصله بگیرید.
از اینترنت و شبکههای اجتماعی فاصله بگیرید
فرقی نمیکند که فعالیتهای بیش از حد شما در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام زندگی مشترکتان را خراب کرده است، در حال حاضر بهتر است برای مدتی فعالیتهایتان را در شبکههای اجتماعی محدود کنید و بیشتر روی خودتان و کنترل کردن شرایط پیچیده بعد از جدایی، وقت بگذارید. طلاق به خودی خود استرس و اضطراب زیادی به همراه دارد نباید با سرک کشیدن در صفحات همسرتان در شبکههای اجتماعی و یا پستهای کنایهآمیز استرس و اضطرابتان را بیشتر کنید. بعد از طلاق باید برای اینکه به زندگیتان نظم و سروسامان بدهید تلاش کنید. باید آسیبهای ناشی از جدایی را در خودتان ترمیم کنید، عزت نفس و اعتماد به نفستان را دوباره بازسازی کنید تا بتوانید یک زندگی آرام را تجربه کنید.
متاسفانه در دنیای امروز اینترنت و فعالیتهای افراد در شبکههای اجتماعی به عاملی برای ایجاد اختلاف بین زن و شوهرها تبدیل شده است. شبکههای اجتماعی علاوه بر اعتیادآور بودنشان بستری برای ایجاد روابط دردسرآفرین نیز فراهم کرده اند که همین موضوع باعث بروز حسادت، ناراحتی و سوتفاهم بین همسران شده است و تاثیرات مخرب زیادی بروی کیفیت زندگی زناشوییشان دارد تا حدی که فعالیت در شبکههای اجتماعی بعنوان یکی از عوامل زمینه ساز طلاق شناخته شده است. در این شرایط بهترین کار این است که افراد از شبکههای اجتماعی فاصله بگیرند و فعالیتهایشان را تا حد ممکن محدود کنند و بیشتر برای بازسازی زندگیشان بعد از طلاق تلاش کنند.
پرسش و پاسخ کوتاه