با باجگیر عاطفی، آشنا شوید!
باجگیری عاطفی چیست؟
باجگیری عاطفی، یعنی فردی با استفاده از موضع برتر عاطفی خود، فرد مورد نظرش رو کنترل کنه و منافعش رو به دست بیاره. افراد باجگیر، از ترس، تعهد و احساس گناه طرف مقابل برای بهرهکِشی استفاده میکنن. فرد قربانی هم به خاطر احساس گناه، از دست دادن توجه و یا هر فقدان دیگهای مجبوره به خواستههای باجگیر تن بده و دچار شکست میشه.
چرا بعضی از افراد، باجگیری میکنن؟
اغلب افراد به دلیل ناتوانی در رسیدن به اهداف خود و یا کمبودهای عاطفی بر دیگران سلطهگری میکنن. افرادی که مورد باجگیری قرار میگیرن اغلب افرادی هستن که بسیار نیاز به تأیید شدن از طرف دیگران دارن، سریع تسلیم میشن و توانایی مقاومت کردن در برابر خواستههای دیگران رو ندارن.
انواع باجگیری عاطفی (1)
باجگیری تنبیهی: خواسته و پیامد عدم پذیرش اونو میگن. مثلا اگر فلان کار رو نکنی ترکت میکنم. این گروه از افراد به صورت آشکار باج میگیرن و خواستههای خودشونو عملی میکنن. گروه دیگهای از تنبیهکنندگان هستن که به تنبیهکنندگان خاموش معروف هستن و با سکوت طولانی مدتشون شما رو کنترل میکنن تا بالاخره به نیازهاشون پاسخ بدین.
انواع باجگیری عاطفی (2)
باجگیرهای تهدیدکننده: تهدیدشون علیه خودشونه. اغلب افرادی وابسته و بدون تواناییِ مسئولیتپذیری هستن. مثلا اگر این کار رو نکنی خودمو میکُشم. از این طریق حس ترس و ترحم شما رو برمیانگیزند. این افراد دیگران رو مسئول اتفاقات تلخ زندگیشون میدونن. درواقع با قرار گرفتن در نقش قربانی، در شما عذاب وجدان ایجاد میکنن تا حس کنین یک فرد ظالم هستین.
انواع باجگیری عاطفی (3)
باجگیری سرزنشی: برای اطمینان از توجه شما، میخواد خواستهاش رو حدس بزنین، اگر حدستون اشتباه باشه، خیلی بهم میریزه. این افراد وانمود میکنن که شما مسئول تمام اتفاقات بد زندگیش هستین. طوری بهتون القا میکنه که اگر خواستهاش رو عملی کنین شما رو میبخشه. مثلا میگه:«به خاطر تو همه این بدبختیها رو تحمل کردم. اگر بمیرم هم اهمیتی نمیدی.»
انواع باجگیری عاطفی (4)
وسوسهکنندهها: این افراد در ازای خواسته خود، وعدههای جذاب و عجیب میدن و معمولا بعد از رسیدن به هدفشون بهش عمل نمیکنن. همچنین به احساسات و درخواستهای شما توجه نمیکنن و هر بار چیز بیشتری از شما میخوان. افراد وسوسهکننده باهوشترین افراد باجگیر هستن.
راهکار چیه؟ (1)
1) نقطه ضعفهاتونو به آدمها نشون ندین. احساساتی مثل ترس، عدم امنیت، وابستگی و غمهای انباشته شده، نقاط حساس زندگی شما هستن که هرگز نباید به کسی نشان بدین.
2) باجگیری زمانی اتفاق میفته که شما این نقاط ضعف رو به دیگران نشان میدین و در واقع خودتون اجازه ورود میدین. دیگران هم بنابر تیپ شخصیتیشون، روی آن نقاط ضعف فشار میارن.
راهکار چیه؟ (2)
3) یاد بگیرین که از آدمهای باجگیر جدا بشین. شجاعت نه گفتن و به جان خریدن فشارهای فرد باجگیر رو بدست بیارین. برای اینکه از وابستگی رها بشین و شخصیتتونو مستحکمتر کنین تا بتونین از رابطه سمی خارج بشین، میتونین در دوره زندگی پیروزمندانه پس از جدایی شرکت کنین. برای شرکت در دوره به دایرکت پیام بدین.
همیار عشق را در اینستاگرام دنبال کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه