ما در کشوری اسلامی بزرگ شدهایم و از همان کودکی مذهب در بین اغلب خانوادههای ما نقش مهم و اساسی داشته و اکنون نیز دارد. شما نیز که در حال خواندن این مقاله هستید احتمالا در یک خانواده مذهبی تربیت شدهاید و با رسیدن به سن تکلیف نماز خواندن را شروع کردهاید. اما جدیدا با موقعیتی روبرو شدهاید که شما را سر دوراهی بزرگی قرار دادهاست. شخصی به خواستگاری شما آمده که بعد از چند جلسه صحبت به شما گفته که نماز نمیخواند و از لحاظ مذهبی دیدگاه متفاوتی با هم دارید.
اکنون شما نمیدانید که باید چه واکنشی نشان بدهید. در این مقاله قصد داریم درباره این موضوع که امروزه هم درجامعه ما کمی فراگیر شده است صحبت کنیم.
تناسب اعتقادی و مذهبی،یکی از اصول مهم مشاوره پیش از ازدواج
در بحث مشاوره پیش از ازدواج یکی از موارد بسیار مهمی که افراد باید به آن توجه داشته باشند کفیت دختر و پسر درباره مسائل مذهبی و اعتقادی است. همانطور که گفته شد ما اصول مذهبی و اعتقادات دینی را در همان دوران کودکی از والدینمان می آموزیم به همین دلیل ریشه محکمی در وجود ما دارند به صورتیکه مذهب بخشی از هویت یک فرد را نیز تشکیل میدهد. این مسئله فقط در کشور ما صادق نیست و درکل دنیا اعتقادات مذهبی بخش مهمی از زندگی افراد را تشکیل می دهند. به همین دلیل با توجه به اهمیت مذهب و نقشی که در زندگی ما ایرانی ها دارد اغلب در مشاوره پیش از ازدواج بخشی از مشاوره به پرسیدن سوالاتی در این زمینه اختصاص داده میشود. کفیت اعتقادی و مذهبی در مشاوره پیش از ازدواج یعنی همانطور که افراد باید از لحاظ سطح فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی تقریبا هم رده باشند از لحاظ اعتقادی و مذهبی نیز باید همینگونه باشند. ازدواج دو شخص از دو گروه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و مذهبی متفاوت از نظر علمی کار درست و منطقی نیست. اگر شما قصد ازدواج با شخصی را دارید باید حتما بررسی کنید که آیا در تمام این 4 حوزه با یکدیگر سنخیت دارید یا خیر؟ نبود شباهت حتی در یکی از حوزه ها نیز می تواند در آینده باعث بروز اختلافاتی بین خودتان و خانوادههایتان و حتی طلاق و جدایی شود. مشاور خانواده یا روانشناس بعد از مصاحبه و گرفتن شرح حال از شما و خواستگارتان از طریق اجرای آزمونهایی میزان سنخیت و تناسب شما در هر کدام از این 4 حوزه را مشخص میکند.
آیا میتوانم با خواستگار بینماز ازدواج کنم؟
این سوال که آیا ازدواج با خواستگار بینماز کار درستی است یا خیر؟ احتمالا این روزها یکی از مهمترین سوالات و دغدغه های شما شده است. زمانیکه خواستگاری با شرایط مالی، تحصیلی و اجتماعی خوب دارید اما بعد از مدتی متوجه می شوید که بینماز است. پاسخ این سوال از شناختی که شما نسبت به خودتان دارید بدست میآید. زمانیکه که قرار است برای مهمترین اتفاق زندگی خود تصمیم بگیرید باید حتما قبل از آن به خودشناسی برسید. خودشناسی یعنی شناسایی و ارزیابی دقیق خواستهها، انتظارات، اهداف، ارزشها و نقاط ضعف و قوت خودتان. زمانیکه شما این لیست را تهیه میکنید احتمالا به بخشی میرسید که مربوط به اعتقادات مذهبی شما است. برای مثال ممکن است بنویسید:”من دختر مذهبی هستم”، “مذهب خط قرمز من است”، “من اصلا مذهبی نیستم”،” اعتقادات مذهبی برای من اولویتی ندارد یا در اولویتهای آخر من است”. این لیست درباره اینکه چه کسی هستید و از زندگی چه میخواهید به شما بینش میدهد و در نتیجه خیلی راحتتر می توانید بر سر دوراهی ها تصمیم منطقی بگیرید. شما همچنین بعد از تکمیل فرایند خودشناسی باید به سراغ نوشتن ملاکها و معیارهای مورد نظر خود از همسر آیندهتان بروید. مرحله قبل کار شما راحت کرده و اکنون می توانید بگوئید که همسر ایدهآل شما چه ویژگیهایی باید داشته باشد. برای مثال، تحصیلات عالی داشته باشد، خانواده فرهنگی داشته باشد، اهدافش در زندگی تاحدودی شبیه به اهداف من باشد، مذهبی باشد، روشن فکر باشد و … . لیست شما باید شامل دو بخش باشد. بخش اول خط قرمزهای شما هستند. یعنی مواردی که شخص مورد نظر شما باید حتما آنها را دارا باشد در غیر این صورت از لیست شما خارج می شود. بخش دوم شامل مواردی می شوند که خواستگار شما می تواند آنها را داشته باشد یا نداشته باشد و برای شما ملاک های حیاتی نیستند که نظر شما را تغییر بدهند. در این لیست بررسی کنید و ببینید برای شما نماز خواندن یا نخواندن همسرتان در کدام بخش قرار می گیرد. خط قرمز ها یا موارد قابل چشم پوشی؟
از لحاظ مذهبی چقدر با یکدیگر تفاوت دارید؟
یکی از نکات مهمی که باید در تصمیمگیری آن را مد نظر قرار دهید این است که برای خود مشخص کنید میزان تفاوت مذهبی شما بایکدیگر چقدر است. افرادی هستند که به طور کلی اعتقادات مذهبی متوسطی دارند، یعنی به اصول پنجگانه دین معتقدند اما خود را ملزم به انجام تکالیف دینی نمیدانند و گاهی دلیل اصلی این کار خود را تنبلی بیان میکنند. برای مثال ممکن است کاهل نماز باشند و چند روز نماز بخواند و چند روز نه. این افراد به اعتقادات شما احترام میگذارند و احتمالا شما با این افراد به مشکل قابل توجهی برنخورید مگر اینکه شما اعتقادات مذهبی بسیار قوی و محکمی داشته باشید. گروه دیگر افرادی هستند که نه تنها نماز نمیخوانند بلکه به اصول پنجگانه دین نیز معتقد نیستند و افرادی را که از دین پیروی میکنند و اعمال دینی انجام میدهند را مسخره میکنند. این گروه افرادی هستند که شما احتمالا در آینده به مشکلات زیادی با آنها برمیخورید. مشکلاتی مانند:
تنها بودن هنگام انجام اعمال مذهبی
اگر همسر شما اهل نماز و روزه نباشد احتمالا شما در ماهها و مراسمات مذهبی خاصی مجبور باشید که تنها اعمال آن را بجا آورید. برای مثال در ماه رمضان شما مجبورید تنها سحری بخورید و افطار کنید اما در عین حال برای همسرتان هم باید صبحانه و ناهار آماده کنید. در ماه محرم اگر تمایل داشته باشید که در مراسم شرکت کنید احتمالا همسرتان با شما همراه نخواهد شد یا حتی ممکن است مانع شما برای انجام اینکارها شود. این مورد نیز بعدها باعث اختلاف نظر شما شود.
تربیت فرزند
یکی از مهمترین پیامدهای ازدواج با مرد بی نماز در آینده و مربوط به فرزندان شما خواهد شد. زمانیکه شما قصد تربیت فرزندان خود را به گونهای دارید که در آینده معتقد و نمازخوان باربیایند اما از طرف دیگر پدر آنها بینماز است و تلاشی برای همکاری با شما در این جهت نمیکند و چه بسا شاید خلاف میل شما عمل کند و به بچهها بگوید که خواندن نماز اهمیتی ندارد و لازم نیست خودشان را به سختی بیندازند.
سرزنش خانواده
بعد از ازدواج قرار است که شما با خانواده مذهبی خود نیز همچنان رفت و آمد کنید و این به معنای این است که احتمالا خانواده زمانیکه متوجه شوند همسر شما نماز نمی خواند و روزه نمی گیرد بسیار شما را سرزنش خواهند کرد. چراکه معتقدند کسی که به نماز اعتقاد نداشته باشد هیچ برکتی در کار و زندگی چنین فردی وجود نخواهد داشت. آنها شما را بخاطر انتخابتان سرزنش می کنند و نگران حلال و حرام بودن پولی میشوند که وارد زندگی شما میشود. اینگونه شما هر وقت که به دیدن والدین خود می روید باید به سوالات و سرزنشهای مکرر آنها گوش دهید.
اختلاف نظر هنگام مواجه با مشکل
بعد از ازدواج قطعا شما و همسرتان روزهایی را تجربه خواهید کرد که در آن با مشکلاتی مواجه میشوید. اگر شما دختر مذهبی باشید و به تاثیر نذر و دعا برای حل مشکلتان اعتقاد داشته باشید ولی همسرتان نه تنها اعتقاد به نذر ندارد بلکه نماز هم نمیخواند احتمالا شما در این زمینه دچار اختلاف خواهید شد. منظور ما این است که اعتقاد به قدرتی برتر (مانند خدا، قرآن، ائمه و …) اگرچه برای شما قابل پذیرش و درک هستند اما برای همسرتان اینگونه نیست.
اگر خواستگارتان بینماز است و شما قصد ازدواج با او را دارید یادتان باشد که حتما با یک روانشناس در این زمینه مشورت کنید؛ زیرا کفیت مذهبی و اعتقادی یکی از پیشبینی کنندههای موفقیت در ازدواج است. همانطور که ازدواج با خواستگاری که فاصله فرهنگی و اجتماعی زیادی با شما دارد کار درستی نیست. ازدواج با مردی بی نماز در صورتیکه شما دختر مذهبی هستید نیز همین گونه است. چنین ازدواجی در آینده باعث بروز اختلافاتی در زندگی شما خواهد شد، سرزنش خانواده شما را به همراه دارد و شما را در تربیت مذهبی فرزندانتان دچار تعارض خواهد کرد. پس اولویتها، ملاکها و شرایط خانوادگی خود را در نظر بگیرید و بهترین تصمیم را اتخاذ کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه