شاید بخشی از وجودتان بعد از امضا کردن طلاقنامه احساس کند که نباید مهر پایان را به زندگیتان میزدید، وقتی همه چیز قطعی میشود، احساس میکنید که در حال از دست دادن بخشی از هویتتان هستید و فکر این که مجبورید همه چیز را دوباره به تنهایی شروع کنید، ترس را بر وجودتان مستولی میسازد. اما مجبور نیستید که خودتان دوباره به تنهایی شروع کنید، حتی اگر طلاقنامه را امضا کرده باشید، باز هم احتمال دارد که بتوانید همسر سابقتان را برگردانید و رجوع کنید. البته برگردندان همسر سابقتان به تلاش فراوانی نیاز دارد و باید اشتباه های گذشتهتان را اصلاح و جبران کنید. اگر هنوز هم از صمیم قلب عاشق همسر سابقتان هستید و عزم خود را جزم کردهاید تا به آن همسر ایدهآلی تبدیل شوید که عشقتان همواره آرزوی آن را داشت، این شانس را دارید که ورق را برگردانید و دل همسرتان را به دست بیاورید تا دوباره زندگی مشترک را در کنار هم شروع کنید. در این مقاله نقشهی راه برگشت به زندگی مشترک را در اختیارتان میگذاریم و توصیههای مفیدی را به شما ارائه میدهیم تا شانس برگرداندن همسر سابقتان را حتی بعد از طلاق به حداکثر برسانید.
شانس شروع دوبارهی زندگی مشترک
متغیرهای بسیاری تعیین میکند که آیا احتمال رجوع وجود دارد یا خیر.
طول دوره زندگی مشترک
زوجهایی که سالها در کنار هم زندگی کردهاند، بعد از طلاق متوجه میشوند که چه حجم زیادی از خاطرات و وابستگیها را در زندگی مشترک جا گذاشتهاند. این احساسات و افکاری که یادآور گذشته است، همسران مطلقه را ترغیب میکند تا با رجوع به یکدیگر آتش عشق و علاقهی خاموش شده را دوباره شعله ور کنند.
نوع مشکلات رابطهی زناشویی
دلیل طلاق گرفتنتان از یکدیگر تاثیر قابل ملاحظهای بر احتمال آشتی و رجوع دارد. چنانچه همسران سابق فاقد مهارتهای ارتباطی موثر باشند یا دیگر آن شور و اشتیاق روزهای اول را نسبت به هم نداشته باشند و این موارد دلیل طلاق باشد، با قدری کار و تلاش و رفع مشکلاتی که زندگی مشترک را سابقاً به بن بست رسانده بود، میتوان رابطه را دوباره شروع کرد. البته اگر این مشکلات برای طرف مقابل غیرقابل هضم و بسیار سخت بوده باشد و پای مسائلی مانند سوءاستفاده یا خیانت در میان باشد، احتمال رجوع بسیار کمتر خواهد بود. در این حالت برگرداندن همسر رنجیده و اثبات این که همسر خیانتکار یا بدرفتار اکنون اصلاح شده و قابل اعتماد است، به جلسات متعدد مشاوره و تلاش فراوان نیاز دارد.
فرزندان
فرزند داشتن یکی از مهمترین دلایلی است که باعث میشود بعضی همسران از هم جدا نشوند و همچنین عاملی است که همسران مطلقه را ترغیب میکند تا به خاطر فرزندانشان نزد هم برگردند. اکثر والدین میخواهند که سایهی گرم و بامحبت پدر و مادر، هر دو بر سر فرزندانشان باشد، اما وقتی بعد از طلاق متوجه میشوند که این رویا دیگر نمیتواند به حقیقت بپیوندد و فرزندانشان را از این حق محروم کردهاند، به فکر رجوع میافتند. به علاوه وقتی همسران سابق به خاطر فرزندانشان مدام با هم در ارتباط باشند، برخی بعد از فروکش کردن طوفان پریشان کنندهی طلاق متوجه میشوند که هنوز یکدیگر را دوست دارند.
راههای رجوع بعد از طلاق
اگر مشکلات زندگی مشترک قبلیتان قابل جبران و برگشتپذیر است و با سعی و تلاش میتوانید آنها را حل کنید، ممکن است بتوانید همسرتان را برگردانید. مهمترین نکتهای که برای برگرداندن همسر سابقتان باید به آن توجه کنید، این است که باید از نو شروع کنید. وقتی تصمیمتان را برای شروع دوباره گرفتید، توصیههای زیر را برای برگرداندن همسرتان بعد از طلاق پیاده کنید:
بازیابی هویت و افزایش اعتماد به نفس
در ابتدای راه باید اعتماد به نفستان را افزایش دهید و هویتتان را بازیابید. این دو ویژگی حیاتی به هم ارتباط دارند و به همین دلیل با هم به آنها میپردازیم. بازیابی هویت و اعتماد به نفس نخستین گام در فرایند شروع دوبارهی زندگی مشترک با عشقتان است. برای این که بتوانید روزی به عشقتان ثابت کنید که با طلاق گرفتن از شما مرتکب اشتباه بزرگی شده است و میتوانید در کنار هم خوشبخت باشید، باید ابتدا خودتان را دوست داشته باشید و از خودتان راضی و خوشحال باشید. اگر خودتان را باارزش ندانید، چطور میتوانید دیگری را قانع کنید که شما را دوست داشته باشد یا کاری کنید که به باارزش بودنتان ایمان بیاورد. عزت نفس و اعتماد به نفستان را باید به تدریج و با تعیین کردن اهداف کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت ارتقاء دهید. همچنین لازم است هویت فردی جدیدی را پیدا کنید تا دوباره اشتباههای گذشتهتان را تکرار نکنید و باز در زندگی مشترک شکست نخورید. باید پروژهها و رویاهایی را برای خودتان تعریف کنید که بتوانید آنها را به تنهایی و بدون تایید همسر سابقتان دنبال کنید. انجام دادن مرحلهی اول کمک میکند تا به آهستگی از حالت افسردگی بعد از طلاق خارج شوید و در نهایت به خود و همسر سابقتان تلقین کنید که بهتر است سفر مشترک زندگی را دوباره در کنار هم شروع کنید.
تماس را در بیشترین حد ممکن شروع کنید
درست مانند نخستین دیدارتان و دوران نامزدی باید در بیشترین حد ممکن با هم صحبت کنید. با او تماس بگیرید، پیام بدهید یا برایش ایمیل بفرستید و دربارهی مسائل مهم روزمرهاش با او حرف بزنید. به فعالیتهای همسر سابقتان علاقه نشان بدهید. از او تعریف کنید و به او بگویید که چقدر دلتان برایش تنگ شده است. بعد از آن که مدتی به او ابراز محبت کردید و دلش را به دست آوردید، میتوانید او را به اولین قرار بعد از طلاق دعوت کنید. در این قرار باید طوری رفتار کنید که انگار با فرد کاملاً ناآشنایی قرار گذاشتهاید، نه کسی که مدتها با او زندگی کردهاید.
رویکرد سوپرمارکتی را نسبت به رابطهی جدیدتان اتخاذ کنید و پیوند را دوباره ایجاد کنید
در نهایت در موقعیتی قرار میگیرید که میتوانید پیوند بین خود و همسر سابقتان را دوباره ایجاد کنید. برای این که به این مرحله برسید، به شما توصیه میکنیم که رویکرد سوپرمارکتی را نسبت به رابطهی گذشتهتان اتخاذ کنید؛ یعنی این که آنچه را از گذشته به کارتان میآید و برایتان مفید است، از گذشته با خود به حال منتقل کنید و بقیه را در گذشته رها کنید. فقط دربارهی مسائلی صحبت کنید که میتواند شما را به هم نزدیکتر کند، این موضوعات میتواند مسائلی مانند فرزندان، حیوانات خانگی، رقص یا فعالیتهایی باشد که به اتفاق هم انجام دادهاید، از آنها لذت میبرید یا این امکان را برایتان فراهم میآورد تا در لحظه زندگی کنید و شاد باشید. شاید الان به نظرتان پیش پاافتاده و غیرممکن برسد، اما بعد از آن که مدتی گذشت و نگرش، رویکرد و روشهای ارتباطتان را تغییر دادید، زنده کردن روزهای خوش گذشته و بازگشت به آغوش یکدیگر بسیار آسانتر خواهد شد.
اثبات کنید که به مرور زمان تغییر کردهاید
آنچه که در درازمدت شما را به هدف برگرداندن همسر سابقتان نزدیک میکند یا این هدف را از دسترستان دور میکند، توانایی شما در اثبات تغییر کردنتان به مرور زمان است. طلاق نمادی از نقطهی فروپاشی و نیاز به تغییر بعد از تحمل یک دوره آسیب عاطفی است. بنابراین ایجاد دینامیک جدید نیاز به زمان و سعی و تلاش فراوان دارد؛ باید عزمتان را جزم کنید تا به عشقتان ثابت کنید که از زمان طلاق به بعد به فرد کاملاً متفاوتی تبدیل شدهاید. اگر مثبتاندیشی و اعتماد به نفس را در خودتان ایجاد کنید و فعال و پویا باشید، چون اهداف درازمدت و کوتاه مدتی دارید که باعث میشود هر روز صبح با انرژی از خواب بیدار شوید، در بهترین شرایط برای اثبات تغییرات مثبت خود قرار خواهید گرفت. از این به بعد با خود شما است که به این فرض اعتبار ببخشید که میتوانید در کنار هم خوشبخت باشید.
دربارهی مسائل زندگی مشترکتان با هم صحبت کنید
بعد از آن که دوباره با همسر سابقتان ارتباط برقرار کردید، باید دربارهی مسائل زندگی مشترک با هم صحبت کنید. بهترین زمان برای این گفتگوی جدی وقتی است که دوباره به نوعی به هم متعهد شدهاید. مسلماً نمیخواهید الگوهای یکسانی را که قبلاً شکست خوردهاند، تکرار کنید و همان فرجام ناخوشایند را برای زندگی جدیدتان رقم بزنید. صادقانه و بدون تعصب با همسرتان دربارهی علل طلاق صحبت کنید. اما از آنجایی که این گفتگوی صادقانه گاهی دشوار میشود، به کمک مشاور راحتتر میتوانید دربارهی مشکلاتتان صحبت کنید و موثرترین روش ممکن را برای حل این مشکلات انتخاب کنید.
آهسته و با احتیاط حرکت کنید
به راحتی میتوانید با سرعت برق و باد دوباره زندگی مشترکتان را شروع کنید، چون ازسرگیری این رابطه حس و حال همان دوران شیرین آشنایی و ازدواج را خواهد داشت. اما نباید اجازه بدهید که احساساتتان شما را از خود بی خود کند، چرا که ممکن است این عجله فاجعه به بار بیاورد. برای شروع مجدد رابطه به آهستگی گام بردارید و به اتفاقات توجه کنید. درست است که میخواهید رابطهی جدیدی را شروع کنید، اما این شروع جدید تاریخی دارد که نیازمند توجه و تفکر است. نادیده گرفتن اتفاقات گذشته و شتابزده و مشتاقانه به استقبال آینده رفتن شاید بهترین راهحل به نظرتان بیاید، اما وقتی بعداً متوجه شوید که هنوز بخشی از آن احساسات قدیمی و آزاردهنده در دلتان باقی مانده است، از تعجب خشکتان خواهد زد.
مهارتهای جدید را برای رسیدن به رابطهی بهتر یاد بگیرید
همانطور که برای حل مشکلات زندگی گذشتهتان تلاش میکنید، باید راههای جدیدی را برای مقابله با مشکلات آینده یاد بگیرید. اگر فقدان ارتباط دلیل بروز تنش در زندگی مشترکتان بوده است، باید یاد بگیرید که احساساتتان را راحتتر و بیشتر بیان کنید و شنوندهی فعالی باشید. اگر نمیتوانستید کوتاه بیایید و به توافق برسید، این بار به نیازها و خواستههای همسرتان توجه کنید و وقتی تصمیم به رجوع گرفتید، آنها را مدّنظر قرار بدهید. اگر همسر سابقتان در گذشته احساس میکرده که اصلاً توجهی به او ندارید، به حرف هایش گوش نمیدهید یا قدرش را نمیدانید، این بار تصمیم بگیرید که بیشتر به او گوش بدهید و بیشتر از او قدردانی کنید. همچنین به خاطر داشته باشید که قرار نیست این تغییرات را فقط برای جلب توجه همسر سابقتان به وجود بیاورید، لازمهی موفقیت رابطهی جدیدتان این است که این تغییرات در شما نهادینه شود و همیشگی باشد.
به پیوندتان رسمیت ببخشید
در نهایت بعد از آن که تمام این مراحل را انجام دادید، باید به پیوندتان رسمیت ببخشید و عشق از دست رفته را زنده کنید. شما همسر سابقتان را بیشتر از هر کس دیگری در این دنیا میشناسید. اگر بتوانید این برنامه را مرحله به مرحله اجرا کنید، اعتماد به نفس و قدرت تلقین لازم را برای به اتمام رساندن دوران دوری از هم پیدا میکنید و راه مناسبی را برای به پایان رساندن این دوران گذار مییابید. ما باور داریم که هر فردی قابلیت متحول ساختن زندگیاش را دارد و حتی بعد از طلاق هم میتواند به همسر سابقاش اثبات کند که میتوانند در کنار هم خوشبخت باشند. در این راه باید صبور و مقاوم باشید و باور داشته باشید که تلاشهایتان سرانجام به بار خواهد نشست.
مشاوره ازدواج ارزش امتحان کردن را دارد
گاهی اوقات تنها چیزی که به آن نیاز دارید، یک فرد سوم بیطرف است. مشاور به هر دو نفر شما کمک میکند تا احساسات و نیازهای طرف مقابل را درک کنید، مشکلات را هدف بگیرید و به راهحلهای موثر و معناداری برسید. به محض آن که تعصبات کنار برود و مشکلات واقعی خودشان را نشان بدهند، میتوانید از مشاور ازدواج کمک بگیرید و اوضاع را سرو سامان بدهید. پیش از هر کار باید مشکلات رابطهتان را بشناسید تا بتوانید برای حل کردن آنها اقدام کنید. با بهرهگیری از کمکهای یک مشاور مجرب و دلسوز میتوانید روش مناسبی را به تدریج برای برگرداندن همسرتان بعد از طلاق بیابید.
تمایل برای رجوع و آشتی
همسر سابقتان باید تمایل به رجوع و آشتی داشته باشد. اگر او از شما متنفر است و هیچ تماسی با شما ندارد، هیچ کاری از دست شما برنمیآید، جز آن که او را فراموش کنید و به زندگیتان ادامه دهید. لازمهی آشتی کردن این است که هر دو طرف بخواهند نزد هم برگردند، چون نمیتوانید کسی را مجبور کنید که شما را دوست داشته باشد.
بسیاری از افراد مدتی بعد از طلاق پشیمان شده و دوست دارند که دوباره همسر سابقشان را بازگردانند. اما یادتان باشد که این مسئله کاملا دو طرفه است و هیچکدام از زوجین نباید دیگری را وادار به انجام کاری کند. شانس ترمیم رابطه بعد از طلاق به عواملی مانند مدت زمان زندگی مشترک، نوع اختلافات زوجین، و داشتن فرزند بستگی دارد. اما برای بازگرداندن همسرتان به زندگی مشترک باید قبل از هرچیز اعتماد بنفس خود را حفظ کرده و بتوانید به عنوان یک انسان قوی جلو بروید، تا زمانیکه از موضع ضعف وارد شوید قطعا نتیجه مطلوبی بدست نخواهید آورد. با همسرتان مرتب در تماس بوده و سعی کنید جویای احوالش باشید. هرآنچه از رابطه قبلیتان مفید و اثر بخش بوده را جدا کرده و نقاط ضعف را دور بریزید. به همسرتان ثابت کنید که در مدت جدایی تغییر کردهاید. درباره اختلافات و مشکلاتی که باعث جدایی شما شده صحبت کنید و سعی در حل آنها داشته باشید در این راه میتوانید از کمکهای یک مشاور متخصص نیز بهره بگیرید. آهسته قدم بردارید و برای آغاز رابطه اصلا عجله نکنید. سعی کنید در طول جلسات مشاوره مهارتهای برقراری ارتباط با همسرتان را بیاموزید، در پایان نیز دوباره با همسرتان پیمان تعهد و وفاداری بسته و زندگی جدیدتان را شروع کنید.
پرسش و پاسخ کوتاه